Megalakult a Cigány Hallgatók Hálózata

A Cigány Hallgatók Hálózata (CiHa) a Hallgatói Hálózat (HaHa) egy sejtje. Azzal a céllal alakult meg, hogy képviselje a köz-és felsőoktatásban az esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód és az integráció elvét. Ezekkel a célkitűzésekkel összhangban a CiHa cigány és nem cigány hallgatók együttműködéséből létrejött sokszínű, heterogén civil szerveződés. Ez lehetővé teszi, hogy párbeszéd alakuljon ki, és mindkét fél álláspontja megjelenjen.

Azt tapasztaljuk, hogy a cigány tanulókat nagy arányban éri hátrányos megkülönböztetés mind társadalmi helyzetük, mind származásuk miatt. Kardinális kérdésnek tartjuk, hogy felhívjuk erre a figyelmet és előmozdítsunk egy olyan folyamatot, ami ezzel szembemegy. Azt szeretnénk, hogy mindenki ugyanolyan esélyekkel induljon az oktatás területén. A HaHában eddig háttérbe szorult ezeknek a konkrét céloknak a megvalósítása, ez a hiány hívta életre a CiHát.
A CiHa aktivistái magukénak érzik a Hallatói Hálózat szellemiségét.



A CiHa tevékenységében származástól függetlenül bármely közép-, vagy felsőfokú oktatásban tanuló személy részt vehet, aki azonosul az értékeinkkel és azokat egy demokratikus, önszerveződő közösségben szeretné érvényre juttatni.

A CiHa aktivistái nem tekintik magukat szakértőnek az oktatás területén. Meggyőződésünk, hogy egy igazságos és minőségi oktatási rendszer létrehozása érdekében az érintetteknek is ki kell fejtenük véleményüket, és meg kell találniuk a megfelelő formát, hogy véleményüknek érvényt is szerezzenek. Ezért a CiHában részt vevők érintettségi alapon szerveződnek. Az oktatás ügyében való 'érintettség'-et nem lehetséges szűken érteni, a magyar oktatási rendszer minősége a társadalom minden csoportjára kihat, társadalmi helyzettől és származástól függetlenül.


A CiHában különösen fontosnak tartjuk, hogy döntéseink meghozása során minden vélemény egyenlő súlyt kapjon - nemtől, származástól, társadalmi helyzettől és egyéb körülményektől függetlenül.

A CiHa egyik legfontosabb vállalása, hogy a hallgatói önszerveződések közegében hangsúlyosan megjelenítse az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség elvét, valamint ráirányítsa a figyelmet az integrációs törekvések fontosságára. Fontosnak tartjuk viszont, hogy a CiHa részt vállaljon az oktatást érintő egyéb folyamatok alakításában is.

- országos háló kialakítására törekszünk

- az álláspontok kialakításánál és az akciók tervezésénél a felvetődő szempontok lehető legszélesebb skáláját igyekszünk figyelembe venni

- szakmai felkészültségre, az aktuális ügyekben való jártasságra törekszünk

- igyekszünk a tájékozódást segíteni, különböző kommunikációs csatornákon keresztül is.

2013.05.30. 00:27 chanimano


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr975333137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása