Európai zöldek, szójafasírt és "demokrácia"

- avagy mi sül ki abból, ha összeeresztünk 60 aktivistát a semmi közepén. 

Amíg itthon felborult a világ képzelt rendje, felzsongott a média a Koppány csoport és a HaHa együttműködése láttán, én békésen éltem internet nélküli világomat a CDN - Cooperation and Development Network Eastern Europe által szervezett nemzetközi aktivista táborban. A CDN alapvetően a kelet-közép-európai zöld mozgalmak közös platformja, de más szervezetekkel igyekeznek párbeszédbe kezdeni, így kerülhettem ide én is, a kicsit sem zöld aktivista. 

A tábor fő témái között szerepelt az oktatás, a politikai aktivitás valamint a fiatalok társadalomban és politikában betöltött szerepe, a szervezők által elküldött Inspiration Library olvasmányai is érdekesek voltak (elvileg mindenki számára elérhető a link, ha van időtök, érdemes olvasgatni). Ennek ellenére tartottam is egy kicsit a részvételtől, hiszen a "zöldek" szó hallatán egyből buggyant, random fákat ölelgető füves hippiket képzeltem el. 

Szerencsére már az első este pozitívan csalódtam, teljesen normális emberek vettek körül, Izlandtól Németországon át Grúziáig voltak részvevők (civil szervezetektől és pártok ifjúsági tagozataitól is). A legtöbben volt szocialista országokból érkeztek, akikkel hamar megtaláltuk a közös posztszocialista hangot. A valódi rendszerváltás hiányát, a demokrácia fogalmának nem ismerését, az emberi jogok részleges érvényesülését, a társadalmi párbeszéd teljes hiányát, a korrupt oligarchák és politikusok terhét nyögi mindenki, ezért egy idő után elkezdtük egységesen idézőjelbe tenni a "demokrácia" szót, ha a saját országainkról beszéltünk. 

857635_283875161754314_540068129_o.jpg

A hivatalos program összesen 5 napból állt, reggelente csapatépítéssel és ébresztő feladatokkal kezdtünk, aztán jött a 'morning session' a reggeli nagy plénummal, majd kisebb munkacsoportokkal. Sokat beszéltünk arról, hogy mit jelent számunkra a részvételi demokrácia, a politikai aktivitás, mit tehetnénk, hogy aktivizáljuk a társadalmat és világítsunk rá a demokrácia hibáira és lehetőségeire. Délutánonként általában tapasztalatcsere folyt, mindenki beszélt a saját országáról, szervezetéről, problémákról, akciókról, tüntetésekről és lehetőségekről.

Mi is igyekeztünk összegezni a magyar helyzetet, beszéltünk a HaHa eddigi akcióiról, a felsőoktatás helyzetéről, tüntetésekről, egyetemfoglalásról és az elért eredményekről. Az új alaptörvényről is kérdeztek, majd hüledezve hallgatták a részleteket a család hivatalos fogalmáról, az Alkotmánybíróság nevetségessé tételéről, hajléktalan emberek üldözéséről és a hallgatói szerződés alkotmányosságáról. A belorusz résztvevőknek ismerős volt a röghözkötés érzése, igaz, ezek után ők már nem panaszkodnak, hiszen náluk egységesen 2 év az otthon töltendő GDP növelés. 

Ismerős arcok is akadtak, egyikük Zdravko, a 2009-es horvát egyetemfoglalásról szóló Occupation Cookbook egyik szerzője márciusban járt nálunk a BTK-n. Elmondása szerint lenyűgözte, ahogy a plénumra betörő focidrukkereket, majd a velünk egyet nem értő hallgatótársainkat kezeltünk (sárdobálás helyett türelmesen próbáltunk párbeszédet kialakítani velük több-kevesebb sikerrel), szerinte valójában többet tudunk a demokráciáról, mint hinnénk, mit ne mondjak jól esett ez a meglátás. 

Több horvát vendégelőadónk is akadt, Dubrovnikból és Zágrábból, akik egy-egy helyi önkormányzati projektet akartak megakadályozni. Dubrovnik városa a tengerpart mellett van, a világörökség része gyönyörű környezetben. Az önkormányzat kitalálta, hogy feldobják a turizmust, ezért nem éppen tiszta pénzekből exkluzív golfparadicsomot akartak felépíteni a város melletti hegyekre. A helyiekkel ezzel elvesztették volna a túrázási lehetőségeiket, később pedig nem lett volna hova terjeszkednie a városnak. Másrészt az extra magas árakat a helyiek biztos nem engedhették volna meg maguknak. A projekt és az azt körülölelő korrupció 6-7 éve kezdődött, eddig sikeresen küzdöttek ellene, felfedték, hogy kik állnak a projekt mögött és honnan szerzik a pénzeiket. Ennek hála bőven kaptak oltást a kormánymédiától, ők is 'Soros ügynökökké' avanzsáltak. A macedón aktivisták is megértően bólogattak, őket is ugyanezzel támadta a hazai média. Milyen érdekes, hogy az aktuális kormánymédia mindenhol ugyanúgy működik. 

g1336547430342431815.jpg

Izlandról is érdekes dolgokat hallottunk, hiszen a helyiek 2008-ban megírták a saját alkotmányukat. Persze esélyük se volt ezt átvinni a parlamenten, de rengetegen vettek részt az akciókon és az alkotmány kidolgozásán, ami szerintem jó példaként szolgálhat. Volt egy török srác is, Vahit, aki az Occupy Gezi mozgalomról és az ellenük elkövetett rendőri brutalitásról beszélt. Az összecsapások során rengetegen megsérültek, mások meg is haltak. Majdnem sírni kezdtem, amikor felsorolta a hallottakat, akik közül a legfiatalabb mindössze 14 éves volt... 

A személyes tapasztalatokon túl szó esett a zöld gondolkodásról, fenntartható fejlődésről is. Volt egy külön munkacsoport, akik azon próbáltak dolgozni, hogy minél zöldebbé tegyék a tábort egy új szemléletet adva mindenkinek. Ennek kapcsán alakult ki a legnagyobb vita a vegetarianizmusról - avagy egyen-e mindenki vega kaját a következő öt napban. Nagy plénum előtt vitattuk meg a kérdést, eldöntöttük, hogy csak konszenzust fogadunk el. Komolyan mondom életem legrosszabb vitája volt... Mindenki lobbizott a saját álláspontja mellett, a "húsevők" visszaéltek a konszenzussal, senki nem hallgatta meg a másikat, képtelenek voltak betartani a moderációt, visszaéltek a közvetlen válasszal stb. A vita végére mindenkinek felforrt az agyvize, másnap végig erről ventilláltunk. Ezzel kapcsolatban merültek fel a részvételi demokrácia hibái és hátrányai, a munkacsoportomban mindenki egyetértett azzal, hogy ezt a módszert már több száz fős csoportokban sem lehet alkalmazni. Ez a tapasztalat kicsit lelombozott, hiszen eleinte én is oda voltam a bázisdemokráciáért, mostanság viszont egyre inkább látom a hátrányait, a szerintem totál érvénytelen szavazásokat és a rengeteg feszültséget.

Összességében viszont nagyon pozitív élmény volt számomra ez a tábor, imádtam a beszélgetéseket, a tapasztalatcserét, a hangulatot és kicsit rosszul éreztem magam, amikor az alaptörvényről beszéltem és mindenki hüledezve hallgatta, hogy mi a franc történik Magyarországon. Ajánlom mindenkinek a hasonló eseményeket, mert rengeteg hasonlóságot találni, főleg a kelet-európai blokkban és sokat tanulhatunk egymás sikereiből és hibáiból. 

#1world1struggle

Tóth Fruzsina Márta

2013.08.21. 16:42 tfm


Szólj hozzá!

Címkék: bázisdemokrácia zöld fiatalok CDN nemzetközi aktivizmus 1world1struggle

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr695466913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása