Szerintem a HaHa

A december óta tartó HaHa elleni kormánypárti lejárató kampány engem személyesen nagy büszkeséggel tölt el, hiszen nem minden nap szemel ki a kormánypropaganda egy csapatnyi huszonéves diákot és szidja őket hónapokon át. A támadások színvonala nem túl magas (lásd: soros-bajnai-gyurcsány-szdszes háttérhatalom ármánykodása), de a nap mint nap szajkózott rigmusok, idővel megteszik a hatásukat azok között, akik csak az egyik oldalt hallják. Most viszont, ha kérhetném: szót kér a vádlott. Aki még nem döntötte el, hogy hogy mi is a Hallgatói Hálózat, -a "liberálbolsevikok" újabb trükkje, hogy hatalomra jussanak, vagy a kormányt végre megbuktató hős forradalmi ifjúság- az hallgasson meg minket is (mert természetesen egyik sem igaz az előbbi kettő közül). Sok tévhit és rosszindulatú vád kering rólunk.

Először is nem vagyunk a FIDESZ ellenzéke! Nem akarunk helyette senkit se kormányra juttatni, mi a kormány elhibázott oktatáspolitikája ellen harcolunk elsősorban, és nem is a jelenlegi status quo-t akarjuk fenntartani. Kritikát fogalmazunk meg, és ha esetleg mások lesznek kormányon 2014 után, akkor őket is kritizálni fogjuk, ha kell, még akkor is, ha nem vonnak ki milliárdokat a felsőoktatásból és ha nem akarják drasztikusan csökkenteni az egyetemek autonómiáját, mert a köz- és a felsőoktatás ezen durván elhibázott lépések nélkül is átfogó reformra szorul.

forumplakat.jpg

Nem normális dolog, hogy aki kritizálja a kormányt és nem akarja, hogy körülötte a felsőoktatást szétverjék az a kormány szerint rögtön "idegenszívű bajnao-gyurcsányista zavarkeltő" és persze mivel tüntet, vagy kordont bont akarom mondani: beül egy pártszékház udvarára tiltakozni (és nem fogadja el a „halálra rémült”, amúgy mosolygó Selmeczi Gabriella által kínált süteményt) az rögtön anarchista is. Ha egy rendszer, egy intézmény vagy jelen esetben a kormány nem hallgatja meg a kritikát és nincs semmiféle kontroll fölötte (vagy alatta…), akkor szükségszerűen indul romlásnak és biztosan hanyatlani fog a teljesítménye. A civil szférának és az öntudatos állampolgároknak pont az a feladatuk és felelősségük, hogy véleményükkel és hangjukkal biztosítsák a kontrollt és a konstruktív kritikát. A Hallgatói Hálózat ezt csinálja az oktatás és az ifjúságot érintő kérdésekben.

Nem támogatunk egy pártot sem, mi nem szekértáborok, hanem ügyek mentén politizálunk. Nem pénzel, és nem irányít minket senki a háttérből. Ez utóbbi rágalmat különben senki nem is gondolhatja komolyan, aki volt már tüntetésünkön: hallotta például, hogy milyen minőségű a hangosítás és látta, hogy egy asztalra, esetleg kerítésre felállva mondjuk el a beszédeinket, egyik aktivista barátom például karácsonyra kapott hangosbeszélőt a párjától. Azt meg nagyon unjuk, hogy folyamatosan cáfolhatjuk az ilyen vádakat és egyre kevésbé reagálunk ezekre, mert egyértelmű, hogy csak a befeketítésünk a cél és minket nem érdekelnek a politika effajta mocskos játékai. Nem akarunk áldozatul esni a nagypolitika árokásási mániájának, de úgy látszik a FIDESZ-nek ellenség kell és ezek most mi lettünk. Sokan azt nem értik meg, hogy mi alapvetően nem egy pártpolitikai szervezet vagyunk: nem szavazatokat és hatalmat akarunk szerezni (mint a pártok), hanem az elveinket és a diákság érdekeit próbáljuk képviselni, de azt lehetőleg a szokásosnál hatékonyabb eszközökkel.

A másik fő célunk az öntudatos állampolgárság és a részvételi demokrácia eszméjének a terjesztése. Ez pedig nem áll szemben a képviseleti demokráciával, sőt! Minél tudatosabbak és minél inkább részt vesznek az állampolgárok a képviseleti demokráciában az annál jobban működik. Azt szeretnénk, ha minél több emberben tudatosodna, hogy nem négyévente van demokrácia! A HaHa bázis-demokrata és hierarchiamentes eszközeit is kritizálják páran (gyakran ezt jó indulatból, segítő szándékkal). Őket szeretném megnyugtatni, hogy igenis hatékonyak vagyunk, nézzék csak meg, milyen gyorsan reagálunk az egyes eseményekre és mennyi mindent csináltunk az elmúlt hónapokban. Ez pedig azért lehetséges, mert nincsenek köztünk olyan érdekkülönbségek, mint a pártokon belül, nem bizottsági helyekért és megrendelésekért teperünk. Mi szenvedélyből és öntudatosságból vagyunk aktivisták, nem érdekből! Ezért nincs szükségünk szigorú szervezetre és hierarchiára. Önkéntesek vagyunk és (természetesen) nem kapunk semmit azért amit teszünk, így nem is dirigál nekünk senki, mi mindannyian határozzuk meg, hogy mi a Hallgatói Hálózat. Mi, a sok kis hal állunk össze egy hatalmas hallá, egy nagy működő szervezetté, aminek nincsenek kézzelfogható keretei, cserébe viszont rugalmas és önálló. A hosszan tartó vitákra és a gyakori szavazásokra (időnként újraszavazásokra), pedig azért van szükség, mert konszenzusra törekszünk, nem leszavazni akarjuk az aktivista társainkat, hanem meggyőzni, mert így érhetjük el azt, hogy végül mindenki magának érezhesse a döntést és részt is vegyen a megvalósításában. Ezért hangozhat el például olyan, hogy „szavazzunk, hogy szavazzunk-e róla”. Ez valóban komikusnak tűnik, de ez kell ahhoz, hogy a konszenzus felé közeledjünk nehéz kérdésekben és mindenki elmondhassa, amit gondol. Mi így szeretjük ezt csinálni és ez kell ahhoz, hogy szeressük is csinálni, mert mindenki a saját szabadidejében aktivista, és azért mert fontosnak tartja a civil politizálást nem pedig érdekből. Egy pártban meg lehet mondani felülről, hogy mit gondoljanak a párttagok, mert ezért cserébe sok mindent kaphatnak (persze többnyire közpénzből, de ez már egy másik téma), mi maximum meggyőzzük egymást, ehhez pedig érett vitakultúra és hosszú beszélgetések kellenek. Természetesen nem kell más szervezeteknek hozzánk hasonlóan működniük, de örömmel látjuk, hogy sokaknak példát mutatunk (például a romániai egyetemfoglalóknak).

Leginkább azonban annak örülünk, hogy közbeszéd tárgya lett az oktatás és a civil politizálás az utóbbi hónapokban, mert igenis nekünk, mindnyájunknak kell öntudatosnak lenni, megbeszélni az ügyeinket, vitázni, érvelni és kimondani a véleményünket. Jó hangosan, hogy meghallják fent a kormányban is! A Hallgatói Hálózattal és a diákok önszerveződésével kapcsolatban, pedig csak annyit mondanék, hogy „Ez még csak a kezdet!”.

Dóra Márton

forumplakat2.jpg

2013.04.19. 13:30 Madibainges


24 komment

Címkék: hallgató? civil politika

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr975223064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I-brahi 2013.04.19. 16:24:25

Az egyik legérettebb cikk, amit olvastam a blogon. Gratulálok hozzá!

2013.04.20. 08:02:49

Ez szépen hangzik, de... kezdem a személyes részével, legyünk túl rajta hamar.
Szerintem te nagyon keveset éltél, felületesnek tűnik a hozzáállásod. A fiatalság lelkesedése (amit én is tudatosan használok azon a területen, amihez értek is) bőséggel táplálkozik a személyes tapasztalatok és kudarcok hiányából, valamint az elődök sikertelen erőfeszítéseinek alulértékeléséből.

A "magad módján" természetesen igazad van, de engedd meg, hogy mellétegyek egy másik nézőpontot.

Az általad leírt ideális demokratikus gondolkodás, önszervezés és egyebek mítosza ugyanolyan halhatatlan, mint más népmesék szereplői. Ez azonban jelen esetben egyáltalán nem jó tulajdonság! Megléte egyértelműen arra utal, hogy ugyanakkor eredménytelen is, és generációról generációra újra megszületik az igény erre az álomra.
Lelkes írásod lényegét szerintem szóról szóra elolvashatod, 10, 20, 50 vagy akárhány évvel ezelőtti kortársaid szövegeiben. Igen, szerintem a fiatal Orbán Viktor, az abszolút liberális, diktatúra ellen küzdő, az oroszok ellen korábban kimondhatatlan dolgokat nyilatkozó, ezzel számotokra ismeretlen mértékű személyes kockázatot vállaló(!), farmerben a Parlamentbe bevonuló demokratái nem hasonló, hanem pontosan ugyanazt a szerepet játszották el, ugyanúgy gondolkodtak és lelkesedtek, mint ti most.
Az elődök alapos megismerése(!) után érdemi választ kellene adnotok az alábbi kérdésekre:
- miben vagytok jobbak, mint mai "ellenfeleitek" a ti életkorotokban?
- miért váltak mára leküzdendő ellenfelekké?
- mi garantálja azt, hogy ti nem fogjátok ugyanezt az utat bejárni?
Vagy legalábbis elgondolkodni rajta két molinó és menő flashmob között ;-) Bocs.

Ennyit az elméletről, lássunk komolyabb dolgokat.
Amit leírsz, azt úgy hívják: civil társadalom, sejtszerű, de szervezett helyi felelősségvállalás. Ennek Magyarországon is megvolt a maga komoly bázisa és szervezettsége a rendszerváltás után: szakmai szervezetek, hivatalos ellenőrző szerep, stb. Ma ők nem jövőjükért aggódó, jócskán ráérő diákok, hanem 20-40-akárhány éves tapasztalattal rendelkező elhivatott szakemberek, akik kétségbeesetten szemlélik, hogyan foszlik szét a minket fenntartó ökológiai, társadalmi rendszer és infrastruktúra. Az ő hierarchiáikat (mert sajnos, minden valóban működő rendszerben elengedhetetlen az alkalmazkodásra képes, de szigorú, egyéni felelősségen és szerepeken nyugvó hierarchia) tapossa szét szisztematikusan, logóktól és jelszavaktól függetlenül, a mindenkori politikai vezetés - és használja ki a saját céljaira a mindenkori ellenzék. Ők azok, akik ma éhbérért, elfogadhatatlan körülmények közé száműzve próbálnak családot fenntartani. Egy részük ezt a folyamatot látva megpróbált politizáló szervezetté válni (Lehet Más a Világ), majd ebből ismét morzsolódva párttá lenni (LMP), majd az előre látható dicstelen pályát befutva szétkenődni a "profik" által üzemeltetett darálóban.
Ehhez képest a Haha egy diák vitakör, szép és fiatalos, de szánalmasan kevés.

Minek lát titeket egy elvetemült szakbarbár (én)?
Tökéletes alanyai egy mozgósítási hecckampánynak. Lelkesen írod, hogy a demokrácia nem négy évente van. Nos ez igaz is. Viszont választás, amin a politikai hatalom felosztásra kerül, igenis négyévente zajlik, és akiket ti reformálni szeretnétek, csak ezzel foglalkoznak. Nem véletlenül: az életük, egzisztenciájuk múlik rajta. A ti "ügyeitek" százalékokra és célcsoportokra fordulnak a profik kezében, így nagyszerű eszközt jelentetek:
- a hívő, ellenetek felheccelhető aktivisták mozgósítására: témát adtok, kontrasztot teremtetek (hőbörgő libsik kontra rezsicsökkentő kormány);
- elszívjátok a levegőt az észérvekkel, és ismétlem, a jelen helyzetben életbevágóan fontos, valódi, sok évtizedes tapasztalattal rendelkező, és veletek szemben módszeresen elhallgattatott, ellehetetlenített, kirúgott szakemberek elől;
- tovább növelitek azok számát, akik nem tudnak és akarnak politikai szereplőkkel foglalkozni, pártokra szavazni.

Én magam nem hiszek a parlamentáris demokráciában.
Viszont amíg létezik, addig ennek matematikai törvényeit nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Ti a politikán kívüliséggel csökkentitek a szavazni kívánók számát, viszont növelitek a maradékban a valóban mozgósítható hívők számát. Ezt kritizálni nem akarom, kénytelen voltam elfogadni, hogy a mai (önmagát akár ezen a fórumon is jócskán bemutató) magyar társadalom színvonala mellett a Fidesz "csárdás-focis diktatúrája" racionális megoldás!

A kérdés csak az: ti tisztában vagytok azzal, hogy a fenntartásának nagyszerű eszközei vagytok?

Arisztogatya 2013.04.22. 09:56:28

@Kedves Loránd x: Nem sokszor olvasok ilyen jo kommentet. Kivalo meglatasok.

2013.04.22. 21:36:45

@Arisztogatya: köszönöm, de ez csak ujjgyakorlat annak reményében, hogy valóban fontos dolgokról is lehessen beszélni. Például ilyesmiről: hajnalvilag.blogspot.hu/2012/03/jovo-erdeklodes-hianyaban-elmarad.html

2013.04.24. 05:46:03

Na ez a csend jellemző. Ez pedig a HaHa médiafigyelmet kiváltó (lásd: kampány) tevékenysége által elrejtett szomorú valóság: "A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ huszonegy éves múltra visszatekintő, nemzetközi hírű ökológiai mintagazdasága 2013. november elsejétől elveszíti területeit..."

feol.hu/hirek/a-dontest-haduzenetnek-tekintik-kishantoson-1539643

A jövőről és lelkesedésről szól a HaHa és a most kiárusítás alá kerülő biogazdaság is - csak az előbbi megáll ennyinél, utóbbi mögött viszont évtizedes áldozatos munka, szaktudás, valós eredmény is áll. Nem véletlenül marad ki a "kormányzati lejárató kampányból".

Doram 2013.04.26. 22:49:01

@Kedves Loránd x: Elnézést, hogy ilyen későn válaszolok.
Szerintem túl értékeled a rendszerváltáskori OV-t. Meggyőződésem, hogy akkor is csak a hatalom megszerzése volt a célja a kollégista baráti társaságnak. Például Nagy Imre (újra)temetésén elmondott beszédével azt a megállapodást rúgta fel, hogy senki nem használja fel egy nagy ember temetését szavazatok szerzésére. Nem tudom elhinni, hogy igazán hittek volna bármiben is, ha egy székházzal meg lehetett őket venni, maximum abban hittek, hogy liberális, fiatalos retorikával tudnak akkor és ott a legtöbbet elérni.
Természetesen nem látok a jövőbe, nem tudom, hogy mi lesz a HaHa-s srácokkal 10 év múlva. Azt valószínűnek (de nem rossznak) tartom, hogy lesznek akik politikával fognak foglalkozni. Lényegében más a HaHa, mint a Fidesz volt a rendszerváltáskor: a politikai pártok elsőszámú célja, hogy megszerezzék a politikai hatalmat (hogy aztán azt vlmire használják), ezért sem lesz a HaHa-ból sohasem párt, mert nekünk nem ez a célunk, mi egy érdekérvényesítő szervezet vagyunk.

Azt az állításod, hogy mi elszívjuk a levegőt a valódi civil szakemberektől nehéz értelmezni. Mi egy dolgot csinálunk, kimegyünk és felhívjuk a figyelmet a mi ügyeinkre (és különben nem csak a szűken minket érintőkre: lásd roma integráció kérdése), arról nem tehetünk, hogy ezt mások nem teszik meg! Szomorú, hogy ilyen szokatlanul hat ez a fajta érdekérvényesítés ebben az országban.
Ráadásul mi lépten-nyomon azt követeljük, hogy az oktatás reformját az érintettek (a szakemberek is idetartoznak) bevonásával hajtsák végre. Az valóban igaz, hogy mi nem vagyunk (még!) szakemberek, de hát ki volt az 20-on éves korában? Nem is állítottuk soha, hogy azok vagyunk, a követeléseink olyan minimumot jelentenek, amihez nem kell szakembernek lenni, hogy tudjuk, hogy helyesek (pl az egyetemi autonómia évszázados hagyománya, az oktatás jó befektetés, tehát ne vonjanak el tőle pénzt).
Az általad említett szakemberek (vagy bárki más akit tönkretesznek) miért nem tesznek valamit az ország és a maguk sorsának érdekében? Miért csak sápítoznak és blogolnak??? Erről mi tehetünk? Nem látod, hogy pont felrázni akarjuk őket? Jelmondatunk: Szerveződj! Nem kell hozzánk csatlakozni, még jobb is ha minden szakma, minden közösség kiáll magáért és öntudatosan politizál. Igen, ez valóban fiatalos lelkesedés, amit nem is szabad túlzásba vinni, de jelenleg sehol sem vagyunk ezen a téren, én csak azért tűnök radikálisnak, mert mindenki más mozdulatlan tetszhalott.
Az, hogy növelnénk a nem szavazók számát, sem igaz, hiszen folyamatosan azt hangoztatjuk, hogy az emberek igenis vegyenek részt a politikában és legyenek öntudatos állampolgárok (mi ezt már helyben az egyetemeken, gimikben is hangoztatjuk). Az tény, hogy nem foglalunk állást egyetlen párt mellett sem, de hiszen nem is ez a dolgunk, ez amúgy a HaHa végét is jelentené...
Amennyiben valóban nem hiszel a parlamentáris demokráciában az elszomorító, de ebből én csak azt tudom leszűrni, hogy inkább te vagy a naív, vagy tudatlan. Annak pont az a lényege, hogy szabadon azzá tehetik az állampolgárok amivé szeretnék (ellentétben bármiféle parancsuralmi rendszerrel), az más dolog, hogy milyen siralmasan működik jelenleg Magyarországon. Az pedig, hogy nem vagyunk hajlandóak belemászni a pártpolitika mocskába, nem jelenti azt, hogy nem politizálunk, csak éppen máshogy.
A "kormányzati lejárató kampányból" csak az marad ki, akit nem kell lejáratni, mert nem sok embert érdekel és sajnálom -nem helyes- de az általad említett példa nem fog ezreket az utcára vinni, amúgy a szakembereket is sorra járatják le, most éppen a MTA történettudományi osztályát teszik nevetségessé belülről. Az a helyzet, hogy még csak a tüntetéseinket és a "kiabálásunkat" hallották meg az emberek, ezért azt hiszik, hogy ennyi a HaHa, innen nézve valóban bosszantó lehet, hogy nagyobb média figyelmet kap, mint mások, de egy részről nem csak ennyi ez az egész (javaslom a szakmai anyagunkat), másrészről talán inkább egy-egy módszert illetve az elszántságot lenne érdemes eltanulni, mert ha ez tényleg emberek egzisztenciájáról, életéről szól, akkor tegyenek valamit!

2013.04.28. 00:46:43

@Doram: Kedves Márton!

Köszönöm, hogy írtál - kérlek nézd el egy szőrszálhasogatónak, hogy válasznak azért még nem tekintem. Ráadásul pontosan tudom és emlékszem, mennyire nehezen viseltem volna a te korodban (jó, ez feltételezés... én 40 éves vagyok, te mennyi?) azt, amit írok: az érvelésedet elfogadom, számos pontját az elemzésem előzményének látom. Viszont továbbra is éretlennek tartom, ráadásul semmit nem tettél hozzá ahhoz, ami már eddig is nyilvánvaló volt. Én is csak folytatom a magamét.

Természetesen lehet, hogy túlbecsülöm Orbán Viktort. Lehet, hogy téged is túlbecsüllek. Viszont alábecsülni sem ellenfelet, sem vitapartnert nem érdemes.
Én elképzelhetőnek tartom, hogy ők akkor hittek egy ügyben, amit fontosabbnak tartottak a játékszabályok betartásánál. Ahogy ti is. Felrázni akartak egy tetszhalott társadalmat. Ahogy ti is. Talán elhitték, talán ma is azt hiszik, hogy ezt valóban ők tették. Vajon mi lenne belőletek, ha változnának a dolgok? Elhinnétek, hogy ti csináltátok? Úgy vélnétek, megérdemeltek egy székházat az "ügyek" szervezéséhez? Állást, fizetést, hivatalt, elvégre meg is kell majd élni valamiből, és nem bízhatjátok az "ügyeket" a ráérő diákok következő generációjára...(ahogy ők is tették, teszik)
Persze, talán igazuk is van, igazatok lenne - és csak az én szemüvegemen át hasonlít a kakashoz, amely hiszi, hogy hajnalt csinál. Akkor is, és most is.

Ugyan miért "hinnék" a parlamentáris demokráciában? Ez pont az, amit ma látunk, amivé az emberi civilizációt a szabad, ám infantilis gondolkodású állampolgárok teszik. Nem csak nálunk. Oké, éppen most te vagy abban az életkorban, hogy azt hiszed, örökké kergetett illúziók mentén ellene a "dobozon belül" lázadni érdemes. Hippik, Fidesz, "occupy", HaHa... változatok egy témára.
Én a magam szintjén (amit nyilván "magasnak" vélek) tudom, hogy mi a parlamentáris demokrácia, és azt is, hogy az ideje lejárt. Nem hiszek a pénzalapú gazdaságban sem, mert tudom, hogy mi az, és hogy az ideje lejárt. Nem hiszek abban az álomban, ami a te fejedben él arról, hogy mi lesz itt tíz év múlva - de tudom, hogy mi lesz itt, ha nem vagy hajlandó felébredni és végre a tünetek feletti kiabálás helyett a problémák forrását keresni. Nem bűnbakot.

Őszinte leszek. Nem érdekel a szakmai anyagotok, ahogy a HÖOK "ügyet" is ásítozva görgettem végig (az "oszd meg és uralkodj" ezredik falusi példája). Nem érdekelnek a jelszavak, a molinók és a leleplezések, a reformtervek, stb... Nem érdekel, hogy nem csak a szervezett Békemenet, hanem a "spontán" HaHa tüntetésen is utcán vannak emberek, mert a lényeg nem ott van. Viszont ha egyszer bunyó lesz, az jóvátehetetlen következményekkel járhat, a provokáció és a központosított média lehetőségeit megint nem érdemes alábecsülni.

Ahogy nyilván téged sem érdekel mindez, és hogy miért mondom. Én nem képviselek semmilyen "ügyet", csak a kíméletlen elemző, tervező gondolkodást (ez a szakmám, és elég jó vagyok benne). Nem "szerveződöm", mert nincs kivel. Nem játszom semmilyen szerepet, nem jelenek meg képernyőn, nem beszélek hangosan - csak blogolok meg fórumozok csendesen. Miért törjem magam? Tudom, hogy nem jó hallani, amit mondok.
Ja, és dolgozom azon, amiben a megoldás eszközét látom. Hülyeséget csinálok, hibbant vagyok? Lehet, sokan mondták már. De érvekkel bizonyítani nem sikerült. Sajnos nem hiszem, hogy hajlandó lennél komolyan utánanézni, belegondolni. Talán nem is érdemes, túl sokat rizsáztam már másoknak ugyanúgy, ahogy most neked...

l ember 2013.04.28. 10:50:08

@Kedves Loránd x: Próbálom elképzelni a világképedet, ahol majd valaki a te szakmai tanácsaid alapján megmondja a tutit és rákényszeríti a többiekre. Mit látok rosszul?

2013.04.28. 21:44:38

@l ember: Sajnos nem tudok segíteni, mert nem tudom, vajon mit nézel? Ennél a felvetésnél (korábbi megnyilatkozásaid alapján) többet néznék ki belőled, így kénytelen vagyok feltételezni, hogy csak az általad elképzelt világképemet. Vajon szabad ezt az összhangot megzavarnom?

Azért röviden: egy ennyire felületesen gondolkodó népesség Machiavelli örökbecsű elméletei, megfelelő marketing ismeretek és média felület birtokában az én dolgaim nélkül is nagyszerűen elvezényelhető, szemléltetésért csak körül kell nézni. Sőt: az elképzeléseim értelmezése önálló, felelősségteljes gondolkodást igényel(ne), tehát jelen állás szerint éppen káros. Állításom szerint azonban a fennálló problématömeg kezeléséhez egy diktatúra nem elég hatékony, amint azt szintén nagyszerűen láthatjuk itthon és a nagyvilágban egyaránt. Kellemetlen.

A megoldáshoz egyszerre lenne szükség nem csak biológiai értelemben felnőtt emberekre, és egy olyan informatikai háttérre, amely ma még nem létezik, de szerintem létrehozható. Utóbbin sportolok, az előbbi hiányával szemben tehetetlen vagyok. Bizonyára nehezen érthető, de csak motivációról beszélek, amely az általam ismert definíció szerint BELÜLRŐL fakad. A kényszerítő erő a matematika, fizika, biológia törvényei, és (óvatosan merem csak említeni) emberhez méltó gondolkodás, erkölcs LENNE. Nem hiába olyan népszerűtlenek, helyüket örömmel töltjük fel babonával, jelszavakkal és celebekkel.

Van komolyan vehető kérdésed is esetleg? Lett volna fontosabb dolgom, de a motivációimat én se tudom megkerülni...

l ember 2013.05.09. 01:05:03

@Kedves Loránd x: menj nyugodtan fontosabb dolgodra, csak nem tudok elmenni szó nélkül a demokrácia minden formájának kétségbe vonása mellett, és próbálom megérteni az ilyen emberek jövőképét

2013.05.09. 05:01:00

@l ember: Ha minimális erőfeszítést tennél arra, hogy ne csak a saját fantáziádra támaszkodj a jövőképemmel kapcsolatban, akkor megtalálnád ám EZEN A LAPON pár sorral feljebb. De ne fáradj, itt van még egyszer: hajnalvilag.blogspot.hu/2012/03/jovo-erdeklodes-hianyaban-elmarad.html

Ha viszont az elolvasása után sem vagy képes felfogni, hogy miről beszélek, illetve azt, hogy az ELVEIBEN szép demokrácia óvodások kezében TÖRVÉNYSZERŰEN fajul azzá, ami ellen folyamatosan lázadozunk, akkor tényleg bármi dolgom fontosabb, mint hozzád beszélni.

Egyébként köszönöm, a múltkori "dolgom" egész jól sikerült :-)

l ember 2013.05.12. 22:05:19

@Kedves Loránd x: ez még nem indok a teljes tagadásra. Háromszáz éve exponenciálisan nyílik az egyén univerzuma, és a demokratikus szellem pozitív visszacsatolása egyértelmű.

Ha túllépsz az olvasni lusta és buta kommentelők fölötti fájdalmadon, talán megtalálod a szereped a folyamatban

2013.05.14. 05:23:12

@l ember: Itt nem szerencsés az általánosítás, jelenleg nem általában a hozzászólókat nevezem butának és lustának, bármennyire is szeretnél a falkába bújni. Személyesen tőled várnám el, hogy ha már hozzám szólsz, olvass és próbáld meg értelmezni is azt, amit mondok.

Az egészben az a szomorú, hogy húsz évnyi profi rendszertervezői munkámat, amit igyekszem minden mondatom mögé odatenni, amelyért saját névvel, arccal vállalom a személyes felelősséget - na ezt lehet így összemosni pár összefüggéstelen szóból összerakott tudálékos hablattyal, amit vele szemben előadsz.

Ne haragudj, de ahhoz, hogy véleményt alkoss, tanácsot vagy használható segítséget adj nekem (amivel itt az utolsó mondatodban próbálkozol, és amire egyébként természetesen szükségem lenne), sokkal több kellene. Részemről ennyi volt, köszönöm a jóindulatot.

l ember 2013.05.14. 21:39:27

Olvass és próbáld meg értelmezni is azt, amit mondok, tudálékos hablaty helyett.

Értettem. Kár, hogy az arcod is kell, nem elég a mondanivalód

2013.05.18. 06:30:42

@l ember: Vajon Freudot tisztelhetem abban, hogy nem nyomtad meg a "Válasz erre" gombot (így nem kaptam róla értesítőt), vagy tényleg nem szeretnéd, hogy válaszoljak? Segítek: akkor sértegetned kell, arra nem ugrok. Ezek viszont válaszra érdemes gondolatok voltak! :-)

> Olvass és próbáld meg értelmezni is azt, amit mondok, tudálékos hablaty helyett.

Megtörtént, bár igazad van, nem részleteztem a problémámat, ugyanis erről a jelenségről is túl sokat írtam már, és nekem ismétlésnek tűnik, tőled meg miért is várhatnám el, hogy megkeresd. (nem vicc, tényleg nincs jogom ilyesmit remélni)

"Exponenciálisan nyílik az egyén univerzuma", "a demokratikus szellem pozitív visszacsatolása"

Ezek jól hangzó, de rosszul definiált fogalmakból összerakott "kampánymondatok", valójában rész-igazságok, figyelmen kívül hagyják a mellékhatásokat. Ilyenek például: a feldolgozatlan információtömeg mérgező, infantilizáló hatása, vagy a szabályozás nélküli pozitív visszacsatolás, exponenciális folyamat végén törvényszerű katasztrófa, ami evolúciós biológiai rendszerekben alapműködés, az emberi civilizációra értelmezve nem annyira elfogadható.

Értelmezhetem tovább, de minek: alapjaiban nyúlós az egész... Logikai szinten tökéletesen ekvivalensek a "Magyarország jobban teljesít" felirattal: igen, mindig lehet találni olyan nézőpontot, amelyből igaznak tűnnek, de a teljes folyamat értékeléséhez, következtetéshez, tervezéshez a világon semmi közük. Utóbbiakhoz éppen hogy el kell hajítani az ilyen szólamokat, és az alapoknál, fogalmaknál, tényeknél újrakezdeni az egészet, unalmas, szikár szőrözéssel, nem politikus hanem mérnök szemlélettel.

Tudom, elég keményen támadok, de ez is csak következmény, lásd például: azaramara.blog.hu/2012/05/09/atomkorkep_fukusima_utan
Itt hosszú időn keresztül, szerintem türelmesen próbáltam rávenni egy intelligens, lelkes, de felületes (ezekben hozzád vagy a HaHa csapatához hasonló), "vitapartnert" arra, hogy mielőtt sugárzásról beszél, értelmezze a mérésére használt "becquerel" mértékegységet, vagy azt, hogy mi a különbség egy sugárzó izotóppal statisztikailag szennyezett és egy dúsított fűtőelemből származó porszem között. Vagy magyarázza el nekem, mit látok rosszul. Egyik sem sikerült, de nagyon sok szép véleményt kaptam magamról, amire annyira nem is voltam kíváncsi.

Felismerem az arcom elé tartott tükröt, de a tiédnek nem sok hasznát veszem. Én szinte minden időmet a SAJÁT elméleteim és gondolkodásom kritizálásával, hibakereséssel és javítással, valamint objektív értékelés szerint működő rendszerek létrehozásával töltöm. Tudom, hogy amit leírok, ugyanolyan nehezen értelmezhető, mint a hangzatos szlogenek - számomra mégis ég és föld a különbség.

> Értettem. Kár, hogy az arcod is kell, nem elég a mondanivalód

Szerintem nem "kár". Vizet prédikáló kocsmatöltelékekkel, az általuk hangoztatott "mondanivalóval" tele a padlás. Nem fogom itt is részletezni, hogyan igazolható szerintem tudományos megközelítéssel az, hogy NEM az elvek és elméletek számítanak, hanem a PÉLDA, amit felmutatunk. Számomra ezért meghatározó jelentőségű az, hogy "Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban." Ugye ismerős? A többi se kutya ( hu.wikiquote.org/wiki/Mahatma_Gandhi ), de ha komolyan gondolod, melegen ajánlom Gandhi Önéletrajz című művét...

Ezért mutatom az arcomat, és nem csak "beszélek valamiről". Csatlakozol a klubhoz? :-)

l ember 2013.05.20. 08:05:52

@Kedves Loránd x: nem értem, milyen katasztrófát okoz az információszabadság és hogyan infantilizál

l ember 2013.05.20. 08:08:26

@Kedves Loránd x: nem értem továbbá, milyen személyes példát mutat, hogy Kedves Loránd vagy és rendszertervező, de ha ez neked fontos, itt mindent megtalálsz

www.facebook.com/korodygergely

2013.05.21. 08:40:30

@l ember: Kedves Gergely!

Megtisztelő számomra, hogy immár a neveden szólíthatlak. Megnéztem a Facebook lapodat, láttam rajta a Kalózpártot, benne a Szerzői jog és Pénzreform fórumokat - gondolom, ezek számodra fontos témák. Induljunk hát ezen a vonalon.

Pénzzel kapcsolatban ajánlott olvasmányok innen a könyvespolcomról: Helmut Creutz: A pénz szindróma; David C Korten: Tőkés társaságok világuralma; és mielőtt zsidózni kezdenénk, Soros György: A globális kapitalizmus válsága. Remélem, ezek vagy hasonlók megvoltak nektek is. Vagy esetleg indulásként a The Money Fix című film, amelynek magyar feliratát annak ellenére elkészítettem, hogy a megoldási javaslatukkal egyáltalán nem értek egyet: dotsub.com/view/38d7177f-869c-4922-8424-9795986de2f2
Sajnos a saját blogomon jelenleg 107 bejegyzés érinti a témát, ezek átnézése biztosan sokáig tartana, így röviden az állításom: a pénz fogalma mára idejétmúlttá vált, halálos méreg. Javítani lehetetlen, meg kell érteni az általa hordozott tanulságot, majd eldobni. Mint az "Egy Gyűrűt", amely egyébként a globális pénz tökéletes szimbóluma. hajnalvilag.blogspot.hu/2012/06/hatvanyok-es-evszazadok.html

Szerzői jog, lássuk csak... Amikor az első könyvemet megírtam 1998-ban, még nem létezett Creative Commons, és sokkal kevesebbet tudtam a pénzről, mint ma. Viszont úgy éreztem, fontosabb dolgokkal foglalkozom, mint a személyes jólétem, és csak azért mentem el az Artisjushoz vele, mert féltem, hogy "ellopják", és megakadályozzák a terjesztését - viszont hozzájárultam a feltétel nélküli ingyenes publikálásához minden felületen.
Amikor elhittem, hogy a megálmodott programozói keretrendszeremből akár lehet is valami, létrehoztam egy alapítványt csak azért, hogy a tulajdonjog ne az enyém legyen, így tőlem függetlenül, az általam meghatározott társadalmi célokra mindig ingyen felhasználható legyen. Ez 2006-ban volt, azóta túléltem egy ügyészségi vizsgálatot is... Amikor megjelent és használhatóvá vált a GitHub, mindent (amit nem zárt forrású környezetben fejlesztettem) feltettem ide. dust-framework.org/ Oké, még mindig nem működik, de ez talán elnézhető nekem, mivel "szabadidőmben", egyedül foglalkozom olyasmivel, amivel mondjuk az IBM játszik. Ahhoz képest viszont jobb, mint bármi, amit a neten látok "legújabb technikák" címszó alatt.
Tudom, hogy mire VOLT jó a szerzői jog valaha, és milyen módon használják ma; mennyire értelmetlen ez a fogalom a mai (gazdasági, politikai, informatikai) környezetben. A FOGALOM, nem a kapcsolódó szabályozás.

Hogyan infantilizál az információszabadság? Hmm... te mennyit töprengtél már azon, hogy a gondolkodásunk egy sok milliárd neuronból álló, csak a káosz statisztikai szabályainak megfelelő hardveren fut? Hogy az érzékeink által befogadható adathalmazt élből (és igen durván) szűri a világról kialakított képünk és aktuális motivációink? Hány évig botladoztál párbeszédek közben a kognitív disszonancia jelenségében? "Félreértések", sértődések, személyeskedés, válasz nélkül maradó kérdések, néma csend - ezt illetem kissé bosszúsan, de talán jogosan az "infantilis" jelzővel.
Ha nem, akkor kicsit hirtelen lesz számodra a "végső kérdés" (ami az erre adott válaszom után következik): hajnalvilag.blogspot.hu/2013/03/a-vegso-kerdes_15.html

És végül, személyes példa...
Mivel a fenti listát nem akarom folytatni, kezdjük talán a megalapozott, tartalom-központú, őszinte, felelősségtudatos, konstruktív kommunikációval. Azt hiszem, megmutattam, mit értek ez alatt. A felsorolásból erősen hiányzik az "arányos" jelző: két mondatodra túl hosszan válaszolok, ráadásul jó esély van rá, hogy téged valójában NEM ÉRDEKEL amit mondok, csupán a vitát nem akarod te félbehagyni.

Nos, én akkor folytatom, ha (életkorod és tudásod figyelembe vételével) elfogadható, az enyémhez mérhető tartalmat teszel az asztalra. Itt mindez (szerintem sajnos) úgyis off-topic.

l ember 2013.05.26. 09:14:34

Vállalva a komolyan nem véttetés kockázatát, szigorúan a témánál maradok, legalább ontopic maradunk. Azt próbálom az eleje óta megtudni, milyen hatalmat képzelsz el, ha kiveszed az emberek kezéből az irányítást a saját életük fölött, mert ugye sem a képviseleti, se a bázisdemokratikus technológiákban nem hiszel, persze az emberi gondolkodási képességek érthetően megfogalmazott és félig-meddig jogos kritikája alapján. Remélem, tudsz erre nekem, mint egyszerű embernek választ adni anélkül, hogy végigrágatnál velem nagy csomó részben irreleváns tartalmat, mégoly büszke is vagy rá (merthogy ugye nem csak neked van életed máshol)

2013.05.30. 08:35:30

@l ember: Kedves Gergely!

Elég sokat töprengtem azon, tudok-e olyat írni, ami a hallgatásnál többet ér. (kitől is idéztem most?) Egyáltalán nem érted azt, amit írok, hiszen a kérdésedre már régen válaszoltam, részleteket is olvashatnál a blogom főlapjáról elérhető írásokban - de nem teszed. És itt a lényeg.

Létezik olyan, hogy kezdő tét, amit le KELL tenni az asztalra ahhoz, hogy játszhass, és ennek semmi köze a "komolyan vételhez" meg a "büszkeséghez", aminek mindez egy gyerek szemével látszik. Én a "saját életemből" töltöttem sok évet tanulással, elemzéssel, következtetésekkel; közvetlenül szembesültem a "nép hangjával" és végtelenül süket füleivel, legutóbb a Milla elnökös kampányában. Neked arra "nincs időd", hogy az összegyűjtött tapasztalatokat elolvasd és értelmezd. Ennyire többre tartod a saját idődet az enyémnél?
Talán nem tűnik fel, ezért külön kiemelem: NEM azt kérem, hogy "hidd el" vagy "kövesd", csak azt, hogy legalább az alapfogalmak általam alkalmazott értelmezésével tisztában légy, és egyáltalán értelme legyen mondatokat alkotnom velük a számodra!

Mit kezdhetnék én egy olyan emberrel, akinek nem tűnt fel, hogy a MŰKÖDŐ rendszerek NEM demokratikusak, hanem szigorú hierarchián, felelősségen, erőfeszítésen és személyes ÁLDOZATVÁLLALÁSON alapulnak? Akinek még nem esett le, hogy ha mégis működik a politika, akkor a színes máz mögött ugyanúgy ott van a kőkemény (gazdasági és személyes kapcsolatokon alapuló) hierarchia? Hogy a parlamenti demokrácia csupán modern változata az "oszd meg és uralkodj" örök elvének? Aki a francia forradalomból csak a "szabadság, egyenlőség, testvériség" eszméjéig jutott, de az már kimarad, hogyan irtották ki egymást a kezdeti hősök, hogyan fordult mindez Napóleon császárságába, és aki számára talán ismeretlen a valóban emblematikus Fouché neve?

Mert az bizonyára csodálkozva nézi (és morcosan összeesküvést kiált amiatt), hogy a fenti történet nevek, eszmék és évszámok cseréjével egy az egyben megfeleltethető a mai magyar történelemnek. Vagy a 22-es csapdájában Milo története: www.scribd.com/doc/59689133/22/Milo .
Bocs, én azokkal a motivációkkal foglalkozom, amik ezt a hasonlóságot előidézik. Te nevezheted irrelevánsnak a felhozott dolgokat - szerintem viszont szorosan összefüggenek, csupán a szűklátókörűség és a tapasztalat, háttérismeret (lásd: kezdő tét) hiánya akadályoz meg téged ennek felismerésében.

Szóval, ha te önmagad "egyszerű embernek" deklarálod, akkor egy tanácsom van számodra: talán ne foglalkozz bonyolult dolgokkal, és ne várd el másoktól, hogy számodra értelmezhető, ám így már értelmetlen klisékké alakítsák azokat a dolgokat, amin az életünk, jövőnk múlik. Foglalkozz azzal, amihez értesz, ha nincs még ilyen, tanulj, és légy elég jó benne ahhoz, hogy azon a területen valóban önálló felelősséggel dolgozhass, amiért megküzdesz és nem adod ki a kezedből szavazgatni vágyó laikusoknak. Még akkor sem, ha néha óhatatlanul hibázol, mert te legalább megérted, hogy mi történt, míg a "nép" csak néz és dühöng. Vagy ha így jobban tetszik: alkoss "bázist" azon a területen, amibe az élet-idődet fektetted.

Más példával: az orvos felelőssége, hogy elmondja a jelenleg ismert problémákat, a kezelés módját és kockázatait, hogy a páciens a saját ügyében felelős döntést hozhasson. Viszont NEM fogja kikérni a véleményét, NEM fogja megvitatni Biri néni varjúhájas kenőcsének hatásait, vagy azt, hogy mit látott a múlt héten a Discovery Channelen, és NEM fogja kézfeltartással megszavaztatni a folyosó közönségét arról, hogy mit csináljon. (Még ha ma ezt a látszatot is próbálja kelteni a "modern demokrácia").

EZÉRT annyira érdektelen, hogy a HaHa beállítja magát valami munkaadó-féleségnek, aki majd értékel és kritizál, közben pedig kijelenti, hogy "szerintünk mindenki gyógyuljon meg", és így valójában karikatúrát csinál a kritikus gondolkodásból. Ezért szólok közbe még akkor is, ha hiábavaló.

2013.06.05. 06:29:00

@l ember: Kedves Gergely!

Tartozom neked két dologgal, amit pár napja még nem gondoltam volna: bocsánatkéréssel és köszönettel. :-)

Időközben megnéztem Ángyán József előadását a földkérdésről, olvastam Békesi László írását a gazdasági ügyeinkről, eszembe jutottak Róna Péter nyilatkozatai, és arra gondoltam: a fenébe! Őket tartom a csúcsnak, és ők sem értik nálad jobban azt, amit szerintem én igen. Ismétlem: nyilván nagy esély van arra, hogy én tévedek – viszont a saját (nagyon szigorú) ellenőrzéseimen ez az elmélet átment, a jelenben zajló folyamatok megmagyarázására és előjelzésére (ellenőrizhető módon) alkalmas volt. Kutya kötelességem tehát a legjobb tudásom szerint válaszolni erre a kérdésre ahelyett, hogy azt magyarázgatom, miért nem teszem.

El is kezdtem írni egy reményeim szerint érthető és elfogadhatóan rövid kivonatot eddigi töprengéseimből, amikor beleütköztem abba a kérdésbe, hogy minek nevezzem az általam megálmodott rendszert. "Szuper-demokrácia"? Nem, hiszen nem az... de akkor mi? Megpróbáltam kitalálni azt a fogalmat, amely a legjobban passzol erre a régóta kergetett struktúrára, amely szerint dolgozni, élni törekszem ma is. És amikor meglett, kiderült, hogy a fogalom létezik, és ahogy eddig látom, pontosan azt jelenti, amit leírni szeretnék.

Volt már ilyen néhányszor. Amikor hasonló módon felmerült az, hogy én milyen emberben hiszek, némi morfondírozás után kiötlöttem ezt a fogalmat: "homo communis", a "közösségi ember". Aztán kiderült, hogy erről már más is írt, pontosan ugyanúgy, ahogy én gondoltam, lásd: hajnalvilag.blogspot.hu/2012/08/homo-communis.html
Ilyen volt Aczél Petra előadása az indentitás és szubjektum fogalmáról: duftv.duf.hu/?q=node/44 .
Jelen esetben ez a fogalom a "meritokrácia", az érdem-alapú beleszólási jog. Egy ideig még el fog tartani, amíg megírom a saját változatomat, kiindulási alapnak viszont ezt érdemes megnézni Csermely Péter blogján: csermelyblog.tehetsegpont.hu/node/25

Visszatérve az elejére: az sem először fordul már elő velem, hogy feszült leszek a vitapartnerem (saját elvárásaim szerinti) felkészületlensége miatt. Ez azonban nem akadályoz, sőt hasznomra válik, mert nagyobb lendülettel ugrok neki egy már megoldottnak tekintett kérdésnek, és új válaszokat találok, ahogy ez a jelen esetben is történt. Tehát köszönöm a jó kérdést!
Tőled "éveket" kértem számon, amelyeket még csak ezután fogsz beletenni ebbe a témába; ugyanakkor talán nem értékeltem látható módon a pozitív hozzáállást, stílust és a valóban jó kérdéseket. Sok sikert és kitartást kívánok neked ezen az úton. Remélem, sikerült megfelelően kiegyenlítenem a korábbi hozzászólásaim alapvetően negatív hangvételét - már csak az arányos kommunikáció kedvéért is ;-)

l ember 2013.06.22. 22:30:28

jó gondolat lenne, ha az érdem nem volna olyan relatív és kisajátítható fogalom. Egy részvételi rendszer ezzel szemben önmagában hordhatja ezt, például ha a szavazati jog előfeltétele a döntéselőkészítésben való részvétel

2013.06.23. 08:13:21

@l ember: A "részvétel" viszont semmit nem mond arról, hogy a résztvevő mit tett hozzá (vagy akár vett el) a folyamat során, és rögvest ott van az "érdem relatív és kisajátítható fogalma". Elég sokat vettem részt olyan megbeszéléseken, amelyek sokkal jobbak lettek volna, ha néhányan be se jönnek - pedig "szavazati jogot" sem nyertek általa...

Gyakorlatilag azonban ezt a témát a lelkesen elfelejtett görögök logika, vita és hasonló témákban piszok alaposan kutatták - de elmehetünk a Csan buddhizmus irányába is, ha jól értelmezem azt a pár sort, amit erről olvastam. Egy vita során a szereplőkről teljesen objektív módon megállapítható, hogy követik-e a konstruktív párbeszéd szabályait, vagy sem. (Ennek gyenge modern másolatai a különféle tréningek, mediáció és társaik) Ennek alapján gond nélkül megállapítható az általuk hozzáadott érték, "érdem", amely például a szavazatuk súlyozásának alapját képezheti - vagy terjedelmi korlátot szabhat a hozzászólásnak (például az enyémek aránytalanul hosszúak).

Ugyanígy működik a tárgyi tudás értékelése (ha nem a szokásos hőbörgős-szavazós módszert nézzük). Tudományos életünk valamilyen szinten még mindig ezen alapul, hiába olyan óriási erő a gazdasági érdek által vezérelt erózió. De egy szimpla munkás brigád is így működik: a talicskás talicskázik, a lapátos lapátol, a ravasz képű figura meg megmondja, melyik mikor mit csináljon. Nem cserélnek egymással, mert tudják, hogy MINDENKINEK így a legjobb.

Az egész kulcskérdése a motiváció és a transzparencia. Valóban látom és tudom-e, hogy pontosan milyen folyamat zajlik, abban milyen módon tudok részt venni, mit csinálnak a többiek - és akarom-e, hogy így legyen.

A megoldás iránya nem egy általános elmélet (pl: "részvételi rendszer") ezredik megálmodása (a 999 korábbi sikertelen kísérlet kudarcát bűnbakokra kenve), hanem eszköz és módszer kialakítása arra, hogy a konkrét, a résztvevők által ismert feladat, a megoldás folyamata, a résztvevők szerepe átlátható legyen. A valóban működő rendszerek (egy jó család, iskola, egészségügyi intézmény, vagy akár a márciusi hófúvásos történet) így állnak össze. Vagy akár nézz rá a stackoverflow.com -ra: vegytiszta meritokrácia, és annyira hatékony, hogy mostanában bármilyen programozási kérdésem van, a Google lista elején ottani, tömör és releváns(!) cikk szerepel. (úgy tűnt, szakmabeli vagy, így könnyebb példákat hoznom)

A többi kérdést éppen a szükségtelen absztrakciók ("hatalom", "szavazat", "befektetés és hozam", ...) hozzák be a történetbe - ezért ezen a szinten megoldhatatlanná is teszik őket. Ez meg (konyhaszintű ismereteim számára) Gödel tételét idézik, szintén konyhanyelven: minden rendszerben megfogalmazható olyan állítás, amelyet sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet - ergo: végtelen időkig lehet vitatkozni rajtuk.

Miért fontos ez? Mert egy pénzügyi alapon működő rendszerben NEM cél egy feladat megoldása(!!!), éppen ellenkezőleg: a legjobb egyetlen feladat folyamatos "oldogatása". Lásd pl: a Microsoft Word ezredik változata kontra TeX, vagy a szakállas vicc az ügyvédbojtárról, aki egy csomó ügyet lezár a főnök szabadsága alatt, mire az kétségbeesetten: "De én ebből akartam élni még három évig!!! Most mit csináljak?"

Az egyetlen gond, hogy a valós, élő rendszerek ezzel a mentalitással nem kezelhetők, így a mai gondolkodásunk lassan (mit lassan... egyre gyorsuló tempóban) ránk rohad.

l ember 2013.06.23. 12:50:21

én ezeket a dolgokat nem látom leküzdhetetlen problémának, mint inkább tanulási folyamatnak. Egy kultúra fejlődésébe számos dolog beletartozik, a közoktatástól kezdve odáig, mi hogy kommunikálunk egymással. Úgyhogy egy hozzászólás adatgazdagsága egyáltalán nem baj, ha strukturált és elválaszthatóak a vitához konkrétan és szőrmentén kapcsolódó dolgok.

Utóbbi fajta pl a magyar disputa mozgalom, ami egy jó példa a konstruktív vitakultúra előremozdítására. Általános -és középiskolás korcsoportoknak szerveznek iskolai klubokat, nyári tábort és országos versenyt.

sophia.btk.pte.hu/disputa/szabaly.html

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása