Fischer Iván: vonzó álláslehetőségek esetén itthon maradnának a legtehetségesebbek

Múlt hétvégén Fischer Iván meghívására nagyjából 30-an részt vehettünk a Midnight Music koncerten, ahol szuperül éreztük magunkat, majd kb. fél 3-ig beszélgettünk. Egy - főleg a röghöz kötésről szóló - interjút is csináltunk a nemzetközi hírű karmesterrel, amit itt olvashattok.

HaHa: A kormány szerint a közpénzen taníttatott hallgatók erkölcsi kötelessége, hogy magyarországi munkavállalással fizessék vissza az adóforintokat a közösségnek. Ön mit gondol a hallgatói szerződésről?

Fischer Iván: Ez a kérdés személyesen érint, mert évtizedek óta azon dolgozom, hogy Magyarországon tartsam a kiemelkedően tehetséges muzsikusokat. Elemi érdekünk ez, hiszen a Budapesti Fesztiválzenekar a világ élvonalába tartozik, és meg kell fordítanunk azt a trendet, hogy sokan a legjobbak közül külföldre szerződnek. Természetesen nem mindenki, mert ez elsősorban érzelmi döntés. Van, akit családi szálak kötnek erősebben Magyarországhoz, van, aki máshol nem tudja elképzelni az életét. Azokat, akik mindenképpen itthon maradnak, nem befolyásolja egy esetleges hallgatói szerződés, mert amúgy se mennének el. Azt kell megvizsgálnunk, hogy mi van azokkal, akikben megvan az érdeklődés és a képesség is, hogy a nemzetközi versenyben mérettessék meg magukat.

582387_571606852853077_930115189_n.jpg

Szembe kell  nézni azzal a ténnyel, hogy évtizedek óta áradnak magyar tehetségek azokba az országokba, ahol vonzóbb állást kínálnak nekik. Mivel ismert művészekről van szó és a zenekarok honlapjaikon és kiadványaikban nyilvánosságra hozzák tagjaik nevét, nem követek el indiszkréciót, ha név szerint megnevezek közülük néhányat.

A világ legjobb zenekarának tartott Berlini Filharmónikusoknál mindkét első trombitás magyar: Velenczei Tamás és Tarkövi Gábor. Az első hegedűsök egyik oszlopos tagja Almási Zoltán, az újonnan kinevezett brácsa szólamvezető a fiatal Szűcs Máté. Büszkék vagyunk rájuk, hogy eljutottak a szakma csúcsára. Ez csak egyetlen példa, de a felsorolást a német, holland, svájci, osztrák zenekarok magyar tagjairól oldalakon keresztül folytathatnám. Több, mint száz külföldi zenekart vezényeltem, szinte mindenhol találkozom magyar muzsikusokkal.

Hozzá kell tennem, hogy nem csak magyarokkal. Egy tipikus német zenekarban számos külföldi dolgozik, japánok, kínaiak, amerikaiak, franciák, csehek, svédek keverednek a németekkel. A zene nemzetközi szakma, és a próbajátékokon csak azt figyelik, hogy ki hogyan hegedül, kürtöl, oboázik. Hatalmas a verseny, egy szabad helyre több százan jelentkeznek, és mindegyik zenekar a legjobb hangszereseket szeretné szerződtetni. A kiválasztásnál a jelentkezők állampolgársága, származása nem tartozik a szempontok közé.

Ha megvizsgáljuk, hogy ezek a fiatalok hol végezték tanulmányaikat, azt látjuk, hogy ebben a döntésben a tanárnak van döntő szerepe. A kimagasló képességű hangszeres diák mindig el szeretne jutni ahhoz a szaktekintélyhez, akitől legtöbbet tanulhat.  Zenész-körökben mindenki ismeri azokat a legendás tanárokat, akik mágnesként vonzzák a tehetségeket. Az utóbbi húsz évben a fiatal karmesterek Finnországba, Panula professzorhoz zarándokolnak el, az oboások Genfbe és Párizsba, mert Bourge professzor mindkét helyen tanít. Európa fiatal trombitásai tudják, hogy Friedrich professzorhoz Karlsruhe-ba kell menni, mert az a szakma csúcsa. Ha nem sikerül bekerülni ezekre a főiskolákra, legalább néhány rövidebb kurzusra elzarándokol hozzájuk minden ambiciózus diák. Sokan saját országaikban kezdik felsőfokú tanulmányaikat, amelyet később egy híres professzornál, máshol folytatnak. Korábban akadt néhány magyar szaktekintély is a világ legkeresettebb tanárai között: Starker Jánost Bloomintonban, Végh Sándort Salzburgban vették körül a világ minden sarkából odasereglett lelkes fiatal híveik.

A tehetséges fiatal muzsikus tehát már tanulmányai alatt a nemzetközi környezettel ismerkedik. Nyaranta gyakran részt vesz ifjúsági zenekarok produkcióiban, elsősorban Ausztriában, Németországban és Angliában. Itt nemzetközi kapcsolatok, barátságok alakulnak ki, a fiatalok információkhoz jutnak, megvitatják, hol folytathatnák pályájukat. A tanulás és a munka közötti átmeneti fázisban sokan jelentkeznek zenekari akadémiákra. A leghíresebbet Karajan alapította, hogy frissen végzett fiatalok a Berlini Filharmonikusok zenészeinek irányítása mellett zenekari tapasztalatokat szerezzenek. Ma is ez a legígéretesebb ugródeszka az állásszerzéshez.

Ebben a folyamatban nem játszanak szerepet erkölcsi kötelezettség-érzések, már csak azért sem, mert a külföldi főiskolákon ez fel sem merül. Hogy saját példámat említsem, én tanulmányaimat Ausztriában végeztem, mert Bécsben és Salzburgban tanított Hans Swarowsky és Nikolaus Harnoncourt, két csodálatos mester, akiktől rengeteget tanultam. Az osztrák adófizetők támogatták az én tanulmányaimat, amelyet most elsősorban Magyarországon kamatoztatok, de soha, semmilyen fórumon nem vetette fel senki, hogy nekem erkölcsi kötelességem lenne ezt a tartozást Ausztriának lerónom.

Hozzám hasonlóan, tapasztalataim szerint másoknál se merül fel erkölcsi kérdésként a tanulmányok munkahelyválasztással törtenő visszafizetése. Kölcsönt Amerikában szokás felvenni tanulmányokhoz, de ott ugyanakkor sokféle ösztöndíj lehetőség is a diákok rendelkezésére áll. Ha mégsem sikerül ösztöndíjat szerezni, a kölcsönt vissza kell fizetni függetlenül attól, hol dolgozik az amerikai fiatal később. Európában a tanulás többnyire ingyenes. Az a fiatal francia hegedűs, aki francia egyetemen végzett, és most egy német zenekar állását pályázza meg, semmiféle ellentmondást nem érez ebben. A munkahely választásánál csakis két szempont érvényesül: Hol sikerül vonzó, jó álláshoz jutni, és hol szeretne valaki élni.

Visszatérve ahhoz a gondolathoz, hogy évtizedek óta azon dolgozom, hogy itthon tartsam a legtehetségesebbeket, számomra egyértelmű, hogy ezt a célt nem lehet erkölcsi nyomásgyakorlással elérni. Nem is lenne hasznos.

Ugyanis jobban zenél az a zenész, aki a fent leírt lehetőségeket kihasználva megfordult a nagyvilágban. Soha nem beszélnék le egy fiatal zenészt arról, hogy elzarándokoljon a legjobb tanárhoz, hogy külföldi akadémiákon tanuljon tovább, vagy hogy néhány éves első állása külföldi zenekarokhoz juttassa be, ahol nemzetközi tapasztalatokat szerezhet. Kifejezetten az a jó, ha a hozzánk jelentkező muzsikus sokat látott, sokat tapasztalt, ha megismerkedett más kultúrákkal, hagyományokkal.

Ha bármilyen ösztönzéssel, vagy kényszerrel a  tanulmányok és a munkahely országát összekapcsoljuk, éppen attól a szabadságtól fosztjuk meg a fiatalt, hogy kiválaszthassa a neki legmegfelelőbb tanárt, iskolát és munkahelyet. Ha ebben a szabadságában akadályozzuk, csökkentjük a fiatal muzsikus versenyképességét, és végeredményként saját színvonalunknak ártunk.

Máshol kell keresnünk a megoldást, más módszerekkel kell elérnünk, hogy a tehetségesek hazajöjjenek.

HaHa: Hogyan érintheti ön szerint ez a rendelkezés a fiatal, pályakezdő zenészeket?

Fischer Iván: Képzeljünk el egy fiatal hangszerest, aki 18 éves korában úgy tervezi a jövőjét, hogy itthon kezdhesse tanulmányait, de később eljuthasson a legizgalmasabb külföldi tanárokhoz is, bekerülhessen a nemzetközi forgatagba, mesterkurzusokra, ifjúsági zenekarokba. Ha itthon elé tesznek egy aláírandó szerződést, más országok egyetemein viszont nem, erős lesz a kísértés, hogy már 18 éves korában külföldön kezdjen tanulni. Nem lesz nehéz dolga első évesként valahova bekerülni, mert a tehetségeseket ilyen-olyan ösztöndíjakkal örömmel felveszik más európai egyetemekre, ami után szabadon dönthetnek a folytatásról. Tehát a legjobbak közül sokat azonnal elveszítünk, ők már külföldön fogják építeni karrierjüket.

Ha valaki mégis aláírja a szerződést, hátrányba kerül a nemzetközi versenyben, mert anyagi okok miatt nem dönthet szabadon a folytatásról, a tanulás és munka közötti átmenet igen fontos éveiről. Mivel munkát kell vállalnia itthon, lemaradhat fontos lehetőségekről, zenekari akadémiákról, versenyekről, kurzusokról, külföldi állásokról. Különösen fájdalmas lehet ez akkor, ha itthon nem talál képességeihez méltó állást, és kénytelen sokkal alacsonyabb színvonalú helyen azonnal munkát vállalni.

fischer460.jpg(Fotó:  Murdo Macleod)

HaHa: Milyen más módon lehetne elérni, hogy a tehetséges fiatalok ne vándoroljanak el Magyarországról?

Fischer Iván: Egyetlen módszer van erre: a döntés teljes szabadságát biztosítva olyan munkalehetőséget kell kínálnunk, ami vonzóbb, mint a külföldi ajánlat. A Budapesti Fesztiválzenekarnál évtizedek óta dolgozunk ezen: hogy érdemesebb legyen hozzánk jönni, mint egy német vagy osztrák zenekarhoz. Sok tényező van,  nem csak pénzről van szó. Sokat számít a jó csapatszellem, a kellemes munkakörülmények, a közös sikerek, a büszkeség, hogy sikerül magyar zenekarként bekerülni a világ élvonalába. Ezen kívül segítjük, támogatjuk az egyéni ambíciókat, lehetővé tesszük, hogy muzsikusaink érdeklődési területeiken aktívak maradjanak. Arra is vigyázunk, hogy kellőképpen honoráljuk a munkájukat, hogy úgy érezzék, meg vannak becsülve.

Rendkívül büszke vagyok arra, hogy többen feladtak külföldi állásokat, és hazajöttek hozzánk. Ezek azonban kivételes történetek, azt nehéz ellensúlyoznunk, hogy a jóval nagyobb támogatással rendelkező külföldi vezető zenekarok sokkal magasabb fizetést és hosszútávú biztonságot kínálnak.

Ha az egész ország zenei helyzetét vizsgáljuk meg, csak kis segítség kellene ahhoz, hogy a külföldre áramlás tendenciája megforduljon. Csodálatos zeneiskoláink, pedagógusaink vannak, a gyerekek zenei tanítása bár sok sebből vérzik, de még mindig világszínvonalú. Ezt kell megvédeni, megerősíteni, mert a gyerekek szüleikkel élnek, még itthon vannak, itt járnak iskolába, zeneiskolába. Utána, 18 éves kortól a szabad választást kell biztosítani. Lehessen itthon is tanulni, külföldön is. Mozogjon a fiatal, lásson világot, kóstoljon bele az életbe máshol is, tanuljon meg jól nyelveket, ismerkedjen más szokásokkal, kultúrákkal. Az se árt, ha néhány évig máshol dolgozik. Ha Magyarországon vonzó munkalehetőségeket lát, előbb-utóbb hazajön, mert a nagy többség itthon szeretne boldogulni, családot alapítani.

Ehhez meg kell erősíteni a zenei intézmények támogatását. El kell érni, hogy újra rang  és dicsőség legyen operaházainkban, zenekarainkban, kórusainkban dolgozni, szakiskoláinkon,  főiskoláinkon tanítani. Ehhez a versenyképes fizetés is hozzátartozik. El kell érni, hogy a legjobbak itt keressenek állást, és csak azok menjenek külföldre, akiknek nem sikerült itthon elhelyezkedniük.

Ez a szükséges támogatás-növekedés kamatostul megtérülne, mert (hála csodálatos, bár veszélyeztetett zeneiskolai rendszerünknek) Magyarország még mindig ontja a nagy tehetségeket, és minden lehetőségünk megvan ahhoz, hogy itt működjön a világ egyik legizgalmasabb zenei élete. Rengeteget jelentene ez az ország hírnevének, a turizmusnak, a hazai életminőségnek, nemzetközi kapcsolatainknak.

Mindössze annyit kellene elérnünk, hogy a legtehetségesebb magyar muzsikusok úgy érezzék, itthon vannak a legvonzóbb álláslehetőségek. Hazajönnének, csapatostul, minden kényszer nélkül.

2013.01.15. 22:06 chanimano


29 komment · 1 trackback

Címkék: interjú zenész művészet fischer iván

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr695020561

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.17. 10:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucat 2013.01.16. 18:12:42

Jobb időkben igaza lenne Fischer Ivánnak, de most nem ilyenek járnak.
Tehát: eldobni a hegedűt, brácsát, trombitát, kürtöt, oboát..., ásóra, kapára, irány az árokpart és a közterületi parkok meg az árvízi védművek! Ezt kívánja a nemzet!
A zongoristák óvatosak legyenek a manőver megkezdésekor, nehogy sérvet kapjanak! Ha nem boldogulnak az első lépéssel ("Dobd el!"), a többi közmunkás segíthet, és a jobb kezük irányából is érkezhet némi, "nagynemzeti-konzervatív (...)" segítség. Az orgonisták e lépést kihagyhatják, kivált ha "történelmi" munkaadójuk van; az ő feladatuk továbbra is a fúga biztosítása lesz, de csak akkor, ha lecsengtek a prelúdium utolsó taktusai is.
Egyszerűbben, rébuszok nélkül: a jelenlegi hazai állapotok (a napi politikai-hatalmi érdekeknek kiszolgáltatott és lélegzetelállító profizmussal, megdöbbentő sikerekkel manipulált közgondolkodás) cseppet sem kedvezőek sem a művészetek, sem pedig a tudományok színvonalas egzisztálásához, sőt, hovatovább a túlélésük is veszélybe került. A nemzeti bugyelláris is éppen ilyen okokból üres, és úgy tűnik, egyelőre az is marad. A következmények pedig nem beláthatatlanok, ellenkezőleg, bár jobb lenne tán tényleg nem látni, nem is sejteni őket, s a boldogan hőzöngő, egyetem- ifjúság- oktatás-, és ezzel voltaképpen jövőellenző, x/3-os többség buta biztonságában pöffeszkedni. Mint a strucc..., bár, hogy ő boldog-e, Sir, miközben szeme-szája homokkal teli, azt nem tudhatom. De tán nem is érdekel. Más igen, de ahhoz, úgy fest, semmi, legalábbis egyre kevesebb közöm.
Még egyszerűbben és rövidebben: örömmel látnám, ha Fischer Iván gondolatait is komolyan kezdené fontolgatni a képviseleti demokrácia rendjében választott és működő (?), döntéshozó élcsapat. De... Mindegy, ennyiben maradjunk!

Razor_alpha 2013.01.16. 21:36:57

Ohh, annyira igazad van, hogy az már fáj.
Éljen a kétfarkúkutyapárt és a nemzetividámparkpárt, basszus!
-.-

Szélmalomharcos 2013.01.16. 22:57:39

Látom gyorsan eltűnik itt a komment ha nem a szájatok íze szerint való

Foxtrotty 2013.01.17. 00:39:11

"a döntés teljes szabadságát biztosítva olyan munkalehetőséget kell kínálnunk, ami vonzóbb, mint a külföldi ajánlat. "

Ez zene füleinknek!
Kár hogy ilyen nincs és nem is lesz, legfeljebb csak a kiválasztott kevesek számára. Mert a zene mindenkié - aki megfizeti

Neutral 2013.01.17. 15:07:39

Azért ez nagy mellébeszélés Fischer részéröl. 1.) az általa említett berlini zenészek mindegyike 40 éven felüli, min. 10 éve vannak ott(Tárkövi), van aki 20(Velenczei), van aki 30(Almásy), s mind a múlt rendszer elöl "menekültek". Velenczei évekig játszott az ö zenekarában is mielött elment. Az utolsó két év alatt majdnem senki nem ment el. 2.) Fischer és testvére, aki az Operánál volt utoljára, még szerzödést sem kötött. Annyira komolyan gondolta az itt maradást. Ök egyébként Solti György ösztöndíjjal tanultak Bécsben a hetvenes években, amikor nekünk ki sem szabadott lépni a határon. Itthon kell tartani a jó zenészeket - írja. Ennek ellenére majdnem ö az egyetlen híresebb magyar zenész, aki elment külföldre. Egy év óta a Berlini Szinfónukus Zenekar föigazgatója (BSO).Természetesen megtartotta a Budapesti Fesztivál Zenekara zeneigazgatói posztját is. Ìgy két állása van. Lehet hogy neki is kéne adni fiatal magyar karmaestereknek itthoni zenekaránál lehetöséget. Soha senki fiatal tehetséges magyar nem vezényelhette a zenekarát, ahol egyébként 32 év óta vezér, s még soha nem volt szó eg esetleges "frissíttésröl".A zenekar a világ összes országából idehivja a zenészeket játszani 20.000 Ft-os órabérért. Igen annyi.Egy próba(3óra) 60.000 Ft-ba kerül.Ennyi pénzt egy német zenekar nem fizet ki egy idegennek. Pedig ahogy mondja, nagyszerü fiatalok vannak itt. Ezt a Gázsit kizárólag a Fesztivál zenekar tudja megfizetni. Ennek okai nem ide tartoznak.Jönnek Németországból, Angliából Izraelböl, Svájcból stb. Ez amit leírtam nem is lenne baj, ha nem csúsztatna, s a mostani kormányt tenné azért felelössé, amit elödjeik okoztak, s amelyik szisztémában megközelítve sem volt olyan zenész szabadság mint most. Akkor volt a pár kiválasztott, akikhez ö is hozzátartozott. Nem szabad az ifjúságot becsapni Iván. Sajnos nem vetette be tekintélyét hogy nem képezzünk ennyi zenészt mert egyszerüen lehetelen nekik munkát adni. Lehetetlen.

Neutral 2013.01.17. 15:19:18

Tucatnak: Nem magasrendü eszmélkedés kell - szándékosan írtam "zenész" nyelven - politikai ízzel, hanem a realitást kell mondani.Egyébként meg egy csomó Fúga van Prelúdium nélkül.Igaz soha nem jöttek volna létre a "történelmiek" nélkül.

tucat 2013.01.17. 18:50:35

@Neutral:
Kétségkívül, miként a zenében a prelúdium is létezik fúga nélkül. De az élet sok más területén, így a társadalmi felépítmények esetében is igaz, hogy az építmény egyiket sem nélkülözheti tartósan, mert akkor minden eresztékében recseg-ropog, mígnem összeomlik, és minden értéket is maga alá temet.
A "történelmiek" inspiráló-értékkonzerváló szerepét nem vitattam, ezzel magam is tisztában vagyok (sok egyéb, számomra elfogadhatatlan, évszázados-örök egzisztenciális aktivitásukkal és azok következményeivel is), az utalásom nem ilyen aspektusú volt, de magyarázkodni semmi kedvem, mert az félrevinné és parttalan, egyház- és kultúrtörténeti irányba fordítaná a diskurzust.
Magas-, vagy bármilyen rendű "eszmélkedés" nélkül a realitások sem értelmezhetők, nem helyezhetők el az összefüggések rendszerében, s a szóban forgó kérdés sajnos valóban nem mentes a politikától (jószerivel semmi sem), a jelenlegi közhatalom attitűdjeitől semmiképp, enélkül beszélni erről tehát olyan lenne, mint üres kottából játszani egy ismeretlen szerző ismeretlen művét a siketek (bocs, halláskárosultak, ez nem rólatok szól!) intézetében.

@Szélmalomharcos
A hozzászólása, amely már nem látható itt, a postafiókomban megvan, és úgy hiszem, nem is kellett volna törölni innen. Az eltávolítás oka valószínűleg az volt, hogy észérvek helyett a személyeskedés amorális agressziójához folyamodva igyekezett fogást találni Fischeren, összefüggésbe hozva az egyébként méltán nemzetközi elismertségű életpályáját egy hazai politikai párttal, ami, talán belátja, nem éppen meggyőző erejű, és talán erkölcsileg is, de logikailag feltétlenül a gyengélkedése és az indulatai igazolása lehet csupán, a meggyőzés eszköze semmiképp. Amit Fischer mond, az nem közvetlen politikai üzenet, még csak nem is efféle projekció, hanem a hazai zeneművészet és általában az ország jövőjéért érzett aggodalom, szerintem visszafogott és ilyképpen nagyon is elfogadható, megfontolandó megnyilvánulása. Teljesen mindegy tehát, hogy volt-e, s ha igen, miféle politikai meggyőződése, támogatója, tagja, netán "kegyeltje" volt-e bármely, legitim hazai szervezetnek, akárha politikai pártnak is, mert, egészen egyszerűen, amit mond, az igaz. Miként az aggodalmai sem látszanak cseppet sem eltúlzottnak, s nem csak a zenei életet illetően, de ő ebben élve, jól ismerve azt, ezen keresztül igyekszik megmutatni a hon helyzetét, s a prognózisa valóban aggasztó - ám sajnos nagyon is hiteles, számomra legalábbis -, ugyanakkor van elképzelése a helyes irányba fordulás mikéntjéről is, amelyet, természetesen, lehet és kell is, mert érdemes (lenne) vitatni.
Mindenesetre kevésbé kell aggódnia a hozzászólásai sorsa miatt, kedves Szélmalomharcos, ha nem a lejárató szándékú személyeskedés, érveket nélkülöző, indulati energiáit használja a vitapartnerei meggyőzése érdekében, hanem elsősorban, ha nem is kizárólag, arra figyel, mit, és nem arra, ki beszél. Így talán sikeresebb és magasabb rendű is lehet a közös "eszmélkedésünk", s tán el sem késünk vele nagyon.

Sajnos ez a bejegyzés is legfeljebb prelúdiumnak, tekinthető, a fúgára még, úgy fest, sokáig várni kell...

chanimano 2013.01.17. 18:57:59

üdv mindenkinek! csak a moderáláshoz szeretnék hozzászólni: nem szoktam adminként hozzászólásokat moderálni (igazság szerint időhiányban még olvasni sem túlságosan), hogyha valami eltűnt volna, nyugodtan írják le még egyszer, csak véletlen lehetett, mivel ahogy elnézem, az értesítések kikapcsolása a moderáló link alatt volt, és értesítéseket még mindig kapok, egy komment pedig eltűnt a süllyesztőben :D

Szélmalomharcos 2013.01.17. 19:53:45

@tucat:
Hagyjuk az indulatokat, maradjunk a tényeknél: Fischer Iván az SZDSZ üdvöskéje és feltétlen támogatója volt mindig, és a szavait most is ennek a fényében tudom csak értelmezni

Megvolt a másik oldalnak is a maga üdvöskéje, de nagyon csodálkoznék ha például egy Kocsis Zoltánnal készült interjút tennétek fel, mert az nem illene a vonalatokhoz. Kevésbé csodálkoznék viszont egy Schiff András, Konrád György vagy Heller Ágnes interjún folytatásként

Jó rendben, mindenkinek meglehet a maga politikai irányultsága. De milyen alapon állítja egy választói szinten nem is mérhető támogatottságú pártból kinövő ifjú hajtás, hogy az egész diákságot képviseli?

tucat 2013.01.17. 20:04:31

@Szélmalomharcos:
Látva a panaszát, és olvasva Chanimano szabadkozó bejegyzését, beillesztem a postafiókomba érkező válaszát, remélve, hogy ezzel senkinek sem okozok sem érdeksérelmet, sem kellemetlenséget. Az alább idézett hozzászólása ismeretében érthetővé válik az iménti (2013.01.17. 18:50:35) válaszom is.
Ha mégsem látja viszont szívesen a korábbi bejegyzését, jelezze Chanimanonak, és kérje a törlést!

Íme az értesítő e-mail, benne a kámforrá vált bejegyzése:

>>>Szélmalomharcos válaszolt neked:

@tucat:
"örömmel látnám, ha Fischer Iván gondolatait is komolyan kezdené fontolgatni a képviseleti demokrácia rendjében választott és működő (?), döntéshozó élcsapat. "

Fischer Ivánról mindenki tudja, hogy az SZDSZ házi kedvence volt muzsika vonalon, meg azon túlmenően.

Elhiszem fáj nektek, hogy nem jutot be a Parlamentbe a kedvenc pártotok, és megértem ha elszántan ügyködtök azon, hogyan lehetne ezen a sanyarú helyzeten változtatni. Képviseleti demokráciával aligha, mert 1%-nál több nem fog még egyszer rájuk szavazni. Esetleg egy diákok által kirobbantott népfelkeléssel? Hátha beveszik a zemberek hogy pártfüggetlenek vagytok?

Ahol végetér a képviseleti demokrácia, ott kezdődik a Hallgatói Hálózat meg a többi SZDSZ-es fiókszervezet világa<<<

tucat 2013.01.17. 20:16:16

@Szélmalomharcos:
Nem látom, hogy ilyesmit állított volna, a véleményét és az észrevételeit, meglátásait osztotta meg velünk.

Nem tudhatom, más művészek mit gondolnak a hazai zene-, szín-, képzőművészeti életről, a fiatalok és az ország jövőjéről, de az indítványa megfontolandó: érdemes őket, és általában minden értelmes, szabad, béklyók nélkül gondolkodni képes embert megkérdezni a közös, "magasrendű eszmélkedés" (a la Neutral: 'semleges') érdekében.

Jó pihenést!

Szélmalomharcos 2013.01.17. 21:56:53

@tucat:
Köszi, én az egyenes beszéd híve vagyok, és örömmel látom ha más is pártolja ezt!

Megfogalmazásokon lehet ugyan rágódni, de úgy látszik a tények - legalábbis ahogy az én fejemben lecsapódtak - ettől még ugyanazok maradnak. És a legkevésbé se gondolom, hogy Fischer Ivánnak oka volna megsértődni, ha beszél valaki a sokszor kinyilvánított kötődéséről

Neutral 2013.01.17. 23:37:04

Tucatnak: Tudom ha elfogy az érv, akkor jön a polémia.Sajnálom. Ez a régi meggyözödésemet erösiti csak, miszerint addig nem lesz béke Magyarországon, ameddig a magyarországi zsidó intellektuális réteg nem köt békét - legalábbis nem egyezik ki - a magyarországi magyar intellektuális réteggel. S ebböl a nézöpontból világossá válik Fischer fellépése is. Ö bár szelídebb mint egy Schiff Bandi, aki - miután Kocsis megvédte a kormányt a Süddeutsche Zeitungban - rögtön levelet írt neki. " Személyesen kivánok neked minden jót, de nincs mit mondanunk egymásnak. Felejtsük el egymást". Ez idézet volt.Pedig a növendéke volt - amit persze ügyesen eltitkol:)) No ebben a fényben kell nézni Fischer fiatalokat segíteni akaró bölcselkedését is. Hamis, s hazúg.

chanimano 2013.01.17. 23:45:09

mondanám, hogy megmosolyogtató kommentek, de már ennyi indulatot se vált ki belőlem az ilyesmi. a kutyát se érdekli, hogy milyen párttal szeretne összemosni minket egy nóném kommentelő:D

Szélmalomharcos 2013.01.18. 16:28:41

Véletlen volna, hogy a HaHa azokon a fakultásokon és azoknak az oktatóknak a környezetében bontotta ki a szárnyát, akik közismerten az SZDSZ legbelsőbb köreihez tartoznak emberemlékezet óta? (ELTE BTK György Péter, Radnóti Sándor, stb.)

És véletlen volna, hogy Kis János SZDSZ alapító nyári programbeszédében meghirdetett népfelkelést próbálja a hallgatók előtt követendő célként megjeleníteni?

Az aktivisták tudnak erről, vagy őket is eszközként akarják felhasználni csupán?

tucat 2013.01.18. 18:51:53

@Szélmalomharcos:
Nem hiszem, és nem is úgy látom, hogy bármilyen, hajdani, vagy létező politikai pártnak köze lenne a hallgatói megmozdulásokhoz, az azonban nem véletlen, és tény is egyben, hogy a demokraták mindenfelől rokonszenveznek és egyetértenek a diákok törekvéseivel.
Azt pedig végképp nem hiszem, hogy bármilyen, felelős politikai erő, szervezet, párt, "golyófogóként" maga előtt tolva a srácokat, igyekezne felhasználni-kihasználni az elégedetlenségüket a maga javára. Ugyanakkor az is látni való tény, hogy ezek a Kölykök, ha közvetve is, de mégiscsak a demokrácia kivéreztetése ellen küzdenek, például akkor, amikor az (oktatási) rendszer átláthatóságát és stabilitását, kiszámíthatóságát követelik, s amíg a minden érintettel együtt alaposan átgondolt reformok megszületnek, "resetelni" szeretnék a rendszert egy, még tisztán látható, pl. 2011-es állapotába.
Már mondtam: semmi sem független a politikából, még az Ön ma reggeli felkelése sem, de a diákok mozgalmának nincsen semmiféle, közvetlenül bármilyen pártpolitikához kapcsolható célja.
Kérem, próbáljon ebbe végre belenyugodni! Ha sikerül, egyszeriben tisztán látja majd a mozgalom minden célját, részletét, és azt is, hogy ezek a Kölykök az ön jövőjéért is küzdenek, még akkor is, ha Ön ezt nem érti, és akkor is, ha valójában érdektelen a számukra az Ön politikai meggyőződése, de az nem, hogy ki fogja a kajáját megtervezni, korszerű eszközökkel megtermelni, ki tervezi meg és tartja működésben az élete technikai környezetét (pl. a gépét, amelyről a hozzászólásait is küldi), a járműveit és a kommunikációs eszközeit, ki tanítja Önt és/vagy a gyerekeit, ki gyógyítja majd, és milyen színvonalon... Mert erről van szó, ez a tét, s hogy ez közvetve összefügg a politikai-hatalmi helyzet alakulásával, az tiszta sor, de kérem, próbálja észrevenni, hogy a Kölykök számára mindez..., hát, szép-külföldiül: neutrális.
Miként a 2013.01.17. 23:37:04-kor érkezett bejegyzés is az, számomra legalábbis, mert az efféle aspektusokkal semmit sem tudok kezdeni, értelmezni sem tudom, nem is akarom őket, csak tudomásul veszem, hogy léteznek (hazai zsidó, hazai magyar értelmiség, mint két, külön létező, ellenérdekelt társadalmi réteg..., netán a cigányokkal, majd a melegekkel folytatódna a harctéri jelentés? Hát...; nem, inkább hadd ne is próbáljam ezt minősíteni - most könnyen vádolhat bárki azzal, hogy elfogytak az érveim, de ez nem így van, csak rohadtul fárasztó ugyanazt a függvényt újra meg újra elmagyarázni olyan tanulóknak, akiket ez cseppet sem érdekel, mert mantrázzák a másoktól átvett, előítéletesen kényelmes "álláspontjukat).

Szép estét! :)

Szélmalomharcos 2013.01.18. 19:17:13

@tucat:
A hozzászólásodból megint csak egy olyan brosúraszöveg sikeredett, aminek a végén akár az SZDSZ is szerepelhetne aláíróként.

Az efféle megállapítások, mint:

" a demokraták mindenfelől rokonszenveznek és egyetértenek a diákok törekvéseivel"

vagy

"ezek a Kölykök, ha közvetve is, de mégiscsak a demokrácia kivéreztetése ellen küzdenek"

pontosan azt a népfelkelői küldetéstudatot juttatják kifejezésre, mint az általam hivatkozott Kis János beszéd, és az SZDSZ szellemi holdudvarához tartozó más személyek számtalan egyéb megnyilvánulása. Miután magad is ebben a nyelvezetben gondolkodsz és kommunikálsz, nem igazán értem, hogyan tudnál elhatárolódni a politikai irányvonaluktól?

Szélmalomharcos 2013.01.18. 20:43:06

@tucat:
Most hogy van megint egy kis időm megpróbálom kifejteni, mit gondolok hibásnak a gondolatmenetedben a diákmozgalom reál célkitűzéseiről:

- a diákok ""resetelni" szeretnék a rendszert egy, még tisztán látható, pl. 2011-es állapotába."

A felsőoktatással sztem alapvető problémák vannak és voltak 2011-ben is, jobbítása értelmes célkitűzés, de ebben már az oktatói gárda jó része ellenérdekelt. Sok fakultás inkább hasonlít egy önképzőkörre, nem ad piacképes tudást, az oktatók inkább csak megszokásból vagy hobbiból nyomatják ami nekik testhezálló, ahelyett ami a diákoknak lenne fontos

"ki fogja a kajáját megtervezni, korszerű eszközökkel megtermelni, ki tervezi meg és tartja működésben az élete technikai környezetét (pl. a gépét, amelyről a hozzászólásait is küldi), a járműveit és a kommunikációs eszközeit, ki tanítja Önt és/vagy a gyerekeit, ki gyógyítja majd, és milyen színvonalon... "

Jellemző, hogy a diákmozgolódás és különösen a HaHa nem a reál szakokról indult ki, ahol bármit is terveznének, bárkit is gyógyítanának, hanem a bölcsész, előadóművész és más hagyományosan elitista campusokból. Az orvosok, mérnökök, akikről beszélsz, és akiknek sokkal több okuk van lázadni és reális, ésszerű követeléseket megfogalmazni, jóval visszafogottabban viselkednek. Nevetséges hallani például, hogy olyanok küzdenek a röghözkötés ellen, akik legfeljebb mosogatni mehetnének külföldre konvertálható piacképes tudás, és/vagy a nyelvismeret hiánya miatt

Ha viszont a reál szakosok közül mindenki külföldre megy, akkor tényleg fel lehet tenni az általad megfogalmazott kérdést, hogy ki fog gyógyítani, tervezni Magyarországon? Valahol mégiscsak meg kéne találni a közös nevezőt az önérdek érvényesítése és a társadalmi érdek között

Ha most lennék diák én is lázadnék, mert aki kihagyja annak nincs szíve, és úgy fog megöregedni, hogy soha nem volt ifjú. Az ész és az élettapasztalat viszont azt mondja, hogy minden küzdelemnek addig van értelme, ameddig konkrét és (akár távlatilag) reális célok vannak a zászlón

Világszabadságért harcolni azt inkább meghagynám a cefreszagú romkocsmák bezizzent agyú messiásainak. Aki ezt a vonalat erőlteti, az végül lemarad a reálisan elérhető célokról, és ezzel mindenkinek csak kárt okoz

Szélmalomharcos 2013.01.18. 20:53:40

@tucat:
A válaszod utolsó bekezdését meg talán valaki másnak címezhetted, ezért nem is reagálok rá

tucat 2013.01.18. 21:04:22

@Szélmalomharcos:
Senkitől és semmitől sem határolódom el, aki és ami előreviszi egy közösség dolgait, elsősorban úgy, hogy a közösséget alkotó egyének boldog tagjai, s így lelkes, önkéntes szolgálói legyenek a közösségüknek (mindenki mindenkiért, nincs kivétel, sem rassz, sem vallás, sem egyéb, stigmaként használható besorolás nem elfogadható a közösségi életterekben, s ettől, bizony, kies hazánk fényévekre van, s távolodik is jelenleg éppen). De elhatárolódom mindentől és mindenkitől, ami és aki bármi módon ennek ellenében tevékenykedik, tudatosan (tehát alávalóan, aljasul), vagy tudat(ta)lanul akár. Bár a tudatlanság felszámolásában érdekelt vagyok, és szorgalmasan, de bevallom, változó lendülettel próbálkozom is, nem dicséretre méltó sikerekkel, mert a gond folyamatosan újratermelődik, no, nem magától, természetesen, hanem úgy, ahogyan például az Ön testébe költöző influenzavírus, a sejtjeit becsapva, arra kényszeríti őket, hogy önmaguk megújítása helyett őt, a vírust generálják. Ha elsöpő ("többségi") sikerrel járnak, azt Ön nem éli túl. Hogy a hasonlatban ki, mi a vírus, azt már hadd bízzam a fantáziájára, ma estére amúgy is befejezném ezt, a parttalanná váló, a saját farkába harapó kígyóként tekergő polémiát, hisz láthatóan nem sikerül kitörnünk a krétakörből.
Talán ez megnyugtatja kissé: semmiféle pártkötődésem nem volt, nincs, és bizonyára nem is lesz sosem, de elveim vannak (tán ezért sem kötődöm pártokhoz, a jelenlegiekhez és a letűntekhez sem, semmiképp), s a lényegüket fentebb említettem is. A kifejtésükre azért sem vállalkozom, mert igencsak Háború és béke terjedelmű lenne az egyébként is érdektelen esszé, és hát, láthatóan felesleges is. Inkább ezt ajánlom a figyelmébe, hátha közelebb jut a helyzet megértéséhez:
atlatszo.hu/?p=7711
és
eduline.hu/felsooktatas/2013/1/18/Educatio_kiallitas_Hallgatoi_Halozat_akcio_7AEAA4
Ha kellő tárgyilagossággal olvassa őket, reményeim szerint tisztább lesz a látása valamivel.

Derűs, nyugodt éjszakát!

Szélmalomharcos 2013.01.18. 23:08:21

@tucat:
Valaki találóan leírta már, ha elfogynak az érvek akkor jön a polémia. Nem igazán válaszoltál az általam leírtakra, a vírusos hasonlatod meg enyhén szólva enigmatikus, mintha valami más topicról copiztad volna ide

Amiket belinkeltél azok közül az egyik közismert információ a diákok részben jogos, bár sztem eléggé pökhendi módon előadott akciójáról (amivel Hoffmanné Bajnai Rózsát fricskázták), a másik viszont egy sehonnan sem ellenőrizhető, konkrétumokat gondosan elkerülő, célzatos utalásokkal teli, általános iskolai fogalmazás szinjén mozgó iromány amivel egy komolyabb tinédzser már nem foglalkozik. Egyetlen konkrétum benne a balatonalmádi gimnáziumról tudott dolog szintén, csak azt meg nem ártana updétolni!

Kész, ennyi volt?

tucat 2013.01.19. 00:02:17

@Szélmalomharcos:
Igen.
A lényeget messze, kiloparscekre elkerülő részletekről parttalan polémiát folytatni csakugyan nem sok értelmét látom. Tudja, olyasmi ez, mint amikor a veszőhelyen a halálraítélttel azon vitatkoznak a hóhérai, hogy miből van a kötél, éles-e a guillotine, melyik mérget fecskendezzék be előbb..., s mi álljon majd a kivégzett fejfáján, már, ha lesz neki egyáltalán.
Nem, ne is keresgéljen, felesleges: magam is elég elvetemült vagyok ahhoz, hogy ne másoktól orozzam el a cirrózisos fordulataimat, miként korábban sem palizáltam, sem itt, sem másutt.

Szóval, igen, ennyi volt. :)

Jó éjt, aludjon jól!

Szélmalomharcos 2013.01.19. 15:07:29

@tucat:
Azért nem kell ennyire lehorgadni, kivégzés nem lesz, bár megvolna rá az igény!

Szerintem az ilyen eltúlzott rémképek önmaguk karikatúrái. Mint pl. amit előző alkalommal belinkeltél a cenzúrát kiáltó diákokról. Nekem, akit épp az előbb cenzúráztak ki erről a blogról.

Vicces tud ám lenni az élet, nevessünk együtt HaHa!

tucat 2013.01.19. 15:34:26

@Szélmalomharcos:
A kivégzés folyamatban van: a félelmetesen ügyes ármányokkal és trükkökkel bűnbakként kiterített liberális demokrácia* vénájába ömlik a méreg. Jelenleg minden erőnkkel azért küzdünk, hogy a kivégzést sikerüljön leállítani, mielőtt leáll a szegény, ártatlan, amúgy is koraszülött, becsapott és alultáplált, alig életképesen vesztőhelyre vonszolt halálraítélt keringése, és végérvényesen, visszavonhatatlan könyörtelenséggel bekövetkeznék az exitus.
Roppant nagy szégyen a társadalmunkra nézve, hogy x/3-os többséggel képes statisztálni ehhez, a butaság és/vagy a gyáva aljasság okán. Erről szól itt az "érvtelen-vértelen polémia", s inkább én érzem magamat szélmalomharcosnak, kedves Szélmalomharcos, s a collapsus engem is kerülget. Ezért ismét elköszönök, és keringésfrissítőként felcsapok udvari hóhányónak. Az tisztességes munka legalább, szemben a nyápic egyetemisták, fősulisok, önmagáért való, közpénzpazarló szobaharcával, igaz? Kivéve, ha pénzben és azonnal mérhető a tevékenységük produktumának az "értéke", ami, persze, teljes képtelenség, még a műszaki-reál végzettségűek és foglalkozásúak körében is, ugye? Úgy! :)

Kellemes, vidám, a hosszabbodó nappalok növekvő fényével biztató napot! :)

Szélmalomharcos 2013.01.20. 16:14:14

@tucat:
Te orvos lehetsz vagy gyakorló beteg hogy ennyi terminus technicus medicinaet használsz

chanimano 2013.01.20. 16:19:10

jaj de nagyon idegesítő, mikor cenzúrázással vádolnak, pedig elmagyaráztam, hogy nem erről volt szó... azt gondolja, hogy nem tenném meg, ha annyira szeretném cenzúrázni önt? pedig nagyon idegesítő, ahogy vádaskodik, de nem teszem, mert önnek is van szólásszabadsága...

,,Véletlen volna, hogy a HaHa azokon a fakultásokon és azoknak az oktatóknak a környezetében bontotta ki a szárnyát, akik közismerten az SZDSZ legbelsőbb köreihez tartoznak emberemlékezet óta? (ELTE BTK György Péter, Radnóti Sándor, stb.)"
vicces, én ott voltam, mikor a haha "kibontotta a szárnyát", és fogalmam sincs, kik ezek az emberek. rossz látni, hogy feleslegesen okozunk ennyi fejtörést egy csomó embernek. :)

tucat 2013.01.20. 21:54:30

@chanimano:
Lehet, hogy nem éppen lélekemelő élmény, de hasznos látni, mert enélkül nem tudhatnánk, mi van az emberek fejében, s akkor aztán csakugyan igazi szélmalomharc lenne minden tétova, célt kereső, de többnyire tévesztő mozdulat, mi több, az ön-tökönszúrás vicces veszélye kacagtatná a Zembereket. :D
De akár a vakondhoz is hasonlíthatnám ez esetben a közösség felemelkedéséért küzdőket, s ez jobban is tetszik, mert az egy igen aranyos, kedves kis jószág, s bár nem sokat lát, a szaglása csalhatatlan... ;) :D
Szóval egyszer se bánd, kedves Manó, hogy megmutatkozhatnak őszintén az emberek! Sőt, ez így van jól, így előnyös, kivétel nélkül mindenkinek. :)

tucat 2013.01.20. 21:58:30

@Szélmalomharcos:
Mit szólna egy "beteg orvos" identitáscímkéhez? ;) :D
De legyen ez mindegy, itt legalábbis, noha lehetnek olyan helyek és helyzetek, ahol e különbség valóban, hogy úgy mondjam, ügydöntő lehet. :D Itt nem az. :)

Jó éjt! Remélem, az információhiány okán nem fog túl sokáig álmatlanul forgolódni! :D

Szélmalomharcos 2013.01.21. 17:04:04

@tucat:
Akkor jobbulást kívánok, cimbora!

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása