Még mindig menjetek a p***ába

Általános alapvetés: Magyarországon a politikát pártok csinálják. Következtetés: ha valaki politizál, akkor azt azért teszi, hogy valakit hatalomra jutasson. Teljesen ésszerű, ha valakinek így jár az agya, csak azzal nem számol, hogy ez nem az egyetlen lehetőség. A civil politizálás pontosan ezt a rendszert akarja megkerülni, és emberek pozícióba juttatása helyett (hogy majd ők csinálnak valami jót, vagy legalább jobbat ha egyszer hatalmat kapnak) az ügyekért való kiállás, közvetlen beleszólás az eszköze, célja. Arról, hogy ebben mennyire nehéz hinni Magyarországon, már írtam korábban.

Mert hát pártok mentén sokkal, de sokkal könnyebb gondolkodni. Egyszerű: én nemzeti, te ballib. Én demokrata, te fasiszta. Én bikk, te makk. Mint a pofon. Mert abból is van bőven. Az meg mindegy, hogy ezek a nevek semmit sem jelentenek.

toresvonal.jpg

És ha felmerül egy új elképzelés, ami eddig még nem volt ismert, azzal kezdeni kell valamit. Az új az mindig ijesztő egy kicsit, mert nem lehet hová tenni hirtelen. Az, hogy az erős embereinkbe vetett feltétlen bizalom talán nem a legjobb megoldás, és hogy érdemes lenne az ügyeinkkel személyesen is foglalkozni, egyszavas üzenetek helyett, mint olcsótojás és rezsicsökkentés a problémák mélyére nézni, és ami a legfontosabb: címkék helyett leülni, és megbeszélni a dolgokat, FÜGGETLENÜL attól, hogy ki minek tartja magát (Fideszesnek, MSZP-snek, Jobbikosnak vagy tarka bagolynak), mind fura, nehezen elképzelhető ideák. A fura pedig elkerülendő, könnyebb inkább ugatni egymásra a kerítés két oldalán.

A pártoknak is kell vele kezdeni valamit. A Fidesz meglepődött, láthatóan. Bár a kutatóintézetek statisztikái szerint nincs mitől félniük, az ellenzék irtó töketlen, és csak egymás elől kapkodják a szűk számú szavazóikat a nehezen definiálható "demokratikus" pártok, mégis a legsötétebb kádári módszerekhez folyamodnak, hogy valahogyan "semlegesítsék" az önszerveződő civileket. Embereket ráncigálnak ki az ágyból, kordonnal zárják le a teret, amin az emberek tüntetni szerettek volna, és nem utolsó sorban: fröcsögő lejárató kampányt indítanak, amivel hiszterizálják a szavazótábort. És mi a lejárató kampány fő eleme? Bajnai Gordon. Jogosan ötölhet fel a kérdés: miért jó ez nekik? Miért hasznos, hogy a politikai ellenfélnek támogató diákokat tulajdonítanak, mikor ő magától csak egy cukrászdányi nyugdíjast tud összerántani (nem mintha lenézném a nyugdíjasokat)?

És itt lép be az, hogy ez nem csak a Fidesznek jó. Ez mindenkinek jó, aki a mostani politikai elitet gyarapítja, és a pártpolitikai alrendszerben mozog. Bajnai csak dörzsöli a tenyerét, persze, hát mi fiatalosak vagyunk, és támogatjuk őket. Ugyanazzal a szusszal leszólja a Békemenet résztvevőit, hogy azok biztosan fizetett álcivil statiszták. Húzzák-taszítják az embereket, egyik tábor, másik tábor. Te velem, ő veled. Mindenki nyer, mert az senkinek sem jó, ha pártoktól független kritikus hang létezik. Nekik csak olyanok kellenek, akik könnyen definiálhatóak, és 1. vagy könnyen támadhatóak, 2. vagy az ő hatalomra jutásukért menetelnek. Tehát: Orbán nyer, mert ellenségképet tud állítani, Bajnai nyer, mert szimbolikusan saját tábort tud felmutatni. Ki veszít? Azok az önszerveződő civilek, akik marhára nem ezért csinálják az egészet. Ennek a jelenségnek az utolsó, ún. "menthetetlen" stádiumát avatott körökben Milla-szindrómának hívják. Mindenkinek legyen intő példa.

tojas.jpg

A székházfoglalást és az alkotmánymódosításokkal kapcsolatos tüntetéseket nem a Hallgatói Hálózat szervezte, de persze ez senkit sem érdekel, mert a bikkoldali sajtómunkás görcsös agyrángásos soros-bajnai-zsidó-víziót álmodik a papírra, a makkoldali pedig igénytelenül söpri egy táborba az összes "demokratikus oldali" szerveződést, mert ő is úgy írja a cikket, hogy van a fejében valami, aztán megkeresi az azt alátámasztó információkat.

A jogállammal foglalkozó tüntetéseken amúgy volt HaHás molinó, HaHás beszélő, és voltak HaHások, meg nem HaHás diákok is. Meg egészségügyben dolgozók, melósok és nyugdíjasok. Meg hajléktalanok. Meg melegek. Meg nem hajléktalanok. Meg nem melegek. Meg sok egyéb ember, ugyanis ez egy fontos téma, és minden magyar állampolgárt érint, még akkor is, ha történetesen szerelmesek Bajnai Gordon édes gödröcskéibe, vagy Orbán Viktor kackiás szemöldökébe. Ugyanez a helyzet az oktatáspolitikával, a középiskolai és az egyetemi politikával is. Ezekről a kérdésekről viszont csak akkor tudunk normálisan beszélgetni, ha elfelejtük a méteres címkéket, amiket magunkra és egymásra aggatunk. (Lám, a Hallgatói Hálózat is elvileg az oktatásüggyel foglalkozik, és ilyen mentalitásbeli nehézségek miatt csak mostanra sikerült releváns dolgot kinyögnöm, pedig mióta tart már a poszt.)

És hogy tiszta legyen: ez az írás nem csak azoknak szól, akik nem tudnak hinni már a pártoknak. Nem csak azoknak szól, akik éveket fektettek abba, hogy meggyőzzék magukat arról, hogy a Fidesz felhőtlenül jó, és mindenről a szocik tehetnek. Azoknak is ugyanannyira szól, akik magukat liberálisnak nevezik, de csak azt tartják elfogadhatónak, ami egyezik az ő véleményükkel, ízlésükkel. Azoknak, akik megkülönböztetnek demokrata tábort nem demokratától, magukat a demokratába helyezik, de fintorogva elfordulnak a párbeszédtől (ami a demokrácia alapja), ha valaki buzizik egyet.

És ebben a kontextusban édesded mindegy, hogy ki fog nyerni 2014-ben. Amíg ezt nem tanuljuk meg, ugyanez a rothadás fog tovább folyni, minden csapon, a Magyar Nemzet és a HVG Online csapján is.

Soros áldjon mindenkit,

Birtalan Gy. Gergő

[UPDATE || A cikk utóélete egy nap alatt: Szily László hiányolja, hogy kiírjam a címben azt, hogy picsa, Deutsch Tamás és Vágó Gábor egymásra kontrázva szarozik Twitteren a poszt kapcsán, egy HVG szerkesztő vérig sértődik, a Mandiner szemlézi az írást, de csak a Millát fikázó részt, A Hír24 úgy jelenteti meg, mint "a HaHa" véleménye - s a komment szekcióban ugyanaz a süket párbeszéd folyik, amiről írtam, és a blogposzt, facebook poszt hozzászólásaiból kiolvasva a komplett magyar címke-paletta felsorakozva sem érti, hogy miről is szól ez az egész (kivéve 3-4 embert). A konklúzió: erről sokáig kell diskurálni, részletesen, kitartóan.]

2013.04.02. 11:23 Madibainges


343 komment · 2 trackback

Címkék: pártok Gordon Bajnai hallgató?

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr685188114

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Még mindig menjetek a p***ába 2013.04.02. 15:26:01

Orbán nyer, mert ellenségképet tud állítani, Bajnai nyer, mert szimbolikusan saját tábort tud felmutatni. Ki veszít? Az önszerveződő civilek.

Trackback: Még mindig menjetek a p***ába 2013.04.02. 15:13:01

Orbán nyer, mert ellenségképet tud állítani, Bajnai nyer, mert szimbolikusan saját tábort tud felmutatni. Ki veszít? Az önszerveződő civilek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.04.02. 12:34:21

Hát ha neked mindegy, ki fog nyerni, akkor nyugodtan menekülj külföldre. Ha te vak vagy arra, hogy mi történik az országban és ennem mi az oka, akkor nem érdemes politikával foglalkoznod.

Már a kezdő mondat hatalmas félreértés: a politikát nem csak a pártok csinálják, hanem például te is. És ez a pártellenes attitűd rendkívül káros, demokráciaellenes demagógia, amely csak az uralkodó blokknak kedvező.

Waldi! 2013.04.02. 12:44:46

"Azoknak is ugyanannyira szól, akik magukat liberálisnak nevezik, de csak azt tartják elfogadhatónak, ami egyezik az ő véleményükkel, ízlésükkel."

Attol mert liberalis vagyok, azert meg nem kell mindenfele vagyvezerelt, inkoherens legvarat letezo alternativanak elfogadni.

"Azoknak, akik megkülönböztetnek demokrata tábort nem demokratától, magukat a demokratába helyezik, de fintorogva elfordulnak a párbeszédtől (ami a demokrácia alapja), ha valaki buzizik egyet."

Most komolyan olyanokkal uljunk le egy asztalhoz, akik legszivesebben a torkunkat harapnak at?

"És ebben a kontextusban édesded mindegy, hogy ki fog nyerni 2014-ben. Amíg ezt nem tanuljuk meg, ugyanez a rothadás fog tovább folyni, minden csapon, a Magyar Nemzet és a HVG Online csapján is."

Hat ha 45 nap bevezetes az orbaizmusba szabadegyetem, rendorsegi kihallgatas, eloallitas, muveleti terulet, stb. utan tenyleg meg ott tartasz, hogy van olyan kontexus, amiben vegulis maradhat Orban is, akkor az nagyon szomoru.
Mondjuk nem allitom, hogy ertem, hogy mi a kontextus. Viragozzek 100 virag, es a a farkascsorda igenyeit is tiszteletben kell tartani?

Tyreo 2013.04.02. 12:53:31

A cikk nagyon jó,az első két komment pedig megmutatta miért vagytok/unk bukásra ítélve..

Anide Icsjaf (törölt) 2013.04.02. 12:54:26

@iii: Valamit nagyon félreértettél. A kezdő mondat pont arra világított rá, hogy Magyarországon az emberek többsége ha politikát hall, máris pártpolitikában gondolkodik. Pedig nem így van! Politizálni civilként is lehet, függetlenül attól, hogy szimpatizál-e valamelyik párttal, vagy sem.

Az meg, hogy édes mindegy, hogy ki fog nyerni 2014-ben - sztem - rohadtul nem arra ment ki, hogy jól kimegyek külföldre, aztán jól van. Nem. Hanem arról, hogy folyamatosan az embereket egyik, vagy másik oldalra sorolja a pártpolitika, ebből a szempontból részletkérdés, hogy éppen melyik van kormányon, mert ebben a kérdésben a gondolkodásmód ugyanaz. Akármiben hiszünk is, akármiről vagyunk is meggyőződve, fontos, hogy képesek legyünk meghallgatni a miénkkel ellenkező véleményeket, mérlegelni az érveiket, nem pedig szimplán lehurrogni.

karamcsand 2013.04.02. 13:10:25

A cikk néhol jó és értem az alapvető motivációját, vannak benne jó meglátások, csak már a címben és alatta is legtöbbször azt látom, hogy gurulnak a gyógyszerek és ettől nem vagyok túl vidám, mert épp így vesztette eszét több, egyébként értékes ember is, mint a kétfarkú kutyák vezetője, bizonyos szempontból TGM stb.

A párton kívüli politikára tényleg szükség van, címkék és egyebek nélkül (!!!), de meg kell békélni azzal, hogy létezik pártpolitika. És ennek része az, hogy egy párt megpróbál az érdekeinek megfelelően lavírozni.
- Ennek szerintem része az, hogy Bajnai hajlandó nyilatkozni arról, hogy éppen mit gondol a HaHáról és szerintem ezzel _semmi gond_.
- Ennek szerintem nem része az, hogy bevisznek néhány embert a yardra megfélemlíteni és Bajnai-bérencnek kikiáltani. Ez gond, baj, Gáz!

Szóval, kedves Gergő és HaHa:
Arról, hogy mi a demokrácia, jól gondolkodtok. De az odavezető útról még kicsit töprengeni kell.

A Milla... én tudom, hogy sokaknak ez fájhat, de a Milla szerintem betöltötte a funkcióját. Nem lehet egy tüntetésre alapozni politikai képviseletet. Idővel rájöttek erre és azok, akik komolyan akartak ezzel foglalkozni, továbbvitték a dolgot egy professzionális vonalon. És ha jók az elveik, akkor igen, legyenek politikusok!

A HaHában is egész biztosan van/lesz egy ilyen kihívás: mikor, milyen helyzetben milyen formában kell működni? Most az aktivista életmód a célravezető. De ha tíz év múlva is csak tüntetéseket tud majd szervezni az összes HaHás, az baj lesz és senki nem fog elmenni ezekre, mert akkorra máshol kell/kellene hogy legyetek. Sőt, valószínűleg ennél sokkal hamarabb kérdés lesz, hogy miféle szervezetként működtök.

Az erő legyen veletek, gyógyszereket nem gurígatni, ésszel gondolkodni!

Bretalaine 2013.04.02. 13:35:04

Kedves Gergő,

Bármennyire is bírom a lelkesedésed, ám két dolgot sajnos muszáj tudomásul venni. (Neked is.)

1. A bázisdemokrácia országos méretben *nem* működik. Persze ez hasznos lehet, ám pártok nélkül nem megy. Ha a jelenlegi választék szar, lehet új pártot alapítani.
2. A jelenlegi rezsim *minőségileg* szarabb, mint az ezt megelőző, emiatt rohadtul nem mindegy, hogy ki nyer 2014-ben.

Waldi! 2013.04.02. 13:47:56

"Magyar Nemzet és a HVG Online"

Legalabb annyira nem a hvg.hu az mno.hu ellenpolusa, mint szerencsetlen, a politikaban bukdacsolo Solyom kurucz.info vs 168 ora ellentetparja. Akkor mar miert nem Magyar Narancs, azt legalabb onkritikakent ertelmezhetnenk. :D

Nem hiszem, hogy a HaHasok, vagy szekhazfoglalok kozul sokan lesznek majd olyanok, akik majd ugy dontenek, ha esetleg lesznek valasztasok, hogy demokracia ide vagy oda, maradjon a Fidesz. Az agymosottak szemeben, akik csak a Fidesz propagandat halljak ugyis mindenki Gyurcsany, Bajnai, Soros berenc. Azokba meg nem kell belemarni, akikkel jelenleg egyfele megyunk es vannak kozos celjaink.

épészmérnök 2013.04.02. 14:37:38

Azt hittem, ennél okosabbak vagytok. Csalódás ez az írás.

Jakab Andor 2013.04.02. 15:13:10

De jó volt ezt végigolvasni, van mit tanulni belőle. Persze, van egy olyan hülye érzésem, mint másnak, hogy a "bázisdemokrácia" (micsoda maszlag cimke) országos méretekben nem működik, nem és kész, és mintha látnánk is, hogy nem működik, közben meg de. Működik az! És tényleg megéri azt a sok munkát, ami többnyire láthatatlanul, eddig jelentősebb, látványosabb eredmények nélkül, de azért sok ember végez magában, egymástól elszigetelten. Fontosak az ilyen megnyilvánulások, amelyek lendületet adnak neki, köszi, hogy megírtad!

Stofix 2013.04.02. 15:17:39

Nagyon sok tévedés van az írásban.Látszik,hogy nem átgondolt hanem hirtelen felindulásból,érzelmi alapon.
Először is az,hogy mentegetőztök-"nem vagyunk Bajnai gárda"-az égvilágon semmit sem ér,mert aki sokat magyarázkodik,annak vaj van a fején.
Ne akarjátok azokat meggyőzni,akik maguk sem gondolják komolyan amit mondanak,tudják ők,hogy nem igaz de annál jobban mondják,hogy "bajnaigárda".
Ők az erősebbek sajnos és úgyis túlkiabálnak titeket,ahogy a fidesz székháznál is.
A másik,hogy te azzal jössz,hogy a pártok megosztják az embereket,közben te is ezt teszed.Vannak akik értelmesen vitatkoznak és vannak a vitaképtelen tahóbarmok.Én nyilván az utóbbiba tartozom mert nem szeretek órákig meddő vitákat folytatni értelmetlen dolgokról.Csak a hasznos tevékenységtől veszi el az idő.A párbeszéd a másképp gondolkodó emberek között nagyon jó dolog egy bizonyos határig.A bibliában is meg van írva,hogy a ti szavatok legyen IGEN és NEM ami ezen kívül van a gonosztól való.Attól még,hogy ti nem olvastátok még így van.Nem szeretem a halandzsázást,mellé beszélést.Aki nem építi a vitát az rombolja,azzal pedig nincs értelme tovább beszélgetni.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.02. 15:18:33

"csak akkor tudunk normálisan beszélgetni, ha elfelejtük a méteres címkéket, amiket magunkra és egymásra aggatunk."

Viktoréknak ez értelmezhetetlen. Csak abban tudnak gondolkozni, hogy aki kritizál, az bajnaista.
Utóbbiaktól azonban lehet önreflexiót is várni, lásd Bajnai kritikáját az elmúlt 20 évről, azaz ez a pont is olyan, ami bizonyítja, hogy a civilizáció a fidesztől balra van.

"Azoknak is ugyanannyira szól, akik magukat liberálisnak nevezik, de csak azt tartják elfogadhatónak, ami egyezik az ő véleményükkel, ízlésükkel."

Ez faszság, már bocs. Nem minden vélemény egyenrangú. Az intoleranciának nem jár tolerancia, a kirekesztésnek nem jár befogadás. És intoleranciát, kirekesztést CSAK a jobboldal művel mindenkivel, akit magától különbözőnek tekint. Emlékszel arra, hogy a haza nem lehet ellenzékben? Azzal a mondattal vége lett Magyarországon annak, amit ez a cikk szeretne.

"Azoknak, akik megkülönböztetnek demokrata tábort nem demokratától, magukat a demokratába helyezik,"

Természetesen, ez egy valós különbség,

"de fintorogva elfordulnak a párbeszédtől (ami a demokrácia alapja), ha valaki buzizik egyet."

NEM. A demokrácia alapja, hogy senkit nem zárunk ki belőle eleve. Aki buzizik, az a buzikat kizárja a demokráciából, tehát ő maga nem demokrata, tehát neki sem jár a demokratikus elbánás, tehát nem tarthat igényt arra, hogy bevegyék a párbeszédbe.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.02. 15:21:51

@FOLHERGELVE:
"Egyébként meg nagy szerenécsétek van, hogy nem a Gyurcsány-Bajnai félék vannak már kormányon, mert ők aztán alaposan elverettek volna a rendőrséggel titeket. Törtek volna a csontok, repedtek volna a bordák, folyt volna véretek, de a kilőtt szemek sem mentek volna ritkaságszámba. A nyilvános verések után pedig börtönbe csuktak volna mindnyájatokat."

Hazudós fasz vagy. Az akkori tüntetők szétverték a várost, a mostaniak meg semmiben és senkiben nem tettek kárt, tehát nem indokolt a rendőri erőszak (és mégis megkapják, lásd Sirály)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.02. 15:23:09

@poszt még annyi:
"ugyanez a rothadás fog tovább folyni, minden csapon, a Magyar Nemzet és a HVG Online csapján is."

Akinek ez a két rohadás egyenértékű, azonosan veszélyezteti a demokráciát, az nagyon durva félreértésben van.

theof 2013.04.02. 15:30:18

A fiatalok nagy része jelenleg jobbik LMP 4K! szimpatizáns. Megítélésem szerint a Fidesz-Mszp,Bajnai rendszer elutasítása jogos. Hogy 2014-ben ki győz az a fiatalok szemszögéből teljesen mind1 mert teljesen esélytelen hogy jobbik,LMP 4K bármelyike is hatalomra jusson. Bajnai nem jobb mint Orbán és ennek az ellenkezőjéről 27 éves kor alatt kevés embert győzöl meg.

unionista (törölt) 2013.04.02. 15:33:50

@Stofix:
ezek a srácok nem tapasztalatlanok, hanem buták. foglaljunk el egy hidat. kiáltja az egyik. és a másik megkérdi: oké, de melyik hidat. és tanakodnak. egy monthy python paródia az egész. ez nem közéleti tevékenység, hanem egy vicc. haha.

theof 2013.04.02. 15:35:11

@peetmaster: Aki buzizik az nem kizárja a buzikat csak nevén nevez egy bűnt. Vagy már azt sem lehet mert ha kijelented hogy a bűn létezik és jó lenne a bűn (és nem a bűnös) ellen fellépni, nem vagy demokrata. Hova jutottunk?????

unionista (törölt) 2013.04.02. 15:43:52

@Jakab Andor:
na akkor szedjük össze.

-- politikát lehet szervezni direktben. ha valaki népszavazást akar kezdeményez.
-- lehet tisztán az egyéni képviseletre alapozni. akkor nem kell semmilyen pártelnökség, pártkongresszus. mert nincsenek párttagok, legfeljebb szimpatizánsok (pártoló tagok).
-- lehet szervezni klasszikus parlamenti pártot (ilyen lenne az mszp).
-- lehet mögötte egy kormányati think tank (ennek indult bajnai).
-- ezen kívül lehet egyénileg pofázni.
-- lehet direktben érdeket védeni (szakszervezet).

amit a haha csinál olyan a civilizált világban nincs. na jó, hívhatjuk polgári engedetlenségnek. de leginkább valami vicc.

követeljük a felsőoktatás átfogó reformját. harsogják. utána azt, hogy egyébként minden maradjon a régiben. ezek a srácok tagadni tudnak. nem, nem, nem. se tapasztalatuk, se szakértelmük.

Bretalaine 2013.04.02. 15:46:22

@Jakab Andor: Mégis hogy működne? Esti tévézés helyett: kedves állampolgárok, soron következik a döntés a pirézi hőerőműberuházásról. Gondolom mindenki olvasta a minisztérium által elkészített 245 oldalas szakértői anyagot. Ennek alapján kérem mindenki szavazzon, hogy legyen-e avagy sem! Ja nem, bocsánat, előtte mindenkinek joga van módosító javaslatot tenni. (Nekem például jobban tetszene, ha a fala zöld helyett kék lenne, erről természetesen az állampolgárok a bázisdemokrácia szabályai szerint szavazni fognak. Meg a másik 13564 db módosítóról is.) Ha ezzel megvagyunk, rátérhetünk a 45. napirendi pontra a mai este folyamán, aztán holnap új kérdésekkel folytatjuk...

Bretalaine 2013.04.02. 15:48:13

@FOLHERGELVE: Úgy érzem, elgurult a gyógyszered. Keresd az asztal alatt!

incze 2013.04.02. 15:56:51

Aki egyenlő távolságot akar tartani Orbántól és Bajnaitól, az valamit nagyon nem ért világból.

Tegyük föl, hogy van egy ÜGYEM. Nem érdekel (de miért is nem? de tegyük fül, hogy nem), melyik közéleti szereplő hogyan vélekedik erről, csak képviselem, hallatom a hangom. Eddig jó.

Mármost abban a pillanatban, hogy a hangomat hallattam (függetlenül, és előrevetett fővel, ahogy illik), ezek az átkozott közéleti szereplők (egyletek, pártok, közéleti és magánszemélyek) elkezdenek a mondandómhoz, és hozzám viszonyulni.

Ez elkerülhetetlen, vagy nem mondtam semmit.

És most jön a Nagy Magyar Politico Mortale. Nekem ne viszonyújjon má'. TUTI csak a libáját akarja rajtam hízlalni! Naná hogy. Mögém bújva magát tólja, ne má'.

Ez bugris és gyáva dolog. Meg akarja spórolni azt a kurva magátólértetődő dolgot (amit pedig szavakban vall), hogy amikor valamilyen ügyem van, akkor minden közéleti ágenssel arról egyeztetek, aki ebben véleményt nyilvánít.

NEM KELL FÉLNI. Az egész Hahás mozgolódásban nekem az az egy idegesítő elem, ahogyan FOSNAK a hölgyek és urak attól, hogy a fidesz sikeresen összetapasztja őket valamelyik komcsi-libsi-bibsi-cigus formációval. Fel kell nőni, néha egyetérteni és együttműködni EGY ADOTT DOLOGBAN nagyobb bátorságot és SOKKAL TÖBB INVENCIÓT igényel, mint pusztán ellenállni.

unionista (törölt) 2013.04.02. 16:02:44

@karamcsand:
a liberális demokrácia alapja az, hogy a közhatalom osztott. minimálisan megoszlik a politikai pártok és az egyéni (pártatlan, független) képviselet között.

ennek van az angolszász változata. a majoritarian rendszer. ahol elvben az egyéni képviselet dominál. ehhez nem árt ha van király. ami a pártoskodást még inkább háttérbe szorítja.

a kontinensen rendesen úgy megy, hogy a kormányzati politikát a pártok uralják. az önkormányzatit pedig inkább a párton kívüliek. erről az útról tért le "ejrópa". ugye ez eddig nagyjából a közhely.

na most ezek a srácok úgy képzelik, hogy majd lesz egy nagy magyar bázisdemokrácia, vagy mi. vonulnak a hangosbemondóval. és akkor majd ebből szerveződik az "alkotmány", a "jogállam" és a "demokrácia". tamás gáspár miklós még egy ilyen fazon. aki azt mondja: nem kellenek intézményes megoldások. azért nem mert neki arról vénségére fogalma nincsen. a nép kiáll a barrikádokra és tüntet úgy általános jólétért, ahogyan a haha a diákjólétért. a bulira a zsebpénz meg legyen.

de ilyen a civilizált világban nincs. amerikában se, európában se, ázsiában se. ez tipikus poszt-kádári dolog. a rendszerváltás után az összes munkahely fele megszűnt. a kacsamesék generációját a szülők kényszerűségből magukra hagyták. és akkor ők most lázadnak ez ellen. egy részük a szélsőjobboldalon. ez a jobbik. ahol a rendpártiság áll mindenek felett. a másik csoport pedig ez a soft-anarchista csoport. amelyik úgy gondolja, hogy beállhat középre.

maroz 2013.04.02. 16:03:32

@Jakab Andor: A bázisdemokrácia zsigeri ellenzői csak pont azt felejtik el, hogy annak ott kéne működnie, ahol a bázis is van, és nem a képviseleti demokrácia alternatívája, hanem kiegészítője. Milyen érdekes lenne például az, ha iskolai problémákat egyszer, kalandból a bázisdemokrácia forgatókönyve szerint próbálnának meg megoldani, és nem a szokásos autoriter rutinnal. Ha a középiskolai diákönkormányzatok tényleg működnének és nem csak a látszatuk létezne. Lennének még ötleteim, olyanok, amelyek úgy engednek bő teret a bázisdemokráciának, hogy közben egyáltalán nem vonják kétségbe a képviseleti létjogosultságát.

maroz 2013.04.02. 16:09:20

@incze: Tőled félnek, hogy olyanok is a támogatójuknak gondolja magát, mint amilyen te is vagy, akinek valójában egyetlen ügye sincs, hanem mindenben és mindenkiben csak azt látja, hogy megfelelő eszköz-e ahhoz az ostoba kultúrharchoz, amit te és a hozzád hasonlóan gondolkodók Kádár apánktól megörököltek. De te fabula narratur.

unionista (törölt) 2013.04.02. 16:09:57

@maroz:
vagyis ez valamilyen önkormányzatiság lenne. ami működhet a kistérség, vagy a városrész (kerület) szintjén. leginkább helyi népszavazásokkal. de ezek a fazonok az alkotmányt, a demokráciát és a jogállamot a "semmire" akarják lecserélni.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.02. 16:13:26

@theof: mivel a buzik vagy születnek annak (és akkor nem tehetnek róla), vagy önként buzik azzal, aki akar velük buzulni, ekkor pedig szabad felnőttek magánügye, egyik esetben se látom, hogy bűnről lenne szó.
Kiállni mellettük pedig elsősorban azért kell, hogy az ellentüntetők lássák, hogy az "aki nem olyan, mint mi, gyengébb, selejtebb, tehát megverjük" mentalitás a baromfiudvarban se menő igazán, azon kívül pedig gáz.

maroz 2013.04.02. 16:13:56

@unionista: Honnan veszed ezt???

Mondjuk lehet benne valami, engem a múlt héten gyíkká változtattak...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.02. 16:14:18

@maroz: ilyen iskoláról hallottam, Summerhill néven keresd.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.02. 16:15:12

@maroz: a kultúrharcot nem lehet az elnyomott oldalról meghaladni. És most a ballib oldal van elnyomva. Gesztust, meghaladást az erősebb fél tud mutatni, a gyengébb csak veszteni és kihalni tud.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.02. 16:16:45

@maroz: a kultúrharcot nem lehet az elnyomott oldalról meghaladni. És most a ballib oldal van elnyomva. Gesztust, meghaladást az erősebb fél tud mutatni, a gyengébb csak veszteni és kihalni tud.

maroz 2013.04.02. 16:18:08

@peetmaster: Mi az a "ballib"? Én például honnan tudom felismerni, hogy elkaptam-e ezt az izét?

Korogi24 2013.04.02. 16:22:27

Gratula, Deutsch Tomitól dícséretet kaptál, ez annyit jelent, hogy a Habony/Simicska féle bagázsnak bejössz. Csak így tovább vár az LMP és a HÖK. Van az a pénz és inkompetencia.

A politika olyan uncool. Jaj. Nem menő.

Kérlek mutass egyetlen demokráciát a világon, ahol nem pártok ülnek a parlamentben, hanem "civilek". (Most a kompetens Beppe Grillót ne említsük, kb. olyan mint a Kalóz-pártok, bekerült, majd kiderül, hogy semmihez nem értenek, hogyan is fogják a munkanélküliséget vagy anövekedést megoldani, és a következő körben eltűnnek).

Úgy tűnik nehéz megérteni, hogy a politika per definitionem (bocs) pártokon keresztül működik.

Amíg a Fidesznek ilyen ellenfelei vannak, addig nyert és folytatódik a rezsim. Majd egyszer 15 év múlva, észreveszitek, hogy a rutinos Fidesz, aki a HaHa-n kívül 25 másik, jobban szervezett versenyátrsat darált le, megint, titeket is, átvert.

Amíg Tomiék dícsérnek addig nincs baj.

A legjobb (ezt imádja a Fidesz) az amikor az LMP-s stb. módra a Magyar Nemzet egyenlő a HVG-vel (gondolom a kuruc.info az ÉS-sel).

A rezsimet egy másik párttal lehet csak leváltani. Ha nem tetszik Bajnai vagy a Jobbik, akkor nem szavazol rájuk, de megérteni meg kell, hogy pártok nélkül nincs és nem is lesz változás.

De különösebb jelentősége nincs. A HaHa-nak (szervezet és vezetőség és stratégia és vízió hiányában) vége, a vizsgaidőszak után megy mindenki sielni, tavasszal mindenki kint lesz a kocsmákban, ezzel a sztori befejeződött.

Jakab Andor meg egy kicsit megkattant úgy tűnik. A blog még működött, ez az aktivizmus, ami sehová nem vezet, ez szépen szét fog esni, mert a világon mindenhol szétesett. A politika ugyanis kormányzatról szól, márpedig limitált célú, megfoghatatlan sejtek vagy mik nem tudnak kormányozni (meg sem tudják szerezni azt). A Fidesz a fegyelmezett, hierarchikus, stratégiát következetesen végigvivő szervezettel nyert és tartja kezében a hatalmat. Ők ugyanis tudják: nem megy másként. (Persze kormányozni nem tudnak, de hát kit érdekel, ha övék a hatalom és az övék is marad még ellenzékből is).

maroz 2013.04.02. 16:46:37

@Korogi24: Most mondd, a diákok elmennek síelni, romkocsmákba és egyéb borzasztó helyekre is, ezzel szemben a pártpolitikus teszi a dolgát, ha a haza veszélyben, például elmegy wellnessbe:

mno.hu/belfold/mesterhazy-hetezerert-uszott-az-onkenyuralom-ellen-1144717

Feel the difference! ;)

incze 2013.04.02. 16:51:22

@maroz: Tőlem félnek, a focihuligánoktól nem, a kormányzattól nem, azokkal szóbaállnak, velem nem. Baromság.

Nem tőlem félnek, a billogtól félnek, amit a fidesz legjobb tanítványaként eleve magukon látnak.

N.B. te velem jó régóta pontosan azt teszed, mint a fidesz a Hahával. Pusztán abból kiindulva, amit beszélek, te engem tévedhetetlenül besorolsz TUGGYUKHOVÁ. Ehhez külön gratulálok, voltaképp lenne számodra hely a Habony stábban, bár egy kissé skizó érzés lehet harcolni is ellene, meg élni vele, ugyanazzal az egy kobakkal.

---
Mindegy. Summa. Nem szabad félni. A félelem megeszi a lelket. Pont.

Korogi24 2013.04.02. 17:04:43

@maroz: He-he, de az idézett figura visszamegy másnap és tesz vesz, van egy pártja meg egy állása, ahol politizál. Nem változik semmi.

A fiatal hallgató meg megy sielni (tőlem mehet), kocsmázni, aztán amúgy is vizsgázni kell, nyáron nyaralni meg jön a Balaton Sound, és közben nem történik semmi.

Tapasztalatból mondom, hogy egy civil szervezetet szervezni, a lelkesedést fenntartani, tervezni, irányítani, döntést meghozni, végrehajtani baromi nehéz. Fárasztó, sok a nyűg.

Ezt majd a HaHa barátaink is meg fogják tapasztalni.

A lényeg, a Fidesz pontosan tudja és baromira örül neki, hogy a hálózat szépen el fog tünni, szét fog forgácsolódni. Nem fog történni semmi. Emlékszik valaki a 4K! nevű "ígéretes" formációra akivel valaki, talán az LMP szövetséghre is lépett, vagy magára az LMP-re (aminek talán már tagjai sincsenek)?

MUhahhaha. Míg a szerző antipolitizál az LMP forgatókönyve alapján ("egyenlő távolság", "minden politikus ugyanolyan rossz", brrrr), addig a Fidesz nyert. De gondolom ez Maroz célja is.

maroz 2013.04.02. 17:13:16

@incze: Pontosan oda sorollak, ahová magadat. Ha önálló gondolatokat osztanál meg velem, akkor lenne értelme veled foglalkoznom, de mivel - mint azt már régebben is mondtam neked - te kizárólag csak a véleményvezéreid készre csócsált paneljeit adod vissza így engem sem motiválsz különösebben arra, hogy téged egyéniségként kezeljelek. A döntés a te kezedben van, nem az enyémben.

maroz 2013.04.02. 17:19:55

@Korogi24:

"Nem változik semmi."
Pontosan. Akár wellneszezik, akár visszamegy, a lényeg a fenti mondatodban van: nem változik semmi.

A fiatal hallgató majd eldönti, hogy hová megy, nyilván lesz olyan is, aki pontosan azt teszi, amit te elvársz tőle, és lássuk be, a pártpolitikai harcosok sem nagyon szomorkodnának, ha ezek az izgága lurkók inkább elmennének bulizni, de talán azt mégsem zárhatjuk ki, hogy lesznek közöttük olyanok is, akik a buli, a síelés, a romkocsma, a wellnessz, öööö, pardon, a wellnessz az nem jó, az csak a pártpolitikai osztálytól elfogadható, szóval csinálják ezeket a felsorolt aljasságokat és talán mellette valami mást is.

De most már érdekelne, hogy szerinted mit kéne csinálniuk? Konkrétan. És persze mi az, amit te attól a cselekvéstől várnál?

incze 2013.04.02. 17:24:00

@maroz: Kedves maroz, egészségedre. És a bősz cimkézés közben ne felejtsd el további lelki gyakorlatokat a cimkézésről, bár ha jól olvasom a legutóbbi ópuszt, akkor a döntés azért inkább a te kezedben van, és élsz is vele, biztosan jót tesz az emésztésnek.

theof 2013.04.02. 17:32:40

@peetmaster: senki nem születik buzinak hiteles tudományos bizonyítást erről így nem olvashattál vagy ha igen később kiderült hogy kacsa... A buzulás egyszerűen bűn mely definícióját tekintve "céltévesztést" jelent. A meleg emberek életében komoly károkat okoz hosszútávon. Senkit nem lehet támogatni ebben a döntésében, ahogy senkinek nem ajánlom a szerencsejáték pornó pedofília függőségeket, mert ártalmasak az ember életére. Tudom hogy a liberális filozófia nem ismeri el bűnnek azokat a bűnöket amelyeket az emberek saját testük ellen vétenek, de ezeknek a bűnöknek a következményeit láthatod: Szétesett mozaik családok és hatalmas nyomor az emberek kapcsolataiban. Nem görög képzelgéseket kell nézni akkor amikor a melegek ügyéről beszélünk hanem a jelenség hatását amely biztosan állíthatjuk hogy a társadalom szemszögéből nem jó hanem káros. Ezért politikai és jogi szinten támogatása rossz.

maroz 2013.04.02. 17:34:17

@incze: Azért az az elenyésző apróságot is tedd hozzá, hogy én azért igen komoly időt és erőfeszítést feccöltem abba, hogy a te gondolkodásodat megismerjem. A címkézés pont arról szól, hogy valamit egy futó, felületes rápillantás alapján már be is sorolunk valahová. Kár lenne, ha letagadnád, hogy én azért heteken, ha nem hónapokon keresztül igyekeztem veled valamiféle párbeszédféléket lefolytatni, de sajnos kudarcba fulladt, mert bármennyire is kapacitáltalak te csak a dögunalomig ismert paneleket voltál hajlandó visszaadni, azt meg naponta tucatszám olvashatom szerte e kies kis magyar neten.

2llkedő 2013.04.02. 18:20:03

@zajos1: Végre van valami pillanatnyi siker.

1055 2013.04.02. 18:24:00

@peetmaster: Hazudós fasz vagy. 2006. október 23-án a rendőrség a Múzeum körúton már délután válogatás nélkül ütött mindenkit tömegoszlatás címén .
Semmi , de semmi nem volt ekkor még szétverve a városban.
Úgyhogy ne hazudozz te fasz!

Mária 2013.04.02. 18:31:52

"az ügyekért való kiállás, közvetlen beleszólás az eszköze, célja."

Magyarországon nem közvetlen demokrácia, hanem képviseleti demokrácia van.

Vagyis, ha egy civil el szeretne érni valamit, akkor egy politikust és a pártját kell róla meggyőzni.

A Hallgatói Hálózatnak egyébként milyen konkrét eredményei vannak tavaly ősz óta?

2llkedő 2013.04.02. 18:32:28

@1055: Melyik bolygóról jöttél?

Fejesrob 2013.04.02. 18:44:03

Ja, hogy te épp nem soros gyerek vagy. Hát ez pech, a többi az.

Larry Silverstein 2013.04.02. 19:02:14

Hülyeség. Ha civilekre kell szavazni akkor magamra szavazok. A választáson megteszik a pártok is.

Tintafolt 2013.04.02. 19:13:57

Kedves Gergő!
Azt írod: "de fintorogva elfordulnak a párbeszédtől (ami a demokrácia alapja), ha valaki buzizik egyet.

És ebben a kontextusban édesded mindegy, hogy ki fog nyerni 2014-ben. Amíg ezt nem tanuljuk meg, ugyanez a rothadás fog tovább folyni"

A demokrácia alapja valóban a párbeszéd, de vajon TI (Haha, székházfoglalók, stb) folytattok-e párbeszédet? Pl. a pártokkal? Nem? Pedig talán kéne, hisz ez a demokrácia alapja.
Nagyon fontosnak tartom az erős civil létet, kontrollt, de pártokra kell szavaznunk, és ha nem folytatnak a civilek a pártokkal párbeszédet (gyengébbek kedvéért: folyamatosan elhatárolódnak, nem csinálnak közös rendezvényeket, stb), akkor a társadalmi párbeszéd nem valósul meg, és a civilek még "megrendelőként" sem tudnak föllépni, viszont olyan közhangulatot teremtenek, amelyben a pártokat - mégoly szrok is, mint a hazai kínálat - annyira utálják az emberek, h még szavazni sem mennek el. Pedig az baromi fontos. Mert én - ellentétben veled - nem hiszem, hogy mindegy, hogy mi lesz 2014-ben.

Fejesrob 2013.04.02. 19:21:50

Úgy látom, ezek a liberálisok bárminek álcázzák magukat, ha a hatalom ígéretéről van szó.

1994-ben komcsinak, ma civilnek.

2llkedő 2013.04.02. 19:33:30

@Fejesrob: "1994-ben komcsinak, ma civilnek."

Hmmmm! Civil összefogás....

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.02. 19:35:56

@maroz: Egyrészt mindenki, aki nem fidesz. Másrészt érdeklődj a Vincent blogon, ők mintha tudnák.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.02. 19:37:58

@1055: tévészékház b+, az előbb volt! Szóval megvolt a precedens.

2llkedő 2013.04.02. 19:41:31

@balfaszcsaszar: Jó kis csülökcsontot elrágcsáltad már?

regress 2013.04.02. 20:04:32

@Fejesrob: a liberálisok még sokat tanulhatnak viktorodtól az álcázás terén.

Dexter007 2013.04.02. 20:13:32

Hát idehallgassatok! Egy vízben hancúrozó, és karddal hadonászó menyecske nem dönthet az államforma felől. A legfelsőbb végrehajtó hatalommal csak a tömegek ruházhatnak fel bárkit is, és nem egy kis nőcske a vízirevüből!

Csetepaté márki 2013.04.02. 20:24:11

Először azt hittem, ez valami paródia.

"A civil politizálás pontosan ezt a rendszert akarja megkerülni, és emberek pozícióba juttatása helyett az ügyekért való kiállás, közvetlen beleszólás az eszköze, célja."

Kb. ahogy Móricka elképzeli egy ország irányítását:
-Sanyi bá, maga Jóskával meg a sógorjával tárgyajja meg a államkötvény-kibocsáttástot, mink meg addig itten törvénytet hozunk! De hatra haza kell mennem adni a disznyónak, úgyhogy húzzunk bele!De legelőször is a költségvetéstet intézzük mán el...
Szóval ez működik Alsóröcsögén, hogy hol legyen a buszmegálló, de az se biztos.

"Egyszerű: én nemzeti, te ballib. Én demokrata, te fasiszta. Én bikk, te makk. Mint a pofon. Mert abból is van bőven. Az meg mindegy, hogy ezek a nevek semmit sem jelentenek."

No comment. Igen durva lehetett az a kannásbor, nem is folytatom, semmi értelme. Ez az egész "civil" akármi egy röhej.

hoplita 2013.04.02. 20:25:36

@peetmaster:
Mi volt meg, te gyík???????
Precedens...?????
Ezt meg hogy érted?
Várj, tudom hogy. Vót tévéostrom, meg ütközet a Blahán és környékén, így már lehet válogatás nélkül szarrá verni bárkit az utcán találomra, akár egy hónappal később is....igaz???

Elmész te a náthás picsába, köcsög.:(

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.02. 20:56:00

@hoplita: ki mondta, hogy válogatás nélkül szarrá? Csak azt mondtam, hogy a rendőrség alappal készül erő alkalmazására, mert volt többszörös, általad is felsorolt tapasztalata.
Én akkoriban a Lehel téren laktam, és hidd el, nem a rendőröktől féltünk, hanem az _aznap is_ kődobáló stb. tüntetőktől.

Másik oldali erőszakos tüntető pontosan 0 darab van.

maroz 2013.04.02. 21:10:54

@Csetepaté márki: Nahát, te ezt így képzeled el? És miért pont így képzeled el?

maroz 2013.04.02. 21:15:35

@Fejesrob: És szerinted hogyan lesz hatalmuk?

1055 2013.04.02. 21:24:25

@peetmaster: Ja értem. Tehát szerinted ha valaki kedden összetöri a berendezést akkor szerdán jogosan verlek meg téged.
Te hülye vagy B+

Csetepaté márki 2013.04.02. 21:28:49

@maroz:Mert néhány ember pozícióba-vagy másképp döntési helyzetbe-való hozása nélkül a demokrácia valahogy így nézne ki.
Persze ez sem igaz, mert Jóska a sógorával már pozícióban van.
Úgyhogy a leírt zseniális elképzelés eleve nem is létezhet, kár beszélni róla, közvetlen beleszólás stb, ezzel hülyíteni az embereket. Lenin van plagizálva.

maroz 2013.04.02. 21:32:47

@Csetepaté márki: Nem értettél meg. Te leírtad itt a saját elképzelésed, majd elmondtad róla, hogy az egy baromság.

De a HaHa elképzeléseiről, nem tudom, feltűnt-e neked, végső soron nem mondtál semmit. Vagy azt hiszed, hogy az, amiket te leírtál, az nem a te, hanem a HaHa elképzelése lenne? És miért hiszed ezt? Hol olvastál/hallottál tőlük ilyesmit?

lehet más a handa-banda 2013.04.02. 21:40:29

Először el kéne döntenetek hogy kik vagytok és mit akartok egyáltalán, utána jöhet a véleményetek másokról. Mert ez az ősköd, amiből titokzatos szózatok hangzanak, kevesebb a valaminél. A HaHa ami létezik is meg nem is, a derékhada csinál egy megmozdulást aztán megtudjuk hogy mégsem ő csinálta

Ez így inkább csak murinak volna jó, ha nem akarnátok nagy drámának eladni a töketlen rajcsúrozásotokat (most dől el a szabadság ügye Magyarországon)

Maradjunk abban, hogy egy balliberális eszmék és prominensek által erősen befolyásolt zavaros szerveződés vagytok, akik inkább akarva mint akaratlanul a régi komcsi nómenklatúra restaurációját segítik elő. A többi meg csak móka, páran kapják meg a jutalmat közületek ha győznek az amuri partizánok

dennisthemenace 2013.04.02. 21:42:12

@FOLHERGELVE: Erdekes, az a pletyka jarja, hogy azokat a rendori balhekat az ellenzek rendelte meg... Nos?

exlex 2013.04.02. 22:01:10

szarok a hallgatói hálózatra

Csetepaté márki 2013.04.02. 22:02:24

@maroz: Nagyon szívesen leírnám a véleményem a HaHa költségvetési,adó, szociális, foglalkoztatási, egészségügyi, költségvetési, munkahelyteremtési, gazdasági, árfolyampolitikai stb stb elképzeléseiről, de tartok tőle, hogy az nincs, és nem is lesz.Miért is lenne? Párt? Indul a választáson?
Vagy miről mondjam el a véleményem? Amit itt láttam, arról elmondtam. A semmiről meg a semmit lehet szakérteni.

WLaci 2013.04.02. 22:10:06

Súlyos naivitás azt gondolni, hogy pártok nélkül bármilyen jelentős politikai hatást lehet elérni. A pártok erre vannak egy normális jogállamban. Hogy nyersz civil mozgalommal választást?

percenként százhuszat verő gumibot 2013.04.02. 22:14:34

Az írás szerzője: Birtalan Gy. Gergő

Ő az aki a Magyar Narancsban szokott publikálni? Több kérdésem nincs

nu pagagyí 2013.04.02. 22:18:57

Nagyszerű a cikk, de sajnos a bázisdemokratikus kormányzati rendszert még nem találták fel. Pártokra azért van szükség, hogy legyen aki kormányprogrammá fogalmazza a tömegek általa vélt akaratát. Aki tudja mit kéne csinálni, de nem tetszik neki egyik párt sem, alakítson egy újabbat. Aztán majd meglátjuk mennyi támogatottsága lesz. Annyit megsúgok, hogy a probléma a pártokkal nem a "nemeknél", hanem az "igeneknél" szokott kezdődni.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2013.04.02. 22:25:56

@Mária:
"Magyarországon nem közvetlen demokrácia, hanem képviseleti demokrácia van.
Vagyis, ha egy civil el szeretne érni valamit, akkor egy politikust és a pártját kell róla meggyőzni."
Ez az alapvető tévedés a Te és előtted szólók gondolkodásában, és éppen ez az egyik politikai tévedés, amit a cikk fejteget.
A képviseleti demokrácia nem azt jelenti, hogy egy pártot meg kell győzzek. Sokkal inkább azt, hogy a képviselő (mint ahogy a neve is mutatja) képviselő a választói érdekeit - ha pártérdekeket képvisel, akkor pedig vét a megbízatása ellen. A képviseleti demokráciának nem alapja, hogy pártok irányítsák, sőt... sokkal inkább az egyéni mandátumok világából ered, s a pártok nagy bűne, hogy lenyúlták.
Nekem a bicska kinyílik a zsebemben, amikor nyíltan kimondják a frakciófegyelmet, büntetik a kiszavazó "képviselőt". Ezzel az erővel mondhatnák, hogy pártonként egy ember üljön ott (négy képviselőnk lenne) s mindegyikük szavazata annyit ér, ahány mandátumot az a párt szerzett. Sok hülye beszédet és képviselői fizetést, költségtérítést megspórolnánk.
A cikk másik alapvetése, hogy valóban beteg dolog, hogy csak pártokban lehessen gondolkodni. Nyilván a legegyszerűbb a civileket nem meghallgatni, hanem rájuk ütni a bélyeget, hogy bajnaisorosmagyarbálintelempégyurcsány emberei és azzal hadakozni. "ha bajnai gordon előre szól, beengedjük..." valóban eddig tart a gondolkodásuk.
A másik oldal sem nagyon érette eddig, hogy a civilek nem kérnek a címkéből - gyurcsány rendszeresen igyekezett látványos jelenlétével lenyúlni a civil megmozdulásokat már akkor is, amikor hatalmon volt.
Nagyon helyesen teszi a HaHa, hogy elhatárolódik ettől. Lehet velük egyet érteni, ők is nem egyszer egyet értenek, de rendezvényeiket kinyilvánítottan pártsemlegesen szervezik a pártpolitikusokat elzavarják, és ez helyes.

Gergő! A cikknek egyetlen pontja van csak, amivel valóban nem tudok egyet érteni - akkor sem, ha van igazságod a 'másik tábor'-t illetőleg:
a kirekesztés kommunikációjával, buzizással és egyéb agressziókkal én sem tudok tárgyalni. Az intolereanciával szemben én sem vagyok toleráns. Amúgy ebben Te sem szakadtál el a pártoktól, mert fintorgok én a buzizásra, de attól még nem vagyok egyik említett párt tagja sem.

2013.04.02. 22:46:56

@Bretalaine: "A jelenlegi rezsim *minőségileg* szarabb, mint az ezt megelőző, emiatt rohadtul nem mindegy, hogy ki nyer 2014-ben. "

Ez csak szűrővel ellátott szemüvegen keresztül tűnik igaznak. Teljesen mindegy hogy melyik rezsim van hatalmon, minőségileg ugyanaz. Mindegyik garnitúra tesz engedményeket lefelé, leginkább a visszaéléseket engedik meg, szemet hunynak és ezzel betonozták be ezt a rendszert. Az egész társadalom fertőzött és ez nagyobb probléma mint a gazdasági válság. A Kádár rendszer tönkretette a közösségi szerveződést, a nép szolidáris működését. A rendszerváltással átmentették a hatalmukat, a rendszer működését, és az mszp mellé betagozódott a fidesz is. Színjátékot játszva, együttműködve, továbbra is sikeresen osztják fel egymással szembenálló csoportokra a társadalmat. A szavazótáborok alsó rétegei megkapják azt a lehetőséget hogy arisztokratikus gőggel hitet vallhatnak mint nemzeti elkötelezett vagy felvilágosult liberális és lelki többletet kapnak hogy honfitársaikat lenézhetik amiért az orbánhívő vagy ballibsi. Van választási lehetőség, aki tenni akar ezért az országért valamit az ne szavazzon 2014ben, az első lépés ez lenne, bojkottálni a szavazást.

2013.04.02. 23:13:33

"A jogállammal foglalkozó tüntetéseken amúgy volt HaHás molinó, HaHás beszélő, és voltak HaHások, meg nem HaHás diákok is. Meg egészségügyben dolgozók, melósok és nyugdíjasok. Meg hajléktalanok. Meg melegek. Meg nem hajléktalanok. Meg nem melegek. Meg sok egyéb ember..."

A legutóbbi tüntetések az átlagemberben azt a benyomást keltették hogy a megmozdulás leginkább a melegek és hajléktalanok jogairól szól. Persze erről a média is tehet, szinte mindegyik tévé beletolta a néző arcába hogy itt a hajléktalanok és a melegek kaptak főszerepet. Viszont ezzel a tömeget nem lehet megszólítani, mivel ezek a problémák arányaiban keveseket érintenek, pedig akkor lenne egy tiltakozás eredményesebb ha a társadalomban minél nagyobb visszhangot keltene.

nem várt fordulat 2013.04.02. 23:17:15

lehet politizálni a kocsmában, meg rászólni a köztisztviselő nénire, hogy ugyan már figyeljen oda jobban, de amíg az összes lehetőség az konkrétan beleszólni, hogy 4 évente húzhatok egy x -et a szarok közül, hááát.

2013.04.02. 23:25:09

Nekem nem gond a választás a rendszerváltás óta. És sohasem bántam meg az eddigi x-eket. Komcsi nem, liberális nem, Viktor Iiiigeeeen!!!!

2013.04.02. 23:28:38

@Lindalinda: Ezt akkor elkúrtad, ugyanis a rendszerváltáskor és utána pár évig Viktor liberális volt. Most pedig komcsi leginkább.

karamcsand 2013.04.02. 23:38:19

Igazi fájdalom végigböngészni az összes hozzászólást. OK, szóval FACTS:
- Aki itt buzizik, azt kapásból lehet legalábbis trollnak, de leginkább nem kívánatos személynek tekinteni, akivel szemben vagy a 'do not feed the troll' elv léphet érvénybe, vagy egy moderátori kirúgás.
- 2006-ban a Fidesz felelőtlenül döntött, veszélybe sodorva emberek ezreit, néhány seggarc pedig szétverte a várost és közben a rendőrség némiképp bénázott, majd _egyes_ rendőrök elkövettek durva visszaéléseket a helyzetükkel. Lehet vitatni, hogy az aktuális kormánynak a rendőrség felkészültségében mekkora felelőssége volt, de egyrészt ez OFFTOPIC, másrészt az olyan direkt állítások, minthogy 'Gyurcsány-Bajnai szétverették a pofátokat', ismét a Troll/provokátor címke hatókörébe esnek.

egyéb:
unionista nekem címzett írása némiképp fura, mert pl az angolszászok ugyanúgy pártosodnak, mint a kontinens politikai szereplői. És azt sem értem egészen, hogy mióta uralják (uralták?) a párton kívüliek az önkormányzatiságot, én ezt sehol nem láttam.
- A HaHa pedig nem soft-anarchista. Bármily meglepő, nem minden fiatalok által szervezett aktivista csoport anarchista. Pont erről írtam, hogy idővel viselkedést kell váltaniuk, mert az állandó aktivizmus ellentmondásos és életképtelen állapot (kivétel: a szocialista államok, ahol "mindig leselkedett az ellenség", ezért pl. Észak-Koreában is nemrég tüntettek a kormány MELLETT; másik kivétel: Greenpeace és hasonló szervezetek, ahol a cél nemes, de mégsem lehet igazán intézményesíteni)

theof:"A fiatalok nagy része jelenleg jobbik LMP 4K! szimpatizáns"
MARHASÁG! A fiatalok nagy része LMP-szimpatizáns VOLT az előző választásokkor és volt a negyedik köztársaság címen fémjelzett pártnak is egy felfutása. Közben az LMP kettészakadt és nem teljesítette az elvárásokat (a Jávor-féle szárny talán-talán komolyan vehető, meglátjuk...), a 4K meg elment egy vállalhatatlan irányba és pénzügyi-bénasági okoknál fogva sehol nem hallunk róluk, így aligha van esélyük híveket gyűjteni.

"Bajnai nem jobb mint Orbán és ennek az ellenkezőjéről 27 éves kor alatt kevés embert győzöl meg."
Ismét marhaság, a legtöbb fiatal pontosan tudja, hogy mi a különbség közöttük. Gyengébbek kedvéért: az egyik egy használható gazdaságpolitikát csinált, bár ezt megelőzően és e közben is együttműködött egy egyébiránt elég tökéletlen, elemeiben sokszor populista és hazug párttal. A MÁSIK: lebontotta a demokratikus rendszereket, közpénzből finanszírozza a kampányait, a haverjai vastagodását és konkrétan autoriter rendszert épít díszcsomagolásban.
Szóval szerintem van különbség aközött, hogy autót veszel egy sejthetőleg nem egészen legális kereskedőtől, vagy eladod a szomszédaidat a maffiának.

Bázisdemokrácia:
már szinte mindenki dobálódzik ezzel a fogalommal, de én még nem hallottam rá egy korrekt definíciót és ezért nem is szeretem használni. Tudni vélem az értelmét, de szerintem mindenki random használja.
Szerintem valós és fontos cél, hogy ki-ki a saját életében rendelkezzen politikai nézetekkel, tudja és akarja érvényesíteni ezeket pl azzal, hogy felhívja a választott képviselőjét, ha valami nem tetszik; ha kell, tüntessen stb. De azt marhaság gondolni, hogy pártok nélkül megy ez. És az is irreális, hogy egyik pillanatból a másikba ugorva előlép egy új politikus-osztály. A mostaniakból lehet majd választani egy év múlva, gondoljátok meg, ki mit ér.

HaHa:
Többen nyilatkoznak itt össze-vissza (sajnos néha hahások is), elmondom én mit gondolok:
A HaHa egyszerre jelenti az oktatás ügye mellett felháborodott hallgatókat, az ország általános állapota és a mostani rezsim (nem csak oktatásügyi) döntései miatt felháborodott hallgatókat, valamint egy olyan csoportot, ami megpróbálja kialakítani a hallgatói érdekképviselet kultúráját, mivel a HÖOK ezt nem elégségesen tette meg.
Eredményei:
felhívták a hallgatók és általában az állampolgárok figyelmét a fennálló igazságtalan, ostoba és a zsebünkből pénzt kicsenő politikai eseményekre, frappánsan reagálva a legtöbb bullshit-re. AKÁR már csak ez elég nekem! Ezzel azonnal példát mutattak a pártoknak és a civil szervezeteknek (meg pl a szakszervezeteknek), hogy hogyan is lehet csinálni ezt még, ahogy eddig senki sem tette. Mindemellett remélem, hogy fejlődik még a HaHa. Ha csak ilyen közvetett eredményeket elér, az is nagyon nagy dolog, hiszen az emberek figyelmének felkeltésével pótolja azt az űrt, amit rendszerint a tekintélyuralmi rendszerek kialakítanak a sajtóban, a közéletben: amit most is látunk.

Amivel egyet tudok érteni:
- Aki buzizik, az máris kitilt valakit a párbeszédből, így nem alkalmas a párbeszédre.
- Mi az a "ballib"?
- a világ nem a HVG online-ból és a Magyar Nemzetből áll - Itt megjegyezném, azért szakmailag se említsük már őket egy lapon. Az egyik bokáig van a kormány valagában és vállalhatatlan dolgok és emberek mellett áll ki; a másik pedig bár nyilván nem jobboldali, de korrekt hírforrás. Nagy különbség.

l ember 2013.04.02. 23:45:31

Hatalmas az eltévedés. A hallgatói hálózat azzal a konkrét céllal jött létre, hogy a felsőoktatásban érintettek közül mindazok, akik meg kívánnak nyilvánulni a témában, széles konszenzuson alapuló véleményt formáljanak és közvetítsék a kormány kompetens döntéshozói felé.

szó nincs itt pártokról, választásról, az ózdi szövőnők helyzetéről

2013.04.02. 23:58:43

@dr kotász: Neeem kúrtam el. Liberális az liberális: hazudógép. Viktor sose volt az.
De ha tudni akarod mióta utálom, most má gyűlölöm őket, amióta az első szabad március 15.-én volt egy megállapodás a pártok között, hogy nem gyalázzák egymást, mert ez az ünnep szent. Na ki gyalázta a többit, az SZDSZ. Nekem annyi elég volt, megjegyeztem. Most meg szerintem március 15-öt a magyar múlttal együtt kitörölnék a történelemből. Ugye liberálisok?

Mpatikus Eszetlenellenes 2013.04.03. 00:04:03

@maroz:
De már elmúlt...? :-)

Ha igen, nem gondolod, hogy ki kellene vágni innen pár F..t, ezzel a kis heringgel ?

:-)

unionista (törölt) 2013.04.03. 00:13:54

@l ember:
ha ez a cél, akkor mit kerestetek az utcán, mit kerestek a fidesz székházban. a kormányoldalon már közutálatnak örvendtek. jó úton haladtok, hogy az ellenzékiek is leszarjanak benneteket. és akkor pont helyre kerülnek a dolgok.

unionista (törölt) 2013.04.03. 00:15:43

@karamcsand:
nem nagyon érted, hogy mi az angolszász demokrácia eredendően. és azt sem, hogy mi az önkormányzatiság. mindegy is.

Mpatikus Eszetlenellenes 2013.04.03. 00:17:38

@unionista:
Van ALKOTMÁNY és van az alkotmány látszata, van DEMOKRÁCIA, meg annak is a látszata...
Nem sorolom tovább, úgyis érted, ha érteni akarod.
Az idea és annak világi leképzése akkor állja meg a helyét, ha a leképzés során a lehető LEGTÖBB ember fejében valóban az az idea leképzése, nem pedig készen és "frissmeleg" fideszes vagy mszps kemencéből kapja meg az ember azt a valamit, ami állítólag az ami.

A bázisdemokrácia BÁZISt feltételez, ez lenne a posztban igényelt civil igény, mely programok, társadalmi értékeket teremtő dolgok körül kristályosodhatnának ki. (HA HAGYNÁK...)

Neked a magad kályhacsövéből nézve az eget igazad lehetne, HA A FIDESZ ÉS AZ MSZP NEM SZÁNDÉKOSAN ROMBOLNÁ az összes olyan kezdeményezést, mely a könnyű tematizálásból fakadó előnyüket lassan elfogyasztaná.
A társadalmi bázis kialakulását akadályozza ez a mai Párt-MÁTRIX, amit a hatalmat önmagáért akarók folyamatosan újratöltenek.

Ha Te ettől boldog vagy, hogy a nép együgyű butaságban és feudalis szintű önérzettartományban leledzik 100 éve hazánkban, akkor mi másként fogjuk fel a hatalom feladatát és felelősségét.
Ez persze nem feltétlen baj...

unionista (törölt) 2013.04.03. 00:18:55

@dr kotász:
talán el kellene dönteniük, hogy a haha tömegeket akar megszólítani. hallgatói érdekképviselet akar lenni, jogvédő szervezet, civil mozgalom, ellenzéki csoportosulás. mind együtt nem lehet.

karamcsand 2013.04.03. 00:35:52

@unionista: az önkormányzatiságot értem, az angolszász rendszer tekintetében nem vagyok 100% naprakész, de amit tudok, az valahogy nincs összhangban azzal, amit mondasz. De tessék, világosíts meg!

l ember 2013.04.03. 00:36:40

@unionista: mielőtt belemásznál a személyeskedésbe, enten követem az egyetemfoglalás eseményeit, és egyszer megnéztem élőben, de részt effektíve nem vettem (nem szavaztam, nem szóltam hozzá). Viszont ha lesz időm, megyek még oda, mert érdekeltnek érzem magam a közoktatás kérdésében, és ott van olyan fórum, ahol beleszólásom van. Emellett szavaztam pártra 2010-ben, néha aktív vagyok egy teljesen más témában tevékenykedő teljesen más civil szervezetben (amelyik szintén tárgyal a kormánnyal, kritizálja is azt és állami szervekkel működik együtt)

unionista (törölt) 2013.04.03. 00:38:28

@Mpatikus Eszetlenellenes:
akkor menjünk le dedóba. és rajzoljunk.
kiindulásként van ugyebár a nép.

a közvetlen demokrácia, amikor az emberek beleszólnak a közügyekbe. ezt a célt szolgálják a népszavazások.

nép->ügyek

ennek közvetettebb demokrácia gyakorlás, amikor a nép független (pártatlan) képviselőket választ. és a hatalmat rajtuk keresztül gyakorolhatja. ez a klasszikus önkormányzatiság.

nép->képviselők->ügyek

aztán ennél még közvetlenebb, amikor politikai pártokat választunk. a pártoknak vannak képviselői. és hozzájuk kapcsolódnak a közügyek. ez ugye a klasszikus parlamentarizmus.

nép->kormány->pártok->képviselők->ügyek

ennél még közvetettebb, amikor a nép egy szűk érdekcsoportra szavaz. amelyik képes befolyásolni a pártokat. ők a képviselőket. ilyenkor a népnek alig van befolyása az ügyekre.

az extrém eset, amikor a nép egy kormányzót ruház fel a hatalommal. alig van beleszólása az ügyekbe.

nép->kormányzó->kormány->pártok->képviselők->ügyek

de a magyarok egy jelentős része ezt az utóbbi modellt tartja a legjobbnak. azért, mert a legkisebb a közéleti felelősség. megválasztjuk orbán viktort. legfeljebb leváltjuk. és jön helyette bajnai gordon, vagy akárki.

na most az egyszerű kérdés az, hogy a haha melyik modellt akarja részlegesen érvényre juttatni. mert totalitárius módon egyik se működik.

2013.04.03. 00:38:58

@unionista: A tüntetést nem a Haha szervezte, több civil csoport is részt vett. Mindegyiküknek érdeke lenne a hatásos kommunikáció. Csak a posztban volt egy rész amit ki is emeltem, de nem ez volt a fő szál.
Amúgy a Haha hallgatói érdekképviselet leginkább, gondolom.

unionista (törölt) 2013.04.03. 00:39:28

@l ember:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen hülyének tartjuk egymást.

unionista (törölt) 2013.04.03. 00:46:37

@dr kotász:
akkor miért másztak be a kormánypárt székházba? ha a pártoktól egyenlő távolságot tartanak és nem ellenzékiek, akkor másszanak be a szocialistákhoz, bajnai gordonhoz. schiffer andrástól is követeljék, hogy alkotmányt, demokráciát, jogállamot, ahogy orbán viktortól.

incze 2013.04.03. 01:16:10

@unionista: Azért másztak be a kormánypárt székházába, mert a kormánypárt saját szájíze és napi érdekei szerint baltával farigcsálja az alkotmányt, abban a hallgatókat közvetlenül érintő pontban is, melyben közben tárgyalást hazudott.

Bár ez a megmozdulás szerény és erélytelen volt, a motívumait elég világosan kiírta nagybetűkkel, rövid mondatokban, hogy még a magadfajta fideszkalap se tehesse föl azt a kérdést, amit te most föltettél.

A pártoktól való egyenlő távolság elve azt jelenti, hogy nem bútorozunk össze egy párttal sem. Érzésem szerint ezt az elvet a HaHa még túl is hajtja, amennyiben még abban az ügyben sem tárgyal a pártokkal amit képvisel, de ez legyen az ő bajuk.

A tied meg az, hogy elvakult seggfej vagy.

Mpatikus Eszetlenellenes 2013.04.03. 01:25:19

@unionista:
Rosszabbra számítottam...:-)
Menjünk ki a dedóból, még ha egyesek jól is érzik magukat itt... Idézlek:

"de a magyarok egy jelentős része ezt az utóbbi modellt tartja a legjobbnak. azért, mert a legkisebb a közéleti felelősség. megválasztjuk orbán viktort. legfeljebb leváltjuk. és jön helyette bajnai gordon, vagy akárki..."

Egyetértek, ez a jelenlegi helyzet.

Állítom ugyanakkor, hogy ebben az algoritmusban a NÉP módszeresen PR és marketing eszközökkel vezérelt, sajátos tudati evoluciójában szándékosan korlátozott, azaz nem lát kiutat, jobbat, mert nem HAGYJÁK neki hogy létrehozza.
MÁR HA DEDÓ:-) Ha cumival etetnélek, fekvő helyzetedben tartva, s tisztába tennélek, nem lenne izomzatod most neked sem, és a papit törölgethetnék a szád széléről
Az általad felvázolt dedós alapelvek nem vagy vagy, hanem vagy/és alapokon üzemelnek a leghatékonyabban (már ha egyáltalán az a cél...) Egy korszerű társadalmi struktúrában rétegrendben elhelyezhetők, erről kellene szólnia a POLITIKUS "szakmának" nem a megélhetési harácsolásról.

Az ALKOTMÁNYT pl konszenzusos fundálását követően meg kellene szavaznia a népnek, melyre alapulhatnak a pártok, képviselők "okosságából" szavazások során születő törvények, s az államigazgatási ügyek folyamatábrájában a kormány ezekre a törvényekre alapozva kormányozhat fékek és ellensúlyok közepette, melyelnek szükségességét nem vitatnia kellene, de bármi áron támogatni...
S az önkormányzatiságban pedig az egyéni képviselő képviseljen, és számoljon el, mert ismerik...

A legfontosabbnak mindig annak kellene LENNIE, hogy a FELELŐSSÉG ne tűnhessen el sehol, a hatalom gyakorlása és az ehhez kapcsolódó felelősség mindig logikailag összekapcsolt legyen.

Sajnos civil kontroll nélkül itt vész el a NÉP a szemfényvesztésben, az "itt a piros, hol a piros" közben a mai pártrendszer fenntartásában érdekelt fidesz-mszp koglomerátumnak ez a kedvenc eszköze mind a tematizálásokhoz, mind a nagy kaszálásokhoz.

rasztaszív 2013.04.03. 01:31:30

évenkénti választásokat!

TupakkaMinutti 2013.04.03. 03:35:08

@Tyreo: naja, az onallo gondolatokra keptelenek nehezen szakadnak el a mondatokbol amit egyesek/masok a szajukba adnak. a mogottes tartalmakrol meg fogalmuk sincs, tehat nyilvan ervelni, vitazni, parbeszedbe elegyedni nem tudnak. ezert megy az acsarkodas. szomoru, de sokaknak konyebb mint nekialni gondolkozni.

Hajcihő 2013.04.03. 03:48:10

Ritkán szólalok meg olyan oldalakon, amelyek egy speciális közösség gondolatainak a kifejtésére vannak fenntartva, de most - előre is elnézést kérve - szükségesnek tartom.
Elöljáróban magamról annyit, hogy néhány napja töltöttem be a hatvanadik életévemet, azonban annak ellenére, hogy igen erős pressziónak voltam - mint korosztályom minden tagja - kitéve, hogy csatlakozzam a kommunista mozgalom valamely korosztályi, avagy felnőtt szervezetéhez, még csak kisdobos sem voltam, nemhogy úttörő, KISz-tag, na pláne nem párttag.
Mi több, akkor, amikor még halálbüntetés is jár(hatot)t érte, résztvettem olyan szervezkedésben, amely a demokrácia létrehozásáért lépett fel a kádári Magyarországon.
Mindezért nem dicsértek meg, mi több, ennek következtében módomban állt megismerni diktatúra kihallgatási módszereit, és a szocialista tábor honi börtönviszonyait.
A kutyának sem kívánom. Ti pedig pláne ne ismerkedjetek meg, még hasonlókkal sem, holott erre - ahogy ez a rezsim, jól detektálhatóan eldurvul - egyre nő az esélyetek.
El kell mondjam azt is, a megértés kedvéért, hogy bár résztvettem a '80-as évek végén, a '90-es évek elején a rendszerváltás szervezeti felépítésének a munkálataiban, sem azelőtt, sem azóta, soha nem csatlakoztam egyetlen párthoz sem, így - ebből a szempontból - állíthatom, hogy egyik javára, vagy ellen sem vagyok elfogult.
Büszke vagyok arra is, hogy - bár kapcsolataim révén tehettem volna - soha nem használtam ki sem korábbi "érdemeimet", sem ezeket az ismeretségeimet akár politikai, akár egzisztenciális haszonszerzésre.
A demokratikus országgyűlési választásokon soha nem holmi pártos megfontolások alapján adtam le a voksomat, hanem önálló megfontolás alapján mérlegelve döntöttem arról, hogy mi az a - nagyobbrészt teljesíthető - társadalomépítési, gazdaságpolitikai ígéret, amellyel valamely párt "megkínálta" a társadalmat.
Természetesen voltam annyira nagyfiú, hogy az ígéretdömpinget kellő szkepszissel fogadjam, de azt el kellett döntenem, hogy mi az az irány, amelyet - mégha csak részlegesen is megy teljesülésbe - előnyösebb a társadalmunk számára, mint az "ellenajánlat".
Ebből a szempontból - egészen 2010-ig - könnyű dolgom volt, mert egyetlen dologban - a fundamentumban - bizonyos voltam, azaz abban, hogy a Magyar Köztársaságban élek, amely egy alkotmányos jogállam, minden hibája ellenére egy fékekkel és ellensúlyokkal biztosított demokrácia.
Olyan hely, ahol a jog uralma korlátozza a hatalmi ambíciókat.

Ostoba lettem volna természetesen, ha nem láttam volna, hogy nincs olyan politikai párt, egyéb politikai szerveződés, amely ne törekedett volna arra, hogy áttörje a jogi korlátokat és a maga hatalmi igényeit ne terjessze ki olyan mértékben, amely a számára korlátlan mértékű és idejű hatalmat biztosít.
Azonban nyugodt voltam, mert a demokráciánkat egyrészt védte a jogállam rendszere, másrészt a társadalmi konszenzuson alapuló önkorlátozás.
Így minden autarchikus kísérletcsíra hamvába holt.

Nos ez a helyzet változott meg 2010-ben, amikor egy olyan politikai csoportosulás került hatalomra, amely felrúgta a - hallgatólagos - közmegegyezést és - igen - felrúgta a jogállami létet, az alkotmányos berendezkedést és cinikusan önkényuralomra tört.

Nem hinném, hogy mindezt részleteiben ki kellene fejtenem, mindannyian megtapasztaltuk és megtapasztaljuk.

És itt kanyarodnék vissza a cikk alapvetéseire és vitába is szállnék vele, mert téves következtetésekre jut.

Kezdjük rögtön az elején:
Való igaz az, hogy "Magyarországon a politikát pártok csinálják." Mi több, mindenütt a világon. Tessék ideírni egyetlen országot, ahol nem.
Következik ebből, hogy téves az a következtetés, amely szerint létezik más lehetőség is.
Nagyon szép az, hogy a "...civil politizálás pontosan ezt a rendszert akarja megkerülni ..." azonban - sajnálom - nem elég az, hogy " ... az emberek pozícióba juttatása helyett ..." "az ügyekért való kiállás, közvetlen beleszólás az eszköze, célja."

Maradjunk csak a praktikumok világában. Mi több, fogadjuk el, hogy az emberi természet és csoportszervezés is olyan amilyen.

Kezdjük a legelemibb dolgokkal.

Ma, Magyarországon, ha valamely politikai csoportosulás (és sajnálom, ha a "civil" beleártja magát a társadalom irányításába, máris azzá válik), kormányozni akarja az országot, akkor a hatályos törvények értelmében csak akkor teheti, ha politikai párttá alakul, vagy létrehoz egy irányítása alatt álló politikai pártot!
Ha nem teszi, akkor nem választható!
Hoppá! Kell még ide más érv is?
Ha nem szerez jogot, akkor ezt a jogot másra át sem ruházhatja, hiszen önmaga sem rendelkezik vele!
Mi is a jogszerzése alapfeltétele? Az, hogy pártként létezik, és viselkedik!
Ha már fel akarunk lépni a magunk jogainak érvényesítése érdekében, akkor ne lépjünk át - első lendületből - a római jog elvein, különösen akkor ne, ha a civilizált világ jogrendje ezen alapul!
Tehát fogadjuk el axiómaként, hogy csak olyan jogot gyakorolhatunk, amellyel mi magunk is rendelkezünk, mást nem adhatunk tovább!
(Nemo plus iuris ad alium transferre potest, quam ipse haberet. /Ulpianus, Digesta 50, 17, 54./ = Senki sem ruházhat át több jogot másra, mint amennyivel ő maga rendelkezik.)
Nos, sajnálom, de a civilek nem rendelkeznek az ország kormányzása jogával!
Vagy tudomásul vesszük, vagy??? Van alternatíva?
És egy kis nemzetközi kitekintés: Tessék már nekem megmondani, miképpen tudnánk egy olyan államot létrehozni és működtetni, amely nem illeszkedik a nemzetközi - általunk is elfogadott - jogrendbe?

De lépjünk tovább szigorúan a praktikum mezején maradva.

Miképpen is működne a közvetlen beleszólás eszköze a különféle ügyekért való kiállás tárgyában?
Megfontoltad-e, hogy mik ennek a korlátai?
Átlátod-e, hogy ezt miképpen is lehetne átültetni a gyakorlatba?
Felteszem, tudod, hogy egy ország irányítása, kormányzása, a legkevésbé sem ünnepi fáklyásmenet, és nem arról kell a polgárokat meggyőzni, hogy legyen több sör, mitöbb, mégtöbb sör, lehetőleg hűtve, és ingyen!
Mert ezt a létező legegyszerűbb dolog egy népszavazáson keresztülvinni, mégha az ország nem is tudja finanszírozni!
Ezt aztán a túlnyomó többség, gondolkodás nélkül megszavazná, és itt a hangsúly a "gondolkodás nélkülön" van!

De miképpen is gondolod azt, hogy egy ország költségvetését, főbb trendjeit, közép és hosszútávú fejlesztési feladatait, egyáltalán egy társadalomfilozófiára felépített gyakorlati programját, annak részleteiben, közvetlen beleszólással, össztársadalmi konszenzussal hozd létre?

Mitől értené akárcsak egy kiművelt emberfő is az összes - sokszor egymásnak is ellentmondó(nak látszó) - összetevőt, és - hozzáértés hiányában miképpen is tudna megfelelő, nem populista, hanem felelős döntést hozni?
Szomorú, de a politikai konszenzus, nem azonos a társadalmi konszenzussal, és - igen - e kettő sokszor kényszerű konfliktusban áll egymással.
Egy politikai irányítónak sokszor kell olyan döntést hoznia, amely rövid-, vagy középtávon fájdalmas, hogy elérhesse - a társadalomnak hasznos, a fenntartható fejlődést biztosító - hosszútávú célt!

Hadd szomorítsalak el, ez a gondolatod - ebben a formájában - éppen annyira utópisztikus, mint a kommunizmus eszméje. Mi több, még Utópiában sem működne, egyszerűen azért, mert ellenkezik az emberi természettel, a csoportképzési ösztöneinken alapuló gyakorlatunkon.

Persze abban igazad van, hogy pártok mentén sokkal könnyebb gondolkodni, és - mélységesen egyetértek - sokkal primitívebb is.
Maga a párt szó is a latin "pars" szóból származik, következik ebből, hogy a pártok részérdekek képviseletére alkalmasak csak, és nem a "nagy egészére".
Ezért is van az - már a működő demokráciákban -, hogy ezeket a pártokat - ha az emberek megunják őket, mert nem nekik tetszően intézik a dolgainkat, a választásokon le lehet cserélni.
Hoppá!
Azért - mi emberek - mégiscsak kitaláltunk valamit! A plurális (sokszínű) demokráciát!
Persze ez aztán a legkevésbé sem tökéletes, de - mert emberek vagyunk és nem istenek - ezen se csodálkozni nem kell, se szörnyülködni!
Igen, mi emberek nem vagyunk képesek tökéleteset alkotni, hanem csak hibás dolgokat!
Azonban van egy csodálatos képességünk: Tanulni tudunk a hibáinkból, és ki tudjuk javítani azokat!
Ennek a következménye pedig az, hogy egyre használhatóbb dolgokat, egyre élhetőbb társadalmi viszonyokat vagyunk képesek létrehozni!
Persze - amekkora marhák vagyunk - sokszor rosszul számolunk, és egy korábbi, rosszabb megoldáshoz nyúlunk vissza, és meg is szívjuk.
Azonban - ha tanultad, tudod, ha nem, hát most mondom el - ebből is ki tudunk lábalni!
Bizony, a fejlődés soha nem volt és soha nem is lesz egyenes vonalú!
Most éppen - mert rosszul választottunk - még az "elmúttnyócévnél" is rosszabb irányba fordultunk!

Egyszóval tessék belenyugodni valamibe: A demokráciát nem haladtuk meg, a pártrendszert pragmatikus okokból nem tudjuk megkerülni, egyszóval ezek között a feltételek között kell úgy megújítani a társadalmi együttműködés rendszerét, hogy ne térjünk vissza mindazokhoz a paradigmákhoz, amelyeket a társadalom - jogos - elvárásai, és reális igényei meghaladtak!
Na ez az IGAZI általános alapvetés!

Az új, eddig nem ismert alapvetésekkel naná, hogy kezdeni kell valamit, és az sem baj, ha a frászt hozzuk vele a konformistákra. Eléggé innovatív lélek vagyok ahhoz, hogy nagyokat tudjak vigyorogni azon, ahogy ezek a megszokottat akkor is értéknek tartók beleizzadnak a változás, változtatás szükségszerűségébe, ha már csak azért érzik jól magukat a régiben, mert megszokták, pedig már ők is kihízták annak a gatyáját!
Igen, ki kell őket rázni belőle!
De!
Csak akkor ha az új gatya elkészült, és illik is az ülepünkre! Mindannyiunkéra!
Ma - nem tudom, észrevetted-e - ennek az ellenkezője történt, történik!
Egy unortodox, idióta szabó, letépte a régi, viseltes, ámde még használható nadrágunkat, itt állunk puszta seggel (bocs), és most próbál ránk erőltetni egy Horthy-huszár pantallóból, és Sztálin-tábornoki pizsamából eszkábált, folt hátán folt, szűk, büdös, avítt, elszabott valamit!

Bizony, az új "divatot" először egy tervező asztalán meg kell álmodni, aztán meg is kell tervezni, a megfelelő anyagot el kell készíttetni, a kiegészítőket össze kell válogatni, és azután egy szakemberrel, egy igazi úri szabóval kell elkészíttetni, úgy, hogy az nem csak méretet vesz rólunk, de addig és annyiszor próbálja ránk, amíg az nem simul tökéletesen a becses alfelünkre!

Igen! Változtatni kell! De, kétszer kell mérni, és egyszer vágni!

Remélem, érthető voltam.

És akkor a lényeg leglényegére.

Nagy baj van ezzel az "önszerveződő civilek" definícióval!
Mire is önszerveződnek ezek a civilek?
Legyél már legalább önmagadhoz őszinte: POLITIKAI CÉLRA!

Ha pedig politikai célra szerveződnek, akkor a szerveződésük tárgya nem egyéb, mint az, hogy politikai eredményt érjenek el!

De mi is lenne ez a politikai eredmény?
Bizony, akárhogy is kerülgetjük, eufemizáljuk, egy antidemokratikus rezsimmel szembeni fellépés?
Miért is kell ezzel szemben fellépni?
Hát mert szétverte a demokráciánkat!
Tehát van egy rakás civil, aki nekilátott politizálni, azért, mert az a politika, amit a rezsim folytat az az alapvető jogait sérti, és ezt nem akarják tovább tűrni!
Ugyanakkor, mert - okkal - vannak fenntartásaik a demokratikus politikai pártokkal szemben, felróják a pártoknak, hogy azok - meghatározott ideológiák mentén - pártokként viselkednek, és pártérdekeiket szem előtt tartják.

Micsoda bornírtság az, hogy azt követelik egy politikai párttól, hogy a más ideológiai alapvetésű pártokat ne vonják kritika alá?
Tessék már elgondolkodni ezen!

Miért is kellene egy pártnak nem megjelenítenie a maga identitását, és nem bemutatnia a szembenállását egy másik ideológiát képviselő párttal?

Egy normális demokráciában, ez természetes!

És igen, a miénk nem normális demokrácia!

Most pedig gondoljuk csak végig, hogy miért nem az!

Itt pedig van egy nagyon fontos dolog, amire figyelemmel kell lennünk.
Mi több, az egyetlen fontos dolog a jelenlegi helyzetben.

Egy normális demokráciában a pártok megküzdenek a demokratikus játéktéren az ország irányításáért, és a győztes, ideiglenes kormányzási jogot nyer a néptől.
Aztán, ha jól dolgozik, a társadalom többségének megelégedésére, akkor újra meghatalmazzák, ha nem, hát leváltják.

Ugye, ez triviális?

Egy normális társadalomban a civileknek eszébe sem jut, hogy nekik kellene hatalmat szerezniük, kormányozniuk, mert nem feladatuk!
Akkor nálunk miért is jut a civilek eszébe, hogy beleavatkozzanak a hatalmi politikába?

Nos a dolog fájdalmasan egyszerű, és - aki már felnőtt volt akkor, az emlékszik is rá -, hogy a dolog 2002-ben kezdődött azzal, hogy a Fideszt megverték a választásokon.
Orbán Viktor pedig lefektette azt az ideológiai, filozófiai torzszüleményt, hogy "A haza nem lehet ellenzékben!"

Ettől a pillanattól kezdve, a korábban sem a finomlelkűségéről elhíresült, egyre inkább jobbra tolódott Fidesz, azt a társadalomromboló, lélektorzító propagandát kezdte meg alkalmazni, amellyel önmagát a hazával azonosította, mindenki mást pedig az "idegenszívűséggel".
Már 1998-óta intenzíven abba az irányba fordította a politikai propagandáját, hogy szakadékot teremtsen a jobb-, és baloldali ideológiák között, azonban ezt a fajta társadalomszétszakítást 2002-től a brutalitás szintjére emelte, aminek transzparens elemei például a hídfoglalás, vagy a Kossuth-tér több hetes körbehugyozása, majd a TV székház ostromában és a 2006. október 23-i puccskísérletekben (mert azok voltak), kulminálódtak, és az egyre szélsőségesebbé váló radikális ideológiai tartalmakkal, és - mondjuk ki - goebbelsi technikájú propagandával, immár nem ellenfelek demokratikus küzdelméhez kondicionálták a konzervatív beállítottságú embereket, hanem tudatos ellenségképzéshez, a demokrácia elvetéséhez folyamodtak.

2010-ben még nem mondták ki, hogy számukra a demokrácia meghaladott, és elutasított rendszer, azonban a hatalomra kerülésük első pillanatától kezdve, már megkezdték annak leépítését, és a maguk híveit tovább kondicionálják demokrácia elvetésére.
Ostoba az, aki ezt nem látja.

A goebbelsi technika ugyanakkor kiválóan alkalmas arra, hogy elfedje, hogy ma már nem a különféle demokratikus ideológiai megközelítések között folyik a küzdelem, hogy nem a demokratikus pártok hibái, egzisztenciális önzése a társadalom legnagyobb gondja, hanem mára a megmerevedett arcvonal a demokraták és a demokrácia ellenségei között húzódik.

Aki ma, ha magát egyébiránt demokratának gondolja, "emúttnyócévezik", és nincs más gondja, mint az, hogy az MSzP, a néhai SzDSz, az MSzP kritikájára létrejött DK, a még csecsemőkorú Együtt 2014-PM pártszövetség különbözőségeit, elkövetett és elkövethető hibáit elemezgeti, vonja kritika alá, az nem látja a lényeget: Ma a küzdelem arról szól, hogy demokratikus országban akarunk-e a jövőben élni, avagy diktatúrában!

Bizony, nem lehet azonos távolságot tartani a Fidesz-KDNP és a Jobbik antidemokratikus cselekvései és törekvései és a demokratikus pártok sokszor fellengzős, sokszor ostoba önazonosság képétől, de korábbi disznóságaiktól sem!

Nem szeretni kell őket, mert a mindenek feletti párttudat jellemzően a korlátolt emberek mankója. Azonban azt világosan kell lássuk, hogy a demokratikus alapvetésű pártok azok, amelyek esélyt adnak arra, hogy az országot egy józan élhető állapotba kormányozzák.

Ma - mert a rezsim ilyen törvényt hozott - csak a demokratikus oldal összefogása az, amely esélyt ad arra, hogy Magyarország újra jogállammá váljon, és újra egy normális demokráciához méltó platformon feszülhessenek egymásnak az érdekek és értékek.
Akkor és ott, majd ki lehet harcolni, hogy a civil világnak, mint megrendelőnek, megfelelő súlyú befolyása legyen a kormányzásban, az ország irányításában!
Ezért aztán ma a civilek dolga az kell(ene) legyen, hogy rászorítsák a demokratikus pártokat, hogy - háttérbe szorítva az ideológiai érdekeiket - egy demokráciaminimum mentén fogjanak össze, és mindaddig maradjanak is szövetségben, amíg - igen - a civilek hathatós együttműködésével helyre nem állítják a jogállamot.
Ebben pedig a civileknek egységesen és világosan állást kellene foglalniuk, és kiállniuk a demokratikus erők mellett, még akkor is, ha a baloldaliaknak nem tetszik a konzervatív, a konzervatívoknak a baloldali, a liberálisoknak a zöld, a zöldeknek a liberális, szóval egyiknek, se a másik, és a civileknek meg egyik se!

Tessék eldöntetni, hogy mit akarsz, hogy mit akartok!

Demokráciát, vagy diktatúrát?

Egyet pedig ne feledj: Mindazt a pozitív változást, amit véghez akarsz vinni, csak demokráciában valósíthatod meg!

Ezért aztán döntsd el: Finnyáskodni akarsz, mert neked az összes pártok büdösek (fogadjuk el, hogy azok), avagy fontosabb a számodra, hogy akármennyire is nem comme il faut-ok a részedre, mégis csak az ő révükön juthatunk el abba a helyzetbe, hogy valódi értékelvű változások jöhessenek létre idehaza.

Mert ehhez - remélem egyetértesz - demokrácia kell.

raydo (törölt) 2013.04.03. 05:24:18

@Hajcihő: Hát, bizony nagyon illendő lenne bemászni az MSZP, DK, Együtt 2014...kerítésén is, hogy vállald már fel a civileket, te lökött! De harsányan ám, és nem afféle polgári körök szintjén politikust csinálni mindenkiből, hanem garantáltan meghagyni civilnek!

Orbán ezt már nem tudja megtenni, de meghallják-e végre, zászlóra tűzik-e, remények helyett kimondják-e a hatalmat akarók, hogy önnek kedves civil, mi a civil életet adjuk, nem a politikai, gazdasági háborút?

esefe 2013.04.03. 05:24:22

A libás maximum 10%-nyi saját tábort tud állítani, ha tud, mert az sem biztos. Azért csak álmodozzatok!

nu pagagyí 2013.04.03. 06:24:04

@Hajcihő: Ez egy nagyon tartalmas hozzászólásra sikeredett. Abszolút egyetértek a leírtakkal, de a posztíró védelmére megjegyezném, hogy nálunk szükség van a civil társadalom felébredésére is, amit szintén a Fidesz tett tönkre és éppen bevégzi a művet például a kamarák megszállásával, a szakszervezetek elleni korlátozásokkal, álcivil szervezetek létrehozásával, az élet minden területén hierarchiák kialakításával.

A valódi civilek kritikája igaz az ellenzéki pártokkal szemben, amelyek egyelőre nem tudtak értelmesen reagálni azokra a kérdésekre, amik őket foglalkoztatják. Én sem tudom pontosan mit, de valamit mondania kell az ellenzéki pártoknak a politika határairól, mik azok a civil-társadalmi területek, ahol valódi autonómiát adnak, ahol csak szakmai érdekek érvényesülnek mindenféle sunyi politikai nyomulás nélkül. Mondani kell valamit a jogbiztonságról, a különböző érdekek beszámításának mechanizmusáról, garanciát kell adni, hogy nem él vissza az állam pusztán politikai okokból, az anyagi források feletti rendelkezési joggal.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.04.03. 06:50:17

@Hajcihő: jó hosszú szerecsenmosdatás na...csak hadkérdezhem má meg
ha diktatúra van (nincs) akkor hogy is írogatunk és orbánoznak bőszen minden felületen?
ha diktatúra van, hogy-hogy lesz választás.
elment az eszetek ezzek a rezsimezéssel.
van választás, lehet ikszekni máshová...ja hogy nem sikerül megnyerni a választót? hatvanakárhány év és négy átöltözés kellett ennek a birka népnek, hogy odaküldje a kamubaloldalt ahová való, egy 10%os pártcsoportosulássá.

2llkedő 2013.04.03. 06:54:35

@FILTOL: Pici bogaram!

Még nincs diktatúra, de jó irányba haladunk, afelé.

2llkedő 2013.04.03. 07:00:12

@Hajcihő: """A szeretet ellentéte nem a gyűlölet. A gyűlölettel szemben a racionális érvelés általában hatástalan.""" (Popper Péter)

Ha az emberek ismát képesek lesznek szeretni, akkor megértik, amit írtál. De amíg keresztényeknek hazudjuk magunkat, és közben az alapvető keresztényi dolgokkal sem vagyunk tisztában, addig ne várj sok jót. Addig, amíg a KDMP is bort iszik, és vizet prédikál, ne hidd, hogy bármi is megváltozik.

2llkedő 2013.04.03. 07:04:02

@nu pagagyí: "A valódi civilek kritikája igaz az ellenzéki pártokkal szemben, amelyek egyelőre nem tudtak értelmesen reagálni azokra a kérdésekre, amik őket foglalkoztatják."

És miért nem tudnak? Mert valami kabátlopási ügybe keveredtek. Az emberek még egy jelentős része egyelőre nem foglalkoznak azzal, hogy ki lopott kitől, nekik elég az, hogy volt egy ügy.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.04.03. 07:29:08

@félázsiai 2llkedő: mint mindig az elmút 66 évből 10ben amikor nem a balosok voltak hatalmon, az maga a diktatúra, ha a balosok voltak hatalmon, az a demokrácia győzelme volt a fasiszta tömegeken..

maroz 2013.04.03. 07:30:19

@Csetepaté márki: Úgy, szóval elmondtad a véleményed a szalmabábudról. Hát, van ilyen.

maroz 2013.04.03. 07:37:01

@unionista: Vagy követeljék Bécsben. Esetleg követeljék az üregi nyulaktól is, ne csak az emberektől.

Képzeld el azt a szituációt, amikor a feleség elsózza a betűtésztalevest és a férj átmegy a szomszédasszonyhoz pörölni egy sort. :)

Bretalaine 2013.04.03. 07:38:54

@dr kotász: Én továbbra se hiszek a szovjetek felállításában. (Akkor se, ha ma már nem úgy hívjuk, mint egy évszázada.)

esefe 2013.04.03. 07:40:40

@FILTOL: Mindenki látja ezt, a néhány százaléknyi szélballeren kívül.

dr yetee 69 2013.04.03. 07:51:14

@Lindalinda: Viktor azóta is folyamatosan hazudik!

Bretalaine 2013.04.03. 07:57:26

@Hajcihő: így van, ezt tovább nem érdemes ragozni.

2llkedő 2013.04.03. 08:01:30

@FILTOL: Ha a fideszre, mint Rákosi elvtárs-pajtás szellemi örököseire gondolsz, igazad van.
Fidesz:
Demokrácia - hatalmon vagyunk
Diktatúra - ellenzékben vagyunk

2llkedő 2013.04.03. 08:16:14

@unionista: "akkor miért másztak be a kormánypárt székházba?"

Mert jelenleg, mint te is írod, ők vannak kormányon, övék a hatalom.

nnnnnnnn 2013.04.03. 08:40:22

egyébként kb. 100 embernél érdekel többet ez a haha?

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2013.04.03. 08:42:08

@Lindalinda: "az első szabad március 15.-én volt egy megállapodás a pártok között,"

Akkor még viktorék is liberálisnak hirdették magukat. Ezzel nem a liberalizmust, hanem az szdsz-t van okod megutálni. El is nyerték méltó helyüket a történelmi süllyesztőben.
A fidesz pedig a nemzeti eszmét gyalázza meg azzal, amit nemzet nevében manapság tesz. Nemzeti vonalon akkor ásták el magukat nálam, amikor pártpolitikai akcióra használták a kokárdát. Nekik sem szent március 15.

esefe 2013.04.03. 08:58:10

@$$$=$$$: Ne túlozz! Annyian nincsenek.

CSENDES 2013.04.03. 09:04:33

Kedves posztoló!
Nem tudom,hogy észlelted-e, hogy a választási törvény szerint csakis és kizárólag pártokra lehet szavazni, vagy nem szavazni. Tudod ez egy olyan sarkalatos törvény, amit megváltoztatni csak 2/3-dal lehet. 2/3-a a parlamenti képviselőknek lehet, akiket pártok delegálnak.
Lehet ennek nem örülni, de megváltoztatni? Csakis a parlamentben lehet. Az Alaptörvényre is figelyemmel pedig, 6.cikk (1)bek. Törvényt csak a KE, kormány, , országgyűlési bizottság, és parlamenti képviselő kezdeményezhet. És nem lehet népszavazást kezdeményezni 8. cikk (3) bekezdés c pontja szerinti (választásokkal kapcsolatos) törvények tartalmáról.
Ez a nagy büdös helyzet.

esefe 2013.04.03. 09:05:01

@csongorbela: Másnak meg éppen az tetszik és a bolsi nemzetfelfogás (nemzetfeladás, nemzet alárendelés) nem. Ti maradtatok kevesebben. Így jártatok.

maroz 2013.04.03. 09:17:53

@CSENDES: Ez a te helyzeted, de mit szólsz ahhoz, amiről a HaHa beszél? Mit gondolsz az ő felvetéseikről?

Olyan furcsa számomra (na jó, ez egy hazugság volt), hogy az idekommentelők zöme nem a poszttal, és nem a mozgalom nevében megnyilatkozók megmondásaival, gondolataival foglalkozik, hanem a saját kicsi problémáit kezdi el itt boncolgatni. Szinte már várom, hogy valaki az üvegvisszaváltás anomáliáiról is ideértekezzen egyet. :)

esefe 2013.04.03. 09:28:38

@maroz: Még jó, hogy vannak kivételek. Ők a nagyonokosak. Biztos.

CSENDES 2013.04.03. 09:29:53

@maroz: Kedves Maróz!
Ez nem csupán az én problémám, inkább az egész országé. Lehet távolságot tartani, pl nem mennek el szavazni, tehát nem küldenek képviselőket a parlamentbe. Ez is egy vélemény, csak akkor ne csodálkozzanak, ha nem változik semmi.

Szerintem pedig hozzászóltam a poszthoz. rögtön a bevezető részhez. Mindjárt írok a tárgyaláshoz és a befejezéshez is egy hozzászólást jó?

maroz 2013.04.03. 09:43:23

@CSENDES: És ki hatalmazott fel téged arra, hogy az ország nevében beszélj? Honnan a legitimitásod erre? Hányan szavaztak rád? Miért nem inkább a parlamentben mondod mindezt, miért egy blog kommentszekciójában? Ettől szerinted lesz változás?

Btw: a képviselő, akit a parlamentbe küldtek a választópolgárok az alkotmánymódosítás megszavazásakor egy wellnessz-medencében lazított, míg a diákokat, akiket senki nem választott meg a feladatukra éppen a rendőrök hurcolták el a parlament elől. Mesterházytól lesz változás? Már ugye azon túl, hogy csökkenteni fogja tíz százalékkal a zsakuzzihasználat díját.

CSENDES 2013.04.03. 09:48:43

@maroz: Te tényleg ennyire korlátolt vagy? vagy csak valakivel veszekedni akarsz?
Tényeket soroltam fel, hogy megértessem, nincs sok választás. Lehet kívülről fujjolni, lehet nem elmenni szavazni, de ettől nem várható változás.
Nem a felhatalmazásom hiányzik, hiszen az általam leírtak nem az én állításom, pusztán tények egymás mellé sorakoztatása.

maroz 2013.04.03. 09:57:56

@CSENDES: Tehát ha jól értem, akkor te nem az ország problémáját mondod el, hanem azt, amit te annak gondolsz, azaz a saját gondolataidat terjeszted ki, a saját véleményedet próbálod meg eladni úgy, mint ha az nem a saját véleményed lenne, hanem igyenest az egész országé.

De mi van akkor, ha más meg úgy gondolja, hogy nem ezek az ország problémái, és hogy az általad egymás mellé sorolt tények nem is tények, hanem - lásd az előző bekezdésemet is - a te véleményed, ami vagy helyes, vagy nem? Mi ilyenkor a teendő? Szavaztassuk meg erről a parlamentet? ;)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.04.03. 09:58:13

@maroz: de mégis mit is vetett fel? hogy ez is hülye, meg a bajnai is köcsög, csak ő a helikopter?

CSENDES 2013.04.03. 10:05:43

@maroz: Szerinted az egyedül az én véleményem, hogy nem lehet népszavazást kezdeményezni a választási törvények megváltoztatásáról? Tehát a képviseleti demokrácia lényeg nem változtatható meg, s nem fogja megváltoztatni az sem, ha ők tüntetnek? Székházat foglalnak? Netán bátran elküldik a picsába az összes pártot,
Mit érnek el vele? Azon kívül, hogy egyre kisebb választói felhatalmazással, egyre nagyobb önkény épülhet ki. Úgyhogy ezt ne tekintsd az én véleményemnek. ezek meglehetősen száraz tények. Inkább olvasgasd a hivatkozott törvényeket, hogy te is megértsd ezt a patt helyzetet.

maroz 2013.04.03. 10:09:16

@FILTOL: A vita során szokott lenni egy olyan pillanat, amikor igyekszünk összefoglalni a vitapartnerünk állításait, igyekszünk elsorolni az érveit, és miután ezzel megvagyunk visszakérdezünk: ugye jól értettem, hogy ez az álláspontod és ezek az érveid?

Aki nem vitázni szeretne, hanem mondjuk fikázni, az nem ezt teszi, hanem a vitapartnere állításai és érvei helyett tesz ő néhány olyan kijelentést, amelyek egyrészt a vitapartnerét egy idiótának állítja be, másrészt pedig felmenti őt az alól, hogy a vitapartnere tényleges, érdemi kijelentéseivel érdemben kelljen foglalkoznia.

A vita akkor és attól érdekes, ha valóban meg szeretnénk érteni a vitapartnerünk álláspontját is, a köpőverseny pedig attól, hogy ki tud a másikra nagyobb, nyúlósabb, zöldebb csulákat minél precízebben elhelyezni. Te most akkor mit is szeretnél itt? Vitát vagy köpőversenyt?

maroz 2013.04.03. 10:12:05

@CSENDES: Oké, de a kérdésem még mindig áll:

"De mi van akkor, ha más meg úgy gondolja, hogy nem ezek az ország problémái, és hogy az általad egymás mellé sorolt tények nem is tények, hanem - lásd az előző bekezdésemet is - a te véleményed, ami vagy helyes, vagy nem? Mi ilyenkor a teendő? Szavaztassuk meg erről a parlamentet?"

Érted? Mi van akkor, mit lehet tenni akkor, ha más szerint nem úgy van, ahogyan te állítod, vagy ha nem azok az összefüggések a fontosak, amelyeket te annak gondolsz? A kérdésem lényege, hogy mit lehet tenni ebben az esetben.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 10:16:28

Tetves egy banda vagytok, akik még saját identitásuk se merik felvállalni.

Pedig már mindenki tudja hogy Ameirkából ugyanazok pénzelnek titeket, mint Bajnait.

A céljaitokról meg annyit, hogy a HÖOK-ba HÖK-ökbe se akartok semmilyen képviseletet, ami a diákok hivatalos érdekképviseleti szerve.

Saját házatok táján se tudtok rendet tenni.

Azért mert nem is akartok.
A balhézásért fizetnek titeket, és ti hűen balhéztok.

Öröm az ürömben, hogy a BTK-n a diákok többsége saját kezűleg hajtott el titeket a retekbe, mikor randalíroztatok, és megzavartátok a tanulni vágyó fiatalokat.

CSENDES 2013.04.03. 10:16:44

@maroz: Azt teszel,amit csak akarsz,ha engem kérdezel. cselekedni mindig lehet, ha ez eredménytelen, ezt hívják szerintem pótcselekvésnek.
Na és ez már a véleményem. Mert lehet a széllel szemben is pisilni, csak akkor az eredménye meglehetősen egyértelmű.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.04.03. 10:20:15

@maroz: mik az érveim? nagyon egyszerű, aki politizálni kezd, tüntetget, meg foglalgat, meg megafonozik, meg bloggolgat vadul...meg költi az ámerikai nagybácsi pénzé, de valójában nem hajlandó felismerni, hogy egy lassan 70 éva tartó csata végjátékába avatkozik be az vagy naív, vagy hazudik amikor bizonygatja a pártoktól való függetlenségét, illetve ne legyen finnyás. mert bizony, a politikában felzabálják és jónapot.

maroz 2013.04.03. 10:24:58

@CSENDES: Mit lehet tehát cselekedni, ha nem értünk egyet abban, hogy mi is az ország problémája és arra milyen gyógyír lenne a legalkalmasabb? Értem, hogy én azt teszek, amit akarok, meg hogy vannak pótcselekvések is, meg szembevizelhetjük akár az áprilisi szellőt is, de ha ezeken túllépünk, akkor szerinted mi az, amit tenni lehet abban az esetben, ha többen másként látjuk a helyzetet és ebből kifolyólag más és más javaslataink születnek a jobbítására?

semmiextra 2013.04.03. 10:25:22

Mindenki helyett szégyellem a pofámat. Kezdve a HaHával.

maroz 2013.04.03. 10:26:52

@FILTOL: Nem, nem az érdekelne, hogy mik az érveid a szalmabábuddal folytatott vitádban, hanem hogy mit értettél meg a posztból, illetve a HaHa álláspontjából. Azt össze tudnád foglalni? Lehetőleg úgy, hogy ha a posztíró erre tévedne, akkor rámondhassa, hogy igen, öregem, ezt gondoltam, ezt írtam, jól értetted.

zajos1 2013.04.03. 10:29:37

@Mária: Nincsenek, de Hoök dolgozik és nem tüntizik (van is eredménye), ja őket nem is pénzeli Bajnai...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 10:31:36

@maroz:

Pár kérdés felmerül a HaHa-val kapcsolatban, amire soha senki nem kapott választ.

1. Ha a diákok érdekképviselete a cél, akkor miért nem a HÖOK-ban és HÖK-ökben szeretnének rendet tenni, akik képviselik a diákokat hivatalosan ?

2. Miért nem vállalják fel, Amerikai támogatóikat ? Miért nem nyilvános a támogatóik listája ?

3. Miért gondolják hogy ők bemehetnek magánterületre randalírozni büntetlenül ?

2llkedő 2013.04.03. 10:31:45

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
"A balhézásért fizetnek titeket, és ti hűen balhéztok."

Gondolom, téged is fizettek 2006-ban.

zajos1 2013.04.03. 10:32:15

@félázsiai 2llkedő: Szerintem, ez pont az eddigi szoc-libekre jellemző... Lásd a mostani ténykedésüket...

zajos1 2013.04.03. 10:33:38

@félázsiai 2llkedő: A rendőröket akik nem akadályoztás meg az a pár száz embert, hogy a Fidesz rendezvény felé induljanak... Vajon kinek az utasítására...

2llkedő 2013.04.03. 10:35:26

@zajos1:
A haza nem lehet ellenzékben.
Alakítsatok polgári köröket, hogy ha kell, együtt mozdulhassunk.
Én nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták.
A fidesz 1989 óta a demokrata.
stb.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 10:36:21

@zajos1:
Elég kinyitni az újságokat.

Az MSZP minduntalan diktatúrát óbégat, bérretegőig Antall óta Horthyznak, és Szálasiznak, 1990 óta, 23 éve, mikor éppen az MSZP nincs hatalmon.

2llkedő 2013.04.03. 10:36:25

@zajos1: Csókolom, az úgy kezdődött, hogy ő visszaütött.

Pop40 2013.04.03. 10:37:52

@$$$=$$$:
Érdekel, persze, csak ezek más körök, mint amiben te mozogsz.

Tudod, ez a felsőoktatás jövője. A kérdéskörben te nem vagy érintett.

MEDVE1978 2013.04.03. 10:49:56

Sok gondolat kavargott a fejemben... Az első egy viszonylag híres idézet - természetesen rám is igaz -: "A vélemény olyan mint a segglyuk. Mindenkinek van egy és legtöbbször nem érdekli a másiké"

Ahogy mindenkinek van véleménye, úgy mindenkinek van joga hisztizni is, ahogy azt a posztíró teszi. Lefordítva sirámait magyarra: velem (velünk) azért kell foglalkozni, mert én érdekes és fontos témát feszegetek. Ezért jogom van arra, hogy a közéletben legyek, nem kell nekem ehhez semmi gonosz párt szövetségesként, mert én saját jogon vagyok és maradok érdekes. Mivel én szakmailag nézek egy területet (legalább is az a meggyőződésem, hogy azt teszem), egyértelmű, hogy az én megfontolásom, dilemmáim azok, amelyekről szó kell, hogy legyen.

A baj csak az, hogy mások is meg vannak győződve arról, hogy az ő véleményük a non plus ultra. Így hát nagyon sokan gondolják azt, hogy az ő véleményük a tuti, valakinek dönteni kell, hogy tényleg kié az.

Ez a döntési rendszer a mai tömegdemokráciában a pártok versenyzése. A pártokra pedig az istenadta nép szavaz. Míg a posztírónak a legfőbb vágya az, hogy döntés szülessen a felsőoktatási problémák ügyében, addig Mari néni és Józsi bá éppen azon gondolkozik, hogy milyen fasza dolog, hogy a rohadt multi nem keres annyit és neki pedig 10%-kal kevesebb a rezsi.

Így hát marad az, hogy ha továbbra is "erős" akar maradni vagy bármilyen esélyt akar arra, hogy hosszútávon az ő elképzelései valósuljanak meg, ki kell egyeznie az egyik ördöggel...

Az a fajta független, "civil" politizálás, amit itt vizionál a szerző, a modern tömegdemokráciákban vagy nem működik vagy kérészéletű... Ennek oka a specializáltság és hogy a társadalom egészét nem tudják megszólítani.

Ahogy a kormány már hozzá is látott a diákok leszalámizásához és ahogy a HÖOK már ki is egyezett velük. Valószínű, hogy egy éven belül a HAHA is visszasüllyed az ismeretlenség ködébe.

CSENDES 2013.04.03. 10:52:55

@maroz: Sokadszor olvastatod el velem ezt a posztot, és lehet, hogy szövegértelmezési problémáim vannak.
Mégis minden alkalommal arra jutok, hogy ez a Gergő fiú a problémák megbeszélésére hegyezi ki a dolgot, ezzel is a közvetlen demokráciát erősítendő, ami viszont fából vaskarika a képviseleti demokráciában, ahol jelenleg a parlament kitört az egyéni képviselő indítványos műfajban, ezzel megkerülve a normál parlamenti működést, tehát a törvények előkészítését, egyeztetését civil szervezetekkel, stb., szembe köpve a kormány saját alkotású Jogalkotásról szóló törvényét, amiben a társadalmi részvételnek külön szerepe lenne.

Megismerhetőség, véleményezhetőség.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 10:54:23

@MEDVE1978:

A szerző hazudik.

A HaHa olyan gyönyörűen fog befarolni Bajnai mögé 2014-ben, a kisebbik rossz felkiáltással, hogy öröm lesz nézni.

Eddig nem szívtak el elég jobboldali szavazót, csak MSZP-st, így kicsit nyitni kell.

Ez a manőver oka.

Kár hogy ugyanazok pénzelik, mint Bajnait.

És mégcsak nem is újdonság ez a módszer azoknak, akik ismerik pl a Centrum párt történetét.

maroz 2013.04.03. 10:57:06

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Kevés. Ennél szerintem sokkal több olyan kérdés van, amelyekre soha, sehol nem kaptunk még választ. Engem speciel az is érdekelne, hogy miért lopják az ábécéből a túrórudit. Na, ez az, amire soha nem kapunk választ!

unionista (törölt) 2013.04.03. 10:57:23

@Mpatikus Eszetlenellenes:
persze, hogy ezek együttesen érvényesülnek. de ha valaki közéleti szerepet vállal, akkor valamelyik modellt fel kell vállalnia.

unionista (törölt) 2013.04.03. 10:58:21

@incze:
ha valaki pártoktól távol akarja magát tartani, akkor ne másszon be a pártszékházba. mintha itt lenne egy brutális ellentmondás. ne a seggeddel gondolkodj.

Lencsés István 2013.04.03. 11:00:49

" .... Bajnai nyer , mert szimbolikusan saját tábort tud mutatni .... " Nem tud mutatni annyit hogy nyerjen . Az ország fog nyerni . A bal oldal meg veszíteni .

maroz 2013.04.03. 11:03:12

@CSENDES: Szóval mit csináljunk mi, polgárok, te, én, Gergő, Tamás, Sára és valahány név a naptárban abban az esetben, ha te egyféleképpen látod az ország bajait és egyféleképpen gondolod el az arra adandó válaszokat, én, mi (Gergő, Tamás, Sára és valahány név a naptárban) pedig másként?

Olyan nehéz kérdés lenne ez?

Rávezető kérdés: mit csináljak akkor, ha szülőként nem értek egyet a gyerekemmel? Mi a teendő ilyenkor? Láttál már ilyen esetet? El bírod képzelni a szituációt? Ha igen, akkor mi az, amit egy ilyen helyzetben tenni lehet?

unionista (törölt) 2013.04.03. 11:07:28

@félázsiai 2llkedő:
az addig rendben van, hogy bemásztak. csak ezek után ők azt mondják, hogy nem ELLENZÉKIEK, hanem CIVILEK. akik a pártoktól egyenlő távolságra állnak. akkor másszanak be az LMP székházába is. azért, hogy meg legyen az egyenlő távolság. ez ilyen egyszerű.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.03. 11:12:03

@maroz: azt nem lehet mindig megállapítani, kinek van igaza, de azt igen, hogy kinek nincs. Ha ezt elég kitartóan műveli mindenki, akkor növekszik az igény az árnyaltabb, kidolgozottabb véleményalkotásra.

@unionista: mondjuk az LMP székházába felesleges bemászni, mert ők teljes mértékben támogatják a diákokat. Ez egy fontos különbség.

CSENDES 2013.04.03. 11:13:45

@maroz: Válaszold már meg magadnak a kérdést. Ne csak tőlem kérdezgesd, hogy mit csinálj. Próbáld meg felfogni, hogy érem a problémádat, de erre nem megoldás sem a Gergőé,sem a Sáráé. A rendszer adott. Ezt kell jelenleg használni, s kikényszeríteni, hogy a rendszert használók (jelen esetben bizony a pártok) jobb belátásra térjenek, vagy tűnjenek a bal fenéken. Mert mi van az általad adott problémával? Nem értesz egyet a gyermekeddel? Elküldöd a picsába? Nem, megpróbálsz észérveket felhozni. Mire toporzékolni kezd és akkor is megcsinálja a hülyeségét, aminek eredménye megérkezik, s akkor visszatér a normál kerékvágásba. Vagy nem.

Most a vagy nemnél tartunk, és az elküldöd a picsábánál.

unionista (törölt) 2013.04.03. 11:17:44

@CSENDES:
csak szólok, hogy ennek a pártatlan/független érdekegyeztető politikának leginkább az önkormányzatokban van helye. ahhoz legalább két dolog szükséges: tapasztalat és szakértelem. na ezekkel nem rendelkeznek a srácok. és ebből jön ki az, hogy foglaljunk el egy hidat, vagy másszunk be a pártszékházba. ami teljesen rendben lenne. de utána jön az, hogy ők nem is ellenzékiek. hanem középen álló bázisdemokratikus izék. a nép meg azt mondja: pont ebből a sok idióta hülyebölcsészből kellene kevesebbet képezni. mert ők leginkább mcdonalds felszolgálónak valók. és akkor ott megtanulják, hogy mi az a bázisdemokrácia.

maroz 2013.04.03. 11:22:35

@peetmaster: Sándor Györgynek van erre egy aranyos háromsorosa:

-Az lenne a kérdésünk, hogy egyet tetszik-e érteni?
-Mivel?
-Hja, úgy könnyű...

Te például honnan tudod megállapítani, hogy nekem igazam van-e? Tényleg, szerinted nekem igazam van? ;)

2llkedő 2013.04.03. 11:24:03

@unionista: "akkor másszanak be az LMP székházába is. azért, hogy meg legyen az egyenlő távolság."

És attól, ha bemásznak az LMP székházba, mi fog változni?

maroz 2013.04.03. 11:29:48

@CSENDES: Na, fog ez menni.

Tehát ha a gyerekemmel nem értek egyet, akkor nem az jön, hogy futok Mesterházyra (mutatis mutandis, ízlés szerint) szavazni és tőle várom a kettőnk közötti egyet nem értés tisztázását, hanem - ahogyan te is nagyon jól látod - szóba állok vele, megpróbálom megérteni az ő álláspontját, hiszen érveket csak akkor tudok felhozni ellene, ha értem, és elkezdem vele az érvek ütköztetése nevű játékot. Ha ügyesen csináljuk, akkor sanszos, hogy eljussunk egy kompromisszumra, és ha eljutottunk, akkor haverok maradunk, akik akár egy közös célért is képesek lesznek együtt munkálkodni.

Most ugyanezt próbáld meg végiggondolni úgy, hogy gyerek helyett szomszéd a szereplő. Ha már ez is megy, akkor gondold el azt az esetet, amikor egy szülőnek nem egy, hanem mondjuk három (azért pont három, mert nekem annyi van, :p) gyerekkel támad nézeteltérésed, majd értelemszerűen azt, amikor több szomszéddal. Tényleg olyan nehéz ezt érteni? :)

CSENDES 2013.04.03. 11:30:09

@unionista: Nem csupán az önkormányzatokban van helye. van helye egyéb civil/érdek-képviseleti szervezeteknél is. Nem csak a szakértelem a fontos, persze az is. és légy szíves ne "hülyebölcsészezzél":-)) Nincs azzal baj, ha a társadalomtudományokban képeznek embereket, mert látod, az eredmény még mindig nulla. a bázisdemokráciára való törekvés pedig mindenfelé terjed, nem csak nálunk. Nálunk ez azért hegyeződik ki ennyire, mert a képviseleti demokráciát a kormánypárt felrúgta, "példátlan felhatalmazásra " (50x% -66,666 %-a) hivatkozva.

CSENDES 2013.04.03. 11:34:48

@maroz: Vaze, megőrjítesz. Egyeztetgethettek, amennyit csak akartok, akkor is megcsinálja a FIDESZ párt, amit akar. Ha akarja seggbe rúg, lecsukat, rád küldi a békamenetet, lesavaztat, kitekerteti a kezedet a Fradi Bközepesekkel, s utána ellened indíttat eljárást garázdaság miatt. oszt beszélgethetsz a szomszédoddal.

pizzaboy 2013.04.03. 11:35:04

"Ezzel az erővel mondhatnák, hogy pártonként egy ember üljön ott (négy képviselőnk lenne) s mindegyikük szavazata annyit ér, ahány mandátumot az a párt szerzett."

Mekkora ötlet, zseni vagy!! De akkor a sok ingyenélő fasszopó miből élne??

Pop40 2013.04.03. 11:35:47

@unionista:

"akkor másszanak be az LMP székházába is."

Már biztosan tervezik, most, hogy a kétharmados LMP kormány röghözkötést, sok százezres tandíjat, meg hasonlókat akar, noha 5 éve még pont ellentétes véleménnyel hirdetett meg népszavazást.

unionista (törölt) 2013.04.03. 11:39:19

@peetmaster:
de ez esetben a támogatás vice versa. megint csak nem áll meg az egyenlő távolság a pártoktól.

három dolgot tehetnek pártoktól függetlenül. A) szervezhetnek egy diákmozgalmat az összes párttal szemben. de akkor bajnaiékhoz és schifferékhez is be kell mászniuk. mindegy, hogy ők mit mondanak. bázis-demokratikusan eldöntik, hogy ki hová mászik be. lenne majd aki a szocialistákhoz, a másik kereszténydemokratákhoz. még a nem létező szdsz irodát is elfoglalják. ez egy opció.

B) a másik, hogy népszavazásokat kezdeményeznek a felsőoktatás kérdésében. úgy, hogy alternatív megoldási javaslatot dolgoznak ki az oktatókkal.

C) valódi civil mozgalomként önkormányzati helyeket követelhetnek maguknak.

de ezek a srácok nem fognak eddig eljutni. azért, mert ehhez ostobák. és nem nagyon érzik a magyarok keleties gondolkodását. azt, hogy errefelé a népek leginkább cárizmust, vagy basáskodást szeretnének. nem néhány asszimilálódott zsidó gyerekeknek kell demokratást játszani. hanem elkóborolt keleti törzseket integrálni a nyugathoz.

az elitből az egészet hosszú ideig orbán viktor értette. de ma már ő sem. azt mondja, hogy fel kell adni a nyugatos gondolkodást. és majd lepaktálnak az azeri maffia csoportokkal, csatlakoznak kínához, az arabokhoz, vagy brazíliához. bármit mondhat. amíg nincs alternatíva.

mert a nép szemében orbán viktor a cár. a másodvonalba kiválasztódik néhány basa: széles, csányi, demján, és a többiek. a harmadikba pedig a filigrán kiskirályok és királylányok: vitézy dávidka, szijjártó petyuska, selmeczy gabika és a többiek. kerényi imre megfesti a tablóképet. de a nép még mindig inkább ezt az abszurditást választja, mint a semmit. alkotmányt, demokráciát, jogállamot. az egy üres követelés.

maroz 2013.04.03. 11:48:07

@CSENDES: Na jó, de a problémám az volt, hogy ha a szomszédom nem azokat a dolgokat látja bajnak, amelyeket te felsoroltál, akkor mitől várnál te változást? Mondjuk van száz szomszédom, és abból ötven azt mondja, hogy őt mindez egyáltalán nem érdekli, hagyjam őket békén ezzel, 25 szerint nagyon helyes, ha a fidesz lesavaztat, 4 szerint még jobban le kéne savaztasson, tíz pedig annak örülne, ha inkább az mszp savaztatna le, a maradék pedig úgy gondolja, hogy aki nem azt savaztatja, akiket szerintük savaztatni kéne az náci.

Ha én nem beszélek velük, akkor hogyan fogunk eljutni valamiféle olyan kompromisszumra, hogy talán mégse savaztasson senki senkit?

CSENDES 2013.04.03. 11:48:48

@unionista: A jogállamot már megkapták. Annyi minden van jog-szerint szabályozva, már csak a pisilés kakilás nincs. Majd lesz előbb-utóbb egyéni képviselői indítvány arra is. Ha az üzlet egyszer beindul.

unionista (törölt) 2013.04.03. 11:53:14

@CSENDES:
a liberális demokrácia elvben az, hogy a közhatalom megoszlik a politikai pártok és a független (pártatlan) képviselők között. a pártok kormányoznak, a függetlenek pedig az önkormányzatokat alkotják. és ezek állnak össze keleten egy nemzetté, nyugaton egy nemzetközösséggé.

na most egy önkormányzat lehet városias (hálózatos), és térségi (területi hierarchia). ez mind alapozódhat az egyéni képviseletre. és mindegyik szerveződhet kontinentális méretekben. anélkül, hogy lenne pártbizottság. de ehhez szakértelem kell, és tapasztalat. másképp nem megy. intézményes keretek kellenek. bázis-demokratikusan annyi történhet, hogy kiáll a bázis elé jóska és azt mondja: ezek a pártok mind hazudnak. és tapsolnak. vagy mutogatnak. kiabálhatnák azt is, hogy x-faktor. régebben azt mondták: rock'n roll. vagy gitározott valaki. csak ezek a srácok kicsit se tudnak zenélni. nem jutnak el odáig, hogy meghívják gerendás pétert. és akkor a hat gyerekének lesz mit enni. az úri gyerekek összeadják a pénzt. eddig nem jutnak el. egész egyszerűen tehetségtelenek. sajnos.

panelburzsuj 2013.04.03. 11:54:07

@maroz:

"kettőnk közötti egyet nem értés"

Ma Magyarországon adva vagyon néhány százezer felsőoktatási hallgató.

Mi a megoldási algoritmus, ha nem egyetlen HaHa kezd civilként ötleteket gyártani és tesztelni, hanem húsz? Vagy ötszáz?

Mind-mind saját hangadókkal, rajongókkal (=akik hajlandók egybegyűlni...), kisebb-nagyobb eltérésekkel működő döntési szisztémával.

stoppos76 2013.04.03. 11:54:57

Nagyon jó cikk, gratulálok. Az update szekción kicsit nevettem is, de csak kínomban, hogy mennyire nem ment át az üzenet.

Az utóbbi idők legértelmesebb posztját olvastam.

CSENDES 2013.04.03. 11:57:39

@maroz: Értem. A szomszédokkal beszélek, kivéve, ha pártok, akik ráhatással vannak az ügyek vitelére. Így aztán elmondhatom, hogy jót beszélgettem.

unionista (törölt) 2013.04.03. 12:20:48

@CSENDES:
a kérdés az, hogy milyen legyen az alkotmány, a demokrácia, a jogállam.

az idős kádár úgy képzelte el, hogy van egy párt. amelyik az egész társadalmat lefedi. úgy, hogy a pártban van sok platform. nyílt ajánlások alapján választják ki a képviselőket. ők lehettek akár függetlenek is. melléjük a pártkongresszus állít egy listát. és így állt fel az országgyűlés és államtanács (tanácsállam). ez lett volna a demokratikus szocializmus. a szociáldemokrácia. a társadalmat egy párt több platformmal demokratizálja. vagy több párt egyetlen platformmal. az ebből a szempontból mindegy. ez a késő kádár kor modellje. ami egy még éppen vállalható demokratikus közjogi berendezkedés.

orbán viktor azt mondja, amit az ifjú horthy. hazafias ideológiával szigorú területi hierarchiát kell szervezni. így: állam->megye->járás. és ebbe a területi hierachiába kell beilleszteni a városokat. amiből van államjogú (főváros), megyejogú, járásjogú. mindegyik élén közvetlen választott tanácselnök áll. ahogy a falvak élén is lehet egy választott (feudális) elöljáró. az állami, megyei és a járási közigazgatás élére a kormány delegál tagokat. és ebből szerveződik a hazafias népfront.

demokratikus szocializmus és a hazafias népfront modellje demokratikus valamennyire.

na most ezekhez képest a bázisdemokrácia: semmi. az egy koncepciótlan üresség.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.03. 12:30:05

@maroz: nem tudom, hogy igazad van-e, én (magamhoz nem, de egy konzervatívhoz igen) illő módon azt javasoltam épp, hogy a vita KERETEI legyenek meg, hogy mindenki elmondhassa - h ajól értelek, valami ilyet szeretnél te is a beszélgetéses ötleted alapján. És amire nem gondolsz feltétlenül: már ez a kritérium is elég, hogy olyanokat mondjunk, hogy XY-nak nincs igaza. Ugyanis aki nem akar beszélni, annak eleve nem lehet.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.03. 12:30:48

@unionista: bázisdemokrácia nem= pártellenesség.

Hajcihő 2013.04.03. 12:31:54

@raydo:

Meghallják-e a demokratikus pártok, "a hatalmat akarók, hogy önnek kedves civil, mi a civil életet adjuk, nem a politikai, gazdasági háborút?"
Nos önmaguktól nem hallják meg, mert a pártok természete az, hogy a saját elképzeléseiket vigyék sikerre.
Ezért aztán meg kell velük értetni, hogy vagy beveszik a terveik közé a civil igényeket, vagy nem lesz bázisuk.
Ehhez van szükség a civil összefogásra, az erő felmutatására.
A civilek - ha nem akarnak közvetlen módon politizálni (és ne akarjanak, mert akkor megszűnik a civil minőségük) - a nyomásgyakorlás eszközeként azt tudják a pártokkal szemben felhasználni, hogy bizonyítják; ők maguk a szavazóbázis, amelyet képesek a pártok javára, vagy a pártokkal szemben is mozgósítani.
A civil szervezeteknek pedig akkor van tárgyalási potenciáljuk, ha kézzelfogható, delegáltakkal megjelenített szervezett erővé válnak, amelyekkel konkrét és kikényszeríthető megállapodásokat lehet kötni.
Következik mindebből, hogy akkor képesek a pártokra nyomást gyakorolni, ha bizonyítani tudják a társadalmi súlyukat, értéküket.
A civill-kontroll csak akkor él, ha nem ötletelnek, hanem komolyan veszik saját magukat, mert csak ekkor komolyan vehetők.
A pártokat nem fikázni, hanem önérdekük felismertetésével presszionálni kell.
Ezen keresztül bármely autoriter rezsim - a jelenlegi is - legyőzhető, egyben kézben tartható a hatalmat igénylők, és elnyerők ambíciója.
Ez mindenütt, ahol működik a demokrácia, így működik.
Ha azt akarjuk, hogy itt is működjön, no ezt képes a civill-kontroll elérni, ha nem csak szájal, de cselekszik.

Csetepaté márki 2013.04.03. 12:34:38

@Hajcihő: „Igen, mi emberek nem vagyunk képesek tökéleteset alkotni, hanem csak hibás dolgokat!
Azonban van egy csodálatos képességünk: Tanulni tudunk a hibáinkból, és ki tudjuk javítani azokat!
....
Aki ma, ha magát egyébiránt demokratának gondolja, "emúttnyócévezik", és nincs más gondja, mint az, hogy az MSzP, a néhai SzDSz, az MSzP kritikájára létrejött DK, a még csecsemőkorú Együtt 2014-PM pártszövetség különbözőségeit, elkövetett és elkövethető hibáit elemezgeti, vonja kritika alá, az nem látja a lényeget...”

Es itt jön a No comment. Sokat tanultatok.

Ja, es ha erdekel valakit, mi törtent a magyar politikäban 2002 es 2010 között: a fideszesek ketteszakitottäk az orszägot, körbehugyoztäk a Kossuth-teret es megostromoltäk a TV-t (Hajcihő2013.04.03. 03:48:10). Mäs nem volt, amivel ezt az egeszet meg lehetne magyaräzni.

unionista (törölt) 2013.04.03. 12:40:05

@panelburzsuj:
de itt nincsenek elképzelések. szóval az semmi, hogy valakik azon nyafognak, hogy miért nincs cigány értelmiség. meg kell mondani: hogyan válogatódjon ki.

azt kell mondani, hogy felső tagozaton (vagy modjuk harmadosztálytól nyolcadikig) legyen már tesi tagozat, művészeti osztály, és mellette általános természettudományos képzés. (szakkörökkel, terepgyakorlattal, laborokkal). és akkor jön a lakatos család.

azt fogják mondani, sanyika tesi tagozatra menjen. egy kézzel mászik a kötélen. úgy üt jobbal-ballal, hogy még a bátyjának is elered az orra vérre. aki most éppen a börtönben ül rablásért és emberölésért. ez a másik jóska olyan szépen citerázik, hegedül, táncol, verset mond. folyton produkálja magát. és a harmadik, na az nem életre való. verekedni se tud, zenélni se. és akkor ebből lehet a cigány értelmiség. úgy, hogy el kezdik rendesen képezni.

és akkor meg van oldva a szegregáció. mert az agresszív cigány gyereket nem zárják össze legfeljebb az edzett magyarral. és akkor ők hadd boxoljanak.

nem egy nagy ötlet ugye. nem kell hozzá sok diploma. de hol látsz te ilyet. aggódás van a szegény kis-cigányok jogaiért. de ott kezdődne az értelmiség, hogy gondolkodik. közéleti szerepvállalásra egyik csapat se alkalmas. se a haha, se bajnai, se orbán, se mesterházy. ezek az emberek oké, legyen ilyen is az "A" betűt nem értik.

a legtöbb, amit a civilek tehetnek, hogy "bázisdemokratikusan" az összes székházba bemásznak. a teljes politikai összeomlás szélén valaki kívülről megmondja, hogy mit kell csinálni.

maroz 2013.04.03. 12:41:27

@CSENDES: Érzésem szerint ma Magyarországon pártból lehet vagy száz, szomszédból pedig vagy négymillió.

Neked hány párt szomszédod van amúgy? És hogy néz ki, hogyan viselkedik? Elállja ő is időnként az autóbejáródat? ;)

A valóság sajnos az, hogy a párt hasznos idiótákat szeretne ahhoz, hogy a segítségükkel hatalmat szerezzen, és az egyénnek körülbelül a pártokhoz fűződő relációja ebben ki is merül. Viheted a zászlójukat, plakátolhatsz nekik, lelkesen továbbmondhatod azokat a dolgokat, amelyeket a szádba adtak, és kábé ennyi, amit a polgár tehet.

Amikor a pártok "együtt akarnak működni" a diákokkal az az ő elképzeléseik szerint úgy néz ki, hogy a diákok vigyenek ki ezer embert az utcára, szervezzenek meg mindent, majd ha készen vannak odamegy Gyurcsány (Mesterházy, etc.), rászegeződik ezer kamera és ő lesz a téma, esetleg némi diákkal, mint vágóképpel színesítve. Ingyenkurvát nem óhajtanának?

maroz 2013.04.03. 12:46:12

@panelburzsuj: Mi a probléma, amire megoldást keresel? Elrettentene az, ha lenne társadalmi párbeszéd, ha működne az inklúzió a közéletben? Közéjük kell lövetni, hátha attól elmegy a kedvük. ;)

2llkedő 2013.04.03. 12:46:36

@unionista: "a legtöbb, amit a civilek tehetnek, hogy "bázisdemokratikusan" az összes székházba bemásznak."

Neked ez a mániád?

Ha kenyeret akarsz venni, legjobb, ha az OBI-tól kezdve a DOMUS-ig minden boltba bemész, és megkérdezed, hogy van-e kenyér?

Hajcihő 2013.04.03. 12:49:24

@nu pagagyí: Köszönöm a méltatásod.
A posztírót nem támadom, hanem vitába szálltam vele. Mint az okfejtésemből láthattad, alappal.

Én már egyébként túl vagyok azon, hogy rágódjak a Fidesz kártételein, mert attól nem fog előre menni a hajó, hogy szidom a szelet, hogy nem fúj, vagy éppen viharos.
A Fideszt egy természeti csapásként kezelem, és azon igyekszem, hogy kivédjem a kártételeit azáltal, hogy a magunk hajóját szándékozom megerősíteni, felkészíteni vele szemben.
A Fidesz meg fújkáljon csak, az a dolga.

Az álciviljeik sem érdekelnek, mert nem valódi szervezetek, nincs valós kohéziójuk, és ahogy elveszítik a bázisukat, már szét is foszlanak.

Jó példa erre éppen a március 30-i szülinapi tüntetés, ahova már nem voltak képesek ellentüntetőket megszervezni, mert a Fidesz nem rendelte meg őket.
Ez is bizonyítja, hogy szó sincs spontaneitásról, pusztán pártirányításra képesek mozdulni, tehát nem léteznek.
Van egy nagy rakás jócskán elhülyített hőbörgő, savasbácsi és egyéb komoly intellektus, gyilkosokból, és barbárokból szervezett B-közép, és semmi egyéb.
A tényleges társadalmi támogatottságuk a nulla környékén konvergál.

A demokratikus politikai pártok pedig attól vannak bajban, hogy a civilek nem engedik őket a maguk rendezvényei támogatására, így ki sem képesek fejezni a tényleges szolidaritásukat a civil gondolatokkal.
Pedig a dolog egyszerű, mint Kolumbusz tojása: Jöhetnek a pártok a civilek demonstrációira, kifejezhetik az egyetértésüket, támogatólag meg is szólalhatnak, elmondhatják, hogy kötelezik magukat arra, hogy a civilek programját a magukévá tegyék.
Fordítva nem tehetik: Nem mondhatják azt, hogy ez az ő spanyolviaszuk!
Ha a civilek odaengedik őket a maguk rendezvényeire, akkor meg is köszönhetik a támogatást, és - pompás alkalom - ki is mondathatják velük, hogy a civilek igénye helyes, megkerülhetetlen, és ők ezt a magukévá tették.
Pont ezáltal lennének képesek a civilek a demokratikus pártok választási szövetségét elősegíteni!
Kikényszeríthetnék tőlük, hogy nyilvánosan mondják ki, az ezirányú szándékukat, és azt is, hogy ezt sürgősen meg is valósítják!
Ez lenne a civill-kontroll első - és egyik legnagyobb, valódi - sikere!
Ha a civilek befolyást akarnak gyakorolni a pártokra, hát így tehetik meg, és nem az ostoba távolságtartással!

unionista (törölt) 2013.04.03. 12:51:43

@Csetepaté márki:
az uniós pénzekre szerveződött egy maffia.

kepfeltoltes.hu/130403/1_grafikon_www.kepfeltoltes.hu_.png

leolvashatod, hogy a lengyel elit jól vizsgázott. szlovákiát kicsit túlpörgették. a gazdaság válságbana külső források ellenére is megzuhant. csehország válasza a recesszióra a nacionalizmus. a cseh iparba vetett feltétlen hiten alapul. azóta nincs növekedés. magyarország pedig a földre próbál építeni. ami nem lenne probléma. ha ez a feudalizmus nem lenne végtelen provinciális, és alapvetően tisztességtelen. de az. és ezért nincs növekedés.

maroz 2013.04.03. 12:53:05

@peetmaster: Tehát ha jól értelek akkor már a vita kereteinek a kialakításához is párbeszédre van szükség. Én csak arra utaltam, hogy ha nincs párbeszéd, akkor azt sem fogjuk tudni eldönteni, hogy kinek van igaza, és ha az a párbeszéd nem arra irányul, hogy a másik igazát is megismerjük, akkor úgyszintén nem fogjuk tudni eldönteni, hogy van-e neki igaza, hiszen abban az esetben nem az ő álláspontjáról döntünk, hanem arról, amit mi a párbeszéd, a vita helyett a szájába adunk.

De talán érdemesebb lenne a vita helyett a pertraktáció kifejezést használni, mert a vita az olyan konfrontatív, és verekedésből mostanság mintha nem lenne hiány, ezzel szemben a pertraktáció arról szól, hogy annak során a lehető legpontosabban megismerjem a másik álláspontját. Abba simán belefér egy olyan exit-stratégia is, hogy körüljártuk a témát, megismertük egymás álláspontját és közösen kijelentjük, hogy ennyi, azokat közelíteni itt és most nem tudjuk, mehetünk sörözni.

Martian (törölt) 2013.04.03. 12:55:00

A pártok betiltása az az alap, ami nélkül kár egy szót is vesztegetni a jelenlegi helyzetre.

CSENDES 2013.04.03. 13:01:43

@maroz: Nem is nagyon kell válaszolnom, mert helyettem megtette unionista.
Gondolom a szomszédaimra meg nem vagy teljes erőből kíváncsi. Egyébként én a saját beállóm előtt sem állhatok meg, mert mi lesz a babakocsit tologatókkal (egy oldalon van csak járda)? A te civiljeid pedig csak attól félnek, hogy "lekaraktergyilkolásszák" őket, ha pártokkal mutatkoznak. Amúgy pedig tök mindegy,hiszen Cmkéző országban úgyis címkézve lesznek.

CSENDES 2013.04.03. 13:04:12

@Martian: Aztán ki fogja betiltani a pártokat. Erre is kár szót vesztegetni.

panelburzsuj 2013.04.03. 13:09:04

@maroz:

Számoltam.

Egy nagyteremnyi diák megfogalmazott hat pontot.

(Az egyéb szabadidős tevékenységeiket,(székházmászás, hídfoglalás, fogdalátogatás) válasszuk le: maga B. Gergő mondja, hogy nem szervezeti, hanem személyi árfedések vannak. Többeknek sokféle civilhetnékje van - erőt, egészséget hozzá!)

Szóval egész egyszerűen az kérdésem, hogy miért hívjuk (=hívod) inklúziónak azt a folyamatot, amelyben bár száz ember abszolút exkluzív módszerekkel (személyes jelenlét és aktivitás) százezrek akaratának kifejezőjeként lép föl?

Vagy tévedek? A HaHa keményen kihangsúlyozza, hogy ez nem ám a "magyar egyetemisták" véleménye/kérése, csak a mittomémmilyen előadóban tanyázó kéttőszázé?

Hajcihő 2013.04.03. 13:13:54

Az emberek képesek szeretni és gyűlölni is.

Sajnos, azok akik képesek szeretni, sokszor elfelejtenek gyűlölni, mert idegen a természetüktől.
A második világháború kellett ahhoz, hogy a világ jobbik fele (nem jó, csak jobbik), megtanuljon gyűlölni is, mert a gyűlölködők gyűlölete, az jogos önvédelem.

A Fidesz kialakított mára egy korporatív világot, amely igencsak hajaz az egykori olasz fasizmusra.
Ezt aztán még meg is fűszerezi mindenfajta autoriter, nacionalista, populista törekvéssel.
Tudatosan felcserélve a hatalom szeretetét, a szeretet hatalmával. Bizony ők a hatalmat szeretik, és semmi mást.

Nekünk pedig tanulnunk kell.

Rá kell jöjjünk, hogy ez a rezsim kirekesztő.

Egykor Orbán szájából elhangzott: "A haza nem lehet ellenzékben!" Ez is kellőképpen arrogáns volt. Ez mára már - megtapasztalhattuk - úgy változott meg, hogy; "Az ellenzék nem lehet a hazában!"

Vannak ők, és vagyunk mi akiknek - szerintük - nem is kéne lennünk.

Van egy axiómám, ide is leírom, hátha - végre - hat:

"A demokrata nem rekeszt ki senkit, kivéve a kirekesztőket. Azért, mert, ha nem rekeszti ki a kirekesztőket, akkor a kirekesztők rekesztenek ki mindenkit, kivéve a kirekesztőket."

Ez az a tény, amit egy háborúnak kellett felismertetnie a demokráciákban. Ideje, hogy mi is felismerjük.

A Fidesz nem ellenfél, ellenség. Úgy is kell bánjunk vele.

Ha a nyugat képes volt annak idején még a Szovjetunióval is összefogni, akkor nekünk képesnek kell lennünk összefogni minden demokratával, még akkor is, ha közöttük van a - sokak által nagyon és okkal nem szeretett - MSzP is!

Csak akkor győzhetünk a rezsimmel szemben, ha azt keressük, ami mindannyiunkat összeköt, és nem azon rágódunk ami szétválaszt!

Ha győztünk, akkor úgyis szétválunk, és óriási vitákban leszünk egymással!
De! Sosem leszünk ellenségek, csak ellenfelek!
Ez pedig óriási különbség!
Ha felismerjük, hogy egy család - a demokraták - tagjai vagyunk, akkor veszekedhetünk akár késhegyre menően is, ezt egymás tiszteletbentartásával fogjuk tenni!
Azt pedig, hogy éppen kinél lesz a kamra kulcsa, azt a családi kupaktanács (vö.: demokratikus választás) fogja mindig eldönteni!

Semmi szükségünk egy brutális, alkoholista apára, aki elissza a családi ezüstöt!
Őt ki kell zavarni a házból, el kell tőle válni!
Mi több, távoltartási végzést kell kérni ellene, és, ha megszegi, le kell csukatni!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 13:15:39

@maroz:
Nagyon szép eszme ez a beszélj a szomszédoddal, és győzd meg a szeretet fontosságáról kampány.

Csak nem pontosan értem, mi köze ennek a HaHa-hoz, akik nem szomszédokhoz hanem pártszékházakba másznak be éppenséggel, ami mit ad isten magánterület jogilag.

maroz 2013.04.03. 13:15:59

@CSENDES: Mert szerinted boldogoknak kéne lenniük attól, ha ingyenkurvának használja őket Gyurcsány (Mesterházy, etc.)?

Én még mindig nem értem, hogy mi az, amit egy mozgalom egy adott párttól kapna itt és most, tehát mi az, amiért megérné a mozgalomnak is együttműködni az adott párttal.

Tudtommal az elzárkózás arról szólt, hogy jöjjön bárki, de ne hozzon magával pártlobogót és pláne ne hozzon vállról indítható, föld-levegő Mesterházyt (Gyurcsányt, etc.) aki öt perces pofafürdetéssel ellopja az egész rendezvényt. Ez miért is ne lenne egy érthető és méltányolható elvárás?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 13:19:11

@Hajcihő:

""A demokrata nem rekeszt ki senkit, kivéve a kirekesztőket. Azért, mert, ha nem rekeszti ki a kirekesztőket, akkor a kirekesztők rekesztenek ki mindenkit, kivéve a kirekesztőket."

Ez is szép gondolat.
Kár hogy olyanokat akarsz visszahozni ezen gondolat jegyében, akik ezrével verettek ellenzékieket beazonosíthatatlan karhatalmistákkal.

Akik rendőrök által ájulásig rugdosott ellenzéki képviselőn gúnyolódtak a parlamentben.

Szóval szerintem kicsit neccesebb kirekesztés ügyileg rommá veretni ellenzékieket, mint békésen le-föl hagyni őket flangálni hidakon, beugrálni hagyni őket magánterületre, mint ahogy most megtehetik a tüntetők.

maroz 2013.04.03. 13:21:23

@panelburzsuj: "Szóval egész egyszerűen az kérdésem, hogy miért hívjuk (=hívod) inklúziónak azt a folyamatot, amelyben bár száz ember abszolút exkluzív módszerekkel (személyes jelenlét és aktivitás) százezrek akaratának kifejezőjeként lép föl?"

Nem ezt hívtam inklúziónak, hanem azt, amit az előző hozzászólásodban felvázoltál.

Légy szíves vagy vitázz velem tisztességesen, vagy hagyjuk a francba az egészet.

Hajcihő 2013.04.03. 13:22:12

@Csetepaté márki:

Nem tanultunk sokat, csak egyet, de azt nagyon: Soha többé diktatúrát, autoriter, jogfosztó kormányzást, egypártrendszert!

Magyarán: A Fideszt.

maroz 2013.04.03. 13:26:27

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Tízmillió ember él ebben az országban, körülbelül. Nem mondom, hogy nem baj, ha ezek közül vannak olyanok is, akik "nem igazán értik", mert baj, de ezzel a bajjal együtt lehet élni. Különösen akkor, ha az emberben ott rejtőzködik a gyanú, hogy ennek a "nem igazán értésnek" oka lehet az is, hogy nem is akarod igazán érteni. Ettől én nem vagyok boldog, de elfogadom, és persze reménykedem, hogy hátha egyszer mégiscsak kedvet érzel majd arra, hogy értsed.

2llkedő 2013.04.03. 13:28:18

@Hajcihő: Nekünk Mohács kell, meg egy nagy pofon, hogy felébredjünk.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 13:29:19

@Hajcihő:

Soha többé beazonosíthatatlan karhatalmisták által megvert ellenzékieket !

SOHA TÖBBÉ MSZP DIKTATÚRÁT !

CSENDES 2013.04.03. 13:34:30

@maroz: Emlékeim szerint volt ott más is, de erről ne nyissunk vitát. Hajtsák el, ha akarják. Az ő ügyük, s az is marad. Nem lesz a köz ügye, mert akkor olyan hülyeséget kell olvasgatnom, hogy be kell tiltani a pártokat. Egybites gondolat, nem néz szembe az általam felhozott tényekkel (és nem véleményekkel).
Rendben elhajtják, megbeszélnek stb. Hogyan tovább? ki fogja az 8egyeztetett) érdekeiket érvényesíteni????
Gondoljuk már egy kicsit tovább gergők, Sárák, s valahány név a naptárban.

Gest anyó férje 2013.04.03. 13:34:54

@FILTOL:
Újabban már senkise vállalja nyíltan hogy ő kommer, hanem ilyen kacskaringós szövegekkel jut el a végső konlúzióhoz:

"bár én a kommunista rendszer ellenállója voltam de most a fasiszta diktatórikus Orbán rezsim ellen lengetem be az öklömet hogy visszatérhessen az igazságos szép és nyugodt Gyurcsányi aranykor amikor virágzott a demokrácia és mókus dalolt a faágon"

Hajcihő 2013.04.03. 13:36:45

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Gyönyörű a goebbelsi technikád, de nálam nem jön be.
A tömegoszlatáshoz pedig - legnagyobb sajnálatomra - értek, mert - egyáltalán nem boldog - katonakoromban megtanítottak rá.
Ismerem a technikáját, a veszélyeit, a benne résztvevők pszichikai állapotát is.
Te meg csak mantrázod a puccsisták által hivatalos állásponttá magasztalt aljas szövegedet.
Szép önvédelem, de nem jön be.

Tudod, ha a képviselő úr a korpa közé keveredett, hát felfalták a disznók.
Egy lövedéknek sem adhatják parancsba, hogy a véletlenül arra járó civilt kerülje ki! Ha az útjába kerül, eltalálja!
A tömeglélektanból pedig tudhatnád, ha egyáltalán tudnád, hogy az mi, hogyha egy felfegyverzett csoportot - például tankkal - támadnak, az nagyon ideges lesz, és - bár a törvények ezt nem méltányolják - előtörnek a vadállati ösztöneik, és péppé verik mindazokat, akik szembe fordulnak velük.
Talán nem kellett volna provokálni őket!
Ez még egy kocsmában sem kifizetődő!
Ti viszont harctérré változtattátok Budapest utcáit!
Nekem megvan az összes elérhető felvételem a történtekről!
Ennek alapján állítom, hogy a provokáció, a puccs szervezői és résztvevői oldaláról, azaz az akkori ellenzék részéről történt.
Hogy erre nem "elegánsan" reagált a hatalom?
Nos kár, hogy nem úgy tették, ahogy a francia, német, no pláne a görög rendőrök tették volna, az ezt követő büntetőjogi megtorlásról nem is beszélve!
Egy tehetetlenkedő, impotens hatalmi fellépést, egy politikai töketlenkedést láttunk.
Ha ebben az országban akkor egy kellő önbizalommal bíró államhatalom, egy szilárd politikai háttér lett volna, akkor Orbán Viktor és társai, mint értelmi szerzők, kb. most lenne túl a rá kiszabott fegyházbüntetés negyedén!

Hajcihő 2013.04.03. 13:40:22

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Mantrázd csak, kis goebbels tanítvány a hivatalos fidiotizmusodat.
Hidd el, ez téged, titeket minősít. Le. És van még lejjebb is!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 13:41:18

@Hajcihő:

Ez csak duma..

A tények azt mutatják, hogy kedvenc diktátoraid az MSZP-SZDSZ kormány fejesei az ellenzékeikre uszították beazonosíthatatlan karhatamistáikat.

És hogy ájulásig rugdosott ellenzéki képviselőn gúnyolódtak a parlamentben.

Ennyit tudnak az MSZP-s diktatúra fenntartói, meg a nevüket.

Manapság meg türelmesen kísérgetik a rendőrök a diákokat, föl s alá, hidakon, útkereszteződésekben, magánterületeken.

Ez a valóság ma, amit az immár megvalósított demokrácia lehetővé tesz.

Szöges ellentétben az MSZP diktatúrával.

2llkedő 2013.04.03. 13:41:42

@Hajcihő: Még nem. Ahhoz még Piktor és tsa-inak egy minimális fölénnyel nyerniük kell a következő választást.

panelburzsuj 2013.04.03. 13:42:16

@maroz:

Közzélövetésről nem fogok vitázni! ... :)

Amúgy tényleg nem látom, hogy mi olyat mondtam, ami ellenezné a részvételt.

Arra mutattam rá, hogy míg a "pártok" oldalán vagy 6-7 parlamenti, meg vagy tízszer ennyi azonkívüli áll lesben, addig a "részvétel" egyetlen domináns szervezet keretén belül zajlik, egyetlen domináns helyszínen.

És minden mellékhang nélkül: tényleg érdekel, hogy a klasszikus "hordaméretnél" nagyobb és komplexebb közegben hogyan működik a civil akaratmegnyilvánulás.

(Zárójelben: abszolút átérzem, hogy miért berzenkedik ez a nyüzsgő fiatal csapat a "pártdinók" baráti ölelkezési kísérletei ellen. Azt viszont megint nem látom, hogy ha vannak jobb és rosszabb elképzelések mondjuk a magyar felsőoktatásra, és valami katasztrofális szerencsétlenség folytán egymáshoz közel álló modellhez lukad ki több szereplő is (mondjuk a civil mogalom meg kettő párt) - akkor hogyan tovább? Elvből nem támogatják egymást?)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 13:43:34

@Hajcihő:
Szeretem mikor a magadfajta Gyurcsányista csicksák felhúzzák fintorogva az orrukat, és toporzékolnak hogy diktatúúúúra, náááááci, nááááci...

Nagyon viccesek vagytok ! :DDDD

Mindig eszembe jut erről ÁVH-s elődeitek kedvenc mondása:

"Sötétben bújkáló ellenforradalmár resszkess !"

percenként százhuszat verő gumibot 2013.04.03. 13:43:57

@Hajcihő:
"A második világháború kellett ahhoz, hogy a világ jobbik fele (nem jó, csak jobbik), megtanuljon gyűlölni is, mert a gyűlölködők gyűlölete, az jogos önvédelem."

Ezek a Hahás kiscsávóknak legalább mentségére szól hogy fiatalok és ezért fogalmatlanok, de te vén faszként mit tudsz felhozni mentségül hogy eszed nincs? Hülye bolsi vagy és csak gyűlölködni tudsz, aztán keresed az önigazolást

CSENDES 2013.04.03. 13:49:45

@Hajcihő: Azért árnyaljuk ezt a kérdést. Én megértem mások problémáit is. Az MSZP sem tett mást, mint nagy dérrel dúral nekiállt reformálni, hatásvizsgálat és egyeztetés nélkül. Jó, mondhatod, hogy akkor az AB kiegyelte a jogellenesen hozott döntéseket. Azt gondolom (remélem?)tanultak a hibából, jó nagy atyai pofont kaptak a szimpatizánsaiktól. A szavazóiktól nem, mert azok ugyanolyan elvtelen, vagy túlzottan "elvhajhászok", akik mindenképpen elkötelezettként szavaznak akárcsak a FIDESZ keménymag.
A FIDESZ ezt vitte tökélyre, kiherélve az AB-t. Megtehette? Meg. Példátlan felhatalmazása (a szavazásra jogosultak megközelítőleg 60 %-nak kb 50 %-ával) okán így érzi. Mert megérdemli. Legalábbis így értékeli.

2llkedő 2013.04.03. 13:49:55

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
"Soha többé beazonosíthatatlan karhatalmisták által megvert ellenzékieket !"

Akkor szólj Piktorodnak, hogy szerelje le a leltári szám nélküli karhatalmistáit.

Gest anyó férje 2013.04.03. 13:53:08

@Hajcihő:
"Ha a nyugat képes volt annak idején még a Szovjetunióval is összefogni, akkor nekünk képesnek kell lennünk összefogni minden demokratával, még akkor is, ha közöttük van a - sokak által nagyon és okkal nem szeretett - MSzP is!"

Csak előjöttél végül a coming outtal te kriptokommunista! Mondjuk én már az első hozzászólásodból láttam hogy ide fogsz kilyukadni

is 2013.04.03. 13:53:10

@Hajcihő: Igazad van, és nem.

A választásokon persze pártokra szavazunk, de rendes demokráciában két választás között bizony a helyi nőegylet, a helyi horgászklub és a megyei agrárkiállítás befolyásolja a véleményünket. Ott pedig nem azt nézik, hogy melyik párt milyen ideológiával jön, hanem azt, hogy jó-e a nöknek, a horgászoknak, a disznótartóknak valami. ügyek mentén. és a helyi nőegylet, és a helyi horgászklub fogja az emberek véleményét kialakítani a pártokról, nem a pártok maguk.

egy rendes demokráciában, ahol a civil élet, civil gondolkodás erős. ezt keresi a poszt, és ebben teljesen igaza van. nem ragozom tovább, ma Magyarországon nem így van, első a párt véleménye, és egy ügy kapcsán bármilyen hülyeségre bólogatnak a hívők (megvédjük a nyugdíjat, legyen 13. havi nyugdíj), ha a párt valamiért ezt a hülyeséget szajkózza stb. ezt te biztosan érted, csak tényleg nehezen vehető ki a posztból, mert egy fiatal, lelkes, de még a nyelvetm a retorikát nem nagyon bíró valaki írta.

2llkedő 2013.04.03. 13:53:51

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: ""Sötétben bújkáló ellenforradalmár resszkess !""

Lesz ez még e te jelszavad meglásd!

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 13:55:44

Az írás kitűnő. Brzalmas, ahogy egy szemellenzős, taszító, demagóg parisztokrata, bizonyos Hajcihő belerondított.

maroz 2013.04.03. 13:56:14

@CSENDES: Mi volt az a más? Ne nyissunk vitát, de azért érdekelne.

Neked speciel nem lenne kurvára mindegy, hogy ki lenne az, aki a költségvetési számolgatáskor azt mondja, hogy harminc milliárddal többet teszek az oktatásba és mivel nagyfiú vagyok megoldom, hogy miből?

Nem mindegy, hogy ki törli el a hallgatói szerződést?

Nem mindegy, hogy ki alkot meg egy olyan jogszabályt, amelyik inkább abba az irányba mutat, hogy a hallgatói önkormányzatiság sokkal inkább valamiféle érdekképviselet legyen, semmint az állami adminisztráció afféle egyetemekre benyúló kiterjedése?

Ha a pártoknak fontosak a hallgatók, ha közöttük vélik felfedezni azokat, akiknek számítanának a szavazataikra, akkor nem az ő dolguk lenne tisztességes, hihető válaszokat adni a diákok által felvetett problémákra? Mondom: tisztességes és hihető. Mennyire konformak ezek a jelzők a mai pártkínálattal? Naugye. :)

is 2013.04.03. 13:56:47

@Gest anyó férje: elmesélnéd, hoyg ez hogy jön ki? a nyugatot említette mint párhuzamot, abból hoygan lesz kriptokommunista? vagy tán az egész II.vh-s koalíció kriptokommunista volt Churchillel? vagy csak egyszerűen látsz egy Szovejtunió szót leírva, és két bitből a kapcsolás rögtön ide jut?

is 2013.04.03. 13:59:36

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: 'Mindig eszembe jut erről ÁVH-s elődeitek kedvenc mondása:

"Sötétben bújkáló ellenforradalmár resszkess !"'

2010 óta a FIDESZ retorikájáról nekem hetente legalább egyzser eszembe jut ez. Meg az is, hoyg leszámolunk az imprlista betolakodókkal (értsd: multik, bankok), a feketézőkkel (98%-os adó), meg a kulákokkal (értsd: elvesszük a földeket). Nagyon erőlködnöd kellene, hogy a közelébe érjél az ezoldali párhuzamnak, annyira tolja a FIDESZ egyfolytában.

maroz 2013.04.03. 14:02:22

@panelburzsuj: Azt csinálod, hogy olyasmit adsz a számba, amit nem mondtam és utána látványosan megcáfolod. Ne haragudj, de nem tudok megbízni benned, sokadjára játszod el velem ugyanezt a játékot, és nézd el nekem, ha nem szeretnék olyan vadász lenni, aki csak azért (kurzív) jár az erdőre.

Hajcihő 2013.04.03. 14:04:09

@FILTOL: A diktatúráknak is sokféle arcuk van.
Van amelyik iszonyúan brutális, van amelyik kevésbé.
A miénk még csak éppen megszületett, és még "csak" autoriter jellemzőlet mutat.
Még lehet pofázni, de már alaptörvénybe "emelték" a "nemzet megsértése" klauzulát (szegény Petőfi, Arany, Ady, stb., stb, rohadt nemzetárulók!)
Lehet, hogy elment az eszem a rezsimezéssel, de - talán kevésbé - mint Orbánnak azzal, hogy létrehozta.
Tudod kispajtás, én nem akarom megvárni, amíg ebből az autokráciából szép kövér, jól fejlett, szilárd lábakon álló diktatúra válik, én most akarom szétrúgni a seggetek, hogy egyáltalán belekezdtetek!
és igen, fogunk választani.
Ha eszünknél leszünk és összefogunk, akkor nem titeket.
Bárhogy is buheráltátok meg a választási törvényeket.
Ki tudja miért, de undorodom az olasz fasizmusra hajazó korporatív, centralizált államtól, a demokratikus jogaim korlátozásától, tőletek.

Itt pedig nem a jobb- és a baloldal harcol, hanem a demokrácia küzd az autokráciával szemben.
A mi ellentétünk antagonisztikus.
Ti nem ellenfelek, hanem ellenségek vagytok.
Sikerült ellenséggé aljasodnotok az önzésetekkel, arroganciátokkal, bornírtságotokkal, jóra való restségetekkel, antihumánus habitusotokkal.

Ez van, és az sem érdekel, hogy neked nem tetszik.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:05:54

@Hajcihő: az, hogy éppen te mondod diktatúrának, eleve bizonyítja, hogy demokrácia, te szemellenzős locsolócső.

is 2013.04.03. 14:06:46

@percenként százhuszat verő gumibot: "Hülye bolsi vagy és csak gyűlölködni tudsz, aztán keresed az önigazolást"

Ide jutottunk. Az 1980-as években sokan börtönt kockáztattak, ahogy Hajcihő is írta, ő is. Aztén 2013-ban lebolsizzuk ezeket az embereket. Demszkyt is, Mécs Imrét is, mindegy kit, mindenkit. A világ más részén a komcsik ellen tevől mind hősök. Nálunk ők vannak lebolsizva. Magyarország, 2013.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:08:24

@is: ugyan már, istikém, odáig süllyedtél, hogy Hajcihőt forrásnak tekinted? :(

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 14:09:31

@is:

Talán történelmet kéne tanulnod egy cseppet.

Az MSZMP, és az ÁVH, mint közismert mindenkire előszeretettel használta az ellenforrradalmár jelzőt.
Nagy Imrétől a jobboldali mozgalmakon keresztül mindenkire.

Ezen szilárd komcsi meggyőződés kapcsán tüsténkedett pufajkás Horn Gyuszi, KGB ellen küzdő D-209, és spicli Gyurcsány is.

Ezen meggyőződés szerint készítettek megfigyelési jegyzőkönyveket ellenzékiekről tömegesen, többek közözz Orbánról, Kövérről, és Lévai Anikóról is, az MSZMP KB részére.

panelburzsuj 2013.04.03. 14:09:47

@panelburzsuj:

Mit kell visszavonnom?

Belátom - de tényleg - hogy a HaHa technikája bevonóbb, mint képviselőválasztás.

Tovább tudunk lépni? Van még itt megtett olyan megjegyzésem, amit a személyeddel való visszaélésnek érzékelsz?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 14:12:52

@is:

Mécs Imre valahogy, valamilyen okból kifolyólag, cirka 10 évvel hamarabb szabadult, mint pl Wittner Mária az MSZMP KB börtönéből.

Teszem azt Konrád György meg maga vallotta be, hogy mocskos spicli volt. Mondjuk azóta is csak az ország ellen dolgozik.

Hajcihő 2013.04.03. 14:14:17

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Azon kevesek közé tartoztam, akik Gyurcsányt igen keményen és személyesen (!!!)leb..tam a viselt dolgaiért. Tehát máris lepattantál rólam kisfiam.

Azt pedig látom - hogy a szélsőségesek jó szokásához híven - miután kifogytál a felszínes, nevetséges és csípőből cáfolható érveidből, személyeskedéssel próbálsz, mint a hordád többi kiváló lépviselője, ellehetetleníteni.
Nem fog összejönni. De erőlködj, legalább addig sem rombolod az országot.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:15:25

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: legyünk igazságosabbak! Azok után, hogy Konrád a legkínosabban lelepleződött, nem maradt számára más kiút, mint hogy beismerje aljasságát. Ennyiben okvetlenül élelmesebb Szabó Istvánnál, aki kínos hazudozásokba menekült.

Hajcihő 2013.04.03. 14:19:29

@percenként százhuszat verő gumibot:
Te is bizonyítod, hogy miután érvekkel nem bírsz, személyeskedéssel próbálsz eredményre jutni.
Tájékoztatlak, bár semmi közöd hozzá, hogy a családomban közel és távol nem volt egyetlen bolsi sem, mi több, azon "szerencsések" közé tartoztunk, akiket - mint osztályidegeneket - a kommunista rezsim kitelepített, üldözött és ellehetetlenített.
Ennek ellenére sem álltunk, és állunk be semmiféle autoriter rezsim pártolói közé, mert eléggé biztos erkölcsi alapokon álltunk és állunk.
Mi vagyunk azon kevesek, akiket nem lehet megvásárolni, sem vagyonnal, sem szavakkal, hogy az általános gonoszt szolgáljuk, legyen az vérvörös, vagy szarbarna.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 14:19:36

@Farkantoán Chatpartner:
Tudtommal Konrád is elkezdett magyarázkodni, és magyarázkodásának csak egy számára rendkívül kínos bírói ítélet vetett véget, miszerint a besúgó spiclit, lehet besúgó spiclinek nevezni.

2llkedő 2013.04.03. 14:20:24

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Az MSZMP, és az ÁVH, mint közismert mindenkire előszeretettel használta az ellenforrradalmár jelzőt."

Most rajtatok a sor, hogy le ellenfülkeforradalmározzatok minket.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:21:04

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: látod, ez igaz... De kérlek, legalább annyit ismerj el, hogy Szabó irdatlan köntörfalazása kilométerekkel gusztustalanabb volt.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 14:21:28

@Hajcihő:
Bla-Bla-Bla..

A hülye komcsit nem a családfájáról lehet felismerni, hanem ostoba beírásairól leginkább. :DDDD

Szóval ne sértődj meg ha lekomcsiznak..

2llkedő 2013.04.03. 14:23:10

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "A hülye komcsit nem a családfájáról lehet felismerni, hanem ostoba beírásairól leginkább."

Most lebuktál!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 14:26:22

@félázsiai 2llkedő:

Mindig keveritek.. Én a náááci vagyok.

Igaz néha komcsi is, mert a komcsi tagadása a komcsisága (általában minden hibája, így tolvajlása, nemzetietlensége, ...) kivetítésében, másra hárításában, nyilvánul meg.

Hajcihő 2013.04.03. 14:26:27

@Gest anyó férje: Mint említettem volt nem vagyok kriptokommunista, ezt már csak azért sem tehetem, mert személyesen is volt módomban megtapasztalni a kommunista hatalom - mondhatom igen kellemetlen - börtönviszonyait, mert felléptem ellene.
Következésképpen éppen olyan bornírt vagy, mint a radikális jobboldali haverjaid, akik személyeskedés szintjére viszik a vitát, ha kifogytak az érvekből.
Annyira ostobák vagytok, hogy azt sem veszitek észre, hogy kontraproduktív amit tesztek!
De tegyétek csak! Ezzel is a demokratikus összefogás irányába viszitek a társadalom józan sokaságát!
Ami pedig azt illeti, hogy kivel is kell összefogni, nos én inkább tisztelem ebben a kérdésben Churchill és Roosevelt politikai bölcsességét, mintsem a ti szűklátókörű provincializmusotokat valljam magaménak.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:26:29

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: kösz, ez szép volt. Mindig súlyt helyeztem a tárgyilagosságra és az egyenlő mércére.

unionista (törölt) 2013.04.03. 14:27:15

@félázsiai 2llkedő:
azért, mert ezek az emberek nagyjából erre alkalmasak. képesek békés ribilliókat szervezni. ami egy ponton lehet hasznos. de semmivel sem jobbak, mint az egykori kisz-titkárok.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:27:38

@Hajcihő: akkor hihetjük el a meséidet, báhóúh, ha majd egyszer bizonyíthatóan igazat mondasz.

panelburzsuj 2013.04.03. 14:30:58

@unionista:

Évekig Wikipédiáztam.

"Keressük a konszenzust!"

A kérdések jó része előbb "pártosodásba", majd kulturált anyázásba, végül szavazásba torkollott.

Vagy - megoldatlan maradt.

Hajcihő 2013.04.03. 14:33:50

@is: Ha mindenben igazam lenne, isten lennék. Azonban én az erre való törekvést meghagyom Orbánnak.

De nem vagyunk ellentétes oldalon az okfejtésünkkel.
Én is azt állítom, hogy ma Magyarország nem a normalitást követi, és még mindig valami édesapát keres magának, azaz igencsak hajlamos a paternalizmusra, mert - és ez a teljes politikai elitünk súlyos hibája - 23 éven keresztül - szavazatmaximálási céllal - gondosan kerülték a teljes társadalom felvilágosítását és ösztönzését a demokrácia jellemzőiről és gyakorlatáról.
Az is az első feladataink közé kell, hogy tartozzon, amint eltakarítottuk az autoriter rezsimet, hogy a csapból is ez folyjon, mert soha többé nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy hatalommániás csoport a nyakunkba üljön.

Hajcihő 2013.04.03. 14:35:18

@Farkantoán Chatpartner: Igen elegáns vagy! Micsoda szocializáció! Látom, hogy "jó" családba születtél!
Vagy anyád is szégyell?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 14:35:53

Dopeman Laci is megmondta a tutit 1-2 éve, menjen a picsába a Zorbán is meg a Gyurcsányi is.

A napokban is megmondta a tutit, ahhoz, hogy a Zorbán elmenjen a picsába, kell a demokratikus zellenzéki összefogás az összes demokratikus zellenzéki párttal.

A hellerHaHa mikor mondja meg a tutit újra?

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:35:56

@Hajcihő: ha ezt képes lennél civilizáltan megfogalmazni, sokat használhatnál vele, báhóúh.

Hajcihő 2013.04.03. 14:36:31

@Farkantoán Chatpartner: Bizony!
Igen sok politikussal állt és áll módomban trafikálni, és sosem leplezem előttük a véleményem.
Méltányolni is szokták.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:37:02

@Hajcihő: nicsak, kilóg a kapanyél a báhóúh tulipihoss ajkai közül! :D

Hajcihő 2013.04.03. 14:38:32

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Hát persze, hogy nem sértődöm meg! Hiszen nem csak azt nézem, hogy mit mondanak, hanem, azt is, hogy ki mondja!

Ezért te se vedd sértésnek, ha én meg csak úgy szimplán nem veszlek emberszámba!

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:38:50

@Hajcihő: előhe vagy utólag méltányolják a ciphusi bankszámládha, báhóúh?

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:40:21

@Hajcihő: ezt a stílust az elvtáhsi böhtönökben tetszett magába szippantania a báhóúhnak???

Hajcihő 2013.04.03. 14:40:38

@Farkantoán Chatpartner: Valahogy nem tudok a "báhóúh"-hal mit kezdeni.
Ezt esetleg egy pávián tudná értékelni, vagy egy fideszes, netán jobbikos.

Hajcihő 2013.04.03. 14:42:17

Látom, már végképp eljutottál a magad primitív és kontraproduktív karakterromboló, goebbelsi technikádhoz.
Lebuktál, pici náci.

Hajcihő 2013.04.03. 14:43:08

@Farkantoán Chatpartner: Majd neked fogok bizonygatni, te szerencsétlen!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 14:44:20

@Hajcihő:
Na végre.. Csodálkoztam is a kultúrált szidalmakon.. Jobbikos, meg Fideszes..

Tessék szépen nácizni, ahogy illik azt egy jó munkásembernek ! :DDD

Hajcihő 2013.04.03. 14:44:32

@Farkantoán Chatpartner: Ne bárózz, az számomra nem elég előkelő!

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:44:42

@Hajcihő: netán ghófúh vagy hehcegúh? Vagy kihályúh? Csibebohócom, hidd el, nekem tökmindegy.

Hajcihő 2013.04.03. 14:46:39

@Farkantoán Chatpartner: Bolond lennék Cipruson tartani a pénzem! Van annál jobb hely is!:-)
De élvezem, hogy már ott tartasz, hogy azt, aki megveti a fajtátokat, csak úgy tudod elképzelni, hogy ezt pénzért teszi!
Megnyugtatlak: Én elvből undorodom a jellemtelen alakoktól.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:46:54

@Hajcihő: nincs há szükség, ghófúh, máh szahhá égetteg magad :)

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:48:06

@Hajcihő: ghófúh, veled ellentétben mi nem vagyunk a fajelmélet hívei...

Hajcihő 2013.04.03. 14:48:43

@Farkantoán Chatpartner: Ó nem! A jólnevelt családokban is elhagyja az ember száját néhány igencsak ízes magyar káromkodás (isten áldja a dúsgazdag magyar szókincset), amennyiben olyan förmedvényekkel akadunk össze, mint most is!

2llkedő 2013.04.03. 14:49:22

@unionista: Te meg nem tudod eldönteni, hogy minek van értelme és minek nincs. Az LMP székház látogatásának nincs értelme, ivel se a parlamentben, se máshol nem tud semmit se csinálni. Itt Piktorodék vannak hatalmon, náluk lehet kopogtatni, hogy hé figyejjé mán! Nem teljesen úgy van, ahogyan te gondolod.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:50:12

@Hajcihő: összeakadtál magaddal, ghófúh? Nagy bozót lehetsz.

Hajcihő 2013.04.03. 14:51:14

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Miután ez a kettő már korellál és kiadja a harmadikat, tetszés szerint felcserélhetők egymással.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:52:40

@Hajcihő: kohellál? Mit szólna a ghófúh inkább a kohhelálhoz?

Hajcihő 2013.04.03. 14:53:21

@Farkantoán Chatpartner: A fajta (cultivar), az nem faj (species)!

Ha nem tudod, hogy mi egy szó jelentése, ne próbálj vele tromfolni, mert pofára esel!

Hajcihő 2013.04.03. 14:54:43

@Farkantoán Chatpartner: Látom primitívke, már élvezkedsz. Na menj vissza szépen a Kurucinfóra!

Pop40 2013.04.03. 14:55:00

@is:

"A világ más részén a komcsik ellen tevől mind hősök. Nálunk ők vannak lebolsizva."

Hősök, de nyilván nem a komcsik szemében.
És mivel nálunk a komcsik magukat "polgárinak" meg "nemzetinek" érzik, nyilván ők fognak böfögni rájuk.

Ha jobban belegondolsz, ez valójában teljesen logikus.

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:55:06

@Hajcihő: "A fajta (cultivah), az nem faj (species)!" Ghófúhfi, mondom ugyanezt helyesen: "a fajta (cultivar) nem faj (species)!".

Farkantoán Chatpartner 2013.04.03. 14:57:01

@Hajcihő: hány kapanyelet nyeltél le, ghófúhfi?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 14:57:05

@Hajcihő:

A náci viszonyszámok, mértékek tapasztalt ismerőjének korrelációs igényességgel kéne az idegen szavak használatához állnia, mert így csak kiröhögik.

Mit csinál a kor.. ? eláll ?

percenként százhuszat verő gumibot 2013.04.03. 14:59:41

@is: @Hajcihő:
Miután minden eddigi megszólalásotokban oda lyukadtok ki, hogy egy normális jól működő országban 2010 óta megjelentek a problémák, miért sértődtök meg ha valaki ebből rátok nézve következtetést von le?

Nagyjából 1948-tól 2010-ig a kommunista hatalmi elit és az általa kiválasztott kegyencek gyakorolták a hatalmat, egy-egy rövidke epizódtól eltekintve és akkor is csak viszonylagos korlátozásokkal. Olyan is lett az ország: zárt hatalmi elit, mutyi, korrupció, miközben meneteltünk az egyre nyilvánvalóbb csőd felé. Ha ez így nektek jó volt, akkor szíveskedjetek elviselni hogy másoknak meg nem volt jó és változtatni akarnak rajta

Jelenleg ők vannak többségben, persze ilyenkor már nem tetszenek nektek a demokrácia játékszabályai. Ahhoz gondolom gyávák vagytok hogy kimenjetek az utcára erőszakosan akciózni (mivel még ahhoz is gyávák vagytok hogy bevalljátok a kommer vonzalmaitokat), ezért sunyin a fiatalokat akarjátok rábírni hogy kaparják ki a forró gesztenyét nektek

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 15:00:30

@Pop40:

Áhh.. egy újabb komcsi-náci szakértő.

Ideje eldönteni hány órától komcsizzuk a nácikat, avagy fordítva, mert a többiekkel összekavarva ez hiteltelenné tesz jogos kritikánkat.

Különösen az MSZMP utódpártjának lelkes híve szájából.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 15:00:58

@is:

Ma már Lukács György elvtársat, Rosenfeld elvtárs legjobb elvtársát, a Tanácsköztársaság népbiztosát is bolsizzák.

Az ő legkedvesebb tanítványát, Heller Ágnes elvtársnőt is, aki a saját férjét is feladta a bolsi terrorállampártnak.

A Hellert közfelkiáltással, őrjöngő lelkesedéssel vendégül látó HaHát is bolsizzák egyesek.

Hová fajult a világ?

Több tiszteletet az éhes proletároknak!

2llkedő 2013.04.03. 15:03:31

@percenként százhuszat verő gumibot: "Olyan is lett az ország: zárt hatalmi elit, mutyi, korrupció, miközben meneteltünk az egyre nyilvánvalóbb csőd felé. "

No látod! Ebből lett korábban elegünk, és ez ellen küzdünk most, hogy ne jöjjön vissza.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 15:08:06

Már hogy lenne bolsi a HaHa?

Hiszen amikor kisajátították az egyetemi épületet, és az egyetem szólt nekik, hogy fűtés nem jár hozzá, ők követelték, hogy ingyé aggyanak nekik fűtést! Követelték, hogy mutassák meg a szabályzatot, miszerint NEM JÁR nekik a fűtés ingyen.

Világosan látszik, hogy a HaHát nem bolsik, hanem polgárok alkotják.

Heller elvtársnőnek sem azért örültek, mert bolsi, hanem mert akkora demokraták, hogy még a bolsikat is tolerálják.

Csak a fasisztákat nem, akik arról beszéltek nekik, hogy ők a diploma megszerzése után is itthon maradtak, itthon fizetnek adót.

Ha a HaHa bolsi lenne, akkor tuti azt követelné, hogy csak a mostani dolgozóknak kelljen a jövő diplomásait fizetniük, de a mostani hallgatóknak, ha majd dolgozni fognak, ne kelljen a jövő diplomásait kitaníttatniuk.

De ez ugye nem így van.

2llkedő 2013.04.03. 15:09:57

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Én a náááci vagyok."

A Nemzeti Szocialista is szocialista.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 15:13:49

@Negyvenértelmiségi:
Ezzel a kirekesztéssel csak csínján, mert Vásárhelyi elvtársnő felmérte precízen, hogy az egyetemisták közel 2/3-a rasszista és antiszemita.

Aztán ki tudja hány Haha-s bújt meg ezek között a nácik között ?

CSENDES 2013.04.03. 15:16:58

Elmentem egy fertály órára, s megszállták a trollok a jó kis párt nélküli civilek blogszféráját. No ennyit a vélemények ütköztetéséről, kedves Maroz. Ennyit lehet tenni a szomszédokkal.@maroz:

Hajcihő 2013.04.03. 15:18:38

@percenként százhuszat verő gumibot: Ha képes lennél rá, hogy értelmezd az általam leírtakat, akkor a legkevésbé sem állítanád, hogy ne vontam volna kritika alá akár a '89-től '10-ig tartó időszak kormányzati anomáliáit, ideológiai eltévelyedéseit, akár a második világháborút követő időszak egészét.
Azonban te szelektíven értelmezel, mert számodra csak akkor létezik az érveidhez alapzat, ha így teszel. Muszáj komcsiznod. Ez nálad lelki szükséglet.
Nos, én a legkevésbé sem óhajtok az utcára zavarni senkit holmi erőszakos fellépésre, mivel személyes élményeim vannak ennek az ártalmáról, de, ha meg kell tenni, megnyugtatlak, hogy az élén fogok menni, és - ha kell - meg fogom tanítani a fiatalokat arra, hogy miképp kell fedezéket találni a golyók elől, és mi módon küzdhetik le azokat, akik rájuk lövöldöznek.
Mindenesetre nagyon nem szeretném.
Én ugyanis pontosan tudom, hogyha valaki a célkeresztemben van, annak én is a célkeresztjében vagyok.
Jobb ezt demokratikus választásokon elintézni, ha lehet.
Ha viszont nem, hát meg fogtok lepődni, hogy mennyi nem gyáva vénember van, aki nagyon alátok fog pörkölni!

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 15:21:08

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Inkább gerendások bújhattak meg sokan a hahákosok között, akiknek az ÁVH-s kínzótiszt faterját bezzeg még nem kötötték röghöz, és már 57 évesen a centit vághatták a nyugdíjhoz, nem úgy, mint a mai 57 évesek a többszörös demokratikus jóléti rendszerváltás után.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 15:22:58

Van egy olyan érzésem, hogy Heller elvtársnőt is egy családi vasárnapi ebéd során hívta meg a hahákosok elé valamelyik faszbúkforradalmár.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 15:23:14

@Negyvenértelmiségi:

Mindegy na..
Majdcsak eldolgozgatunk 70 éves korunkig, hogy a tetű HaHa-sok ingyen tanulhassanak !

percenként százhuszat verő gumibot 2013.04.03. 15:24:05

@Hajcihő:
Jól van öreg, tisztogassad csak a dobtárast, és foglaljál magadnak egy helyet a Munkásmozgalmi pantheonban

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 15:30:55

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Hadd tanuljanak ingyen, a tudásba általában jó üzlet befektetni.

Más kérdés, hogy Londonban feketemosogató álértelmiségieket nem kívánok pénzelni.

Főleg nem olyanokat, akik szintén nem kívánják fizetni az utánuk jövőket, akkor sem, ha azok itthon képzelik el a jövőjüket.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 15:35:30

@Negyvenértelmiségi:
Én is úgy értettem. Ha itthon maradnának, akkor nem kéne robotolnunk majd 70 éves korunkig, amit majd azért kell megtennünk, hogy leléphessenek GDP-t termelni Angliába.

Hajcihő 2013.04.03. 15:36:12

@percenként százhuszat verő gumibot:

Tisztogatnám, de olyanom nincs. Ezzel szemben van Manlicherem, kitűnő Zeiss céltávcsővel, és M15 A4-esem, és mindkettő hatásaival készségesen megismertetlek, ha a csöve elé kerülsz.
Mint említettem volt, a munkásmozgalomhoz közöm sincs, arról viszont fel kell világosítsalak, hogy a nyilas mozgalomban résztvevő gyilkosok nagy többsége a munkásarisztokráciához tartozott, egyszóval nagy valószínűséggel a te rokoni kapcsolataid inkább sorolnak téged de genere is, a nyilas mozgalomhoz.

maroz 2013.04.03. 15:36:22

@CSENDES: Ne komolytalankodjunk már, a te billentyűzeteden nincs PageDown gomb? :)

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 15:38:00

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Sajnos itthon sem fognak tudni nagy hozzáadott értékű, vagy legalább kis elvett értékű munkákat végezni a mostani képzésük eredményeképpen, mivel ortodox cociológusokra viszonylag kicsi a piaci igény mostanában.

Alighanem ezért tartanak két másik vasat a tűzben, az egyik a londoni feketemosogató, a másik pedig a bolsi pártfunkcionáriusi munka.

Hajcihő 2013.04.03. 15:47:40

@is: Csak jelzem: Én ezt '75-ben tettem és nem csak kockáztattam de meg is kaptam érte az ítéletet.
Most pedig szaros náciktól kapom, hogy lebolsiznak.
Teszik ezt függetlenül attól is, hogy az Antall kormány, ami ugye nem mondható baloldalinak, hivatalosan rehabilitált és írásban kért tőlem elnézést az ellenem elkövetett kommunista bűnökért.
Sebaj, azért én ennek a nagyrakás náci nyaloncnak komcsi vagyok.
Arra azért nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen gyorsan rohantak volna sírva az anyukájukhoz, ha a rendőrség hajnalok hajnalán rájuk törte volna az ajtót, és, hogy bírták volna az egyáltalán nem szelíd kihallgatásokat!
Csak tudnám, hogy az akkori kihallgatótisztemnek, Karsai őrnagynak volt-e igaza, aki lefasisztázott, vagy ezeknek az ifjú nyilasoknak, akik lekomcsiznak?

Na mindegy, egyik is, másik is aljadék.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 15:54:31

@Hajcihő:

Karsai, kihallgatótiszt, fasisztázós. Csak nem "tehetséges" is?

A fia vajon hahákos lett?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 15:58:39

@Hajcihő:

Érdekes, hogy azzal az MSZP-vel fognál össze a Zorbán ellen, akik emberek szemét lövették ki az elmúlt8évben is, meg akkor is, amikor 3/3-uk volt (meg 3/3-as ügyosztályuk).

Azzal az MSZP-vel, amelyik gazsulált a Magyar Rádió udvarán embereket MEGKÍNZÓ terrorszervezetnek.

Amelyik a jogutódja annak a terrorszervezetnek, amelyiknél a kínzás nemcsak akkor került elő, amikor bal lábbal keltek, hanem akkor is, amikor még jó kedvük volt.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 16:00:01

@Negyvenértelmiségi:

meg azokkal, akik.. akik.. Kimondani is borzasztó... egy rádió betiltásán ügyködtek, ..

Bizony.. Gerendás Péter, Gálvölgyi János, meg ilyen nagyságok, ...
A Pannon rádió betiltásán nevezetesen.

Pop40 2013.04.03. 16:00:27

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

"Áhh.. egy újabb komcsi-náci szakértő."

Nácizni csak indokolt esetben szoktam, de komcsikból mellettetek kényszerből mindenki szakértővé válik. :)

"Különösen az MSZMP utódpártjának lelkes híve szájából."

Összekeversz a vezetőtiszteddel, drága elvtárs. :)
Meg magaddal is, s ez nem igazán bók. :P

percenként százhuszat verő gumibot 2013.04.03. 16:03:16

@Hajcihő:
"egyik is, másik is aljadék"

Ebben is szinkronban vagytok Heller eftásnővel:

"Ugy láttam, hogy egyenlőre a főprobléma a régi hibák leküzdése s csak ez után kerülhet sor a feltámadt jobboldal elleni harcra. Nem vittem át gyakorlati térre azt a helyes elvet, hogy a kétfrontos harcot mindig együtt és egyszerre kell vivni, s hogy hazánkban az ellenforradalmi polgári restauráció a főveszély. A kitört ellenforradalom csattanósan cáfolta meg álláspontomat."

Szoktatok egyeztetni, vagy ez csak úgy gyün belülről?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 16:06:17

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Az apjuk még a körmét is letépte volna a Pannon Rádió szerkesztőinek.

A gyerek nem felel apja bűneiért, de ha maga is olyanná válik, szükséges rámutatni a családi gyökerek (...) hatására.

Sajnos a bolsi, zsidó családból származók egy jelentős részének teljesen természetes, hogy az adott kor keretei közötti legszigorúbb módon járjon el a más véleményen lévők ellen.

Bezzeg amikor valaki egy fórumon bolsizza vagy zsidózza őket, az már a világvége. Azoknak is letépnék a körmeit, ha tehetnék.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 16:08:13

"Emlékezzetek: 1956. október 6-án, Rajk László temetésének napján a párt napilapja, a Szabad Nép öles betűkkel hirdette címlapján: Soha többé! Csak három hét telt el, és a kommunista párt ÁVH-s keretlegényeivel békés, fegyvertelen tüntetők közé lövetett. Két év sem telt el, és az MSZMP Rajkéhoz Hasonló koncepciós perekben ítéltette halálra ártatlanok százait, köztük saját elvtársait. Mi nem érjük be a kommunista politikusok semmire sem kötelező ígéretével, nekünk azt kell elérnünk, hogy az uralkodó párt, ha akar, se tudjon erőszakot alkalmazni ellenünk."

(Zorbán)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.03. 16:14:39

@Negyvenértelmiségi:

Nem volt ez másként 2002-ben sem az MSZP hatalomra kerülése után sem, és újabb MSZP diktatúra esetén is így lesz:

www.gondola.hu/cikkek/13230
– A kormány a hivatalba lépése után már az első kilenc napban több vezetőt váltott le, mint elődje 1998-ban az első ötven napon. Forrás: HVG

Hajcihő 2013.04.03. 16:39:39

@Negyvenértelmiségi: De szép lenne, ha valaki olyannal találkozhatnék a kormányoldalról, aki nem goebbelsi propagandatechnikával próbálná mások gondolatait, véleményét érvényteleníteni!
Na te sem tartozol ezek közé.
Persze nem is teheted.
Valódi argumentumaid nincsenek, csak a jó öreg náci propagandatechnikád.
Hát ezért vagytok ti ellenségek, és ezért kell benneteket kirekeszteni a közéletből.

Hajcihő 2013.04.03. 16:41:57

@percenként százhuszat verő gumibot: Ne tévedj. A totalitárius rendszerek imádata, legyen az jobb-, vagy baloldali a szélsőségesség két arca, de egy azon természet, és egy tőről fakad.
A nemzetárulók sajátja. Ezért is támogatod.

Hajcihő 2013.04.03. 16:45:52

@Negyvenértelmiségi: Nem ismerem a családotok belső életét.
De amint látom a kommunista papának náci fia sikeredett.

2llkedő 2013.04.03. 17:23:39

@Negyvenértelmiségi: "A gyerek nem felel apja bűneiért, de ha maga is olyanná válik, szükséges rámutatni a családi gyökerek (...) hatására."

Milyen igaz! Lásd Piktort.

2llkedő 2013.04.03. 17:25:38

@Hajcihő: Már idéztem:
"""A szeretet ellentéte nem a gyűlölet. A gyűlölettel szemben a racionális érvelés általában hatástalan.""" (Popper Péter)

Hajcihő 2013.04.03. 17:53:11

@félázsiai 2llkedő:
Egyetértünk. Viszont a gyülölettel szemben éppen ezért erővel kell fellépni. Csak annak van rá hatása.
A filantrópia csak erősíti a gyűlölködőket, mert gyengeségnek vélik.

2llkedő 2013.04.03. 18:08:25

@Hajcihő: "Viszont a gyülölettel szemben éppen ezért erővel kell fellépni."

A karatemester is tudod hogy győzi le az ellenfelet? Nem a saját erejével, hanem az ellenfele energiájával.
Ezért írtam azt korábban, hogy most az a jó, ha a fidesz egy minimális többséggel nyer. Aztán ráomlik minden, amit összehányt, azaz saját magát győzi le.

Piktor is megmondta, hogy a 2006-os választásokat nem is akarta megnyerni. Bevált az elképzelése.

Most a demokratikus erőknek is ezt kell tenni.

2llkedő 2013.04.03. 18:47:49

@Hajcihő: Most a demokratikus erőknek nem szabad győzni. 2/3-ot semmiképp nem tud összehozni. Egy minimális többséggel pedig 2006-2010 közötti időszak jönne vissza pepitában, és mégjobban megerősödnének a jelenlegiek. Az emberek jó része még a kábítás delíriumos állapotában vannak. Fel kell, hogy ébredjenek, hogy a walesi bárdok is inkább a tűzhalált válasszák, mint hogy a királyt támogassák.

unionista (törölt) 2013.04.03. 18:54:42

@panelburzsuj:
magyarországon a köznép alapvetően érzelmileg motivált. ez a liberális közgondolkodás szempontjából egy brutálisan rossz adottság. nem lehet értelmesen beszélni. sanyi a kútfúró haverom tudja a tutit a zsidókról. azt, hogy mit csinálnak a hátsó szobában. mert olvassa a kuruc infót, nézi az echo tévét, stb.

az alapprobléma persze az, hogy a szabad tőkepiac egy átverés. részben igaza van mindenkinek, aki szidja a bankokat. mást ne mondjak: egy banki terméken nincs forgalmi adó. és ez a kapitalizmus. a bank forgalmi adómentessége, magyarul a szabad tőkepiac (free capital market). ha te eladsz egy vagon árut, akkor áfát kell fizetned. ha egy vagon pénzt (mint árut), akkor egy centet sem kell. bankokra kiterjedő forgalmi típusú adó nincsen. most persze nyilván a pénz egy különleges áru, de annak a forgalmát is kell hogy fékezze valami. mert ha ugyanezt tesszük a paradicsommal. ezt mondta tobin. a pénzügyi szektor különösen ha az magánkézben van, akkor nem kerülhet privilegizált helyzetbe. elvben ennek egy baloldali álláspontnak kellene lennie. szélsőbaloldalinak persze.

nemzetközösségi újraosztás kell ebből. és így lehet felszámolni a mély szegénységet. nemzetközösségi keretek között. de erre még tamás gazsi se szavazna. mert ez egy primitív kommunizmus. persze. ettől működött a kádár rendszer. ez a skandináv modell. egy tized egyenlő újraosztása fenntartja a belső piacot. de erre nem szavazna az értelmiségből senki. de azért elég sok szakmunkás. a segéllyel megegyező összegű adójóváírást adsz mindenkinek.

az ortodox liberális értelmiség jönni fog. amelyik ugyanolyan ostoba, mint az ortodox nacionalista, vagy az ortodox kommunista (amelyik hazafias népfrontot akar). ez mind felvilágosulatlan.

felőlem lehet próbálkozni azzal, hogy legyen bázisdemokrácia. svájc 26 kanton esküszövetsége. tehát az nem úgy van, hogy néhány hülyegyerek kimegy egy megafonnal a térre és követeli, hogy NEM. hanem az úgy megy, hogy összeül a reálértelmiség és akkor megmondják, hogy mi igen. és a köznép ezt kontrollálja. és még egyszer: svájcban úgy van direkt demokrácia, hogy a bölcsészkarnak nem osztanak lapot. pont az ellenkezője a magyar modellnek. itt ha leírsz egy számot, akkor véged van. mert pfúj, matek. és ez nem fog megváltozni. ez a nép genetikusan rühelli a reáltudományokat. és ez oktatással sem fog megváltozni.

eddig a bölcsészek legalább a felelősséget vállalták. legalább vannak annyira tisztességesek, hogy beül a sok filozófus, jogász, bölcsész típusú közgazdász, szociológus, és akkor ők a felelősök ha elhibázzák. bázisdemokráciában ez sincs. valaki beleordít a megafonba és kész.

távol kell kerülni a pártoktól. hogy lehet tőlük távol kerülni. úgy, hogy bemászunk a pártszékházba. gyerünk.

most nem az a probléma, hogy csinálnak ostobaságot. mindenki csinál. hanem hogy ezek ennyit tudnak: követeljük a demokráciát. de milyen demokráciát. népi demokráciát, vagy mit. követeljük az akárminek az átfogó reformját. szakmai alapokon. valami választ csak adni kellene adni, hogy miért nem működnek ezek.

mondjon már valaki egy konkrétumot. hogy mit szeretne. szóval ez így a semmi akarása. ami buddhista meditatív környezetben nyilván rendben is van. de az utcán menetelve egy vicc.

unionista (törölt) 2013.04.03. 18:59:46

@félázsiai 2llkedő:
téged egy dolog érdekel: orbán viktor le legyen váltva. amíg ki van nyitva a határ, addig engem nem érdekel, hogy ki kormányoz. nyilván sokkal jobb lenne ha a kormányzó korlátozott hatalommal lenne felruházva. de ha a haha bármilyen elgondolása megvalósul, akkor hanyatt homlok fogok innen menekülni. ha a közéleti döntéshozatalnak csak a környékére is kerülnek. ne gondoljátok már azt, hogy a jelenleginél nincs rosszabb.

unionista (törölt) 2013.04.03. 19:05:17

@Negyvenértelmiségi:
csak szólok. a népek a közéleti attitűdöt bármekkora tekintélye is van az apának alapvetően az anyától öröklik.

ha végiglapozod a történelemkönyveket, akkor rájössz. hogy az arisztokraták szinte kivétel nélkül az anyák tulajdonságait vitték tovább.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 19:05:53

@Hajcihő:

Ez a különbség közted és köztem, hogy én kiállok amellett, hogy elmondhasd még a bolsi faszságaidat is, te viszont be akarsz tiltani engem.

@félázsiai 2llkedő:

Az ki az a Popper, valami Coelho-klón? És miért lenne baj, ha valaki a zsigeri ellenszenvre jobban hallgat, mint a díszpapírba csomagolt bolsi tudálékoskodásra?

Ennyi erővel kutyát se tartson az ember, mert előítéletes.

Oszt mégis kutya vigyáz a legtöbb házra, nem libsi filozófus.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 19:08:19

@unionista:

Népi megfigyelés, hogy a magukat libsinek valló, de a gyakorlatban mindenki mást kitiltani, betiltani, bebörtönözni akaró "urak" egy jelentős része a legvonalasabb ÁVH-s kínvallatótiszt elvtársak fia.

Abban igazad van, hogy van olyan is, akinek az apja is, anyja is ÁVH-s volt, aztán szadeszelnök lett.

2llkedő 2013.04.03. 19:22:05

@Negyvenértelmiségi: Örülök, hogy keresztény országban élek. Lehetne a Bibliából is idézni, csak az neked magas.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 19:23:44

@Negyvenértelmiségi:

Itt van ni egy film 1991-ből, itt érvel az ávósffy a judeobolsi terrorista zsarnokok elszámoltatása ellen álliberális "érvekkel":

www.youtube.com/watch?v=Dud7XvgdOIg

Volt is nagy botrány a hasonszőrű médiában, mert a közönség "nem európai" módon nyilvánította ki a véleményét a szarháziról.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 19:25:49

@félázsiai 2llkedő:

Különösebben nem hatnak meg az ószövetségi dumák, amiket feltehetőleg bolsimosdatási célból akarsz beidézni, de nyugodtan elmondhatod őket, szabad országban élünk, nem bolsi "népköztársaságban".

unionista (törölt) 2013.04.03. 19:31:45

@Negyvenértelmiségi:
csakhogy a te megfigyelésed szubjektív. a történelmi tablót kell megnézni. olyan személyekét, akik nincsenek közvetlen hatással az életedre. mert mind meghaltak. és legfeljebb bronzba öntve magasodnak ott a tereken.

hunyadi mátyás nem az apjától örökli a harciasságát, szilágyi erzsébettől. aki egy brutális amazon volt. mátyás király fia (corvin jános) egy osztrák menyecskétől született. és ő már nem vette át a tulajdonságokat. rákóczi fejeledem anyja zrínyi ilona volt. nem nagyon találni kivételt. a közéleti attitűdök az anyai ágon öröklődnek. aztán persze ezt sok minden befolyásolja. nyilván az apa elsősorban, nyilván a iskola, az érdekek, stb. de az anya tulajdonásgai a döntőek. de ha tudsz kirívó ellenpéldát mondani, akkor írd ide.

a legtöbb fiú úgy kerül a politikába, hogy atyai tekintély ellen lázad. az anya elnyomott tulajdonságait jeleníti meg a közéletben. persze mindezt öntudatlanul teszi. a közéletben a fiúk az apák bénázásait akarják felülírni. úgy, hogy anya tulajdonságait hordozzák.

lehet, hogy nincs igazam. de ez a történelemkönyvet lapozva majdnem triviálisnak tűnik. aztán persze lehet tévedek pont nincs szerepe az apának. az anya számít, illetve az anyai nagyszülők gondolkodása.

2llkedő 2013.04.03. 19:32:05

@Negyvenértelmiségi: Újszövetség is létezik. Úgy látszik, te nem vagy keresztény, mivel nem tudod, miről is szól az egész.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 19:38:00

@unionista:

Én a bolsikat figyeltem meg jobban, mivel őket lehetett megfigyelni jobban, hiszen aki nem libsi vagy bolsi, annak jó eséllyel teljesen ismeretlen ember volt az apja a bolsik idejében, esetleg ki is végezték fiatalon a bolsik, vagy tönkretették.

A bolsiffyakon pedig azt látom, hogy ugyanúgy náciznak, fasisztáznak, orbánoznak, mint az apjuk tette annak idején, ugyanúgy éneklik az Internacionálét, ugyanúgy akarnak véleményeket és azok kimondóit betiltani.

Talán Hobót tudnám mondani, mint kivételt, akinek vérbolsi volt az apja, a libsikéhez hasonló, de szembefordult vele és szellemiségével.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 19:42:47

@félázsiai 2llkedő:

Pontosan tudom, miről szól, bár nem vagyok keresztény.

Isten leszerződött a zsidókkal, de azok átbaszták, majd a fiát is megölték. Erre új szövetséget kötött, ezúttal az egész emberiséggel, ami gyökeresen más volt az előzőhöz képest, mivel tanult hibájából. De azzal is átbaszták, mert a zsidók magukat kereszténynek maszkírozva lényegítették át az egyházakat zsidóvá.

Elég ehhez szétnézni a magyarországi "keresztény" vezetők között, egyiknek kampósabb az orra, mint a másiknak, és még volt munkásőr is van közöttük (szintén zenész).

panelburzsuj 2013.04.03. 19:46:36

@unionista:

Az ortodox, a doktriner meg a dogmatikus között vacillálok.

Melyik fejezi ki jobban, hogy "a tárgyi ismeretek és és az elvi elkötelezettség szorzata állandó"?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.03. 19:48:20

Zoltai elvtárs, a volt munkásőr zsidó egyébként nemrég parancsolta meg Tarlósnak, hogy "az ünnepekre tekintettel" ne zárassa be a hahákosok kedvenc romkocsmáját, amit zsidó módszerekkel, engedély és fizetés nélkül üzemeltet egy zsidó hagyományőrző egyesület.

A keresztény mezben játszó zsidók azért jobban türtőztetik magukat, legalább keresztény kocsmákat, keresztény kaszinókat, keresztény bordélyházakat, keresztény drogelosztókat nem üzemeltetnek nyilvánosan.

De azért tercelnek ők is a zsidóknak, bármilyen mocsokságot is csinálnak.

Hajcihő 2013.04.03. 21:15:57

Kár, hogy az antiszemita megnyilvánulásokat ebben az országban nem büntetik úgy, mint Németországban, ahol az alap öt év.

unionista (törölt) 2013.04.03. 21:23:25

@panelburzsuj:
szóval reálisan egy spö/övp típusú koalíciót lehet csinálni. ami a szocialista párt és a haza és haladás. mesterházy és bajnai előzetesen (előválasztáson) eldöntik, hogy ki legyen a miniszterelnök. a civileket önkormányzati helyekkel kínálják.

a pártok kormányoznak, és vissza kell térni a független önkormányzatisághoz. ez a demokrata gondolkodás.

amúgy nem ez, hanem a szövetségi keretek megteremtése a döntő. ha bajnai belátja, hogy béccsel, berlinnel és bernnel kell megegyeznie, akkor lehet belőle egy batthyányi. hogy minden bé betűs legyen. :-D

vagyis azt mondja, hogy a demokratikus parlament mellé kell egy szövetségi kormány. valószínűleg nem fogja ezt érteni. pedig van számtalan reálgazdasági projekt. az, hogy e-on német-magyar vegyesvállalattá válik. úgy hogy belép az mvm. vagy osztrák-magyar szövetségi vasúttársaság. hosszasan lehetne ezeket sorolni. kárpát-medencei liga kupa például. a cél nyilván a közép-európai bundesliga.

ehhez igazából egy republikánus párt kellene, amelyik közép-európai szövetségi köztársaságot vizionál. a navracsics blogon ezt sokszor leírtam. majd azt, hogy republikánus párt legyen a nevük. ami egy mérsékelt konzervatív csoport. ezek után valaki bejegyezte a republikanus.hu domain nevet. de nem hiszem, hogy leszakadnának orbán viktorról. azt javasoltam, hogy ha orbán viktor nem áll biztos nyerésre, akkor a választások előtt fél évvel hozzák létre a republikánus pártot. mit veszíthetnek. a pénzek már jelentős részben le lesznek osztva. ha orbán viktor nyer, akkor is velük kell kormányozni. mert a jobbikkal nem tud. ha veszít, akkor kellenek a kétharmadhoz.

a demokratáknak azt kellene mondani, hogy lesz egy szocialista-nemzeti liberális (patrióta) koalíció. az önkormányzatokba pedig várja a zöldeket és a klasszikus liberálisokat. kiegyezik mindenféle nemzetközi sleppel és a nemzetközösséggel.

reálisan ezt kell baloldalon csinálni. ez a győzelemhez éppen elég lehet. kétharmad aligha nem lesz belőle. ahhoz nagyon elvontnak kell lenni.

Hajcihő 2013.04.03. 21:32:35

@félázsiai 2llkedő: Érdekes megközelítés, csakhogy az ország felélte a tartalékait és ezért nincs felesleges négy éve.

Egyébiránt ma néztem a statisztikákat és azok megnyugtatók, ha eleget tudunk tenni az összefogás feltételének.
A teljes választókorú népesség 55%-a le akarja váltani a rezsimet. a maradék 45%-ból 24% a Fideszt, 11% a Jobbikot támogatja, a többi elutasítja, hogy résztvegyen a választásokon.
Ebből 40% tudja, hogy kire szavazzon, a maradék még nem döntötte el.
Csak a "resztli", 1,6 millió ember.
Következik ebből, hogy az egyfordulós rendszerben bőven meglesz a 2/3.

Most már "csak" az a kérdés, hogy - amennyiben összejön a demokratikus szövetség - miféle demokratikus rendszert lehet ebből összeeszkábálni.

Iszonyatosan nehéz lesz normalizálni az országot.
Annyira szétverték ezek a mocskok.

unionista (törölt) 2013.04.03. 23:36:47

@panelburzsuj:
számomra a doktriner nem szitokszó. szerintem mindig újabb és újabb politika doktrínákra van szükség. és ahhoz kell igazítani a keleti és a nyugati vallást. ami az ortodoxia és a dogmatika.

orbán viktor is doktriner politikus amúgy. ő az unortodox vallást építené fel. a magyarságába vetett feltétlen hiten alapul. szerintem alapvetően a felvilágosult latinkereszténység az európai vallás. nemzetközösségbe vetett feltétlen hiten alapul. de ez lehet a felvilágosult moszlim vallás. a szakrális és a liturgikus elemekben lehet különbség. misztérium játékokban. de amit így meg lehet kreálni az elemi matematikára és elemi logikára épülő közgazdaságtan és közjog.

ami jelentős részben hasonlít a jelenlegire. és legfeljebb néhány ponton tér el. na abból lesz az új politikai doktrína feltéve, hogy az a gyakorlatban érvényesül.

panelburzsuj 2013.04.04. 00:24:42

@unionista:

Én ebben a "népszerű" formában gondoltam:

doktrínér:

az élettől elvonatkoztatott, tudálékos elvekhez, tételekhez mereven ragaszkodó személy, vaskalapos ember

És a mondókád kerete váltotta ki belőlem: a magyarok érzelmi alapon döntenek + mondjon már valaki konkrétumot

Ebből ugyanis egy olyan borzalmas elegy jön ki, amelyben semminek nincs gyakorlati értelme/jelentése - viszont mindenről lehet tudni, hogy értelemvesztés miatt (maradékelven) már csak színtisztán érzelmi felindulásból fujjolni vagy éljenezni kell-e

Üres locsogásért ölre menni. Minél üresebb - annál bőszebben.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.04. 03:05:00

@Hajcihő:

Miért akarod 5 év börtönnel büntetni az antimagyarizmust?

2llkedő 2013.04.04. 05:45:33

@Hajcihő: "Érdekes megközelítés, csakhogy az ország felélte a tartalékait és ezért nincs felesleges négy éve."

Nem felesleges négy év. Mint már írtam, nekünk Mohács kell, és egy nagy pofon. Ahhoz, hogy az ország végre elinduljon a fejlődés irányába, szükséges, hogy a fidesz és a jobbik leamortizálja magát, különben a fájdalmas beavatkozást csak eltoljuk későbbre. Én mindig úgy vagyok vele, hogy jobb minél hamarabb túl lenni a dolgon.

2llkedő 2013.04.04. 05:52:10

@Negyvenértelmiségi: "Pontosan tudom, miről szól,"

Az írásodból kiderül, hogy nem tudod miről szól. A betűket össze tudod olvasni szavakká, a szavakat mondatokká, csak a mondatokat nem érted meg, hogy mit is jelentenek.
Minden vallás egy valamiről szól, a szeretetről. Hogy mivé alakították az emberek manipulálására, az egy más kérdés.

Egy isten van, a Szeretet.

2llkedő 2013.04.04. 06:48:55

@Negyvenértelmiségi: "A bolsiffyakon pedig azt látom, hogy ugyanúgy náciznak, fasisztáznak, orbánoznak, mint az apjuk tette annak idején"

Mi van? Zavar, hogy nevén nevezik a gyereket? Aki úgy viselkedik, mint egy náci, olyan a gondolkodása, mint egy nácinak, úgy beszél, mint egy náci, azt hívhatjuk rózsabimbónak is, de attól még náci.

Geo_ 2013.04.04. 07:31:41

Kedves Gergő!

Teljesen rendben van, hogy civilként ügyek mentén akartok kiállni.

Azt hiszem, igazán vonzó ügy lehet olyan, ami biztosíthatja, hogy az ilyen kiállásoknak legyen értelme.

unionista (törölt) 2013.04.04. 11:02:50

@panelburzsuj:
nekem van egy tippem, hogy a közéletben az érzelmi motiváció rejtett biológiai tulajdonság.

a balkáni és a skandináv népek ugyanattól törzsből erednek. a biológusok protoeurópainak mondják mindkettőt. ez a közösség valamiért ketté vált. az egyik csoport elkergette a másikat. ugyanígy van egy nyugatos és keleties "rassz" az az eurázsiaknál, és az indouerópaiaknál is. az arabok és a zsidók ugyanaz a sémi nép. mégis van egy "zsigeri" ellentét.

a népek össze-vissza keverednek és domináns kisebbségek vannak mindenhol. a relatív többség (úgy egyharmad) cárságot akar. de van egy hatod, amelyik szultánságot, basáskodást.

én értem, hogy alulról kell szervezni a demokráciát. hogy járási szinten kell az agrárkultúrát kitalálni, a mezvárosokban kell megteremteni az agrárpiacot. a megyék szuverenitását kellene kivívni. oda kell tenni a helyhatóságot. de a népnek "uruszág" kell. fentről mondja meg valaki.

de egy csak az egyik probléma. a másik, hogy a leszakadó térségekbe felülről kell pénzt tenni. vagy kívülről. na most a külföld (a kereskedelmi bankok) csak közvetlen megtérülő beruházásokat finanszíroznak. az unió pedig alapvetően egy adminisztrációs testület. szétszórja a pénzt, egyáltalán nem ellenőrzi a megtérülést. ezért gyenge az unió.

ezért kell föderatív államrend. de ezt el lehetne adni foci nyelven. úgy, hogy bundesliga kellene. és attól megmarad a nationalelf. fel tudsz festeni egy képet, hogy a fradi bajnokin fogadja hertát. és ennek jobban örülnének a "zöld sasok", mint játszani az egerrel, vagy a pápával. racionálisan kárpát-medencei liga kupát lehetne szervezni. amiből majd aztán lesz közép-európai bundesliga. és még számtalan ilyen közép-európai kooperációt lehet mondani.

csak érzelmes reklámfilmek kellenek. a telekom mennyi mindent nyújt a magyar nézőgyerekeknek. hiába teszel oda egy számolótáblát. hogy ha ennyi beruházás elmarad, akkor hiába szeded a különadót. és erre mondom, hogy a "szövetségi" kulcsszó. ami a keleti nyitással sem ellentétetes. szövetségi keretek között üljünk le tárgyalni kínával, szövetségi keretek között hódítsuk meg a kaukázust. ettől a baloldal megretten. de a jobboldalnak érzelmileg tetszik. mert akkor hódítás van, magyarságunk, meg mit tudom én mi.

a politikának kell, hogy legyen egy racionális magja. de azt érzelmileg telítve kell eladni. persze ez a legnehezebb feladat.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2013.04.04. 20:49:12

@esefe:
Nem igazán értem a hozzám intézett véleményedet. Kifejtenéd?

l ember 2013.04.07. 01:03:21

emberek, a bázisdemokrácia nem egyenlő nyolcmillió ember megszavaztatásával minden kérdésben. Jelenti a képviselők visszahívhatóságát és ezáltal ellenőrzését, jelenti a likvid képviseleti demokráciát (kalozpart.org/likvid-demokracia/), a képviselőre kötelező érvényű döntéseket hozó fórumokat, legyen az helyi lakossági, országos alkotmányozó (hirlevel.egov.hu/2012/08/08/nyilt-alkotmanyozas-izlandon/) vagy online döntéshozatali felület (www.loomio.org/), és a kultúra határok nélkül fejleszthető

Az elmúlt kétszáz hozzászólásban féltettétek a kiszámíthatóságot, de főleg a népakarat érvényesülését, és ennek védelmében tettétek le a voksotokat a jelenlegi demokratikus berendezkedés mellett, ami a következőképp néz ki:
Viktor és Gordon ír egy választási programot, aminek vállalásai nem kötelező érvényűek rájuk nézve. Ezen programok és médiainterpretációjuk alapján a nép a "listáikra" vagy az ő szineikben induló egyéni indulókra szavaz, akik majdan pontosan úgy szavaznak, ahogy Viktor és Gordon mondja nekik (ezt hivatalosan frakciófegyelemnek hívják) Amelyiküknek többsége lesz, az adminisztratíve egyszemélyes hatalmat kap az ország felett. Kinevezik a végrehajtó hatalom szervét, a kormányt, amit majd az ő parancsára szavazó parlament "ellenőriz". Ha a bírói hatalom szót emel a Viktor/Gordon által kinevezett végrehajtó hatalom intézkedéseivel szemben, a Viktor/Gordon által uralt törvényhozó hatalom megváltoztatja a törvényeket, alkalmasint az alaptörvényt, illetve majdan kinevezi az új bírákat, ami megint csak a Viktor/Gordon által uralt parlament hatásköre. Ha tömegek mennek ki, mert úgy érzik, nem az történik, amit ígértek nekik a választáskor, a még nagyobb néma tömegekre hivatkozva ignorálják őket

szóval ennyit a néphatalomról. Javaslom, nézzetek meg egy parlamenti közvetítést és egy egyetemfoglalás fórumot. Az egyikben üres egyoldalú viták vannak, majd egy 67/33 arányú szavazás, az utóbbiban meg éles vita egymásra reagáló érvekkel, több tucat különböző véleménnyel, a végén meg egy 90/10 arányú szavazás. Alig hittem, amikor láttam

2013.04.20. 00:15:52

@Negyvenértelmiségi: Dopeman, aki újabban Bajnai seggét nyalja? Hát ő aztán tényleg hiteles!

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása