Haza és Dilemma – Második rész

„Hamár olyan elégedetlen mindenki a fiatalokkal – hiszen politikailag passzívak és különben is, kivándorolnak az országból – esetleg nem ártana megkérdezni őket, hogy ők min keresztül kötődnek ehhez a nemzethez, miben élik meg a magyarságukat. Mert ugye az ember akkor hajlamos részt venni a közös ügyekben és akkor érez felelősséget, ha valamennyire érintve érzi magát a témában.”

Mint köztudott, mi, a Hallgatói Hálózat Soros és Bajnai által fizetett aktivistái véres verejtékünket áldozzuk azért, hogy végre elhúzhassunk ebből a kurva országból, valamint kultúránkat és nemzetünket kiszolgáltassuk az izraeli karvalytőkének, hogy végre eltüntessük a népek térképéről ezt a nyamvadt embertömeget, ami körülvesz minket.

Azonban vagyunk egy páran, akik ezt nem hisszük el magunkról a Magyar Nemzetnek. Feltűnt nekünk, hogy sokak nem látják, hogyan lehetünk egyszerre magyarok és HaHások, és arra jutottunk, hogy eddig gyakorlatilag nem volt szó arról, hogyan kötődünk ehhez a néphez, ehhez a kultúrához. Úgyhogy most az 1956-os forradalom évfordulóján úgy gondoltuk, néhányan összeszedjük a gondolatainkat, és megfogalmazzuk, mit jelent számunkra magyarnak lenni. Mától naponta egy-két posztban írunk erről. És ne feledjétek: nem véletlen hogy még itt vagyunk, nem pedig valahol Nyugat-Európában süttetjük a hasunkat (például az Északi-tenger valamelyik festői kikötővárosának kellemes, vasbeton fövenyén).

Második rész.

Korábbi részek: Első rész.

Közeledik október 23. és gondolkodom, hogy vajon mit fogok csinálni aznap, lesz-e olyan megemlékezés, program amit vállalhatónak tartok vagy ha kicsit is szeretnék a lényeggel foglalkozni, akkor marad az, hogy megnézek valami filmet ‘56-ról amit még nem láttam és elmerengek otthon, egyedül az akkori eseményeken? Sosem gondoltam volna, hogy egyszer vissza fogom sírni az iskolai megemlékezéseket. Tudjátok, amikor minden évben ugyanazok a versek, lehetőleg ugyanazok a szavalók, vetítések- nagyon csekély variációval egy témára. A Himnusz alatt közepesen hallgatható iskolai zenekar és trollkodó osztálytársak. De ott legalább 5-10 perc erejéig el tudtam gondolkodni azon, hogy miért is, mire is emlékezünk - bár lehet, hogy nem sokan voltunk így- mégis egy sok száz fős közösségben történt mindez.

Rengeteg dolog van, amiért haragszom az elmúlt 24 év politikai elitjére, de semmiért nem annyira, mint a nemzeti ünnepek kihasználásáért. Szemét dolog lenyúlni azt ami az egész nemzeté! (Mondjuk az is elég szürreális, hogy úgy érzem, az “egész” szót kell használnom a nemzet előtt, ahhoz, hogy valóban az egészet értsük alatta.) Egyik első rossz élményem a politikával 11 éves koromból származik, amikor a választási kampányban a kokárda került lenyúlásra. Akkor még igazán nem tudtam, hogy mi általában a politikai véleményem, kivel szimpatizálok és kivel nem, de ezért nagyon dühös lettem: mert valakik kisajátítottak valamit, amiről azt hittem addig, hogy megkérdőjelezhetetlenül minden magyaré, és világos volt számomra, hogy ez többé már nem lesz így.

Önmagában egyébként az, hogy nemzeti ünnepek megünneplésekor beszélünk aktuálpolitikai kérdésekről, szerintem rendben van, nem gondolom, hogy a múltba kell révedni. De szörnyű, hogy a politikai pártok és így, a média és az emberek számára is, az ünnep puszta erődemonstrációvá vált. Bár nem is lehet és talán nem is kell kitiltani a pártokat az ünnepeinkről, akkor sem kéne nekik engednünk, hogy a számunkra (értsd: nemzet) fontos helyeket, politikusokat, költőket használjanak fel.

De miért is olyan fontos kérdés nekem ez az egész? Azért, mert én többek között a nemzeti ünnepeken keresztül élem meg a magyar identitásomat. Sajnos nem tudok azonosulni a néptánc/Hortobágy/erőspaprika vonallal. Nem azért, mert ezek nem értékes dolgok, például több évig néptáncoltam és szerettem, de senki nem kövezhet meg, ha ide most azt írom, hogy szarok a Hortobágyra, mert az én életemben történetesen semmilyen szerepet nem játszik.

És senki nem akarhatja megmondani senkinek, hogy min keresztül kötődjön a magyarsághoz. Egyébként, hamár olyan elégedetlen mindenki a fiatalokkal (hiszen politikailag passzívak és különben is, kivándorolnak az országból), esetleg nem ártana megkérdezni őket például, hogy ők min keresztül kötődnek ehhez a nemzethez, miben élik meg a magyarságukat. Mert ugye az ember akkor hajlamos részt venni a közös ügyekben és akkor él át felelősséget, ha valamennyire érintve érzi magát.

Én például, azt hiszem, legerősebben a nyelven, a filmeken és a humoron keresztül kötődöm, de idesorolom a Kispált és ‘56-ot is. De tényleg, számomra többek között ‘56 miatt cool dolog, hogy magyar vagyok. Mondjuk nem gondolom, hogy mindenkinek ez kell legyen a fontos, de azért azt sem hiszem, hogy kevesen lennénk, akiknek az. Szóval, számomra az a kérdés: mit tesznek azok, akik szeretnének más emberekkel közösen emlékezni ezen a napon? Vajon mikor vesszük már vissza a pártoktól az ünnepeinket?

Mindazonáltal: Boldog 57-et Forradalom! Boldog 24-et Köztársaság!

Vikár Anna

2013.10.23. 19:56 sokkishal


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr965595796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.25. 21:05:57

"Egyik első rossz élményem a politikával 11 éves koromból származik, amikor a választási kampányban a kokárda került lenyúlásra. Akkor még igazán nem tudtam, hogy mi általában a politikai véleményem, kivel szimpatizálok és kivel nem, de ezért nagyon dühös lettem: mert valakik kisajátítottak valamit, amiről azt hittem addig, hogy megkérdőjelezhetetlenül minden magyaré, és világos volt számomra, hogy ez többé már nem lesz így."

neked ez nem saját, önálló véleményed, hanem beplántált "véleményed", amit a környezeted a média sulykolt beléd.

ezt hogy képzeljük el a gyakorlatban? orbán elvtárs megtiltotta a többieknek a viselését? senki nem tiltja meg a többieknek.
miért kell ilyen gettóból kivakart panelproli véleményekkel ártani az olvasónak? ez akkoriban egy gumicsont volt, mint pl most nemrég a sajtószabadság veszélyben van-féle hisztéria, amire én már akkor is legyintettem.
józan paraszt ésszel kéne gondolkozni, és nem azt mondani, amit mások mondanak.

kaktusztea 2013.10.28. 16:27:33

Kedves tesz-vesz!

Ha legalább érvekkel támasztanád alá eltérő véleményed... akkor érne valamit.

Így csak agresszív, bunkó személyeskedés, nem több. És mint ilyen, komolyan sem vehető.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása