Tévhitek az egyetemfoglalókról

"Az egyetemfoglalók mind HaHások."
Az egyetemfoglalás ugyan a Hallgatói Hálózat demonstrációjából nőtt ki, de az egyetemfoglalók többsége nem is HaHás.

"Radikális hőzöngők, akik nem akarnak tanulni."
Az egyetemfoglalók öntudatos állampolgárok, akik tanulni akarnak, és most is azért tiltakoznak, hogy a tanulás lehetősége a náluk fiatalabbak és a náluk rosszabb anyagi körülmények között élők számára is megmaradjon, és az ellen tiltakoznak, hogy a kormány intézkedései révén még sokkal kevesebben kerülhetnek be a felsőoktatásba, oktatókat bocsátanak el, szakokat, főiskolákat szüntetnek meg vagy vonnak össze.

"Az egyetemfoglalók zavarják társaikat a tanulásban."
Az egyetemfoglalók keddtől csak olyan órákra mentek, ahova hívták őket, és az óra résztvevői megszavazták, hogy kíváncsiak rájuk. Hétfőn valóban leállítottak pár órát az aktivisták figyelemfelhívási célból, de hamar belátták, hogy ez egy nem jól működő, nem támogatott eszköz most, bár a helyzet nagyon súlyos. Az "óralátogatás" fő célja, hogy tájékoztassák társaikat a kialakult helyzetről, felhívják a figyelmüket a felsőoktatásban zajló rombolására, és rögtönzött fórumok segítségével meghallgathassák az órán résztvevők véleményét. Az egyetemfoglalók a héten sok órát látogattak meg az ELTE különböző karain, szinte mindenhol nagyon pozitívan fogadták a foglalókat és hasznos, élénk vita alakult ki a fórumokon. Az egyetemfoglalók is tanulni akarnak, éppen ezért hívják fel társaik figyelmét arra, ami az egyetemeken és az oktatáspolitikában történik.

forum-szerda-pano.jpg

"Csak a balhét keresik, azt sem tudják, mi ellen tiltakoznak."
Az egyetemfoglalók pontosan tudják, mi mellett foglalnak állást és mi ellen tiltakoznak. A mindannyiuk által elfogadott, az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum tagjai által is támogatott hat pont fejezi ki konkrét követeléseiket, amelyekből kettőt, a hallgatói szerződést és az egyetemi autonómiát súlyosan korlátozó kancellári rendszert éppen az Alaptörvénybe készülnek beleírni, amit a HÖOK is keményen elítélt. És nem csak az oktatásra vonatkozó részek miatt kétségbeejtő a módosítási javaslat: a jogállamiságot veszélyezteti, és ez nem csak a Hallgatói Hálózat véleménye. A hallgatói szerződés éppen ellentétes eredményhez vezet, mint ami a célja: a diákok nem egyetem után, hanem még előtte, rögtön érettségi után távoznak külföldre. A kancellári rendszer a pénzügyileg ellehetetlenített felsőoktatási intézmények autonómiáját is elveszi. Az egyetemfoglalók önmagukért és más fiatalokért, saját maguk és mások jövőjéért állnak ki – és nem engednek. A hétfői fórum  konszenzusos döntés alapján  a Hallgatói Hálózat alternatív megállapodástervezetében látja azokat a garanciákat, melyekkel a hat pont teljesülése biztosítva lenne.

"A hallgatók követelései teljesültek."
Mind közül az egyik legártalmasabb félreértés. E tévhit elhitetése a kormányzati kommunikáció célja, nem pedig a kormányzati intézkedések eredménye. A forráskivonás nem állt le, a röghöz kötést a kormány az alaptörvénybe kívánja foglalni, a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek a felsőoktatásba kerülési esélyei csökkentek, az egyetemi autonómia súlyosan sérül, a rombolás távolít a minőségi felsőoktatástól – a hat pontba foglalt követelések nem teljesültek.

"Az egyetemi vezetés és az oktatók sem támogatják őket."
Újabb tévedés. Fábri György, az ELTE rektorhelyettese támogatja a kezdeményezést, az Oktatói Hálózat sok oktatója kifejezetten kérte, hogy az egyetemfoglalók látogassák meg az óráikat, mivel fontosnak tartják a diákság tájékoztatását az eseményekről. Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja bár nem támogatja, megtűri a tiltakozást. Számos oktató és egyetemvezető fél, nem mer nyíltan állást foglalni az egyetemfoglalók mellett, mert nem akarja veszélybe sodorni sem saját magát, sem intézményét. Az oktatók az állásukkal játszanak, az egyetemvezetők intézményük finanszírozását kockáztatják.

"Azért látogatnak órákat, hogy HaHásokat toborozzanak, hogy a HaHás véleménydiktatúra béklyójába zárják a hallgatókat."
Az egyetemfoglalók azért látogatnak meg órákat, hogy tájékoztassák hallgatótársaikat arról, ténylegesen mi zajlik a felsőoktatásban, és hogy minél többen vegyenek részt a fórumokon, ahol mindenkinek ugyanannyit ér a szava. A HaHába belépni nem tilos, de ez esetenként csak következménye, nem célja a jól sikerült fórumoknak. Az egyetemfoglalás során egy olyan közösség jött, jön létre, amelyben bárki részt vehet a közös döntésekben és a közös munkában.

"Ingyenes felsőoktatásért tüntetnek."
Az egyetemfoglalók és a HaHa tagjainak véleménye is megoszlik a tandíjról. A hat pont alapján nem feltétlenül teljesen ingyenes felsőoktatást, hanem mindenekelőtt egy átlátható és hatékony szociális és tanulmányi ösztöndíjrendszert követelnek.

"Azért tiltakoznak, hogy elmehessenek külföldre."
A röghöz kötéssel sok probléma van: több alkotmányjogi problémát vet föl, betarthatatlan, könnyen kijátszható, egyes szakmákban értelmezhetetlen és olyan időket idéz, amikről azt hittük, elmúltak. Az egyetemfoglalók azért tiltakoznak, hogy ne kényszerrel tartsák őket itthon, hanem egy olyan országban élhessenek, ahol azért is érdemes élni, mert minőségi a felsőoktatás.

2013.02.15. 19:55 sokkishal


9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr215082372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foxtrotty 2013.02.16. 11:11:24

"az Oktatói Hálózat sok oktatója kifejezetten kérte, hogy az egyetemfoglalók látogassák meg az óráikat."

Igen, azt hiszem itt a lényeg. A bukott szadesz holdudvarához tartozó oktatók szervezik a puccsot a diákok mozgósításával. Kérdés, mennyire egyeztethető össze a státuszukkal az oktatás szabotálása

Merker Iván 2013.02.16. 12:13:18

@Foxtrotty: Igen, azt hiszem itt a lényeg. A szélsőjobbnak nem tetszik, hogy a diáktüntetők kihagyják őket a buliból (lásd: Novák Elődöt a "Nácik haza!" felkiáltással küldték el az egyik első diáktüntetésről), és ezért hülyeségekkel próbálják bagatellizálni az Egyetemfoglalók munkáját.

Foxtrotty 2013.02.16. 13:19:37

@Johny Dragon:

Amit írsz, az némileg ellentmond annak, amit a poszt állít:

"Az egyetemfoglalás során egy olyan közösség jött, jön létre, amelyben bárki részt vehet a közös döntésekben és a közös munkában"

Hogyan szelektáltok világnézetileg ki lehet a közösség tagja és ki nem? Anarchista, neomarxista, lukácsista jöhet? Az Oktatói Hálózatból vannak egypáran akik ide sorolhatók, de a Hahán belül is ez a mainstream, ahogy látom

És kikből állnak ténylegesen a budapesti "egyetemfoglalók"? Hányan vannak, mennyi közülük ELTE BTK-s, és mennyi az idegenlégiós, aki más egyetemről, más karról, vagy nem-egyetemistaként jár be egyetemet foglalni?

Merker Iván 2013.02.16. 13:24:48

@Foxtrotty: Bárki jöhet, én nemmel szavaztam a náciellenes táblára, az említett eset egy tüntetésen volt. Kezdetben a Jobbik próbált részt vállalni a megmozdulásokból, csak szerencsére nem jött össze.
Egyébként meg most az OHA szadeszos vagy komcsi?

Foxtrotty 2013.02.16. 14:34:08

@Johny Dragon:
"az OHA szadeszos vagy komcsi?"

Nem látok határvonalat a kettő között

De tudod mit, tegyétek fel a kérdést Heller Ágnesnek, hiszen ma úgyis nálatok jár! Ő vajon kommunista, szadesz szimpatizáns, mindkettő vagy a helyzettől függően egyik vagy másik?

pelikán* 2013.02.16. 15:03:41

Az egész azért tévedés, mert nincsenek "egyetemfoglalók". Kispajtások, tudjátok, mit jelent az, _elfoglalni_ valamit? Aki életében végigjátszott már egy számháborút, vagy min. egy kört egy rts játékból, az tudja, hogy ti a dékán hallgatólagos beleegyezése/tűrése miatt jópofizhattok egy-két teremben.

Ezen nincs mit elismerni.

Foxtrotty 2013.02.16. 17:27:05

@pelikán*:
Most olvasom a felmérést, hogy az egyetemisták határozott többsége a Jobbikot támogatja. Ezek a kispajtások meg épp az előbb írták nekem, hogy nincsenek köztük Jobbik szimpatizánsok

Így tehát eleve egy törpe minoritást képviselnek - pusztán matematikai oldalról megközelítve a kérdést

index.hu/belfold/2013/02/16/az_egyetemistak_kozt_a_jobbik_a_legnepszerubb/

énisszeretlek 2013.02.19. 14:31:49

Tök mindegy ki fasiszta vagy komcsi, ha a tehetetlen tehetségtelen politikai elit IMF-fel, vagy anélkül tönkre vágja az egészségügyet, az oktatást, és úgy mellesleg mindent. Senki nem mondta, hogy csak úgy lehet tiltakozni ahogy most az ELTE BTK épületében. Akinek ez nem tetszik, tegye máshogy. Ameddig nem félnek az emberektől a politikusok, és nem érzik hogy bukhatnak, addig nem változik semmi. A tanulgató, kussoló diáktól senki sem fél. Pártszimpátiákról vitázni végképp értelmetlen. Persze aki ebből él, vagy védett, kipárnázott helye van egyik másik sleppnél, az csak folytassa. Azt megértem, hogy valaki pénzért, kényelmes állásért elárulja a hazáját, és embertársait. Annak tényleg nincs más dolga, mint folyamatosan arra hivatkozni, hogy őt hagyják tanulni, dolgozni, síelni, élni a budai, pösti villájában, és persze tegye mindenki más is ezt, mert ez a természetes.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása