Miért szavazz érvénytelenül?

A választások kapcsán az előző két posztunkban Somló Eszter és Turai Eszter írt arról, hogy vajon érdemes-e most vasárnap beülni a szavazófülkékbe. Egy olvasónk, Pőcze Borbála szerint van egy harmadik opciónk is: érvénytelenül szavazni. A továbbiakban az ő véleményét olvashatjátok. Vitatkozni, újabb cikkeket beküldeni ér!

 

Azért írom meg ezt az első felindulásból elkövetett word dokumentumot, mert elolvastam általam nagyra tartott volt osztálytársam, Turai Eszter és általam ismeretlen Somló Eszter írásait a HaHa honlapján, de még vannak bennemragadt dolgok.

Tehát, hogy leszögezzük az elején, nem kedvelem a Fideszt, nem kedvelem Orbán Viktort. De ahogyan csak lehetséges, annyira nem kedvelem Schiffert vagy Bajnait vagy Mesterházyt és az állítólagos ellenzéki összefogás bénázásától és vélt vagy valós hatalmi cicaharcáról meg még annyit sem gondolok, mint a Fidesz autoriter kormányzásáról.

Az egyetlen dolog, amin 3 hete gondolkodom csak az, hogy elmenjek-e szavazni és ha elmegyek, mit tegyek. Az összes létező vallású, származású és politikai szemléletű barátommal elölről és hátulról is körbejártam ezt a témát és azt látom, hogy nemcsak az átlag magyar egyetemista, de az átlag hátrányos helyzetű vagy kisebbséghez tartozó, az átlag meleg, az átlag roma, az átlag családanya vagy az átlag tanácstalan sem tudja, mit kezdjen magával vasárnap.

Láttam egy videot viszont pár hónapja, amiben az angol humorista, politikai gondolkodó, anarchista, drogfüggő, polihisztor Russell Brand beszél.

Lehetséges, hogy elborult elképzelései vannak arról, hogy mi válthatná fel a jelenlegi politikai rendszereket, de egy dolgot biztosan jól lát és az az, hogy ő, mint akkori tinédzser, (fiatal felnőtt, ha úgy tetszik) egy olyan szociális és gazdasági csoport tagja volt, akiket az akkori pártok nem képviseltek. És ez egy olyan demokráciában történik, tegyük hozzá, ami száz meg száz éves múlttal (!) rendelkezik és ahol családok nem szakadnak szét extrém politikai nézetek és viták miatt a vasárnapi rántotthús mellett.

Tehát, mint huszonéves magyar fiatalok mi a szart csináljunk ebben a helyzetben, ahol a szocializmusból ittmaradó, harcsabajszos apókák beszélnek a semmiről egésznap, közben kilopják az utolsó petákomat is a zsebemből és bezárják a kedvenc kocsmáimat és röghöz kötnek és elvárják, hogy tegyek valamit az országomért, de én kurvára nem akarok.

Russell Brand ugyan nem ment el szavazni soha életében, de ez szerintem szintén gyávaság.

A szüleim, akik éltek a szocializmusban, nyilvánvalóan, éltek és gondolkodtak a rendszerváltáskor, látták az “elmúltnyócévet” meg a mostaniakat is és értelmiségi, mitöbb polgári családnak számítunk, a “csaknelegyenFidesz” elvet követik, vagyis úgy vélik, hogy minden szavazat, ami nem a legnagyobb ellenzéki erőnek megy, elvesztegetett voks és csak erősíti a Fideszt és csökkenti a kormányváltás esélyét. Egyenesen felháborítónak tartják a lehetőségét annak,

hogy én, az ő lányuk, ne ugyanúgy szavazzak, mint ők. Tudják ők is, a közvéleménykutatások alapján, meg a Békemenetelők száma alapján, meg a sok megvásárolt rezsicsökkentett család alapján, hogy esélytelen bármilyen kormányváltás-szerű szárnycsapkodás is, de szerintük nem mindegy, hogyan és mennyivel nyernek és ha nem lesz 2/3, már az is valami.

