’56 margójára

- pártoskodó 8 évesek, nemzeti identitás, csőtörés és bionikus harci turulok egy posztban


Amíg szerdán a büszke nemzet felvonult vagy épp saját maga ellen tiltakozott, a polgárpukkasztók pedig birkajelmezben polgárpukkasztottak, én kicsit sem magasztos hangulatban stíröltem a csőtörés gyanúval diagnosztizált fürdőszobámat, hátha szemmel veréssel el tudom űzni a rozsdát.

Két vízóra csekkolás között elolvastam a többiek nemzeti identitásáról szóló blogposztját, hátha felbuzog bennem a nagy magyar öntudat, de egészen más jutott eszembe. Anna és Eszter is megemlítette, hogy 2002-ben a Fidesz kisajátította a kokárdát. 2002-ben? Basszus, nyolc éves voltam akkor, azt gondolná az ember, hogy meglehetőst távol a politikától, de bizony egy debreceni általános iskola második osztályába is beszivárgott az akkori kampányidőszak. Emlékszem az előttem ülő lányok beszélgetésére:

-          Te kire fogsz szavazni?
-          Én mszp-s vagyok, mert a nagymamám is mszp-s.

-          Tudod, én fideszes leszek.
-          Ó, akkor nem lehetünk többet padtársak.

A nagyszünetben pedig az volt a játék, hogy beosztottuk magunkat a két nagy párt valamelyikébe, toporogva végül besoroltam magam a kétharmados többséget jelentő Fideszbe, a narancs csapat pacsizott egyet a győzelemre, majd visszatértem a szorzótáblámhoz.

Talán ebben a kampányidőszakban vagy pár évvel később egy másik osztálytársam felvilágosított arról, hogy Debrecen a ‘sétáló utcát’ bizony a Fidesznek köszönheti, mert ők építették. Nagyon elcsodálkoztam, hiszen az ilyen politikus félék mindig szép ruhában járnak, ha azt is képesek összekoszolni, hogy szép főteret építsenek nekünk, akkor biztos hálásnak is kéne lennem. Később persze megviláglottam a felől, hogy a „mi építettük” szlogen alatt általában az adófizetők pénzét és egy tucat munkásembert kell értenem – akármelyik pártról legyen is szó.

A mai magyar politikai kultúra röviden: nyolc évesek kerülik el egymást a nagyi pártpreferenciája miatt, a nemzeti ünnepeinket erődemonstrációra használják fel szerte a városban. Igyekeztem kerülni a „megemlékezésekről” készített tudósításokat, hiszen sejthető volt, hogy „ellenzéki összefogás” és a „nemzeti egység” – egy ezer részre darabolt ünnepet jelent, ahol a szónokok egymást szidják a város több végéből.

Utolsó elkeseredésemben itt és most meghirdetem 2014. október 23-ra az egyetemisták ’56-os megemlékezését. Pártoskodás, képzelt külföldi ellenségek és „orbántakarogy”-ozás nélkül gyűljünk össze valahol, igyunk egy sört, elmélkedjünk a forradalmakról, beszélgessünk akár a jelenlegi állapotokról. Ünnepeljünk, emlékezzünk, rakjunk ki „’56-ban mi kezdtük (- és azóta sincs őszi szünetünk)” molinót a BME-re stb. Ötleteket és szervezők jelentkezését ezer örömmel fogadom - majdnen egy évünk van megszervezni.


U.i: Vízcsobogástól inspirált utolsó gondolatom: Nemzeti identitásunk erősítésének érdekében itt az ideje megfilmesíteni A korona hatalma c. zseniális hungaro-sci-fit, melyben plazmaíjjal és bionikus harci turulokkal  szeljük át IV. von Anstetten császárságát, hogy megtaláljunk Szent Koronánkat, miközben a Dózsa György csillaghajón új-magyarul prédikálnak „Jesus” tetteiről.

Kasszasiker és világszenzáció, lelkes szponzorok tolakodjatok!

korona_hatalma.jpgez itt egy nagyon kemény plazmaíjjász űrmagyar

- Tóth Fruzsina Márta -

2013.10.25. 15:55 tfm


18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr645599068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pinter.bence 2013.10.25. 16:42:28

Az utóirat miatt egy hatalmas pacsit küldenék :DDDDDDDD

WhyCantITouchIt? 2013.10.25. 19:50:45

A politika mindig is a 8 éveseknek szólt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.25. 21:01:14

2002-ben a Fidesz kisajátította a kokárdát"

és azt hogy képzeljük el a gyakorlatban? orbán elvtárs megtiltotta a többieknek a viselését? senki nem tiltja meg a többieknek.
miért kell ilyen gettóból kivakart panelproli véleményekkel ártani az olvasónak?

"Emlékszem az előttem ülő lányok beszélgetésére"

de a végén a nevetést elfelejtetted hozzáírni.

A mai magyar politikai kultúrát röviden már megírta Puzsér, akinek csöpp esze van, már rég rájött erre:

www.facebook.com/Robert.Puzser/posts/524935930915558

@pinter.bence: miért? az olyan jó volt?

bajko-sokoray · http://bajko-sokoray.hu 2013.10.26. 09:59:45

Ez a bejegyzés – szerintem – egy nagy katyvasz… Mindegy. Aki szereti, szeresse, akinek tetszik, tetsszen… Csak azt nem értem, miért nem tud valaki saját akaratából dönteni? Miért kell azt sugallni, hogy akinek a nagymamája MSZP-s volt, annak feltétlenül MSZP-snek kell lennie..? Ez ilyen eleve elrendelés dolog!? (-: Szabad akarat? Nincs?! Esetleg némi sütni való? És mi köze ennek 1956-hoz? (És ez a lényeg.)

Szélmalomharcos 2013.10.26. 10:03:13

A kokárda március 15-i jelkép, október 23. jelképe a kivágott közepű trikolór

Szélmalomharcos 2013.10.26. 10:06:13

@Szélmalomharcos:
Ezt valaki elmondhatná a Műegyetem előtt tartott "baloldali összerúgás" tüntetés szervezőinek

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.26. 10:43:14

@bajko-sokoray: Ha másik párttal szimpatizál, mint a nagymamája, akkor jön a családi balhé, a beszélgetések állandó veszekedéssé válnának. Ez a legnagyobb probléma a magyar szekértábor-politikával, a másik ellenség és áruló, akkor is, ha családtag.

Semmi köze az egésznek 1956-hoz és a legszomorúbb az egészben, hogy 2006 óta nem volt egyetlen ünnep sem, amin ne a tüntetéseké lett volna a főszerep.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.26. 10:45:02

@tesz-vesz: Gondolkozz! Ha valaki azt mondja, hogy az egyik párt tagjai viseljenek kokárdát és aki nem viseli, az gonosz másik párthoz tartozó nemzetáruló, az jó dolog?

alfax 2013.10.26. 11:09:33

mit szeretnél mondani?

Mária 2013.10.26. 12:10:34

A sétáló utca az olyan, mint a mozgó lépcső, csak azon minden burkolat, növény és kirakott utcabútor mozog?

Mária 2013.10.26. 12:14:37

@alfax:

Azt szeretné mondani, ha nem tévedek nagyot, hogy elsőéves egyetemistaként már van saját lakása, mert a család ősfideszes és a nagyi kapott egy trafikot, de szar neki, mert csőtörés van a fürdőszobában.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2013.10.26. 12:30:09

A következő 56 jelképe a kivágott közepű avagy lyukas nemzeti zseb lesz.

Dr.Bio74 2013.10.26. 12:46:32

@bonebear:
Ahhoz kellene minimum egy gatya...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.26. 16:18:05

@bajko-sokoray: az mszp-nek elég sok köze volt 56-hoz

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.26. 16:21:15

@Online Távmunkás: gondolkozom és fogalmam sincs miről beszélsz.

"Ha valaki azt mondja, hogy az egyik párt tagjai viseljenek kokárdát és aki nem viseli, az gonosz másik párthoz tartozó nemzetáruló, az jó dolog? "

orbán azt mondta viseljenek kokárdát? és ? orbán előtt ez nem volt szokás?
1848-ban ez nem volt szokás?

aki nem visel kokárdát az gonosz? ezt hol mondta ez a félhülye? mikor mondta? van linked?
és mi köze van mindennek a kokárdához? kit érdekel mit beszél egy félművelt félhülye? a kokárda nélküle is szokás márc 15.-én.

tfm 2013.10.30. 19:40:34

@Mária: :) nem, nem mozognak a kövek (kivéve persze, ha kilazulnak), mi mindenesetre "sétálónak" is hívjuk a Nagy Templom környékét mivel le van díszkövezve, ki vannak tiltva az autók, kávézók, könyvesboltok, egyéb üzletekkel van tele és általában ott vannak a nagyobb vásárok is - kifejezetten szeretem azt a környéket :)

A poszttal pedig nem akartam nagyot mondani, csupán annyit, hogy egy-egy nemzeti ünnepben annyi manapság a fennköltség, mint egy lyukas lefolyócsőben, így nehéz megragadni a lényegét.

A család köszöni szépen jól van, szavazásügyileg jelenleg bizonytalan, a nagyit pedig pénteken látogatjuk a temetőben ...

tfm 2013.10.30. 19:49:09

@bajko-sokoray: igen ez egy nagy katyvasz. Remek nemzeti ünnepünk is egy nagy katyvasz volt, pártpolarizált "megemlékezéssekkel" és erődemonstrációval.

Az idézett beszélgetés meglehet nem pont ezekkel a szavakkal, de tartalmilag elhangzott (egy korábbi poszt szóhasználatát idézve: "te bikk vagy én viszont makk, úgyhogy nem lehetünk padtársak"). Nem állítom azt, hogy mindenkit a nagymamája/családja pártpreferenciája olyannyira meghatározna, hogy ebből nem tud kitörni a józan eszével, ha akar. Mindenesetre a politikai szocializáció is a családban és a baráti körben történik, tekintve, hogy az iskolákban/egyetemekben tabuként kezelik ezt a témát, az állampolgári nevelés, mint olyan nem létezik, ahogy a vitakultúra fejlesztés is hiányos - ami nagyon fontos alapja lehetne a politikai kultúrának.

A poszt pedig nem tör világmegváltásra, fő mondanivalója annyi, hogy a nemzeti ünnepekben mostanság annyi fennköltség van, mint egy kilyukadt lefolyócsőben és ideje lenne, hogy újra értelmes tartalommal töltsük fel :)

2014.11.20. 11:00:21

Látom, a kedves újságírónőnek nincs tudomása róla, miszerint Fonyódi Tibor A korona hatalma c. regénye egy paródiának készült. Maga a szerző írt már drámát a zsidó holokausztról is. Vagyis nem lehet besorolni egy politikai oldalhoz sem. Na mindegy... korrigálás gyanánt... Aki többet szeretne tudni, azt kérdezze Farkas Attila Mártont, ismeri személyesen, van is egy közös projektjük:

www.fonyoditibor.hu/archives/2014/02

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása