Az Átlátszó Oktatás projekt keretében a hallgatói önkormányzatok, és általában az oktatási szféra működését tárjuk fel. Közérdekű adatigénylésekkel fordulunk a kormányhoz, az egyetemekhez és a hallgatói önkormányzatokhoz annak érdekében, hogy megtudjuk: mégis mire költik az adófizetők pénzét, hogyan működnek és hogyan hozzák döntéseiket.

Nem meglepő módon rögtön a szféra egyik legnagyobb szereplőjével, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával kezdtük a sort. Április 19-én közérdekű adatigényléssel fordultunk a HÖOK-hoz, amelyben 2012-es és 2013-as költségvetésüket kértük. Egyelőre sajnos nem kaptuk meg ezeket a dokumentumokat, viszont ma Körösparti Péter elnökhelyettes emailben küldte el nekünk a FENNTARTÓI TÁMOGATÁS TERHÉRE TÖRTÉNŐ KIADÁSOK fejlécű dokumentumot. Most ebből szemezgetünk, addig is amíg megküldik teljes költségvetésüket, valamint a most megigényelt teljes szerződés és személyi kiadás listát.

Először is kezdjük a címadó számmal, az ötvenmillióval. A HÖOK tavaly ennyi állami forintot költött el. Hogy ez sok-e vagy kevés, az természetesen szubjektív kérdés, pláne úgy, hogy az valójában nem derül ki pontosan mire is költötték (remélhetőleg hamarosan megküldik!).

Egy másik érdekes szám a 12 millió. Ezt az összeget a Hallgatói Képviselők továbbképzése címszó alatt költötték el, ennél pontosabban nem tudnánk megmondani, hogy mire. Sajnos nem csak a megküldött anyagból nem derül ki több, de a HÖOK honlap Rendezvények része sem informatívabb. Tavalyi rendezvényből egy van csak felsorolva (a miskolci közgyűlés), az előző évről annyit tudunk meg, hogy volt ,,Őszi vezetőképző, Közgyűlés 2011", ami alatt a sokatmondó "Őszi vezetőképző 2011 is-inactive" szöveg olvasható. Picit lejebb görgetve azért többet is megtudunk, például úgy tűnik, hogy a HÖOK őszi vezetőképzője hat (vagy öt) kurzusból állt: A - Alapozó, B - hiányzik, C - Ifjúságügy, D - Sajtó és kommunikáció, E - FTV, F - Karrier.

7 millió. Ez már a HÖOK Országos Karrierprogram költsége volt. Sajnos a karrierprogramról sem tudjuk meg a HÖOK honlapja alapján, hogy pontosan micsoda. A Karrier menüpontra kattintva ide jutunk. Ez alapján a lap alapján az biztos, hogy Magyarország egyetemein és főiskoláin működnek úgynevezett karrierirodák, melyeket a HÖOK támogat. A lap tartalmazza ezeknek az irodáknak az adatbázisát, az állásbörzék üres listáját, valamint egy hat évvel ezelőtti OKM-mel közös munkaerőpiaci anyagot.

Egyelőre ennyit a HÖOK költségvetéséről, amíg nem kapunk részletesebb anyagokat. Szemezgessetek ti is, és adjatok be közérdekű adatigényléseket a KiMitTud segítségével.