Abban maximálisan egyetértek Turaival, hogy a politikai szerepvállalás, a demokrácia nem a fülkében kezdődik és ér véget, hanem minden nap folyik az életünkben és ha nem nyitjuk ki a szemünket nagyon gyorsan, akkor nem lesz ebből semmi jó. A Jobbik tovább fog erősödni, az oktatás romlani, a közbiztonság és a forint gyengülni, a diákhitelt meg nem fizeti senki és elvágyódik a fiatalság.

Tenni kell valamit, de szar lóra nem rakunk, nyilván.

De semmilyen lóra rakni, avagy otthonmaradni meg közöny és a közöny még több közönyt szül, márpedig nekünk itt az elsődleges hosszútávú célunk az, hogy képviseltessük magunkat, ami otthontól, a kanapéról nem fog megtörténni.

Szóval arra jutottam, és itt és most megkérek, nem, felszólítok minden magyar hezitáló fiatalt, hogy menjen el szavazni, mutassa meg magát, legyen ott, legyen bevéve a neve mindenféle könyvekbe, fogja meg a tollat a kezébe, mert

1) ez IS része a demokráciának és gyakorolnunk kell az ikszelgetést, ne legyetek lusták,

2) és ez a legfontosabb pontja ennek az egész írásnak: EZZEL MEGMUTATJUK, HOGY VAN EGY SZÁMOTTEVŐ TÖMEG, AKIKNEK VAN HANGJUK, ELMENNÉNEK SZAVAZNI, DE NINCS KIRE, MERT NINCSENEK KÉPVISELVE.

Indítsuk el végre a demokrácia hosszú-hosszú fejlődését azzal, hogy pofonvágjuk, mi, magyar fiatalok ezt a begyöpösödött, unalmas, tolvaj politikus-generációt és szavazzunk, de mégsem.

És szerveződjünk és gondolkozzunk és változtassunk.

 

Pőcze Borbála

2014.03.31. 16:09 sokkishal2


12 komment · 3 trackback

Címkék: szavazás választások érvénytelen szavazat

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr505887674

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha f*sszal szavazol, f*szt kapsz 2014.04.04. 13:39:56

A részvételi és érvénytelenül szavazós százalékok növekedésétől bármit váró képzelgéseiddel ellentétben a választásnak egyetlen következménye van: hogy kik fognak a következő négy évben ülni a parlamentben. Képünk illusztráció. A demokrácia nagy cs...

Trackback: Miért szavazz érvénytelenül? 2014.04.02. 17:13:01

Mint huszonéves magyar fiatalok, mi a szart csináljunk ebben a helyzetben, ahol a szocializmusból ittmaradó, harcsabajszos apókák beszélnek a semmiről egész nap.

Trackback: a HAHA kész van - re: "ér otthon maradni" - a HAHA a választási szabadság, a részvétel ellen mozgósít 2014.04.02. 10:51:48

a HAHA eléggé durván érvelt ... a választás jogával való élés, a részvételi demokrácia ellen   A HAHA megszólalt. Megtörte a csendet – vagy inkább csatlakozott a hangzavarhoz? További zavart keltve? Ahelyett, hogy a diskurzust, az értelmes közös gond...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andráska8 2014.03.31. 22:04:55

A szavazás nem arról szól, hogy kedvelünk-e egy politikust, hanem hogy hová viszik ezt az országot.
Most a pöcegödör szélén vagyunk, Orbán ebbe szándékozik belerugdalni.
Hm?
Van még kérdés?

Kit érdekel ilyenkor Mesterházy vagy Bajnai?
Mit nem akarunk..

Emiksz 2014.03.31. 22:25:15

Gyerekek, ha a Názáreti személyesen indulna a mandátumért, akkor is elérné a média, hogy két nap múlva egy gennyes rohadéknak tekintse mindenki, hiszen be akar kerülni a parlamentbe, ergo korrupt rohadék.
Ez így lesz száz év múlva is, szóval mindenki emberelje meg magát, és válasszon a palettából. Vagy ha végképp nem megy, hát induljon a helyért.

crystal88_ 2014.03.31. 23:08:32

Rettentően nagy ostobaság nem elmenni szavazni. Érvénytelenül szavazni pedig pontosan egyenértékű az előbbivel. Aki nem tud választani, az válassza a legkisebb rosszat. Ezt a kompromisszumot most mindenkinek meg kell kötnie magával, akinek a jogállam és a demokrácia alapvető értéket jelent.

l. ember 2014.04.01. 00:57:39

@Emiksz: nem kell indulni a helyért, van egy csomó lefelé nyitott párt, ahol a tagságnak van hatása a programra, amit a jelöltek képviselni fognak

Geri Tibor 2014.04.01. 09:41:36

Tisztelt Pőcze Borbála!

Nyitott kapukat döngetsz, létezik ilyen kezdeményezés(Szavazz érvénytelenül)az Alkotmányos Ellenállás keretében.
Jó lenne, ha hozzád hasonlóan minél többen maguktól is eljutnának ugyanerre a gondolatra...
Aki erre egyedül még nem képes, annak szívesen segítünk megérteni a helyzetet és megtenni ezt a lépést.
www.facebook.com/pages/SZAVAZZ-%C3%89RV%C3%89NYTELEN%C3%9CL/1454743771422327?fref=ts

Geri Tibor 2014.04.01. 10:06:33

Két részletben másolom ide az érvénytelenül való szavazás lényegét:

A SZERVEZETT ÉRVÉNYTELEN SZAVAZÁS LÉNYEGE - 2014. március 2.

A "nemzeti oldal" szélsőjobboldali, radikális, Fidesz vagy Jobbik szavazóknak azt kellene MEGÉRTENI, hogy az Orbán vezette politikai "elit" Magyarország nevű állama NEM A MAGYAR ÁLLAM, hanem az általuk támadott háttérhatalom állama. Vagyis miközben szavakban támadják a háttérhatalmat, a tetteikkel maguk építik saját leendő börtönüket.

A "baloldali" (szocialista és liberális) szavazóknak azt kellene MEGÉRTENI, hogy a PÁRTJAIK NEM LEBONTANI AKARJÁK a háttérhatalom jelenleg Fidesz vezette diktatúráját, HANEM AZT MEGHAGYVA csak ők szeretnének Orbán helyén ülni, és működtetni a diktatúrát a háttérhatalom érdekében.

A parlamenten kívüli kis pártoknak és támogatóiknak, leendő szavazóiknak meg azt kellene MEGÉRTENI, hogy nem volna semmi baj azzal a törekvéssel, hogy egy demokrácia parlamentjén belülre kerülve akarják megszüntetni a mai politikai elit hatalmát és a helyére akarnak kerülni. Mi is ezt az utat követnénk, ha a felettünk hatalmat gyakorló állam még a magyar állam volna, és működne még a demokrácia. De az Orbán vezette„MAGYARORSZÁG” NEVŰ ÁLLAM már NEM A MAGYAR ÁLLAM, HANEM A HÁTTÉRHATALOM MAGYARORSZÁGOT MEGSZÁLLÓ ÁLLAMA, AMI működését tekintve NEM DEMOKRÁCIA, HANEM DIKTATÚRA.

Ezt BELÜLRŐL, a saját jogával NEM LEHET felszámolni. És ha lehetne, akkor is egy MÁSIK ÁLLAM lenne, amit csak egy új joggal, a nép alkotmányával lehetne felszámolni. Mert a magyar államot INNEN ALKOTMÁNYOSAN, azaz JOGSZERŰEN és ÉRVÉNYESEN VISSZAÁLLÍTANI már CSAK A MAGYAR(országi) NÉP TUDJA, EGY ÚJ ALKOTMÁNY MEGALKOTÁSÁVAL.

Tehát AKI ezen A VÁLASZTÁSON PÁRTKÉNT INDUL, AZ vagy HAZAÁRULÓ és a hatalomért cserébe ELADTA MAGÁT a háttérhatalomnak, vagy HAGYTA MAGÁT kilóra megvenni, és ezzel válik a háttérhatalom támogatójává és saját népe elárulójává.

Ebben a helyzetben A MAGYAR(országi) NÉP VAGY BEHÓDOL a háttérhatalomnak és az őket képviselő helytartóknak, (a választáson induló pártoknak) - és a hatalom kérésének megfelelően elmegy ÉS RÁJUK SZAVAZ (vagy otthon ülve támogatja a diktatúrát) - VAGY ELMEGY és egy ÉRVÉNYTELEN SZAVAZATTAL KIFEJEZI, hogy ELEGE VAN már A DIKTATÚRÁKBÓL és a hazug politikai rablóbandákból, ÉS EGY SZABAD, ÖNRENDELKEZÉSE BIRTOKÁBAN LÉVŐ, ÉLHETŐ MAGYARORSZÁGI HAZÁT AKAR.

EZ UTÓBBIT TUDJÁK KIFEJEZNI AZOK, AKIK ELMENNEK, ÉS A SZAVAZÓLAP ÁTHÚZÁSÁVAL ÉRVÉNYTELENÜL SZAVAZNAK.Mert HA ezt elég SOKAN TESSZÜK, akkor a hatalom nem hivatkozhat arra, hogy a magyar nép a háttérhatalom diktatúrát akarja. Mert ha nem lesz látható ellenzéke a háttérhatalom Magyarország nevű diktatúrájának, akkor itt 20 vagy 40 évig újra diktatúra lesz, most a háttérhatalom helytartóinak diktatúrája.

MOST MÁR TUDJÁTOK, HOGY AMIT TESZTEK, AZ MIVEL FOG JÁRNI.

DÖNTSETEK!

folyt...

Geri Tibor 2014.04.01. 10:07:45

DÖNTSETEK!

A TÁVOLMARADÁSSAL VAGY A PÁRTOKRA SZAVAZÁSSAL A HÁTTÉRHATALOM DIKTATÚRÁJÁT VÁLASZTJÁTOK. MAGATOKNAK ÉS GYEREKEITEKNEK IS...

Az ÉRVÉNYTELENÜL szavazással pedig a SZABADSÁG és ÖNRENDELKEZÉS ESÉLYÉT választjátok. Mert ÍGY MARAD ESÉLY a diktatúra felszámolására.

A VÁLASZTÁS A MI KEZÜNKBEN csak egy ESZKÖZ, AMELLYEL mások és a külvilág számára JELEZNI TUDJUK, hogy nem mindenki ért egyet a politikai "elit" diktatúrájával.EGY JELZÉS, amivel tudatjuk a hatalommal, hogy látjuk, hogy át akarnak verni bennünket, de nem hagyjuk.EGY JELZÉS a háttérhatalomnak, hogy a saját fegyverüket fordítjuk ellenük, és megvédjük tőlük a hazánkat, nem hagyjuk, hogy megszüntessék az ezer éves magyar államot.

Az érvénytelen szavazás NEM VÉGCÉL, hanem az ELSŐ LÉPÉS a KÖZTUDATBA KERÜLÉSRE. HA nagy számú érvénytelen szavazat lesz, az JELZÉS a külföld számára is, hogy a magyar(országi) nép nem a diktatúrát megvalósító politikai elit mögött áll, EGY JELZÉS, HOGY VAN ELLENZÉKE A DIKTATÚRÁNAK. JELZÉS, hogy a hatalom hazugságával szemben VAN ALTERNATÍVA.

A diktatúra megszüntetéséhez vezető út első lépése az, hogy az emberek MEGÉRTSÉK, HOGY EZ DIKTATÚRA, ÉS NEM A MAGYAR ÁLLAM DIKTATÚRÁJA, hogy MEGÉRTSÉK, hogy az Orbán vezette állam az NEM A MAGYAR ÁLLAM.

HA EZ BEKERÜL A KÖZBESZÉDBE, akkor erről a hatalomnak is beszélni kell, és amikor elkezd beszélni róla, úgy dől össze a hazugsága, MINT A KÁRTYAVÁR.

MERT AZ EGÉSZET CSAK A HAZUGSÁG TARTJA ÖSSZE.ÉS AMIKOR EZ A HAZUGSÁG LELEPLEZŐDIK, ÖSSZEOMLIK AZ EGÉSZ.

Tehát a választás számunkra azt a LEHETŐSÉGET hordozza, hogy aki azt hiszi, hogy egyedül küzd a diktatúra ellen, az most egy érvénytelen szavazattal megmutathassa az ország többi lakosának, a világnak, hogy mennyien vagyunk, akik elutasítjuk a diktatúrát.

HA KIDERÜL, HOGY SOKAN VAGYUNK, AKKOR VAN ÉRTELME TOVÁBB KÜZDENI.

Az érvénytelen szavazás után – HA ELÉG NAGYARÁNYÚ LESZ - akkor végre beszélni lehet a diktatúráról. A diktatúra 3 éve MINDENT ELKÖVET annak érdekében, hogy ezt NE ENGEDJE, NE LEGYEN NYILVÁNOSAN SZÓ AZ ÉRVÉNYTELEN ALAPTÖRVÉNYRŐL és a vele létrehozott diktatúráról, a háttérhatalom ÚJ, NEM JOGFOLYTONOS ÁLLAMÁRÓL.

HA ELEGEN LESZÜNK, AKIK A DIKTATÚRA ELLEN SZAVAZUNK, AKKOR ORSZÁGON BELÜLI ÉS NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ KEZDŐDIK A DIKTATÚRÁRÓL.MERT A DIKTATÚRA FELSZÁMOLÁSA AZZAL KEZDŐDIK, HA A NYILVÁNOSSÁG ELŐTT ELKEZDÜNK BESZÉLNI RÓLA.

HA ELEGEN LESZÜNK...

www.facebook.com/notes/szavazz-%C3%A9rv%C3%A9nytelen%C3%BCl/a-szervezett-%C3%A9rv%C3%A9nytelen-szavaz%C3%A1s-l%C3%A9nyege/1455047854725252

BálNa! 2014.04.01. 18:06:00

Ajánlom ezt mindenkinek: szavazzfasszal.blog.hu/
Tavasszal szavazz fasszal!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.02. 17:47:52

Szart szerintem inkább ne csináljatok!

S ekkora ügyet sem a szavazásból.

Butaság lelki betegnek lenni egy ilyen választástól.

Nem kötelező szavazni.

Ja, hogy mit csináljatok vasárnap?

Élvezzétek a napsütést és az életet!

josvaiP 2014.04.03. 17:41:17

Bori,

most nem azért, de totál hihetetlen, hogy az LMP-t figyelembe sem veszed ...
Te sem - s ezzel máris csatlakoztál azokhoz az erőkhöz, amelyek ellen formailag tiltakoznál ...

ha ma azt állítod, hogy nincs alternatíva, akkor ugyanazt fújod, mint a kereskedelmi tévék, és a hatalom pártjai, s az ő korrupt politikusai ...

gondolkozz ...
de komolyan .)
minek az eredménye vajon, hogy az LMP eszedbe sem jut? :)
miközben kiútról, új politikáról, e torz és destruktív szimbiotikus rendszerről beszélsz?

vajon hogy fordulhat elő, hogy valamely gondolkodó (Te) nem gondol egy olyan pártra, amely éppenséggel itt van, és valódi alternatívát kínál, 4 év kemény és látványos munkáját az asztalra letéve?

think about this.

Jósvai Péter

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása