Miért szidjátok a magyarokat?

Elvadult tájon gázolok:
Ős, buja földön dudva, muhar.
Ezt a vad mezõt ismerem,
Ez a magyar Ugar.

Aki figyelt magyarórán, emlékezhet a tanító bácsi/néni tanulságos leckéjére, miszerint Ady Endre közéleti tevékenységében, újságírásában, költészetében azért kritizálta erősen a magyarokat és Magyarországot, mert nagyon szerette a hazáját.

Micsoda baromság.

Országunk politikájának és közbeszédének valahogyan mindig is része volt saját magunk lenézése, vagy egyenesen utálata, mely mindig „a nyugathoz”, Nyugat-Európához viszonyítja „kicsiny hazánkat”. Ez a pártnyilatkozattól az országos lapban megjelenő könnyed glosszán keresztül a melós sóhajáig terjedően, általánosan jelen van. Persze ennek is vannak tájszólásai.

ady.jpg

1. Az értelmiségi

Ez a legtisztább esete az eltávolító lenézésnek. „Bezzeg jobb helyeken”, „Ilyen ország nincs”, „Na most már tényleg emigrálok”, és egyéb önalázó megjegyzések kísérik. Folyamatosan nyugat-európai híreket, rendszereket és intézményeket hasonlítgatnak a magyar megfelelőikhez, és nem fér a fejükbe, hogy nálunk miért nem úgy mennek a dolgok, mint amott. Magyarországnak fel kell zárkóznia a „fejlett országokhoz”, ötven évvel le vagyunk maradva, hiszen ott jobb a gazdaság, jobb a kultúra, meg egyáltalán, jobb minden. Ezek az emberek szégyenkeznek, hogy itt kell élniük, és nagyon szeretnének nyugatiak lenni. Magukat a nyugatiak alá helyezik, de átvéve minden elvet és ideológiát, mint ahogy azt az alávetettek gyakran tenni szokták. A megfelelési kényszer segít a kisebbrendűség érzésének borogatásában. Az EU tökéletes, az IMF jóságos, a NATO-n csak nyerhetünk. Hasonló okokból sok, a szamárlétrán felfelé igyekvő középosztálybeli is ilyesmiket pufogtat, ők is szeretnének elit lenni, jobb státuszt a garázsban tudni, nekik viszont kevés tényleges tudásuk van a nyugat-európai országok működéséről. Az elitista értelmiségi lehet „balliberális”, de lehet konzervatív is. A közös pont itt az, hogy mindannyian „látják, hogyan mehetnének a dolgok”. Ezt a praxist szorgosan űzte az SZDSZ, űzi az MSZP, és a holdudvarukba tartozó megmondóemberek, „européerek”, „nyugatosok”, „reformerek”.

2. A fideszes

Nehéz ezt máshogyan nevezni. A Fidesz volt az, aki jó érzékkel rátapintott arra, hogy az emberek baromira nem élvezik a saját elitjük mélységes utálatát. (Illetve szerető kritikáját, ki hogyan nevezi.) Erre az érzésre telepedett rá Orbán Viktor, amikor meghirdette permanens szabadságharcát. A Fidesz a néppel van, a gonosz nyugatiak ellen, „az EU ellen”, akik végső soron már majdnem a Szovjetunió, hatalmas és felettünk terpeszkedő elnyomó tömb. Mi a kuruc szegénylegények vagyunk, akik bár jóval gyengébben szereltek, mégis keménytökűek, van bennük dacos virtus. Ez a retorika is tartja azt a felállást, hogy nyugat>kelet, de ráönti a harcos ellenállás mázát. A keleti nyitás azért fontos, hogy megmutassuk a fránya nyugatnak. Bejött a dolog, most már le sem tudnak akadni erről. A Fidesz ezt a hatalma megerősítésére használja, és követőiben megerősíti azt az érzést, hogy kiszolgáltatott helyzetben vannak, és ha nem harcolnak (amit le lehet tudni annyival, hogy négyévente a Fideszre szavaznak), a Nyugat felszippant minket kénköves orrlikán. A fideszes lehet értelmiségi, középosztálybeli, minden olyan ember, aki identitását a párt kommunikációs stratégiájához igazította.

Ha neked is van véleményed, erről a témáról, vagy másról, úgy gondolod, hogy a politikai témákat nem csak olvasni, hanem kritizálni is kell, és szeretnéd, hogy a gondolataid szélesebb körben is megvitatásra kerüljenek (esetleg azért, mert szűk körben nincs kivel), küldd el az írásodat a Hallgatói Hálózat Facebook oldalára, vagy a szervezodj@gmail.com-ra, és neveddel vagy álneveddel megjelentetjük a blogon.

3. A szélsőjobbos

Ez egy továbbfejlesztett változat, mely abban különbözik az előzőtől, hogy a végletekig viszi a menekülő öntömjénezést. A világ el akar minket nyomni, minden irányból támadnak, és egyedül maradván, foggal-körömmel harcolnunk kell, de győzni fogunk, mert kiválasztott nép vagyunk. Ez az irányvonal kvázi kicsúszott a Fidesz irányítása alól, ezek az emberek nem fogadják el engedelmesen, hogy a Fidesz üzlettársai elfogadható játékosok, szemben a Fidesz ellenségeivel, akik a gonosz nyugatiak. Ők mindenkit kizárnak. Ezzel szemben ennek a gondolkodásnak is része az, hogy alacsonyabb rendűek vagyunk a „nemzetközi háttérhatalomhoz” képest, emiatt hangzanak el olyanok, hogy „nem tudok magyar lenni a saját hazámban”. A stabil identitás és státusz hiánya a gyengeség érzésével párosulva arra készteti őket, hogy az erő és a büszkeség érzését keltő hagyományokat vegyenek elő (vagy kreáljanak ilyeneket). Ők gyakran felismerik, hogy a bizonytalan helyzet oka a javak (globális szinten) egyenlőtlen elosztása, ezért bank- és multiellenesek.

Őszintén szólva, baromi nehéz ilyen közgondolkodásban identitást találni. (Ebből a szempontból tényleg nehéz „magyarnak lenni”, mármint úgy, hogy azt értsék is az emberek.) Nehéz EU-kritikusnak lenni, amikor az egyik oldal sorban áll, hogy beszophassa a német vagy francia lobbitörekvéseket, a másik oldal harciasan kikel ellenük, hogy a saját monopóliumát és oligarcháit erősíthesse, a harmadik pedig kenterből elutasít mindent, nem téve különbséget nagypolitikai játszma és civil kezdeményezés között, különböző jobb-rosszabb EU-s intézkedések között. Így vagy úgy, de szinte csak provinciális, saját kuckónkon belül pattogó hangok hallatszanak. A Békemenet „nem leszünk gyarmat” molinója azért ironikus, mert már rég gyarmatosítottuk magunkat: agyunkat, gondolkodásunkat. Az egész folyamat egy olyan önbeteljesítő jóslat, ami megtizedeli a konstruktív közéleti törekvéseket, mert a politikai ügyekbe bocsátkozó polgár vagy alázatosan lohol a teljesen más társadalmi környezetre kitalált nyugati minták után, vagy a rendszerbe nem belelátva, bábok ellen küzd.

Holott lenne mibe kapaszkodni, és lenne mi ellen (és főleg mi mellett) küzdeni. Fel lehetne ismerni, hogy nem egyedül élünk Kelet-Európában, a környező országokban hasonló gondokkal és gondolatokkal bíró emberek hasonló küzdelmeket vívnak. Példának okáért az öngyarmatosítás jelensége általános a régióban. Ők természetes szövetségeseink, lengyelek, csehek, szlovákok, románok, bolgárok, ukránok, horvátok, szerbek. Mindannyiunk fejében az jár, hogy mi, keletiek, csak a nyugat mögött kulloghatunk. Pedig ha felismernénk hasonlóságunkat és közös érdekeinket, akkor talán együtt arra is ráébredhetnénk, hogy Európa a miénk is, „keletieké”. Mi is értékesek vagyunk, pont annyira, mint a „nyugatiak”, kultúráink nem csak a sokszínűség propagandájába valók, és jogunk van beleszólni az európai ügyekbe, ellensúlyban a francia agrárlobbival vagy a német óriáscégekkel. Nem elég azon siránkozni, hogy „Brüsszel” milyen döntéseket, rendelkezéseket hoz, hiszen Brüsszel elvileg mi (is) vagyunk – foglaljuk hát vissza az intézményeket, és vegyünk részt rendesen az irányításban! A részvételiség, aktív állampolgárság és a civil nyomásgyakorlás – szóval ez az egész "semmit rólunk nélkülünk" cucc, ami időről-időre itthon is felbukkan  európai szinten is működhet, csak fel kell ezt ismernünk, túl kell lépnünk (gondolkodásban és gyakorlatban) az országhatárokon. Az eurokrácia megzabolázása a nyugat-európai állampolgárokkal is közös érdekünk, az összes megbízóitól eltávolodott döntéshozóval szemben. De amíg nem ismerjük fel, hogy nem vagyunk alsóbbrendűek, amíg nem fogadjuk el, hogy részei vagyunk az európai népek közösségének – és különösen a kelet-európai népek közösségének – addig nem is leszünk képesek hatásosan irányítani a sorsunkat. Magyarnak lenni jó, és európainak lenni is jó, emellett pedig bőven van miért küzdeni. És lehet is. A kulcs az, hogy nem kell eleve vesztes pozícióból hadakozni.

Lehajlok a szent humuszig:
E szűzi földön valami rág.
Hej, égig-nyúló giz-gazok,
Hát nincsen itt virág
?

De van. Csak jó szemüveggel kell nézni.

Birtalan Gy. Gergő

[Az írás Melegh Attila, Gagyi Ágnes és egyéb társadalomtudósok kutatásaiból, vitairataiból merítkezik]

 

2013.07.10. 18:06 Madibainges


67 komment

Címkék: európa hallgató? antipopulizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr365397486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szarazinda 2013.07.11. 12:24:19

De hát, ha egyszer tényleg primitív, provinciális és ostoba ez a nép, akkor mégis miért kellene az ellenkezőjét szajkózni?

Ettől még sem majmolni, sem minden jónak beállítani a nyugatott és annak intézményeit, túlértékelt civilizációs szintjét nem kell, tényleg iszonyatos naivitás ezzel kapcsolatban van a ballib oldalon, de ez nem változtat a tényeken. Összehasonlíthatatlanul egészségesebb identitásuk van a cseheknek és talán kevésbé, de a lengyeleknek is, a velük való összehasonlítás is önámítás.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2013.07.11. 12:32:37

minden szidalom, ítélet mögöttes tartalma:
"bezzeg én" vagy "bezzeg mi",
1/ értelmiséginél a környezethez képest
2/ fideszesnél más csoportokhoz képest
3/ szélsőjobbnál mindkettőhöz képest...

mindhárom eset hamis identitás

titanvuki 2013.07.11. 12:39:05

@Szarazinda: "De hát, ha egyszer tényleg primitív, provinciális és ostoba ez a nép, akkor mégis miért kellene az ellenkezőjét szajkózni?"

Pont annyira, mint akármelyik másik. Ne hidd, hogy egy átlag osztrák többet lát a világból, mint egy átlag magyar. Pont ugyanolyan hülye/okos mindkettő. Az egyetlen különség, hogy az osztrák történelmileg szerencsésebb országba született.

2013.07.11. 12:43:53

"Magukat a nyugatiak alá helyezik"

Nem, pont hogy egyenlőnek érzik magukat a nyugatiakkal, ezért bántja őket (minket), hogy egy ennyire korrupt, ostoba, hatalmukkal visszaélő bürokraták uralják az országot többszáz éve.

Az aki magát a nyugatiak ALÁ helyezi, az pedig azt mondja, hogy nem baj, ha lopnak-csalnak-hazudnak, nekünk ez is megfelel.

Sárga Király 2013.07.11. 12:50:27

@Wendriner Piroska sakál és balerina: Szerintem pont ennyire korrupt politikusok és oligarchák irányítanak Nyugaton is. A különbség szerintem az, hogy a tényleges gyarmatosítás idején az angol/francia/belga állam irtózatosan megszedte magát, aztán okosan használta ki helyzeti előnyét. És egyetlen kis ország - legyen bármilyen jól szervezett és fejlett gazdaságú - sem prosperálhat úgy, mint a fél kontinenset elfoglaló szomszédja.

titanvuki 2013.07.11. 13:08:17

@Sárga Király: "És egyetlen kis ország - legyen bármilyen jól szervezett és fejlett gazdaságú - sem prosperálhat úgy, mint a fél kontinenset elfoglaló szomszédja."

Kiváló példa erre Svájc is, ugye?

Gábor Pápay 2013.07.11. 13:12:23

@titanvuki: vagy Luxenburg.

2013.07.11. 13:15:52

Az egész az egóról szól. Az egó valójában egy túlzottan szoros, merev viszony a saját énképünkkel, ami ráadásul illuzórikus. Ekkor kényszerré válik az összehasonlítás másokkal és ebből vagy az lesz, hogy pánikszerűen hinni és bizonygatni próbáljuk, hogy mi mindenkinél jobbak vagyunk, de ellentétes irányba is ugyanúgy megnyilvánulhat az egó, amikor inkább azt az utat választjuk, hogy mi mindenkinél hitványabbak vagyunk. Az előbbi hatóképesebbnek, az utóbbi stabilabbnak tűnik, hiszen azt senki nem fogja számon kérni, hogy most éppen miért nem voltál elég hitvány, ha egyszer azt terjeszted, hogy az vagy.
Az első iránynál játszák a hőscincért, a meg nem értett zsenit, akiknek húúúú hol kéne lenniük, ha nem esküdött volna össze ellenük a világ. A másiknál pedig tudattalanul azt hiszik, hogy ha majd megalázzák és leszólják magukat, akkor majd szimpatikusabbak lesznek más nagyseggű népek szemében, akik majd talán hű fegyverhordozójuknak fogadják. Másokat idealizálnak, feltétel nélkül istenítenek, figyelmen kívül hagyva hibáikat. így felvilágosultnak próbálnak tűnni és mást magasabb rendűnek látni, ahol buksisimogatásért pitizhetnek. De olyan is van, hogy ez ide-oda váltogat, szélsőségesen csapong, akár nagyon rövid időközökkel. Szélsőségeseknél gyakori(ott pl. a nemzetiség a gumicsont), hogy egyik percben még ájuldoznak, hogy a magyarok a legnagyobb istenkirályok az univerzumban, aztán 10 perc múlva kicsúszik a szájukon egy olyasfajta megjegyzés, hogy hát igen a magyar ember az ilyen meg olyan...

A gyógyulás és a megoldás nem az, hogy na jó, akkor gondoljuk magunkat kicsit ilyennek is néha meg olyannak is néha, vagy gondoljuk azt, hogy közepesen vagyunk ilyenek-olyanok, HANEM ABBA KELL VÉGRE HAGYNI ENNEK AZ EGÉSZ "ILYENEK-OLYANOK VAGYUNK ÉS AZ FONTOS" DOLOGNAK A HALÁLOSAN KOMOLYAN VÉTELÉT. A KULCS, A LAZA VISZONY AZZAL A KÉPPEL, AMIT MAGUNKRÓL HISZÜNK, MÁR CSAK AZÉRT IS, MERT LEHET, HOGY AZ EGÉSZ TELJESEN TÉVES... és akkor majd nem tűnik a világ egy fenyegető barátságtalan helynek, az élet megszűnik túlélésnek lenni, magától megjön a könnyedség, életkedv és életöröm.

Kék az ég 2013.07.11. 13:16:21

@Sárga Király: Ezert aztán a világ egyik legkisebb állama a világ egyik leggazdabb állam. Szingapúr.
Kenterbe veri a félkontinensnyi összes ázsiai országot...MINDENBEN.

hokispók 2013.07.11. 13:20:39

@Wendriner Piroska sakál és balerina: Ez a hozzászólásod is pont azt bizonyítja, hogy a nyugatiak alá helyezed magad, hiszen azt feltételezed, ott nem ugyanolyan korrupt, ostoba, hatalmukkal visszaélő bürokraták ülnek a bársonyszékben, mint idehaza. Miért feltételezed, hogy okosabbak és becsületesebbek? Ugyanolyan hulladék banda, mint a magyarországiak, csak az ő lopásaikon nem húzod fel magad, mert nem érint téged (közvetlenül).

Kék az ég 2013.07.11. 13:21:20

@ébrenjáró: A végkövetkeztetés nem igaz.

Éppen azért van az egó, MERT valóban rosszabbak vagyunk (irigység, mindig másokat hibáztatás, oldjon meg mindent a Vezér/Atyánk/fonok stb).

Innen jön a szánalmas beképzeltség (6:3, Nobel-díjasok száma stb).

Ha nem lennénk nem jönne ez a dolog, mert nem lenne rá szükség!

Pont attól boldog a magyar hogy mi vagyunk a legokosabbak stb. de ha nem akkor legalább jobbak mint a szomszéd románok, szlovákok vagy ha meg az se igaz mar akkor jobbak mint a cigányok.

Kék az ég 2013.07.11. 13:25:03

@Brother Hate: Ott tizedéért repül a politikus !

Itt meg a nép MEG BÜSZKE IS RÁ ha a part vezére tahó macsó módra leszólja a nőket, vagy flegmán plagizál, diplomát vesz vagy nyíltan a nép pofájába hazudik.

chatendeux 2013.07.11. 13:27:00

@Kék az ég: kivéve h mind svájc mind luxembourg évszázadok óta segget nyal, csak h ne foglalják el őket.Singapur is. ezek gyors halak, de nem nagyhalak. Okoskák

titanvuki 2013.07.11. 13:31:24

@chatendeux: Svájc milyen segget nyal, már bocs? Mindenki a bankárok seggét nyalja manapság, márpedig az egy négyzetméterre eső bankárszám ott elég tetemes.

Sárga Király 2013.07.11. 13:34:08

Persze, egy ország lehet egyszerre kicsi és gazdag, ha mindenki oda pakolja a pénzét, és közös érdek, hogy békéje, jóléte fennmaradjon. Talán általánosítóan fogalmaztam, de a válaszokban is három kivételt említettek.

chatendeux 2013.07.11. 13:38:06

megízlelték ők már mind a francia mind a német popsit.manapság nem divatos europában hadseregekkel térdrekényszeríteni valakit, ma bruxelles a mumus, meg a pénzescsap. de nem volt ez mindig így. és (sajnos) valószínűleg nem is lesz. a svájci bankárok nagy része már ki van utasítva az USA-ból....a szent pénzügyi háború nevében;) és ha olvasol külföldi cikkeket épp nemrég kapta meg a német adóhatóság egy elegáns CD-n azoknak a kedves polgárainak a listáját akik elfelejtettek otthon adótfizetni:) ez a seggnyalás modern formája.

Melchi Zadok 2013.07.11. 13:38:37

@Brother Hate: viszont te meg csak magadat nyugtatod azzal, hogy ott, odaát sem működnek másként a dolgok.
pedig de. de ennek felismeréséhez tapasztalatok kellenek, amit nyilván nem minden polgártársunknak adatik meg.

természetesen nyugaton is van korrupció és korrupt politikusok.
viszont a korrupció nem hálózza be gyakorlatilag az egész gazdaságot, mint nálunk. óriási különbség, hogy ott elhúzódva a szemek elől a fák közé járnak szarni, és közben reménykednek, hogy sajtó, nem kapja fel a fejét és a rendőrök sem vágják őket sittre, míg a mi politikusaink ország szeme láttára hatalmas hírverés mellett az ügyészség és a rendőrség aktív közreműködése mellett szarnak a terített asztalra.

incze 2013.07.11. 13:38:46

@titanvuki: "Pont annyira, mint akármelyik másik. Ne hidd, hogy egy átlag osztrák többet lát a világból, mint egy átlag magyar."

Nem pont annyira. Magyarország (néha egészen durván) kilógó értékeket ér el lényegében minden az attitűdökkel kapcsolatos kutatásban (a minap pl. a korrupcióval szembeni attitűdben lett nagyon leszakadt utolsó). Nem csak a tények ismerete számít, hanem az is, hogy az milyen nézetrendszerbe (vagy inkább nézetsémába, mert ezek nem "rendszerek") ágyazódik. Magyarország pillanatnyilag minden objektívnek nevezhető vizsgálat és fölmérés szerint a világ egyik legszarabb helye, és még mindig úton van lefelé. Ezek a vizsgálatok pedig nem az értelmiségi izék véleményét mutatják ki.

memiklos 2013.07.11. 13:39:26

Bizony bizony néha állást kell foglalnia a felnőtt embernek,ki-ki ízlése szerint teszi ezt szabad akaratából!

Van e jellemző "magyar" tulajdonság ,nem tudom,de érdekes ,hogy művészeink ,gondolkodóink, szavai évszázadok óta ugyanarról mesélnek!(Széchenyi,Ady,Móricz stb.)

Csak össze kell vetni a mával és ordít a hasonlóság,azaz századok óta mintha megállt volna mentalitásban, gondolkodásban,társadalom építésben a történelem kereke:)

Miközben pl. az északi társadalmak,szinte megvalósítják a hajdanvolt kommunista eszményeket,persze kapitalista alapon.

Csak példának említem ,arrafelé már a munka nélküli "emberhez méltó" megélhetés társadalmi szintű biztosításáról vitáznak!

Felfedezték a társadalmi béke gyarapítja csak igazán az egykor kizsákmányolóknak nevezett réteg gyarapodását:)))

FarkasAM 2013.07.11. 13:44:42

Na most olyat teszek, amit soha nem szoktam nyilvánosan (most se tenném, csak nincs kontaktom a szerzőhöz, megszerezni meg lusta vagyok):
a saját tanulmányomat ajánlom, merthogy én igen sokat foglalkoztam a kérdés történeti gyökereivel, és két éve összegeztem:

kalozpart.org/2012/09/23/szittya-nacionalizmus-vs-birodalmi-progresszivizmus/

Megjelent ez az írás a Replikában is, normális tanulmányként, csak nincs fenn a neten.

üdv
FAM

WLaci 2013.07.11. 13:47:10

@Kék az ég: Nem feltétlenül rosszabbak, inkább elzártabbak, provinciálisabbak (a nyelv miatt), erre rátesz a környezet viszonylagos monotonitása (nincs tenger, nincs magashegy, van puszta). Ebből bizonytalanság fakad, abból meg agresszió, alaptalan kihaénnem hülyeségek (6:3 és társai). Igazából egy átlagos, különös teljesítményekkel nem rendelkező, de érdekes kultúrájú, nyelvű nép, komoly országokból nézve kicsit megmosolyogtató nacionalizmussal.

s 2013.07.11. 13:48:52

Erről csak annyit, ha ma Mikszáth véletlenül feltámadna, és körülnézne, hát nagyon nem lenne meglepve. Kérne egy kávét, egy szivart, majd megkérdezné: Mivel töltöttétek az időt addig, amíg nem voltam veletek? Merthogy bármivel is, az nem igazán látszik.

memiklos 2013.07.11. 13:58:25

@s: Igen ez a LÉNYEG oszt minek hívjuk,szidjuk,vagy nem,szinte lényegtelen:)))

Sárga Király 2013.07.11. 14:04:59

@incze: Ez is csak nézőpont kérdése. Egy átlag dárfuri, afgán, észak-korai, de egy moldovai lakos is tapsikolna, hogy ha ezen a "híresen szar" helyen lakhatna. A mélymagyar bánat is addig ér, hogy kicsi a zsemle és késve járnak a vonatok - pedig van ország, haza, ahol se vonat, se zsemle, az elérhető vízforrásokat pedig kalasnyikovos pásztorok őrzik.

memiklos 2013.07.11. 14:11:50

@Sárga Király:

Sőt vegyük az ősember életmódját és mindjárt mi vagyunk a fejlett nyugat,na neeeee,miért kéne példának tekintenünk őket?
"mélymagyar bánat is addig ér, hogy kicsi a zsemle és késve járnak a vonatok"

Irigyellek,hogy csak ennyi a gondot érzékelsz kis hazánkban,lényeglátó és boldog ember lehetsz:)))

GERI87 2013.07.11. 14:17:22

Persze hogy a nyugathoz mérjük magunkat, ha már a nyugati kultúrkörbe tartozunk és onnan érnek minket hatások, nem pedig keletről...az hogy a gyengébbhez képest mik vagyunk, sosem volt értelmes mérce.

"Ők természetes szövetségeseink, lengyelek, csehek, szlovákok, románok, bolgárok, ukránok, horvátok, szerbek."

Attól még hogy egy földrajzi, történelmi régióban vagyunk, még nem vagyunk egyformák és egymás "természetes" szövetségesei.

A Jagelló Közép-európai birodalmi perszonáluniós gondolatától kezdve, a dunai konföderációs álmok, meg a Tallintól Athénig érő államszövetségi tervek mind mind a periférák kiszolgáltatottságát akarják megszüntetni, de ez nem megy és nem is fog.

A csehek, szlovének, észtek úgy döntöttek 20 éve hogy szépen levedlik a régió nyűgjeit, és erre minden esélyük meg is van...

incze 2013.07.11. 14:24:53

@Sárga Király: "Ez is csak nézőpont kérdése."

De hát pontosan erről a "nézőpontról" beszélünk, ami bizony nem "csak". Minthogy ez a "nézőpont" határozza meg, hogy mit (nem) teszel, miért (nem) és hogyan (nem), még akkor is, ha az egyáltalán nem teljesen független mindeféle negy tehetetlenségű ("objektív") tényezőktől.

Sárga Király 2013.07.11. 14:26:04

@memiklos: Nem, nem csak ennyi gondot érzékelek, de ha nem haragszol meg, nem kopizom ide az elmúlt 20 év összes sajtóhírét, politikai és pénzügyi botrányát.

Arra próbáltam utalni - de ha nem érted, le is rajzolhatom - hogy a mindennapi nyomorúság ellenére Magyarországon: nem pusztít járvány és éhhalál; nem járják fegyveres különítmények az országot, és ölnek iskolás lányokat a sáríára hivatkozva. És, nem is egy keményvonalas diktatúrában élünk, ahol már az előző kommented után elvittek volna kirándulni - feltéve, ha egyáltalán láthattál már számítógépet. Észak-Koreában pl. utóbbi sem számít gyakori dolognak.

A folyamatos önpofozás, siránkozás és rosszindulatú acsarkodás helyett lehetne kicsit annak is örülni, amink van, és azt meg is őrizni. Hidd el, itt sem lophatnának mindent kétpofára, ha a lakosság nem enerváltan, legyintgetve nézné mindezt, hanem odacsapna néha.

salv 2013.07.11. 14:27:30

Sajnos van az orszagban par millio ember, aki annyira hulye, hogy nem birja felfogni, hogy Magyarorszag nem egyenlo Orbannal es bandajaval. Ezert konnyu elhitetni veluk, hogy Magyarorszagot, a magyar embereket tamadjak. Pedig valojaban egy utonallo bunozot es bandajat tamadjak - nagyon helyesen.

titanvuki 2013.07.11. 14:29:06

@incze: "Magyarország pillanatnyilag minden objektívnek nevezhető vizsgálat és fölmérés szerint a világ egyik legszarabb helye, és még mindig úton van lefelé. "

Ez egy akkora ordas baromság, hogy nincs is mit vitatkozni rajta. Menj el Afrikába, Ázsiába, Indiába és Kínába is, aztán lásd, hogy 3-4 vagy inkább 5.000.000.000 embernek betevő falatja sincs. Magyarország gazdag ország. Igaz a világ élvonalának a végén, és persze az ember mindig felfelé tekint, de attól még ez a helyzet.

titanvuki 2013.07.11. 14:30:06

@chatendeux: Ezt politikának hívják. Abban persze azért egyetértünk, hogy van azért benne némi seggnyalás is :-)

GQ 2013.07.11. 14:32:23

@Sárga Király: "nem járják fegyveres különítmények az országot" - egyelőre, de ami késik, nem múlik. :)

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.11. 14:35:32

Én nem szidom a hazámat, legalábbis megkülönböztető módon nem, szerintem ugyanolyan szardarab az emberek 80%-a a világon, mint ahogy a magyarok 80%-a. Ja, és szardarab nálam az, akit én annak tartok :-)

incze 2013.07.11. 14:40:39

@titanvuki: "Ez egy akkora ordas baromság, hogy nincs is mit vitatkozni rajta."

Nyugodtan nevezd ordas barmoknak a honfitársaidat, akik alkalmanként válaszolgatnak az ilyen-olyan kérdésekre, amből aztán ez kijön.

2013.07.11. 14:42:20

Ady és Széchenyi művei, kritikus megjegyzései közismertek, viszont Berzsenyi Dániel A magyarországi mezei szorgalom némely akadályairul (1838)c művét (Berzsenyi Dániel összes művei, Századvég, 1994)nagyon kevesen ismerik.Nálam könyvjelzőzve van, fontos műnek tartom, őszinte, kemény, jobbító szándékú tényfeltáró jellegű írás. A köznevelés,a kultúra fontosságára hívja fel a figyelmet.
Szerintem egyáltalán nem volt a közbeszéd része az "önmagunk lenézése" - pontosan ellenkezőleg, túlságosan is fennhordták az orrukat, büszkék voltak és nem látták, hogy sárban tocsognak. Az önmarcangolós imázs kialakulását kb. 1849 környékére helyezném,ez erősödik fel és alakul át az agrár- és munkásmozgalom által (irányt vált, már nem a polgárság és a köznemesség marcangolja önmagát, hanem őket marcangolják). Ma már értelmetlen és felesleges mindkét álláspont (a fennhordás és a marcangolás)mert globalizált világban élünk,él és virul a multikulti. Pontosan azért csodálkozik ránk Európa, mert nem hitték, lesz olyan ország,aki hátat fordít a mának, halott eszméket és embereket exhumál (Klebelsberg,Széll stb.)ezekből építkezik,ahelyett hogy a jövőbe tekintene. Megmondani azembereknek,hogy vegyenek részt, amikor látványosan nem akarnak részt', szintén ostobaság - de én sem tudok ennél jobbat kitalálni :)

olcso 2013.07.11. 14:42:36

@salv: Pontosan.

Egyebkent idekinn neha azt hiszik, hogy nem beszelem a nyelvet, mikor Orbanekrol meselek. Szoval ennyit a "nyugaton is ugyanolyan korrupciorol" (gyengebbeknek: el sem tudjak kepzelni, ami otthon megy, nem hogy itt is az menjen).

titanvuki 2013.07.11. 14:42:53

@incze: Tekerheted, ahogy akarod, szarozhatod az országot, mert éppen nem olyan irányítja, akit te (vagy én) szívesen látsz, de attól még nem igaz, hogy Magyarország szar hely lenne. 10-ből 8 ember a világon boldogan cserélne veled, hogy itt élhessen.

memiklos 2013.07.11. 14:46:05

@Sárga Király:
De hiszen Te írod "ha a lakosság nem enerváltan, legyintgetve nézné mindezt"
ez az amiről már író,gondolkodó elődeink is beszéltek!
A magyar mentalitás (ha létezik ilyen)
talán ebben nyilvánul meg és nem sok köze van a nagypolitikához. Véleményem szerint minden politikai rendszerben megtalálható volt ez a mentalitás.
A járvány és éhhalálra még egy kicsit várni kell,a diktatúra na az még csak igazán "nézőpont" kérdése,mint ahogyan írtad korábban!

BKV reszelő 2013.07.11. 15:07:03

Majd rájössz, hogy mi lehet ennek az oka, ha egyszer okmányirodára mész. Annyit segítek, hogy a bezzeg nyugaton, ami szar hely, postán is lehet jogsit cserélni, nálunk 3 óra sorban állás után mehetsz a postára, majd újabb egy óra ülés után megtudod, hogy mikor kapsz valamit. Szóval szar ez, talán azért ilyen a közbeszéd. Ha nem lenne szar itthon annyi minden, a közbeszéd is mással foglalkozna. Induljunk ki ebből.

incze 2013.07.11. 15:08:44

@titanvuki: "Tekerheted, ahogy akarod, szarozhatod az országot"

Még mindig nem értjük egymást. Én semmit sem tekerek, pusztán megjegyeztem, hogy az utóbbi évek lényegében minden vizsgálata szerint az országot "szarnak", azaz benne magukat kiszolgáltatottnak és vesztesnek érzik a magyar válaszadók lényegesen nagyobb arányban, mint másutt. Az én véleményem ebben speciel nincsen benne, arról én semmit nem mondtam, valószínűleg egy kicsit fölfelé húzná az átlagot. Te ezeket az embereket ordasbarmozod le, nem engem.

Az egészet azért tartottam ideillőnek, mert nem egészen úgy áll, hogy az Ady Endrék (fulladjon meg, lehetőleg máma még) nyafognának eltartott újjal mindenféle elit hóbortokból kifolyólag.

BKV reszelő 2013.07.11. 15:10:50

@BKV reszelő: Kihagytam azt, hogy egy-három hónapra adnak időpontot, ami önmagában nonszensz. De olyan az ország, mint a lakóinak többsége, nemtörődöm, agyatlan, közönséges, agresszív és buta.

tundrazuzmo (törölt) 2013.07.11. 15:27:07

Az osztrák paraszt annyira demokratikus,
A francia nyugdíjas annyira felvilágosult,
A német gyári melós a polgári értékek letéteményese,
A holland kertész a szabadságjogok őre.

Tényleg így volna? NEM.
Ők hazudják ezt magukról? NEM.
Mi hazudjuk ezt róluk? NEM.
Elhisszük anélkül, hogy hazudná bárki is, már akinek az önértékelése a megvert kutyáéval egy szinten van.

Jegyezzük meg: a Nyugat egy égtáj, és nem a haladás szinonimája.

Melchi Zadok 2013.07.11. 15:34:58

@tundrazuzmo: akkor irány azerbajdzsán. mármint neked. esetleg az orosz tundra. ha már zuzmó.

BKV reszelő 2013.07.11. 15:35:50

@tundrazuzmo: Jegyezzük...de csak majd akkor, ha nyugat felé nem lesz egyre jobb minden. Addig a nyugat a fejlődés szinonimája marad...hacsak nem olyan az ember, hogy elhiszi, van piaci kereslet a hátfelé nyilazásra.

Zb74 2013.07.11. 15:53:11

@s: Ha ma Mikszáth feltámadna, egy pozitív változásnak biztosan örülhetne: a kürtős kalács feltámadásának. Ezt ugyanis már egy 1889-es írásában a kiveszett magyar ételek közé sorolta.

Amúgy ugyanebben A magyar konyha című szösszenetében írta a következőket is:

"Ha beáll egykor a rideg közöny, melyet a kozmopolitizmus előtologat, ha minden érzés megszűnik a rög iránt, az idealizmus roncsai közt még mindig ott lesz varázsnak a magyar konyha. Lehet elfásult, kiégett a szív, lehet mindenféle ferde okoskodással szaturálva az elme, de a gyomor makacs és őszinte, a gyomor azt fogja kiáltani: »magyar vagyok, magyar maradok!«" S lőn.

Messzi Vetek 2013.07.11. 16:41:53

@BKV reszelő: úgy érted, mint te magad. :)

titanvuki 2013.07.11. 16:55:31

@incze: Először is csúsztatsz: nem ordas barmoztam le senkit, azt mondtam, hogy az, hogy Mo. a legszarabb helyek egyike, az bizony ordas baromság.

Másodszor:

" a magyar válaszadók lényegesen nagyobb arányban, mint másutt. Az én véleményem ebben speciel nincsen benne, arról én semmit nem mondtam, valószínűleg egy kicsit fölfelé húzná az átlagot. Te ezeket az embereket ordasbarmozod le, nem engem."

A másutt allatt mit értünk? Nyugat-Európát, teljes Európát vagy a komplett világot? Csak mert az elsőnek beírthozzászólásod alapján a világot kell érteni alatta és akkor nekem van igazam: Magyarország nem szar hely.

incze 2013.07.11. 18:33:17

@titanvuki: Elnézést, tényleg egy másik válasz ordasbarmozott, nagyjából ugynarra hivatkozva mint te, hogy Budapest jobb hely, mint Darfur, innen a tévedés.

Én nem egy fölmérésről beszéltem, hanem nagyon sokról az utóbbi évekből, amelyek a legkülönbözőbb tematikákban készültek (korrupció, anitszemitizmus, idegenekhez való viszonyulás, általános és fogyasztói elégedettség, egészséggel kapcsolatos énkép, etc.). Ezek mögött a legkülönfélébb szervezetek álltak (FAO, Amnesty, valami zsidó világszervezet, OECD, etc.), ennek megfelelően a merítés is eléggé eltér, a kép azonban meglepően azonos.

Lehet, hogy egy "objektíve kevésbé egészséges" ember Szomáliában egészségesebbnek ÉRZI magát egy honi magyarnál (akinek a nyavalyáival, ha tudna róla, a szomáliai esetleg szívesen cserélne, bár a fene tudja). És neked azzal bajod van, hogy az "nem egy objektiív dolog", ha egy ilyen rangsorban ilyenkor Szomália előzi Magyarországot. De arról beszéltem, hogy milyennek látja, érzékeli a nem ballibsi, nem Ady magyar az adatok alapján ezt az országot: elég szarnak, és szarabbnak, mint amilyennek másutt érzékelik országukat 'a zemberek".

És az okok egyáltalán nem "ballibek", vagy magaskult eredetűek, ha végignézed ezeket a fölméréseket. Az országot pl. szuttyogatják a zsidók (68%-nyi magyar ad több-kevesebb hitelt a közismert antiszemita világuralmi toposzoknak: óriási világcsúcs), a politka előjel nélkül szennyes, etc.

Elég közismert dolog, amit mondtok, a magyarok valóban sokkal rosszabbul érzik magukat, mint amire anyagi helyzetük alapján következtetni lehetne (már azok szerint, akiknek az anyagi lét és e között meghatározó kapcsolatnak kéne fönnálnia).

titanvuki 2013.07.11. 19:01:19

@incze: "
Elég közismert dolog, amit mondtok, a magyarok valóban sokkal rosszabbul érzik magukat, mint amire anyagi helyzetük alapján következtetni lehetne "

Éppen erről beszélek. Magyarország nem szar hely. Az más kérdés, hogy esetleg sokan annak érzik.

Outlooker 2013.07.11. 19:41:03

10 éves tapasztalatól mindom, hogy Mo. feleannyira se szánalmas mint amennyire érzik magukat az emberek a nyugati ideához képest.
Itt is probláma a korrupció, az átláthatatlan és bonyolult hivatali ügyuntézés stb. Olyan pedig nincs amit az arab vagy török ne tudna okosba megoldani.

maroz 2013.07.11. 21:38:36

@incze: Azért azt nem kéne teljesen figyelmen kívül hagyni, hogy mostanság bizony elég sokan és elég határozottan magyarázzák azzal a szar helyzetünket, hogy a ballibsik elkúrták. Amiben több megközelítésből is bőven van igazság, de a poszt szempontjából a leglényegesebb az, hogy pont a ballibsik voltak azok, akik nemlétező, általuk sem komolyan vett értékekre hivatkozva tűztek ki permanensen olyan célokat, amelyekről igen jól lehetett tudni, hogy a mi társadalmunk értékszerkezetével gyakorlatilag elérhetetlenek. Aztán egy idő után már nem is foglalkoztak a célokkal, hanem teljesen hisztérikus látszatokkal akarták elleplezni a töketlenségüket, a lehető legkonokabb valóságtagadó módon, keményen és határozottan nekimenve a falnak. Szerintem a ballib elit, benne a ballib értelmiségi elit felelőssége a mostani helyzetért óriási. És persze cseppet sem tűnik úgy, hogy akár csak egy picit is elröstellték volna magukat...

olcso 2013.07.11. 23:15:03

@maroz: Ballibsi elkúrós magyarázatok erdete: abban az időben lettem munkanélküli; fidesztől várom, hogy helyzetbehozzon; valójában én kúrtam el, de abban az időben; büdös zsidózás/cigányozás/külföldi tőkézés; végül egy szűk réteg értelmesen el tudja mondani mi a baja. Tehát nagyobb a füstje, mint a lángja.

incze 2013.07.12. 01:16:43

@maroz: Én itten most nemigen foglalkoztam azzal, ki miként magyarázza, hogy Magyarország szar hely. Azzal meg végképp nem, hogy ki miként magyarézza, HOGYAN lett szar hely, avagy (ahogy errefelé szokásosabb a kérdést élére állítani) KIK tették azzá, KIK MIATT szar hely. A "ballibsik" így magyarázzák, amazok amúgy, egy adag tömbmagyar egy harmadik módon, az egész nem nagyon érdekes, bár egy viszonylag szegényes szellemi turkálóból válogatja össze mindenki a nekivalót, és én ebben egy csomó olyan dimenziót látok, ahol nem balizé vagy jobbhogyishívják mentén van a szakadás.

Magyarország tartósan szar helynek számít egy-egy történelmileg nagyon rövid szakaszt leszámítva (pl. a konszolidált Kádár-kort, ahol szemben a manapsági hazugságokkal egy rendkívül szűk döntően intellektuális ellenzéket leszámítva legfeljebb rezsimkonform "építő szándékú" érted-nem-ellened-morgás volt). Ami annyit tesz, hogy

nagyon tartósan a közmegítélés által érzékelt potenciál alatt teljesít.

Ilyenkor (durván egyszerűsítve) vagy a közérzet durván túlbecsüli a potenciált (valamiért, de miért?), vagy a teljesítmény útjában állnak igen tartós, közjogi és hatalmi berendezkedésen átnyúló struktúrák, vagy persze mindkettő.

Én a "mindkettő"-t gondolom a nyertes tippnek (vagyis ország tényleges lehetőségeit az összes politikai narratíva MESSZE túlértékeli, ami maga után vonja és önmagában hordozza a téves célkitűzéseket, így a folyamatos kudarcot, ami pedig megágyaz a szoft polgárháborúnak, illetve a csodavárásra kondícionált mob cinikus manipulálásának).

Kék az ég 2013.07.12. 07:00:46

@chatendeux: Mert mi ugyan mit csinálunk?

Ugyanazt (sőt rosszabb mert mi ki is szolgálunk bárkit, bármikor, meg akkor is amikor semmi közünk azon hatalom játszmáihoz), de eredmény nélkül.

Kék az ég 2013.07.12. 07:06:34

@memiklos: @Sárga Király: Erre a néphülyítésre épít minden elnyomó rendszer!

Hisz ugye Kádár alatt is az ment hogy lehet nem jó, de ez a legvidámabb barakk.

Kék az ég 2013.07.12. 07:08:57

@salv: A többi 8 millió meg annyira hülye hogy otthon ül és várja a szült galambot, mert ellene tenni (szavazni) lusta és/vagy gyáva.

Lehet dönteni melyik a rosszabb.

Kék az ég 2013.07.12. 07:12:45

@WLaci: Bhutan meg elzartabb aztan megis boldogan elvannak az emberek a hazug, dicső mitosz gyártása helyett.

Nézd nálunk meg a nagy nemzeti szabadságharc amire mindenki pártállás nélkül lehet büszke (1848) is HAZUG, MÍTOSZKÉNT van tanítva.

Es senkit nem érdekel, hogy nem igaz, még az egyetemeken is úgy tanítják a hazugságokat róla!

Kék az ég 2013.07.12. 07:20:08

@Kék az ég: De hogy szebb legyen teli pofával gyúnyolodunk a Dako-román hazug elméleteken. Mert az szánalmas.

1848 sosem volt romantikus mítoszai az persze más.

Ahogy a parthus herceg elméletek is.

Hogy a 9x csavarodott Sziriuszi dolgokat (volt állami vezető által elodva!), meg az itt van a fold szíve hiteket, ne is említsük.

Zb74 2013.07.12. 11:50:18

Az I. csoport egyébként nem kizárólag értelmiségiekből áll (már ha van ennek a szónak egyáltalán bármi konkrét tartalma manapság), hanem inkább félművelt alakokból. Olyanokból, akik olvastak ezt-azt, egyszer-kétszer jártak Burgenlandban (vagy Berlinben, Londonban; mindegy is), és már azt képzelik, átfogó képük van a "nyugati" kultúráról, értékrendről, mindennapokról. Felépítenek magukban egy Nyugat-képet, és ami abba (itthon) nem passzol bele, azt lemucsaizzák, lebalkánizzák, leprovinciálisozzák. Az nem különösebben zavarja vagy érdekli őket, hogy a bennük élő Nyugat-képnek nem sok köze van a valósághoz. Aminthogy az sem, hogy amit esetleg tényleg megtapasztaltak a "Nyugat"-ból, az óhatatlanul is csak kicsiny szelete a nagyon is sokrétű - országonként, városonként, néha városrészenként eltérő - nyugat-európai világnak. Ha látták, hogy működnek a dolgok egy dán kisvárosban, mindjárt azt hiszik, úgy él az egész "Nyugat", a portugál falvak lakóitól a francia nagyvárosi emberekig. S ha Magyarországon valami is máshogy zajlik, mint az általuk "megismert" dán kisvárosban, akkor az már semmiképp nem is lehet "nyugati". Csakis mucsai, elmaradott és provinciális, hogy a súlyosabb kifejezéseket most ne is említsem. S mindebben az a szép, hogy önnön félműveltségüket képesek széles körű tájékozottságként feltüntetni, hovatovább saját magukkal is elhitetni.

Boys don't cry 2013.07.17. 10:55:09

@ébrenjáró: +1. egy az egyben. ego a kulcsszó.

Boys don't cry 2013.07.17. 11:31:24

Megosztom a gondolataimat, amik személyes tapasztalatok, nem reprezentatívak.
1. Az értelmiségi. Egyetértek. Induktív logikát fogok használni, az egyes esetből haladva az okokban visszafelé. Elnézést, hogy Krisztus előtt 30ezerig megyek, de beindított a téma.
Több barátom szenved (és ugye tényleg szenved) az Ady-szindrómában, teljesen alapnak véve, hogy '89 pillanatától máig 10-20-50-stb. %-kal jobban kellene élnünk, mert "ha nem vagyunk hülyék, már biztos nem itt tartanánk". Az értelmiségi nem meri hozzátenni "bezzeg Kádárt", bár ritkán, elejtett mondatokban még akár a legvidámabb barakk-nosztalgiát is előveszik. Azt nem értve, hogy a nyugattól Kádár vette fel a pénzt, hogy nagy nehezen mozgassa az országot haláláig, míg ki nem derült, hogy ezt bizony a gyerekeknek, nekünk, vissza kell fizetni. Még az értelmiségi is képes ezt beszopni. De ha ezt nem is, azt mindenképp, hogy a mi politikusaink baszták el, már a 19. század óta, vagy előbb, a dolgokat. A gyarmatosításnak, ipari forradalomnak még véletlenül sincs köze ahhoz, hogy itt tartunk. Szerintem az értelmiségnek tudnia kéne, hogy igenis érdemes visszanyúlni ezekig az időkig, mert a ma azért is ilyen, mert kivándorolva az emberiség bölcsőjéből az angolok jó felé indultak, lehet, csak egy sámán esőtáncán múlt, rohadt mindegy. A lényeg, hogy a britonoknak lett saját sziget, flotta, gyarmatok, ipari forradalom, alkalmazkodás a kapitalizmus minden előnyéhez. Aki most azt mondja, hogy nekünk nem, mert hülyék voltunk, az nézzen már erre a sima geopolitikai térképre.
2. Fideszes. Egyetértek. Rövidebb leszek. Én is voltam, túl vagyok rajt'. Ellenben szerintem kevesebb köztük az elvakult, mint várnánk, környezetemben a korfa tetején lévő szelektív hallásúak betegsége.
3. A szélsőjobbos. Na ezt is megjártam, és meg is jártam. Hozzám nagyon közeli pár emberke szenved ebben, a felük brutálisan exponált szókimondó, a felük disztingvál és alkalmas a kulturált diskurzusra, csak nem tudnak mit állítani a kapitalizmus helyére, csak valami bizarr feudalizmust.
Nálam ezek a tapasztalatok.

alfax 2013.07.17. 14:54:51

"egyéb társadalomtudósok " csak úgy tudnak nevezni egy olyan csoportot, aki nem úgy gondolkodik, mint egy másik csoport, hog "Fideszes"

Nekem semmi közöm a fideszhez, soha nem szavaztam se rájuk sem a jobbikra, nem alakítottam semmilyen identitást hozzájuk.

Csak elolvastam a történelemkönyveket, amiből kiderült számomra, hogy a világon az országok 99,99°°%-ban nem támogatják egymás jobb életét, hanem pont az ellenkezőjét teszik.

az is kiderült, hogy nyugat-európa szinte kivétel nélkül azért lett gazdag, mert elnyomás alatt tartot más népeket, jobb esetben valahol messze innen.

és emberismeretemből, valamint abból adódóan, hogy többet éltem külföldön, mint magyarországon kiderült, hogy a magyar "értelmiségi" nem elsősorban hazáját szereti, hanem utálja a sok parasztot.

Tök mindegy, hogy Fideszesnek csúfolja, vagy csak egyszerűen ugarnak, zsigerből gyűlöli, lenézi és szitokszóként használja a parasztot, a vidékit, a határontúlit.

na szevasztok

alfax 2013.07.17. 14:58:12

ja amúgy nagyjából egyetértek a cikkel. csak ne bélyegezne.

Madibainges 2013.07.18. 11:36:00

@alfax: Tipológiát próbálok állítani, ezzel nem 'megbélyegezve' a Fidesz összes szavazóját, s nem is a konkrét embereket jellemzem, hanem ezt a fajta beszédmódot, belső és külső diskurzust. S tényleg, mivel a Fidesz pumpálja ezt számtalan propagandacsatornáján keresztül (média és személyes hálózatok), nem nagyon tudom máshogyan hívni. Ez a Fidesz politikai bizniszének terméke, ezt adja el politikai profitért. És (érthetően) jól kel a piacon.

Ezzel természetesen nem jellemzem és nem szólom le az összes magyar melóst, vidékit, határontúlit. Egyébként is, mások is ugyanígy követik ezt a párbeszédet, más társadalmi rétegekből is.

Nem is beszélve arról, hogy a határontúli magyaroknak egészen más képük van a magyarországi politikáról, mint az itt élőknek. Számukra leginkább etnikai kérdés az egész, hiszen az ő országaikban nem ún "baloldali" és ún. "jobboldali" pártok vannak (persze ez itthon is hazugság...), hanem van A Magyar Párt. (Ez is kezd pluralizálódni, Szlovákiában az MKP-Híd ellentét, meg a Fidesz által tolt pártok az RMDSZ-el szemben, de összességében még mindig így tekintenek a kérdésre.)

És itt most érzelmi érvelésbe csapok át: kvázi-vidékiként (Kecskemét környéke), határontúli szülőkkel és szőlőművelő, disznótartó nagyszülőkkel nem fogom szidni a 'paraszt vidéki határontúliakat'. ;-)

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása