"Menjetek a p***ába!" - a politikai elit idomítási próbálkozásai

A kezdetektől fogva hangoztatjuk, hogy nem specifikusan az Orbán-kormány ellen vagyunk, nem ezért jöttünk létre, és akkor sem fogunk feloszlani, ha nem ők lesznek hatalmon - beleszólási követeléseink a mindenkori kormánynak szólnak, így mindenkor hallatni fogjuk a hangunkat. Ezt persze nehéz felfogni a mostani politikai elitnek, és mindazoknak, akik a berögzült és értelmét vesztett jobboldal-baloldal felosztásban tudnak csak gondolkodni, és nem ismerik el a civil politizálás létjogosultságát. Idegesítően sokan kacsintgatnak felénk, hogy inkább toljuk az ő szekerüket, mert azzal jobban járunk, gáz, hogy mennyien próbálnak a mi nevünkben beszélni, és homlokunkat csapkodjuk az ilyen idézőjel-halmozásokon. Szeretnénk végre tisztán és érthetően elmagyarázni a pártoknak, pártkezdeményeknek és az őket körülvevő betokosodott holdudvarnak: mi nem olyanok vagyunk mint ti, mi valami újat szeretnénk bevinni, és nem a ti játékszabályaitok szerint játszani, úgyhogy szálljatok le rólunk és...

BRIAN_felirattal.jpg

A gyerekes "ellenségem ellensége a barátom" elgondolást valamiért ránk is ki akarják terjeszteni. Ángyán József azért kap csodálattól rebegő "Professzor Úr" megszólítást rendszeresen az ellenzékiektől, mert néha beszól a kormánynak, mi meg azért vagyunk az "Ügyes Lelkes Fiatalok," mert speciel a Fidesz próbálja éppen megnyomorítani a felső- és közoktatást. Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy nem utasítanánk el ugyanilyen heveséggel a komplett módon lejáratott politikai elit egyéb szereplőit is. Csalódást kell okoznunk a DK-soknak (ha vannak még egyáltalán), nem fogunk összeállni Gyurcsánnyal, bocsi, MSZP, nem megyünk el oligarchák éhségmenetére.

A belvárosi "ballib körök" - akikkel olyan gyakran összemosnak minket - pedig azért érdemelnek feddést, mert képtelenek kezdeni magukkal valamit, és durcás kisgyerekként a nagypolitikától várják a megoldásokat. Néha kivonulnak egy-egy Milla-tüntetésre, lelkesen írogatják a blogjaikat, felháborodnak a Horthy-szobrokon, de eszükbe sem jut, hogy megismerjék azt, amiről elefántcsonttornyukban sápítoznak. Nem lépnének ki a Nagykörúton kívülre, véletlenül sem, hogy lássák a "vidéket," amelyről annyit magyaráznak (és eközben méltatlankodnak és csodálkoznak, hogy a Jobbik ennyi embert meg tud szólítani, és a "vidékiek" inkább kártékony gyűlölködésben találnak menedéket), és nem adnának maguk válaszokat a szakmai és kulturális problémáikra, hanem elégedetlenkedve várják, hogy jöjjön egy Bajnai-megváltó, és mindent helyre tegyen. A tüntetéseinken résztvevő hallgatók és diákok pedig pontosan ezt a mentalitást unták meg, ettől van teljesen herótuk. Minket olyan üzenetek tudnak megfogni, amelyek normális válaszokat adnak a kérdéseinkre. Nekünk nem lehet azt mondani, hogy menj el négyévenként szavazni, és két választás között meg kussolj. Nem fogadjuk el azt, hogy a mindenkori legjobb kiállású férfi fogja elhozni a Csodás Új Világot, és rá kell bízni az egészet. Nem a politikusoktól várjuk (mi, fiatalok, hallgatók, diákok) a megoldást. Ez nagyon is jól látszik, jelenleg a magyar társadalom ötvenkét százalékát nem tudják meghatni a pártok, és már egy jó ideje ez a helyzet.

sondakettos.jpg

A KSH adatai szerint jelenleg Magyarországon 1 112 83 tizennyolc és huszonhat év közötti fiatal él, van egy olyan tippem, hogy a nagy részük ebben az ötvenkét százalékban van. Mi őket próbáljuk bevonni, nekik szeretnénk lehetőséget és eszközt adni arra, hogy közvetlen módon részt vegyenek a politika alakításában. A pártok feladata pedig az lenne, hogy olyan programot állítsanak össze, ami szimpatikus lehet ennek a rétegnek, és minőségi válaszokat ad a megfogalmazódott kérdésekre. Aztán ott a lehetőség, mindenkinek, hogy eldöntse, számára melyik program a legkedvesebb.

Ideje lemászni rólunk, és ennek a melónak nekifogni. Mi addig azon fogunk igyekezni, hogy az ígéreteiteket be is tartsátok.

diakmozgalmak mogott.jpg

Birtalan Gy. Gergő

2013.01.26. 12:16 Madibainges


380 komment · 4 trackback

Címkék: pártok hallgatók

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr575044027

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.28. 11:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Ha-ha-harcias egyetemisták? 2013.01.27. 14:04:39

Megint a Haháról írok, pedig egyelőre nem terveztem újabb cikket. De hát történnek az események, sőt, maga a HaHa is belépett a hallgatói mozgalmak értelmezői közé, ami dicsértes. Így annak ellenére hozzáfűzök egy-két megjegyzést saját gondolatmenetemh...

Trackback: Ön is náci, Tanár bácsi? 2013.01.27. 12:59:17

Az egyetemistát apja felpofozására biztató nógrádsápi tanár-polgármester faluja állítólag cigánymentes. A falu szélén álló, Nemzeti Háznak nevezett ingatlanon hungarista szervezetek szoktak bulizni. A számos híradásban is Nógrádsáphoz köthető Pax Hung...

Trackback: Bajnai, fiatalok, politika 2013.01.27. 01:03:58

Bár a diáktüntetők többször is deklarálták a pártoktól és a politikai szervezetektől való függetlenségüket, az LMP és a Milla is folyamatosan támogatta, illetve közvetítette az eseményeket. Előbbi a Parlamentben is megjelenítette a diákok követelé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.27. 19:23:50

@Vombatus Ursinus:

Azért akarja, hogy fogd vissza magad, mert a sejtjeiben a megtorlás szelleme, azt képzeli ő szabhatja meg, más mit mondhat és hogyan. Ehhez szocializálódott, neki(k) ez a norma. (Lásd még előzőmet, nagyon rokon fogalomkör.)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.27. 19:31:24

@rdos:

Fú, ezt a gennyet! Állati. De türtőztetve magam inkább megvárom a reakciód, hogy mit gondolsz az utolsójáról, aztán mondom el a sajátom, ha lesz még mit hozzátenni. Végülis neked címződött.

Vombatus Ursinus 2013.01.27. 19:32:03

@Szanyi Tibor: Tényleg sajnálom, hogy meg kell válnunk tőled, már csak azt szeretném megkérdezni, hogy egy országos választási kampányt hogy lehet lebonyolítani 368 millió forintból, ha az ÁSZ annyira perfekt munkát végez? Pártoktól függetlenül.

maroz 2013.01.27. 19:37:12

@Szanyi Tibor: Úgy, szóval hasraütéses alapon mondasz százalékokat, számokat, ahogyan azt Orbán is szokta. (Ha azzal jössz, hogy a párttagjaitok és húsz gyakornok véleménye alapján számoltad ki szerintem rosszul jársz, mert ezt a blogot azért olvassák TáTK-osok is.) Csoda, hogy nem bíznak bennetek az emberek?

Amúgy az én hasam még durvábbakat mondana, az aktivitást én még annál is alacsonyabbra tenném, de hát ti Cuslágoltátok el ezt is, már ugye azt a részét, amit nem Orbánék.

Azt meg talán illene tudnod, vagy illene, hogy megkérdezd valakitől, aki tudja, hogy egy mozgalomnál nem az a fontos, hogy hány darab tagja van. De tudom én, hogy téged, titeket, a pártpolitikai elitet valójában nem is ez érdekli, ti csak azt lesitek, hogy mi módon tudnátok profitálni ebből az egészből, hogyan tudnátok a hatalompolitikai játszmáitokhoz fel- és kihasználni a diákságot. Ha a ti érdeketek azt kívánja, hogy a HaHa ítélje el a HÖOK-ot, akkor ezt fogjátok mantrázni, nézd meg, hogy Milla is mennyire pártkonform lett, ők is szinte utasítják a HaHát, hogy ítélje el!, határolódjon el!, ésatöbbi. És miért? Azért mert ti úgy saccoljátok, hogy ezzel tudnátok egy picit ekézni Orbánt és az talán hozna nektek néhány százalékocskát.

Ez a ti, a pártpolitikai elit teljesítménye. Ennyire vagytok képesek, pitiáner, átlátható módon kavargatni egy kis szarocskát. Na most mondd meg, hát teljességgel érthető, ha tisztességes ember még a környéketeket is igyekszik elkerülni?

2013.01.27. 19:39:48

@karacsi_maci: "azt vágod, hogy felhatalmazták őket. pont ez a lényeg, hogy ők vannak ezzel felhatalmazva."

Nem, erre nincs felhatalmazásuk. Amikor a felhatalmazást megkapták, akkor arra kapták hogy érdekeket képviseljenek. Nem képviselik az érdekeket, visszaélnek a pozíciójukkal, tehát a felhatalmazott szerepük kétessé vált.

MarbleC 2013.01.27. 19:40:21

A nem most Vasárnap lesznek a választások.

Ez a világ leghülyébb felmérése ami létezik.

maroz 2013.01.27. 19:40:52

@Szanyi Tibor: Oké, akkor légy szíves mondd el, hogy neked milyen ismereteid vannak a civil politizálás fogalmáról. Nem azt kérdeztem, hogy neked mi a véleményed róla, hanem hogy milyen ismereteid vannak róla. Van kedved egy fogalomtisztázó vitához?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.27. 19:46:40

@Khonsu:

Még egy észrevétel ehhez.

Írod: „azt jelzi, hogy komolyan veszik a mozgalmat magas politikai körökben is, ami elismerés”.

Szerintem ezzel vigyázz. Értem, hogy lehet hízelgő a tény, hogy komolyan veszik, de attól még aligha elismerés. Egyszerűen félnek a diákok mozgalmától. A 23 éves rendszer minden alulról jövő kezdeményezés kikapcsolására épül. Ha nem lenne azonnal egyértelmű, ezt, hogy értem, biztosan világos lesz, ha megnézed, amit föntebb linkeltem. Szóval az, hogy spontán kezdeményezéssel találják magukat szemben, kétségessé teszi a bevált eszköztáruk hasznosságát, együttes uralmukat a társadalom egésze fölött. Nem véletlen, hogy a diákok ellen prüszköl itt az ún. ellenzéki politikus. Különben miért nem hagyná a kormányra? Jó tisztában lenni ezzel a félelemmel a diákoktól, mert ez egyben az ő erejüket mutatja.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.27. 19:49:55

@Vombatus Ursinus:

Sebaj, akkor ezt másképp látjuk.

Engem nem csak az győz meg arról amit mondtam, amit közvetlenül neked mond, hanem abból is, azzal kombinálva, ami a gondolkodásáról máshol a sorok közt kiderül.

MEDVE1978 2013.01.27. 19:50:19

Srácok, elmondom mi a legszörnyűbb. Az Orbán, meg a Balogh felváltva röhög rajtatok. Majd aláírnak szépen egy megegyezést a HÖOK-al és a diákok fele majd szépen hazamegy. Megkapjátok a kezdeti kormányálláspontot, legfeljebb annyi módosítással, hogy másképp van csomagolva (majd a magas ponthatár miatt nem jut be senki a 16 szakra). Még tüntettek ötször, aztán mindenki elunja, megkeseredik azt húz haza.

Egyedül akkor lett volna értelme az egésznek, ha tudnátok, hogy mi az álláspontotok. De nem tudjátok, csak azt, hogy amit a kormány akar, tagadjátok.

Márpedig a felsőoktatás beteg és az ország is kurva nagy szarban van. Erre pedig válaszok kellenek. Orbán ad válaszokat, a FIDEX szavazók nagy része ezt értékelni is fogja. Ebben az országban a diákokon kívül szerintetek még ki nem ért egyet a hallgatói szerződéssel? Meg azzal, hogy nem kell még több tízezer mihaszna kommunikációs, jogász, közgazdász? SZerintem nagyon kevés ilyen ember van.
Az más kérdés, hogy szimpátiaszavazást nyernétek, de ezzel önmagától nem teljesül semmi célotok. Ez így sajnos nagyon kevés srácok.

Vombatus Ursinus 2013.01.27. 19:59:47

@MEDVE1978: "Egyedül akkor lett volna értelme az egésznek, ha tudnátok, hogy mi az álláspontotok. De nem tudjátok, csak azt, hogy amit a kormány akar, tagadjátok."

Ez a többesszám már eleve nagyon gáz,úgyhogy erről ennyit. Az álláspont ott van a diákok 6 pontjában.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.27. 20:01:22

@MEDVE1978:

Még jószándékkal sem helyes helyettük gondolkozni! Majd ők eldöntik, mi a számukra helyes út. Eddig nem azt bizonyították, hogy aggodó, féltő, lesajnáló gondoskodásra szorulnának. Az általad kínált fajta „okosság” negyed évszázad alatt mit hozott? Csak lebénítani tud ez és nem mindig őszintén azért aminek a nevében. Semmi sem dőlt el. Én pl. bízok bennük. Jó úton járnak. Sőt példamutatón.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.27. 20:09:57

@maroz:

Annyit mondanék tömören arról amit mondtál, hogy: kurva jó!

Khonsu 2013.01.27. 20:23:24

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: Az hogy komolyan veszik, jelentheti azt is hogy félnek tőle. De akkor inkább úgy fogalmazok, hogy tényezőnek látják, amivel számolniuk kell.

Mellesleg nagy bajban lehetnek, ha már a HaHa-ra is megpróbálnak rámászni, és kitartóan próbálkoznak akkor is ha elhajtják őket.

Ezek az alulról jövő kezdeményezések egyszer becsukják az ajtót az elmúlt 23 év politizálásának. Talán ettől félnek.
Vicces látni, hogy mennyi energiát áldoznak a HaHa győzködésére, megzavarására, miközben az igazi nagyvadak még el sem indultak.

Majd amikor határokon átnyúló, profin felépített, hálózatos fél-anarchista szervezetekkel találják szemben magukat akkor mit csinálnak, ha már néhány ezer középiskolás és egyetemista diáktól is berezeltek.

von Putri 2013.01.27. 20:52:16

@maroz:
Vegyük úgy hogy meggyőztél. Kis Jánosnak éppúgy nincs köze az SZDSZ-hez, mint ahogy az Oktatói Hálózat SZDSZ-es múltú oktatóinak, SZDSZ-támogatóinak az SZDSZ által képviselt markáns ballib eszmevilághoz, Lukács-óvodás bölcsészeinek sincs köze Lukácshoz

És persze a Hallgatói Hálózatnak sincs köze az Oktatói Hálózathoz. És az is pusztán a véletlen műve, hogy az Oktatói Hálózat pont 2 héttel azután alakult meg 2012 februárjában, hogy Kis János meghirdette az Orbán-rezsim forradalmi megdöntésének programját

Mert ennek mind így kell lennie ahhoz, hogy el tudjam hinni a HaHa pártoktól való függetlenségét

ODIV 2013.01.27. 21:11:32

Erről a délutáni mókáról a régi medvés vicc jut eszembe:
"Vadász, vadász te szopni jársz ide..."

Tyreo 2013.01.27. 21:16:51

@von Putri: Mert az Oktatói Hálózat megalakulásának véletlenül sem lehet köze az akkor folyó felsőoktatási "reformhoz", igaz?

maroz 2013.01.27. 22:24:58

@von Putri: Valójában Kóka János küldi a Hahának az utasításokat maceszgombócba rejtve, a sürgősebbeket pedig Retkes Attila játssza el nekik dzsesszgitáron. Persze a fontosabb parancsokat egyenesen Kunczétól kapják, de ha elárulnám neked, hogy milyen módon, akkor sajnos meg kellene hogy öljelek.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.27. 22:42:42

@maroz:

von Putrival folytatott vitátokban veled értek egyet, de lelkileg megértem őt. Olyan állapotok vannak Magyarországon, hogy lassanként mindenki érzi, hogy valami másról van szó, mint amiről szó van. Mindig és mindenben, vagy közel ehhez. És miközben az igazi háttér összefüggések nem fölismerhetetlenek – magam is propagáltam itt a linket ahol erről az alap dolgok olvashatók – sokakban mindez és a köztudatba mesterségesen dobott álproblémák összekeverednek. Olyan dolgokhoz vezetnek, amikről ő jóhiszeműen, mégis tévesen beszél. A zavar országosan csaknem teljes. Nem tudok eléggé hálás lenni a HaHának, a diákoknak, hogy létükkel, jellegükkel, törekvéseikkel ezt megtörik.

von Putri 2013.01.27. 22:45:54

@maroz:
Vicces vagy. Nálad már csak a HaHa viccesebb a nevével. És erre még egy lapáttal rá tud tenni, amikor függetlennek mondja magát.
Hahahaha

von Putri 2013.01.27. 22:53:25

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.:
"Nem tudok eléggé hálás lenni a HaHának, a diákoknak, hogy létükkel, jellegükkel, törekvéseikkel ezt megtörik."

Na de most tényleg, miért nem mondasz köszönetet az Oktatói Hálózatnak?

Vagy náluk már túlságosan nyilvánvalóan szétfoszlik a mítosz, miközben a háttérből ezt-azt irogató ismeretlen diákokról még bármit el lehet hitetni?

"A zavar országosan csaknem teljes"

Azt csak egyesek szeretnék

Tyreo 2013.01.27. 22:53:46

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.:
Milyen linket küldtél? Bocsi de nincs kedvem átbogarászni az összes kommentet újra.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.27. 23:00:59

@Tyreo:

Bocs. Én ilyenkor beírom a nevet (most az enyémet) a keresőbe, így gyorsan leszűkül a kínálat. Egy fajta visszafogottságból nem írtam újra, hogy ne mindig azt nyomjam. (Pedig szívesen!)

De itt van: www.kibulizottorszag.net

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.27. 23:05:07

@von Putri:

Talán nem eléggé követtem dolgokat, de abban ami nekem rokonszenves, úgy tűnt a HaHa jár élen, illetve általában a diákság, a Hök is. Ezért.

A zavart tényleg szeretnék egyesek (a pártok, általában), hogy teljes legyen, és nekem úgy tűnik, sajnos sok sikerrel jártak, rengeteggel.

von Putri 2013.01.27. 23:31:16

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.:
Nem feltétlenül akarlak kiábrándítani - az embert a gondosan ápolt hiedelmek teszik boldoggá - de az LMP története sok tanulságot rejt

Megjelentek nem is olyan rég az ártatlan, szűzies fiatalok, és látod mi lett belőle. Végül az erkölcsi győzelem a professzionális, minden hájjal megkent, nagypolitikában szocializálódott Schiffernél maradt, miközben a "kis ártatlanok" saját magukat járatták le a mohóságukkal

Az ifjonti báj addig tart, ameddig be nem kerül a reális élet, a politikai játszma küzdőterére. Innentől már csak egy pedofil nem veszi észre a kimeredő oroszlánkarmokat, amik mind a hatalmat akarják megragadni

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.27. 23:40:53

@von Putri:

Akkor ez jó hír, mert ezek szerint az ösztöneim jól működnek. Nekik (dokumentáltan) egy percig sem dőltem be. Sőt, épp most kezdem becsülni a Bajnai mellé nem álló részt.

Értem, hogy miket látsz bele a HaHa genezisébe. Ha ennek eldöntését félretesszük, ha a tevékenységüket nézed, látsz hibát? (Nekem nem sikerül.)

Szanyi Tibor 2013.01.28. 00:44:43

@maroz: aha.

Szóval tőled sem tudjuk meg, hogy hány tagja van a HaHa-nak? Ez szomorú, habár annyit mégis megtudtunk, hogy akármennyi van, nem számít. Egyetértek! ;)

Szanyi Tibor 2013.01.28. 00:46:35

@Vombatus Ursinus:

Úgy, hogy kampánykiadásnak az tekintendő, ami a kampányidőszak alatt történik.

Szanyi Tibor 2013.01.28. 00:52:27

@maroz:

Nincs sok kedvem erről vitatkozni, habár ha akarod, állok elébe. Nekem Glatz Ferenc inkább irányadó. Ő így ír erről:

"Mi másként látjuk Széchenyit és szellemi örökségét. Mi a politikát a közösségi dolgok elvszerű vitelének, az ügyek intézésének szakszerű tevékenységeként fogjuk fel. (A politikát - ilyen értelemben - azonosítjuk a klasszikus demokrácia "közéletével".) A politikai (közéleti) tevékenységnek - szerintünk - két szintje van. Egyik szintje: a "pártpolitika", másik szintje: a "civil politika". A pártpolitika a politikai hatalom megszerzéséért és az adminisztráció kézbe vételéért folyik. A civil politika célja: a közösség sorsát hosszú távon meghatározó folyamatok feltárása és megoldásukra javaslatok kidolgozása. (Ezt nevezték, nevezik sokan "össztársadalmi", "nemzeti" érdekek követésének.) Témái: hogyan alakul a társadalom műveltségi, fizikai-egészségi és lelki állapota, a termelési eljárások folytonos modernizálása, a lokális és globális közösségek viszonya stb. Ezek a témák szerepet kaphatnak természetesen a pártpolitika programjaiban is. Sőt, fontos, hogy a pártpolitika is állást foglaljon a közösség ezen "sorskérdéseiben". A pártpolitika ugyanis az adminisztratív hatalom birtoklásáért folyik, és a hatalom (a politikai adminisztráció) erős eszköz a hosszú távú "össztársadalmi", "nemzeti" programok befolyásolására. Megvalósítására vagy megakadályozására. Ezért a politika e két szintje - szerintünk - szükségszerűen éljen együtt. A deformitás az - szerintünk -, ha az egyik szint teljesen maga alá nyomja a másikat. (Ez történik a 20. században Európában, amikor a pártpolitika - egypárti vagy többpárti politika - teljesen maga alá gyűrte a hagyományosan gyenge civil politikát, így az egész "közélet" azonossá válik a pártpolitikával.)
Széchenyi életműve a "civil politizálás" hagyományát őrizte meg számunkra. Ő maga nem ismerte fel, hogy az általa kialakított és művelt "civil politizálás" nem zárja ki a "pártpolitizálást". (Mint ahogy Kossuth soha nem vitatta Széchenyi programjainak időszerűségét.) De kimunkált egy modern politikai gyakorlatot - irodalmi formába leírta saját akcióit -, és ezzel az utókorra is hagyományozta a közösségi cselekvés egy formáját."

Khonsu 2013.01.28. 00:54:38

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: Ezért kéne a pártokat a szervezeteknek alapítani és nem fordítva. A szervezet jelölné ki a célokat, tartaná a gyeplőt, de nem töltenének be állami pozíciókat, és távol tartanák magukat a közvetlen pártpolitizálástól. Minden szereplővel a szervezet tartaná a kapcsolatot a pártba csak a végrehajtó embereit küldené, akik megbízhatóan teljesítik a parancsot, de rájuk bízva ezen kívül semmi sincs. Ha a párt mégis "elkóborolna", akkor a szervezet egyszerűen alapítana egy másikat, míg az előző megsemmisülne a támogatás elvesztésével.

Tyreo 2013.01.28. 02:05:34

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.:
Köszi, bár ezt a linket nyugodtan lehetne nyomatni orrba-szájba.

2013.01.28. 07:22:47

@beyo: Nocsak... lehet, hogy titeket kerestelek, amikor a Humán Platform oldalán beszélgetni próbáltam? Ott nem volt válasz... Íme egy "rövid" részlet (az egész itt olvasható : hajnalvilag.blogspot.hu/search/label/Hum%C3%A1n%20Platform )

... Kérdés viszont, hogy van-e hajlandóság az utcára vonuló fiatalságban erre a szembenézésre? Vajon csak a transzparenseken mutat jól a "beszéljünk nyíltan a jövőnkről" felirat, vagy komoly a szándék? Én mindenesetre most megpróbálom, kérek egy kis figyelmet.

Ma a világon senki nincs, akinek képe lenne a jövőtökről - csak az állítható teljes bizonyossággal, hogy a mai állapottól teljesen eltérő lesz. Az európai jóléti államok, amelyek évtizedek során globális rendszerekre bízták, "exportálták", bevándorlókkal végeztették a kellemetlen fizikai és szellemi munkát, pénzügyi és társadalmi tartalékaik végére értek; a bankrendszer csődjeinek a java még csak most következik, az államok mai irányítása ezeket nem fogja tudni kezelni. A feltörekvő államok villámgyors fejlődése hatalmas társadalmi feszültségekkel jár, és félelmetes kárt okozott a helyi ökológiai rendszerekben (vízháztartás, szennyezések). A kizárólag pénzügyi hatékonyságra optimalizált globális infrastruktúránk a végletekig pazarló módon bánik a valós, véges erőforrásokkal (energia, talaj, ásványkincsek), semmi tekintettel nincs az ökológia és társadalmi rendszerek fenntartására. Az ezekben okozott hatalmas károk növekvő mértékben ütnek vissza ránk, mialatt a ma egyeduralkodó monetáris irányítási rendszer szépen összeroskad.

Személyes véleményem szerint képesek lehetünk megoldani ezeket a problémákat - amennyiben meg tudjuk tartani globális szervezettségünket a mai szinten. Ehhez azonban fizikai szinten (erőforrás és energia használat, szállítás, utazás, ...) sokkal kisebb körfolyamatokat, helyi ellátó rendszereket kell kialakítani. Közületek nagyon sok fiatalra NEM az egyetemen van szükség, hanem az ellátó rendszerekben: a földeken, ipari üzemekben, szolgáltató rétegben; az erőforrások ésszerű kihasználása mellett csak a mai mértékhez képest kevés, de irgalmatlan kemény szellemi munkára képes jövendőbeli értelmiségi kiképzésére van lehetőség. Ezt vagy belátjátok/belátjuk, és ennek megfelelően gondolkozunk a felsőoktatásról (és közös jövőnkről) - vagy nem, és a jelenlegi szép, ám értelmetlen listákkal tüntettek, szónokoltok tovább.

Ez viszont valós tartalom, alternatíva hiányában törvényszerűen ki fog fulladni, akkor pedig mai vezetőink szervezik meg helyettünk lényegében ugyanezt (közszolgálati egyetem, közmunka, "jó multiknak" állami szervezésben eladott biorobotok, új földesurak, elsorvadó közoktatás és közellátás). A különbség annyi, hogy a képességek helyett a származás és a "rendszer" iránti hűség lesz a legfontosabb követelmény. A társadalmi feszültségek csak fokozódni fognak, a valós problémák elhárításához elengedhetetlen szervezettségű, méretű és szaktudású "elit" helyett közutálatnak örvendő gerinctelen hajbókoló csapat fog kikerülni az egyetemekről. A "Civilizációnk túlélése" című tárgyból pedig nincs pótvizsga.

Ez az én véleményem. Mi a tiétek?

maroz 2013.01.28. 08:35:24

@Szanyi Tibor: Nem, de ha nem érted, hogy mi az a mozgalom, és hogy miért is buta kérdés az egy mozgalommal kapcsolatban, hogy hány "tagja" is van egy mozgalomnak, akkor csak ismételgesd bátran a buta kérdésed továbbra is, én ennek csak örülök, hiszen amint mondtam ezt a blogot azért olvassák TáTK-os diákok is. Legalább tisztába jönnek azzal, hogy mi is az, ami a ti fejetekben van.

Amúgy meg ha visszaolvasol láthatod, hogy te jöttél számokkal. Te matolcsyztad ide a 80%-ot, az 5-10%-ot. És amikor rákérdeztem, hogy mégis, hogyan jött ez ki önnek, kedves Matolcsy úr, adtál rá egy khmmm... vicces magyarázatot.

És ugye ezek után a diákok, vagy bárki bízzon meg bennetek, higgye el, hogy ti jó oktatást, tudásalapú izémizét szeretnétek. Ja, majd pont a sötétség az alagútból lesz az, ami elhozza számunkra a világosságot.

Knifemaster 2013.01.28. 08:37:19

Ha a politikával bármit meg lehetne oldani már rég betiltották volna.

maroz 2013.01.28. 08:49:44

@Szanyi Tibor: "Ezért a politika e két szintje - szerintünk - szükségszerűen éljen együtt. A deformitás az - szerintünk -, ha az egyik szint teljesen maga alá nyomja a másikat. (Ez történik a 20. században Európában, amikor a pártpolitika - egypárti vagy többpárti politika - teljesen maga alá gyűrte a hagyományosan gyenge civil politikát, így az egész "közélet" azonossá válik a pártpolitikával.)"

Oké. Tehát szerinted is helyes a diákok azon helyzetfelismerése, hogy ez a deformitás tényleg létezik, a többpárti politika tényleg maga alá gyűrte a civil politizálást, minek következtében az egész "közélet" azonossá vált a pártpolitikával.

Akkor most már végképp nem értelek. Miért is ne lenne teljesen elfogadható, teljesen korrekt a magukat civilnek elgondolók részéről az az elkeseredett és fájdalmas kiáltás, miszerint szálljatok már le rólunk végre, és fejezzétek be a gyűrésünket? Vagy méltánytalannak tartod a picsába küldést azok után, hogy ennyi éven keresztül intenzíven gyűrtetek és előidéztétek azt a bizonyos deformitást, aminek a létét ezek szerint te is elismered? Ne tartsd. Gondolj inkább arra, hogy én hová küldenélek benneteket, ha picit jobban belemelegednék. És nekem ugyan nincsenek olyan jó kis matolcsy-számaim mint neked, de nagyon meglepne, ha ezzel a küldődühömmel egyedül lennék az országban.

Szóval tessék csak elgondolkodni azon a picsán, mert szerintem még mindig egy méltányos desztináció ahhoz képest, amit érdemelnétek. Ti, a pártpolitika öreg hazai csinálói, úgy, ahogy vagytok. Hallgassatok a Ferire, nem mondott ő hülyeséget Őszödön. Fényezőműhely, az lesz a vége, ha nem kaptok észbe idejében.

beyo 2013.01.28. 08:51:33

@Kedves Loránd x: Nem biztos, hogy kielégítő választ fogok tudni adni a kérdésedre! Lehet igazad is a felvázolt jövőképpel kapcsolatban, és lehet, hogy nincs. Egy biztos, a dolgok a válság hatására elkezdtek változni. Abban is biztos vagyok, hogy a válság megoldására régionként csak eltérő válaszokat lehet adni, ami szintén, ha úgy tetszik egy új világrend irányába mutat, de, hogy ez az új világrend pontosan mit is fog jelenteni a gyakorlatban még a jövő kérdése. Az már látszik, hogy a klasszik bal-jobb, nyugat-kelet struktúra borul Európában, inkább értelme van centralista-radikális és észak-dél párhuzamokban gondolkodni.

Azt viszont gondolom, hogy egyelőre botorság lenne ebben az országban a tudásalapú társadalom eszméit feladni. Olyan változások történtek az elmúlt években az országban, hogy a tekintélyesre nőtt társadalmi szakadék mellett generációs szembenállás jelei is elkezdtek mutatkozni.

Egészen mást jelent a tudás ma, mint a tudás jelentett mondjuk 20-30 évvel ezelőtt, és nagyobb a kettő között a különbség, mint mondjuk 1960 és 1990 között volt. Egy tanárom mondta az még gimiben, hogy már nem akkor számítasz okosnak, ha minnél több dologra tudod a választ, hanem akkor, ha tudod, hogy a válaszokat hol kell keresned. Egy másik blogban is írtam már, olyan mértékű a tudás, hogy ez a kor nem kedvez mindenhez értő reneszánsz géniuszoknak, az emberekeknek specializált tudásokat kell megszerezniük, mert csak így van esélyük a munkaerő piacion. Az, ami most történik a felsőoktatásban egy régi, ma már nem működtethető rendszert akar konzerválni. Ha tágabban értelmezzük ezt, akkor kormány törekvései egyfajta újfeudalista rendszer irányát mutatják, biorobotokkal (amit te egy kicsit talán más kontextusban írtál). Ez pedig egy olyan dolog, ami ellen fel kell lépni, nem lehet megengedni, hogy az emberekben rejlő tőkét egy felülről jövő akarat ilyen mértékben sorvassza el.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.28. 10:25:51

@Szanyi Tibor: Mire válaszoltál, muszka bérenc? Tudod. Ügynök-e vagy? Kit szolgálsz?

Közpénzt arra bízni akinél a 3. bekezdés után nem a 4., hanem a 3. jön? Nem, nem soha többet. Már persze az előző bekezdésben vélelmezett, 23. éve több nagyhatalom érdekében is végzett hazaáruláson, kollaboráción túl.

Barátkozzál te a fityiszes, jobbklikkes, lehetettvolnamásos, dékás, ... (ha valakit kihagytam a felsorolásból, bocsika) eftársaiddal.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.01.28. 10:44:37

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: Végül is nekem címződött.

Csak ezzel a gondosan kontraszelektált, jellemtelen, mellébeszélő organizmussal szemköpszt, akarom mondani, szemben nekem néha dolgom is van.

Bocsi a várakoztatásért.

Off.
Nem szeretek lelkizni. Komolyan mondom, azon túl, hogy viszolygok magamtól, hogy szóba egyeledtem, akarom mondani elegyedtem egy bolsevikkal, a legnagyobb gondom az, ezzel egy kicsit legitimáltam is a Szanyi eftársat. Pedig Ő nem legitim. NEM LEGITIM! Miért?

Szovjet tankok árnyékában mutyizták le a szojvet megszálló eftársak tudtával és akaratával egyezően a módszerváltásnak nevezett nagy porhintést (elismerve, ebben már az amiknak -USA- is komoly szerep jutott). Ez a porhintés pediglen csak két dologról szól. A kifosztásunkról és a kivéreztetésünkről. Rideg nagyhatalmi érdekek mentén.

Véleményem bizonyítani nem tudom, pártállami titokszolis archívumok megnyitása, a mai napig, mindegyik jómadár szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentene. Értem én. De melyik nemzetét?
On.

von Putri 2013.01.28. 11:06:02

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.:
Kérdésedben benne van a válasz

A HaHa tevékenysége éppen olyan, mint a genezise. Egy nagyon behatárolt, szűk elit próbálja befolyásolni a társadalom jelentős részét különféle (részben valós) sérelmekre hivatkozással. Közben bekeverik a politikát az érdekvédelembe, a forradalmi receptet a jogszerű megmozdulásokba

Hátha van aki bebugázható, legalább a fogalmatlan fiatalok közül

Szanyi Tibor 2013.01.28. 12:08:19

@maroz:

Számomra elég megbízható információs forrás a saját szemem, az egytemeken dolgozó/tanuló elvtársaim elmondása, valamint a mellettem dolgozó egyetemista gyakornokok rendszeres híradása. Ezek eredője, hogy a HaHa elnevezése egybeesik a szó köznapi érelmezésével, úgyhogy szerintem felhagyhatsz az üres önigazolási erőlködéseiddel, nem jutsz előrébb.

Szanyi Tibor 2013.01.28. 12:49:31

@maroz:

Elgondolkodtam. Igazából csak egy kérdés jutott eszembe, vajon mitől is olyan kultikus és delejes hely számotokra az a p...csa, hogy ennyire ajánlgatjátok másoknak? No, mindegy, ezt ti tudjátok, viszont alighanem valami komplexus nyomhat, amikor a véleményemet elnyomásnak fogod fel...

Tanbácsi 2013.01.28. 12:50:08

Tudom, hogy unalmas, de a választásokon pártok indulnak és aztán a színeikben megválasztott képviselők hozzák a döntéseket a parlamentben. Lehet szobaállni velük (legalább az elküldésből kihagyott LM(b)P-vel) és rajtuk keresztül nyomást gyakorolni. Lehet önállóan ráhajtani a szavazókra. Vagy lehet a bizonytalan szavazókkal együtt csodálkozva nézni, hogy megint "nélkülünk születnek a döntések".

maroz 2013.01.28. 13:05:30

@Szanyi Tibor: Rendben, ha úgy érzed, hogy neked, mint az mszp egyik prominensének ezt az üzenetet kellett továbbítanod felém, akkor én tényleg fel is hagyok irányotokba bármiféle kommunikációs kísérlettel.

Csak jelezni szeretném, mert biztosan nem ismertél meg, hogy én vagyok a ti vevőtök. A választópolgár, aki egészen 2006-ig mindig rátok, a ballibre szavazott. Igaz, 2006-ban már kellett az a bizonyos három feles a bőr alá, de legyűrtem és ti bejutottatok. 2010-ben már nem volt a világon annyi pálinka, hogy újból rátok bírtam volna szavazni. A mostani itteni szereplésed, az, ahogyan te egy purpárléban az én kibaszott adómból eltartott képviselőként megnyilvánulsz, az az igényesség, az a szellemi teljesítmény, amit itt és máshol felmutatsz igazolta számomra a 2010-es döntésemet és egyúttal megalapoz a 2014-esnek is, annak, hogy legyen bármi, jöjjön akár több Orbán-ciklus is egymás után, mindegy, de ti semmiképp. Add át az üdvözletemet Mesterházynak is, azt írta ma, hogy "Másra, többre, jobbra vagyunk képesek.", mármint hogy Magyarország képes többre jobbra, amiben én is szeretnék bízni, de abban nem tudok, hogy veletek lennénk többre, jobbra képesek. Talán egy kiadós 2014-es zakó, talán az végre észhez térítene benneteket. Rajtam nem fog múlni, azt megígérhetem, és azt is, hogy amint hogy 2006-ban is hoztam még legalább két embert most is azon leszek, hogy úgyszintén legalább kettőt eltérítsek attól a felelőtlen szándékától, hogy rátok szavazzon. Mondd meg Mesterházynak, hogy ha szeretné, 2018-ban keressen meg újból, de lehetőleg ne téged küldjön, mert nekem nagyon nem jöttél be.

2013.01.28. 13:13:29

@Szanyi Tibor:
Üres és hiteltelen vélemény a HaHa-t mint szervezetet a mozaikszó köznapi jelentésével azonosítani, tekintve hogy a hétvégéd nem kis részét áldoztad a HaHa létjogosulatlanságának, hiábavalóságának, "amatőrségének" a bizonygatására. Magamból indulok ki, mivel ami számomra úgymond "béna", azzal nem foglalkozok.
A picsa pedig a magyar nemzet csaknem a fele számára (az ésszerűség alapján az egész nemzet számára az lenne) kultikus helynek minősülhet, mivel '89 óta skandálja több millió ember hogy húzzatok el oda, persze a többesszám magában foglalja a fidesz, stb elvtársakat is.

Szanyi Tibor 2013.01.28. 13:19:34

@maroz:

Ha jól értelek, akkor te 2006-ban az akkori ballib szocialista pártra szaaztál, de a 2010-es baloldali szocialista párt már nem jött be neked. 2014-ben viszont egy még karakteresebben baloldali szocialista párttal fogsz találkozni.

Viszont elég nagyfiúnak látlak, hiszen már legkevesebb 7 éve van szavazati jogod, s eszerint igazi régi motoros lehetsz a hallgatói világban , tehát a felvetéseidet saját magad is megteheted Mesterházynak, nem kellek én ehhez neked fullajtárnak. ;)

Khonsu 2013.01.28. 13:28:59

@Szanyi Tibor: Ezzel a kommentjével sajnos elárulta magát. Jött egy kicsit kampányolni, ami egy évvel a választások előtt teljesen természetes dolog. Ám amikor nyilvánvaló lett, hogy a HaHa nem kíván Önökhöz (sem) csatlakozni, akkor már rögtön csak egy nevetséges jelentéktelen szerveződés lett a szemében.
Vagyis aki nincs velünk, az ellenünk van? Sajnos úgy látom Önök sem jobbak a fidesznél, ugyanaz a gondolkodásmód.

Szanyi Tibor 2013.01.28. 13:55:56

@Khonsu:

Tévedsz, kedves Khonsu!

1) Eszemben sem volt itt szavazatokat gyűjeni, eleve egy konfrontatív kihívásra válaszoltam.

2) Nagyjából fogalmunk sincs, hogy maroz barátunkban kit is tisztelhetünk, de az bizonyos, hogy nem a bloggazdát, mert ő más néven szokott bekapcsolódni. Tartok tőle, hogy saját magát képviseli, mint kvázi véndiák, aki konkrétan nem kíván az MSZP-re szavazni. Lelke rajta.

3) Ha a korábbi dolgokat is olvasnád, akkor láthatnád, hogy a HaHa-t egy jelentős, ismereteim szerint akár 10 %-os hallgatói befolyással bíró , de semmiképp nem reprezentatív szervezetnek tartom, amely persze mérettől függetlenüs lehet tetszőlegesen nevetséges is.

maroz 2013.01.28. 14:16:02

@Szanyi Tibor: Hogy-hogy fogalmad sincs? Hát nem bemutatkoztam, nem elmondtam, hogy nézz rám, én vagyok a ti vevőtök?!? Tibor, én alig valamivel vagyok fiatalabb, mint te, és elmondtam neked, hogy 2006-ig mindig rátok szavaztam. Azért legalább ezt a "mindig"-et érthetted volna. Én hosszabb ideig voltam a ti támogatótok, mint amennyi ideig egy átlagos házasság tart Magyarországon. És igen, teljesen igazad van abban, hogy én saját magamat képviselem, de gondolj bele abba is, hogy ti 2010-ben elveszítettetek legalább egymillió, de inkább 1,4 millió hozzám hasonlóan csak saját magukat képviselő választópolgárt, és Orbán borzasztóan szar kormányzása ellenére is kábé pont ott tartotok a felmérések szerint, ahol 2010-ben voltatok.

Tibor, mire gyúrsz? A tíz százalékot is elérni képtelen kispárti státuszra? Mire fel ekkora nagy a te arcod? :)

Szanyi Tibor 2013.01.28. 14:19:47

@dr kotász:

Ha jól értem a nemzeti egység iránti elkötelezettségedet, akkor mindannyian ugyanonnan jövünk, és ugyanoda megyünk .... ;)

Összességében egyetértek.

Khonsu 2013.01.28. 14:21:08

@Kedves Loránd x: Annyiban egyetértek, hogy változásra van szükség, de annak jellegéről már vitatkoznék. A felsőoktatás, a tudás alapú társadalom leépítése ugyanis szerintem növeli a munkanélküliséget nem fordítva, így csak súlyosbítaná a gondokat. A diplomások körében a legalacsonyabb a munkanélküliek arány, míg a képzettség szintjével lefelé haladva egyre növekszik. Tehát a felsőoktatás leépítése olyan munkakörökben növelné a kínálatot, ahol már most sem tudják kellő számban foglalkoztatni az embereket. Mégpedig ennek egyik oka a gépesítés, automatizálás ami gyorsuló ütemben halad. Ezen "okos" termelő rendszerek üzemeltetéséhez okos munkásokra van szükség. Ezért javasolnék is egy alternatívát, diploma ÉS szakmunkás képzettség egyszerre, szerintem ez a jövő. Ezért nem csökkenteni, hanem növelni kell a képzést, és ezzel párhuzamosan ösztönözni az egyetemistákat, hogy akár tanulmányaikkal párhuzamosan szakmunkás képesítést, szaktudást is szerezzenek.

"amennyiben meg tudjuk tartani globális szervezettségünket a mai szinten. Ehhez azonban fizikai szinten (erőforrás és energia használat, szállítás, utazás, ...) sokkal kisebb körfolyamatokat, helyi ellátó rendszereket kell kialakítani."

Ezt ellentmondásnak látom. A kisebb körfolyamatokra optimalizálás és a globális szervezettség fenntartása egymás ellen hat. Vagy-vagy, egyszerre nem megy. Az új világhoz új rendszer kell, ami nem egyszerűen a régi reformja. A kommunikációs infrastruktúra fejlődése erősíti a társadalmi csoportok, önszerveződő közösségek közötti kapcsolatot, míg ugyanakkor az egyéni és csoportos önmegvalósítással az össztársadalmi egység ellen hat. Adja magát, hogy az új rendszer alapját ezen csoportok adják, melyekben valamely tulajdonság(ok) alapján hasonló emberek szerveződnek spontán. A politikának erre a szintre kell helyeződnie, a csoportok önkormányzatára. A politikai struktúra nem egy szálon, össztársadalmilag kell fusson mint jelenleg, hanem párhuzamosan, a csoportok között nem átnyúló hatalomkörrel. Ez nagyban enyhítené a feszültséget. Globálisan mindezt egy hálózatos szervezetnek kell összefognia, mely szolgáltatóként biztosítja a szükséges infrastruktúrát, védelmet, politikamentes és professzionális szakmai alapon működik. Sokkal inkább hasonlatos egy vállalatra mint egy országra. Az átállás folyamatos kell legyen, ami ugyanakkor a nemzetállamok szükségszerű végét eredményezi majd, ám maguk a nemzetek mégis szorosabb egységekbe forrhatnak a csoportrendszer miatt. Ez egy történelmi ciklus is, teljesen természetes. Kezdődött a széttagolt városállamokkal majd megszülettek a nagy központosított birodalmak. A középkorban ismét apró darabokra hullott Európa, decentralizálódott melyet laza egységbe akkor ez egyház fogott. Majd jöttek a központosított nemzetállamok, vállalatok, virágoztak most pedig hanyatlanak és újra jön a decentralizáció.

Miért nem jött eddig létre egy ilyen rendszer, vagy merült fel a lehetősége?
Azért mer a működéséhez óriási mennyiségű adatot kell kezelni, és gyorsan feldolgozni, nem bírta volna el az adminisztráció. Az informatika fejlődésével ez az akadály azonban mára elhárult. Az új rendszer alapjai már születőben vannak, ezt láthatjuk a világban. Külön szépsége a dolognak, hogy ettől senkinek sem kell félnie, mert nem szükséges számára ellenségkép, így mindenki számára nyitva áll.

A civilizáció fenn fog maradni, de egy évtizeden belül a felismerhetetlenségig megváltozik.

Szanyi Tibor 2013.01.28. 14:31:37

@maroz:

Belátom, hogy potenciális vevő lehetsz, habár elég nehéznek gondolom azokat az ügyleteket, ahol a vevő indításból kioktat, fenyeget, lealáz, stb. 14 év képviselőség alatt viszont megszoktam, hogy aki a szavazatával kufárkodik, mint te, azaz ahhoz köti a szavazatát, hogy az adott párt úgy ugrál-e, ahogy ő fütyül, nos, az soha nem válik valós szavazóvá, úgyhogy nem is foglalkozom az ilyen riszáló, ámde reménytelen esetek meggyőzésével, számukra nem tudok többet adni, mint a véleményemet.

Khonsu 2013.01.28. 15:08:08

@Szanyi Tibor: Köszönöm, így már tisztább a kép.

Részemről nagyon tisztelem a HaHa-t, ahogy más alulról jövő, politikailag független szerveződéseket is. Azért, mert bennük, ha nem is konkrétan bizonyos szervezetekben, hanem magában az elvben látom a jövőt, én ebben hiszek. Ezért kiállok ezen szerveződések mellett.

Elhiszem, hogy rosszul esett Önnek, hogy elhajtották a p*ba, de igazából ez minden pártnak szólt, nem személyes, még ha kissé durva is a megfogalmazás.
Azonban mivel ez egy fiatalok által, elsősorban saját részükre szerkesztett blog, szerintem belefér. Hivatalos levélben gondolom finomabban fogalmaznák meg ugyanezt. Ők csupán annyit kérnek, hogy hagyja őket békén a politika.

Ettől azonban még nem szükséges az ellenségeskedés, mindenki megfér egymás mellett, legyen az független vagy politikus. Ha egyik vagy másik fél ezt nem hajlandó elfogadni, abból láthatja, hogy csak konfliktus származik, aminek nem sok értelme van, mert vannak ennél nagyobb gondok is az országban.

Madibainges 2013.01.28. 15:13:42

:D Magyarul egy párt ne azt csinálja, amit a választók akarnak? És még csodálkozol, hogy ennyire lenézünk? Te jó ég, mennyi mindent el kell még takarítani...

Szanyi Tibor 2013.01.28. 15:31:00

@Khonsu:

Kedves Khonsu!

Bármennyire is hevesnek tűnik ez a jelenlegi vita, pont nem a civil politika és a pártpolitika szereplői vannak itt, hanem sokan mások. Kábe egy hahás, meg egy szoci reprezentáns van jelen. Ez picit sem baj, végtére a "mindenki más" az maga a nép, aki viszont dönt!

Ennek ellenére okosabbnak vélem, ha a civil mozgalmak a tényleges céljaikkal foglalkoznak, s kevésbé mások bárhová küldözgetésével. Az ugye durván két napja nem derül itt ki, hogy mi is a HaHa tényleges oktatáspolitikai törekvése, meg az sem, hogy mi is az MSZP, vagy bármelyik másik párt álláspontja ugyanerről, de az nagyon erősen megjelenik, hogy senki ne szóljon bele amásk dolgába.

Eddig tudok is élni a helyzettel. Viszont azt erősen értelmetlennek tartom, hogy a "növényevők" azt ordibálják szerte szana, hogy a "mindenevők" és - horribile dictu - a "ragadozók" takarodjanak ki az erdőből. A ilyen akcióknak bármilyen jó is lehet a píárja, az eredményessége meglehetősen kérdéses, a darwini ismeretek alapján különösen. ;)

Khonsu 2013.01.28. 16:23:30

@Szanyi Tibor:
Ön bizonyára nálam is jobban tisztában van azzal, hogy Magyarországon, Európában és a világ számos részén a társadalmat kellőképp kizsigerelték már, ráadásul erre nálunk a politikusok is jó pár lapáttal rátettek. Ennek következtében a társadalom mára egy lőporos hordó, aminek csak egy szikra kell. Ez pedig nagyban árnyalja a képet, hogy kik is a "ragadozók". :)

Leírom, hogyan látom én. Megjelent a HaHa, egy eléggé nagy hangú csoport, amit jelenleg senki sem kontrollál. Ezt az előbb vázolt helyzetben szemlélve a politikai pártok megijedtek, hogy veszélyes folyamatokat indíthatnak el, és begyújthatják azt a bizonyos lőporos hordót. Így aztán megpróbálják vagy ellehetetleníteni vagy irányítás alá vonni a szerveződést. De leküzdhetetlen akadályokba ütköznek, mert egy képlékeny hálózatos szervezettel van dolguk, ezért nem találnak, nem is találhatnak benne vezetőt, akivel tárgyalhatnának. Csak véleményvezérek vannak, akik megjelennek például ezen a blogon. Így ezt felismerve nem maradt más választás, mint az ők meggyőzésük.

Azon sem kell meglepődni, hogy mostanában a civil szervezetek igyekeznek tisztes távolságot tartani a politikusoktól, mert sajnos a politika társadalmi megítélése nem túl rózsás. Ennek megváltoztatása nehezebb lesz, mint legyőzni a Fideszt, ha egyáltalán még lehetséges. A civil szervezetek egyszerűen attól tartanak, hogy a politikusok rossz társadalmi megítélése miatt árt az ügyüknek, ha közülük együtt mutatkoznak valakivel, vagy összemossák őket valamely párttal.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.28. 17:09:41

Ez csak szöveg.

Olvasom a facebook oldalatokat, és minden kérdést lehurrognak a HAHA ellenzéki aktivistái.

Nem utolsó sorban március 15-i tüntetéseket szerveznek nálatok az oldalon, a kormány ellen.

Ugyanazok likolgatják Bajnait, meg a ti oldalaitokat.

Szóval nagyon kilóg a lóláb.

A legfőbb kérdés amire soha nem válaszoltatok:

Miért nem a HÖOK-ot változtatjátok meg olyanra hogy a diákok érdekeit képviseljék ?

Mert cirkuszolni akartok megrendelésre. Azért.

Khonsu 2013.01.28. 17:38:21

@Trompf: Nehéz elfogadni, hogy valaki jogos elégedetlenségében spontán képes cirkuszolni nem csak megrendelésre?

Amint láthatod épp most hajtották el a politikusokat, szerintem Bajnaira ugyanúgy vonatkozik mint bárki másra.

Tüntetést függetlenként is lehet szervezni. Vagy ha én most kimegyek a kormány ellen tüntetni, akkor máris MSZP-s, 14'-es, Jobbikos stb. vagyok?
Nagy baj van a fejekben ebben az országban...

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2013.01.28. 18:41:18

@Khonsu: @beyo: Köszönöm, hogy válaszoltatok. Nem is úgy gondoltam, hogy ezt a kérdést hirtelen megvitatjuk - én túl sok időt foglalkoztam már vele ahhoz, hogy "közérthetően" tudjak róla beszélni, a vitaindító cikkben meg túl sok a "hevület" és kevés szándék látszik a tanulságok levonására.

Csupán úgy véltem, talán érdemes kicsit másról is vitatkozni, mint teljesen érdektelen politikai színekről. Főleg azért, mert a civilizáció nem "változik", hanem mi alakítjuk. Ha észnél vagyunk és vállaljuk a felelősséget, akkor tudatosan - ha nem, akkor sodródunk. Félreértés ne essék, a mai "irányítás": a jelen gazdasági-politikai-média, sőt, tudományos elit teljes tevékenysége elenyésző kivételtől eltekintve "sodródás". Ahogy a fiatalos "mind elmentek a csába" hőbörgés, meg az elmélyült tudás és elemzés hiányában összeguglizott ötletbörzézés is.

Nézzétek el nekem hogy ennyire "karcos" vagyok, de tényleg komolyan aggódom a közeljövő miatt, és kevésnek tűnik az, amink van (több éve "szondázom" teljesen nyíltan a netet "másként gondolkodó" körökben). Viszont ha van kedvetek még egy kört futni, ezt ajánlanám esti merengéshez: hajnalvilag.blogspot.hu/2012/03/jovo-erdeklodes-hianyaban-elmarad.html

németh györgy 2013.01.28. 20:11:08

A 2012-ben kezdődött diák tüntetések nem csak azért voltak Magyarország életének „nagy cselekményei” mert megtörténtek, hanem mert ettől az emberek nagy részében is megmozdult valami. Ezért volt/van, hogy néhány dilettáns politikus rárepült…

Vombatus Ursinus 2013.01.29. 11:40:30

@Szanyi Tibor: Ezekben mi van szerinted, ami figyelemre méltó?

Szanyi Tibor 2013.01.29. 12:15:11

@Vombatus Ursinus:

Kedves Barátom, Vombatus Urbinus!

Nos, eléggé széles a skála, hogy kinek mi ragadja meg a figyelmét. Gondolom, a cikk szerzője, valamint az Index szerkesztője úgy ítélte meg, hogy sokak érdeklődésére számot tarthat néhány leírt összefüggés, különben aligha közölték volna az ominózus esszét. Az én figyelmemet az ragadta meg, hogy a HaHa néhány prominense milyen bensőséges kapcsolattal rendelkezik a Fideszhez.

Üdvözlettel,
SzT

Vombatus Ursinus 2013.01.29. 12:41:05

@Szanyi Tibor:

Kedves Szanyi Tibor, téged az irónia szele sem érintett meg. Sajnos. Miféle "bensőséges" kapcsolatról hadoválsz? Elolvastad egyáltalán, amit belinkeltél ide?

Vombatus Ursinus 2013.01.29. 12:52:58

@Szanyi Tibor:

"Úgy, hogy kampánykiadásnak az tekintendő, ami a kampányidőszak alatt történik."

Úgy igen. Csak könyvelés kérdése az egész.

Ugye nem akarod nekem bemagyarázni, hogy egy legkevesebb fél éves időtartamú profi, országos választási kampányt le lehet boltolni egymillió forintból képviselőnként, mert tényleg kinevetlek.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.29. 13:54:02

@Vombatus Ursinus:

Az, hogy hadovál, axióma. Igazán elképesztőnek azt tartom, hogy azokkal szemben vádaskodik, akiket azért mégiscsak megnyerni szeretne. És ez pöffeszkedik azzal, hogy ő politikus, méghozzá professzionális. Pronak lehet pro persze, amennyire tudom, mert ez szakmai ártalom ma berkeikben nálunk.

Kiváncsi vagyok hányan bírják ki amit itt összehoz, legalábbis émelygés nélkül, hogy erősebb fokozatot ne említsek. Én a pártja vezetése helyében leállítanám.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.29. 14:21:57

@Khonsu:

Nagyon igaz, de miért segítsz nekik? Hadd vágják maguk alatt a fát és essenek akkorát amekkorát érdemelnek. Mi jobb történhet az országgal?

Meggyőzni? Őt? Minek? Pillanatra se felejtsd el, ha hozzá szólsz, nem baráttal beszélsz.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.29. 15:02:12

@Kedves Loránd:

Videód, nem bántásból mondom, csak visszajelzésnek, amit formailag keresel: mélyen ellenszeves.

Nem mondsz semmit, azt viszont igen kegyesen, kenetteljesen, álmélységekben mozogva. Csak a legtapasztalatlanabbnak nem esik le, mennyire manipulatívan. Ha valóban magad keresed, azt javaslom, keresd tovább! Aki a videón beszél, nem valódi ember, hanem szerep. Alighanem a tükör előtt sokszor kipróbált szerep, a legnagyobb elentmondásban azzal, hogy nem meggyőzni akar. Dehogyisnem. Így látszik. A néző nem hülye. Semmi természetesség az egészben, csak hatni nagyon akarás. Finomkodó póz. A biztosan meglévő akármilyen töltetű hátsó szándék tapintható.

Ami az itteni megjelenésed illeti, a lényege úgy nézem ugyanaz, mint Szanyié: kicsavarni a diákok kezéből a meggyőződés fegyverét, mellébeszéléssel kisiklatni, lebénítani őket, összezavarni. Mozgalmukat így, vagy amúgy szétzilálni. Nem hinném, hogy jószándékú, rendes ember vagy minden magasztosság igényeddel együtt, inkább azt gyanítom, romlott. Lépre akarsz csalni másokat, gyanújukat el akarod altani behízelgő szövegeddel, tettetett intellektuális mélységeddel, álmegértéseddel, ami valójában mind nincs.

Itteni jelenléted csakis bomlasztó, nem hasznos. A részletek közömbösek, a hozzájuk viszonyulás csapda: tered ad az irrelevánsnak. Szerintem célszerű magadra venni amit a diákok a pártoknak üznentek. Mint fent.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2013.01.29. 17:23:55

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: Sok olyan emberrel próbáltam már beszélgetni, akiknek nincs türelmük utánanézni egy számukra ellenszenves megnyilatkozás hátterének, így aztán teljes magabiztossággal fogalmaznak meg általános véleményt. Nem a tárgyról, hanem a személyről. ... és "hátsó szándékot" vetsz a szememre, amikor azzal kezdem, hogy manipulálni kívánom a nézőt... na ezen azért mosolyogtam egyet :-D
Lehet, hogy kicsit elszoktál attól, hogy nem színész, hanem egy hétköznapi ember őszintén beszél valamiről, ami számára fontos? Szerinted engem nem bosszantott, hogy ennyire béna lett? Viszont nem volt sem kedvem, sem időm többet foglalkozni vele.

Ha szabad ezek után visszatérnem a témára is egy kicsit: az a gondom, hogy a tüntetés önmagában kevés, TARTALOM kellene bele. Az az igény, hogy "a pártok szolgálják ki az elvárásokat", jámbor óhaj csupán, de sem a józan logikus gondolkodás próbáját nem állja ki, sem a tapasztalatoknak nem felel meg.

A kormány kénytelen szembesülni saját üres zsebével, kitalálja, hogy a felsőoktatáson (is, számtalan más terület után) szorít egyet. Lesz egy tüntetés, aminek átmenetileg tényleg van visszhangja (a diákság mozgékonyabb és "beágyazottabb" réteg, mint a lecsúszó régiók, várólistán ülő betegek, működő tömegközlekedésre vágyó egyedek, a lassan felmorzsolódó civil szféra, ...) Jön a nagy PR, egyeztetés, oszd meg és uralkodj játék; a tömegek altatására ott van a rezsi csökkentés, lebegtetve, hogy lesz még újabb is. Lesz majd megint tüntetés, lesz majd megint osztozkodás, és így tovább.

Az egész nem több, mint játék a homokozóban. Hangsúlyozom: SZERINTEM. Ha van türelmed utánanézni, hogy ezt csak a levegőbe mondom, vagy éveket töltöttem vele; ha kíváncsi vagy, milyen mértékben jöttek be az elmúlt években a feltételezéseim - megteheted. Csak azért szóltam bele a társalgásba, mert ebben a kísérletben az utolsó esélyt látom az irányváltásra (mert sajnos van egy egyszerű alternatívája a 2014-es választásnak, amely felé nyílegyenesen haladunk, ismétlem, SZERINTEM).

Ha nem jön be, akkor tényleg mennem kell, mert én névvel, arccal vállalom a véleményemet. Na nem oda, ahova te javasolnád, csupán a határon túlra. Nem boldogulni, mert az nekem megy itt is, csak túlélni azt, amit szerinted nem illik elképzelni, vagy a lehetőségével riogatni.

Szanyi Tibor 2013.01.29. 17:51:55

@Vombatus Ursinus:

A kampányidőszak nem fél év, hanem jóval kevesebb. Egyébként csiszolhatnál a bratyizós közvetlenségeden. Természetesen annyit nevetsz, amennyit akarsz. T

Szanyi Tibor 2013.01.29. 18:02:20

@Vombatus Ursinus:

Értem az iróniát, meg annak azt a változatát is, amikor azzal kívánják terelni a sztorit, hogy irónikusnak tüntetik fel a valóság lényegét. Kábé úgy, mint amikor a hülye feleség kérdezi a férjét, hogy "ugye nem csalsz meg?", mire fel a férj szerető, ám kacsintó mosollyal azt mondja, hogy "De!" ..., majd hivatalos út címén elmegy egy horgásztúrára a "barátaival".

Szanyi Tibor 2013.01.29. 18:05:52

@Szanyi Tibor:

... és nyilván annak sincs jelentősége, hogy ezt az ironikus missziót a Magyar Nemzet vállalta fel....

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.29. 18:13:09

@Kedves Loránd:

1. Nincs mit megvitatni. Idejössz azzal az igénnyel, hogy mások helyett gondolkozz, olyan ügyben ami nem a sajátod, de nem segítve a másokat, hanem az ő szándékaik, akaratuk ellen. Bármilyen szépek esetleg a gondolataid, akármit is képzelsz magadról, ehhez nincs jogod. Csak totalitariánus alapról lehet követelni a mások helyett gondolkodást.

Nem az én oldalam, de ha az lenne, ezt tűrhetetlennek tartanám. A dumád álszent, a többi meg nem idetartozó, mert nem rólad van szó, akár jól látom ezt, akár nem. Az itt képviselt szándék szemszögéből biztos, hogy rossz szándékkal jöttél.

2. Olyan közegben ahol a beírások alapból nem névvel történnek undorító, amellett, hogy fonák, azzal keresni fölényt, hogy névvel jelensz meg. És? Ha egy hivatalban dolgozol és valaki névtelenül följelent mást, akkor szóváteheted. Itt nem. Kit érdekel? Nem szempont, semmi sem jár neked érte, nem vagy senkinél sem semmivel jobb emiatt.

Nem kevésbé visszataszító, ahogyan sajnálod magad, mintha a diákok miatt kellene áldozatként elmenned. Nem az ő hibájuk, ami van. Te akarod akadályozni, hogy javítsanak. Nem tartozik neked senki, hogy ez a te elképzelésed szerint történjen. Beszéld meg, ha muszáj, Leninnel vagy Hitlerrel az effélét. Ha igaz, hogy esélyt látsz a diákok részéről a változtatásra, állj melléjük, ne próbáld gyeplődbe fogni őket.

Elég belőled. Tartsd tiszteletben, ami engem illett.

Szanyi Tibor 2013.01.29. 18:19:57

@Khonsu:

Kedves Khonsu!

A civil szervezetek politikától, politikusoktól való távolságtartása nem mostani jelenség, hanem a dolgok természetéből adódik. Mindazonáltal vannak attitüd-divatok is, nos, ezek inkább időszakosak. Manapság valóban felerősödött a politika, a politikusok szidalmazásának keletje.

Minthogy azonban az emberek tényleges választási hajlandósága messze nem zuhant akkorát, mint amennyit a hangorkánból vélelmezhetnénk, ezért feltételezem, hogy mégis csak léteznek működő politikai preferenciák.

Felhívom a figyelmedet egy érdekes jelenségre! Azokon a helyeken, ahol nem volt eleve lefutott a meccs, az ún. második fordulókban endre többen vettek részt, mint az elsőben. Ez arra enged következtetni, hogy ha valóban lehet, akkor az emberek szívesen döntenek.

Azt pedig szintúgy természetesnek tartom, ha valaki inkább civilként próbálja a számára kedves irányba terelgetni a közügyeket, s inkább egy civil szervezetben, mintsem a pártok közötti választásokon fogalmazza meg az akaratát. Ez is jó, az is jó, tehát ez nem jelenti azt, hogy az emberek többsége fütyülne a közügyekre, a politikára.

T

Szanyi Tibor 2013.01.29. 18:25:32

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.:

Elolvastam a hozzászólásaidat. Szerintem elég sötét vagy. T

2013.01.29. 21:23:26

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: Csak a jegyzőkönyv kedvéért:

1: TE kezdtél el rólam beszélni, erre reagáltam, és arra utaltam, hogy nekem semmilyen függésem nincs ettől a történettől, sem hős, sem áldozat szerepben. Arról nem tehetek, hogy te mit olvasol ki belőle. Elmondtad, örülök, nem izgat.
2: Ha jól látom: TE beszélsz a nevükben, helyettük. Nem ártana, ha te is újraolvasnád az indító cikket. Én a saját nevemben, a saját véleményemet képviselem, úgy vélem, hogy simán elfér az itt megjelenő tartalmak és szempontok között; és NEM kérem hozzá az engedélyedet. Ugye ezzel te is egyetértesz, és nem akarsz úgy viselkedni, mint azok a történelmi alakok, akikhez engem hasonlítasz, hm? :-D

TÉGED és az áthatolhatatlan ellenszenvedet tiszteletben tartom, ez volt az utolsó szavam hozzád, és ha senki már nem szólít meg, akkor természetesen nincs több mondanivalóm ebben a körben. Cserébe, ha véletlenül mással társalogni kezdenék, kérlek ne szólj bele. Azt hiszem már mindent elmondtál rólam, amit szerinted tudni érdemes... :-D

Köszönöm.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.29. 21:41:09

@Kedves Loránd x:

Én: „Elég belőled. Tartsd tiszteletben, ami engem illett.”

Te: Fenti bejegyzésed.

Én: Köpök.

Te: Szájalj még! Tied lesz az utolsó, megígérem.

Khonsu 2013.01.29. 23:40:17

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: Csak beszélgetünk. Amíg valaki nem lép fel támadólag ellenem, addig nem tekintem ellenségemnek, de persze szövetségesemnek sem :)

Nem árt megismerni minél több ember álláspontját, és ő azért egy elég nagy szerveződést reprezentál, tehát mindenképp érdekes lehet a véleménye, még ha nem is értünk vele egyet. Orbánnal ugyanígy szívesen elbeszélgetnék, vagy bárkivel.
Magánemberként nincs velük bajom, csak azzal amit képviselnek.

Ha majd egyszer beüt a krach, jön egy új rendszer leváltandó a mait, akkor mindenkihez szólni kell, kezet nyújtani, de soha le nem térdelni. :)

Khonsu 2013.01.29. 23:53:38

@Kedves Loránd: Most nem sok időm van jobban belebonyolódni, de amint látom vannak ötleteid, ahogy nekem is, majd még megbeszélhetnénk egyszer bővebben. :)

Khonsu 2013.01.30. 00:23:29

@Szanyi Tibor: Köszönöm.

Azt én sem állítottam, hogy a többséget nem érdekelné a politika. Csupán annyit, hogy a többség olyan mérvű változásra vágyik, aminek reményét nem találja a jelenlegi politikai palettán. És ez nem is speciális magyar probléma, sok helyen van így, főleg a válság óta. Vannak persze sokan, akik a bizonytalan várakozás mellett megtartották preferenciájukat valamely jelenlegi szereplő irányába, de sok embernél ez inkább hiánypótlás, mint valódi igény és érdekegyezés. Kifejeződése annak, hogy kevésbé akarják "azt a másikat", de igazi mély azonosulás szerintem csak kevés emberben van jelenleg a pártokkal.

Úgy látom, hogy a pártok és a civil szervezetek között, illetve közöttünk abban feszül az elvi különbség, hogy a civil szervezetek egészséges esetben spontán alulról szerveződnek és terjeszkednek, majd végül fejlődésük csúcsán szervezik meg politikai képviseletüket. Ezt preferálom én. Míg a másik esetben a pártok felülről terjeszkedve építik ki szervezeteiket a civil szféra irányába. Úgy látom Ön pedig ezt a változatot preferálja. Persze általában nem ennyire fekete-fehér a dolog, és van amikor a kettő keveredik. Most például ezt szeretné kihozni a lehetőségekből, miközben a HaHa nem szeretné, így ebben a konkrét ügyben patthelyzet van.

Tehát nem állítom, hogy az emberek többsége fütyülne a közügyekre, csupán sokan más megközelítést választanak, szeretnének választani, ahogy az Ön is kifejtette. Illetve nagyon sokan vannak, akik jelenleg nem érzik magukat ténylegesen képviselve. :)

Szanyi Tibor 2013.01.30. 01:45:17

@Khonsu:

Szinte szóról-szóra egyetértek az általad írottakkal. Pontosabban szóról-szóra. Még azzal is, hogy a pártok felülről terjeszkedve építik ki szervezeteiket a civil szféra irányába. És el is ismerem, hogy ezt a változatot preferálom. Mentségemre szolgáljon, hogy hivatásos politikus vagyok.

Sokak abba a hibába esnek, hogy civil attitüdöt várnak el a politikusoktól, ami ab start marhaság, mégis. Például itt is számon kérte rajtam valaki, hogy van-e fogalmam a civil politizálás lényegéről, sőt, vitára hívott nagy hanggal, majd amikor bemásoltam neki Glatz Ferenc ide vonatkozó, velőt rázóan precíz esszéjét, mint magamévá tett felfogást, akkor meg bekussolt az illető. Szóval olyasmi a helyzet, mint amikor a profi labdarúgót azzal ba...gatják, hogy lövése sincs a grundfociról....

A HaHa tragédiája abban áll, hogy nem volt elég lelkiereje, s ahelyett, hogy lesz.rta volna a csimpaszkodó politikusokat, inkább a pi...ba küldte őket. Ezzel csak feldühítette a ragadozókat, akik viszont eredményesen mészárolgatják ezt a mozgalmat. A Fidesz, a Jobbik már aktívan beléjük rúgott, s mit szépítsem, én is. Mindez annak köszönhető, hogy a HaHa hangadóinak szinte mindegyike dörgölőzik valamelyik párthoz, de minthogy ez ügyben egymástól is fo.nak az érintettek, ezért inkább "ökumenikusan", ám de igen képmutatóan üvöltöznek a pártokra. Rosszul teszik. Annál is inkább, mert mi politikusok kicsit többet tudunk a háttérről, mint a karosszékes blogolók. Csak éppen nem feltétlenül jövünk ki az infoinkkal, viszont véleménnyel annál inkább.

Engem konkrétan az tolt fel a plafonra, hogy a HaHa szinte szó szerint és saját követelésként megfogalmazta hat pontban azt, amit mi, szocik egy hónappal azelőtt megtettünk. Ehiszem, hogy véletlen az egybeesés, illetve annyiban mégsem, hogy ép ésszel nem nagy kunszt ugyanarra az evidens következtetésre jutni. De akkor ezt ismerjék el, s ne sz.rozzanak minket! Sőt, akár el se ismerjék, csak ne sz.rozzanak minket!

Ennél már csak az lenne okosabb, ha valóban a követeléseikkel foglalkoznának, mert hovatovább már senki nem tudja, hogy it is akarnak tulajdonképp. Ezt eredendően se nagyon tudták, legfeljebb a főokosaik. Én ott voltam, szépen a háttérben, amikor az ELTE lágymányosi épületében elkezdődött az egész. Nem csináltam semmit, habár jó páran érdeklődve fordultak hozzám. Nekik csak annyit mondtam, hogy nézzék meg, amit én is láttam! Hogy tehát megszavazták a hídfoglalást, majd elindultak a híd felé. Kisebb részük tényleg a híd felé, bő kilencven százalékuk meg haza. Ekkor mondtam az egyiküknek, hogy máskor olyat szavaztassanak meg, aminek a végét, de legalább a következő lépését is látják. Nem mintha nem lett volna elég emberük a hídfoglaláshoz, csak másnapra kifújt a nafta.

Szóval a megszavazni és a megcsinálni, az két különböző dolog. Mi, politikusok ezt már jól tudjuk. De pont ezért nem nagyon kellene a politikát és a politikusokat en bloc a francba küldeni, hanem ezek közül valóban választani sokkal érdemesebb. Ez is egy tanulási folyamat. Magyarországon 1989-ig legfeljebb kétszer öt percig volt demokrácia ama ezer éves történelmünk során. Dőreség azt gondolni, hogy ezer év ilyen-olyan államiság automatikusan kiadja a demokrácia lényegét. Egy frászt. A sok-sok magyarországi diktatúra inkább azt verte a zsigereinkbe, hogy miként kell átverni egymást. Ettől kellene óvakodnunk, s sajnos a HaHa is elbukott ezen az óvatossági vizsgán. Sebaj, majd valaki más, talán ...

2013.01.30. 04:20:43

@Khonsu: Bármilyen formában, örömmel. Nyilván most sem ülök karba tett kézzel, hanem igyekszem előre haladni az elképzeléseim informatikai részével (és közben a fizetett munkámat is tisztességgel végezni). Társadalmi, gazdasági és politikai kérdésekről csak beszélni tudok, az informatikai részt viszont úgy tűnik, nekem kell letenni az asztalra.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.30. 11:41:26

@Khonsu:

Magától értetődik, hogy bárkihez úgy viszonyulsz, ahogyan helyesnek találod, efféle kifogásolására sem alapom, sem szándékom nincs. De, mert úgy tűnik, hogy egyébként kb. ugyanazt képviseljük (célt és szellemet), megkockáztathatónak tartom a figyelmeztetést. Ez, karikírozott, eltúlzott plédával olyasmi, hogy nem akarok én beleavatkozni annak a sofőrnek a dolgába, aki látom, fordul egy szakadék felé, amit nem vett észre, amikor üvöltök neki, hogy álljon meg. Mondom, ne vedd egy az egyben párhuzamnak, nem azonosságról van szó, csak jellegről És közben egy kicsit rosszul is érzem magam, nehogy olyan félének hangozzak, mint valaki itt korábban (medve...), akinek pont én hívtam föl a figyelmét (mindegy, hogy egyedül vagy nem), hogy ne károgjon.

Tehát. Amikor írod „Csak beszélgetünk. Amíg valaki nem lép fel támadólag ellenem, addig nem tekintem ellenségemnek, de persze szövetségesemnek sem :)”

az olyan megközelítés amit teljes egészében osztanék, ha valóban az volna a helyzet, hogy csak beszélgetünk. Valójában egészen más a helyzet. Az, hogy idejött azzal a céllal. hogy áttematizálja azt ami itt folyik és ezt így a vége felé, illetve ahol most tartunk, azt kell mondanom, annak ellenére, hogy az eszközeit végtelenül silánynak tartottam, hogy sikkerrel. Ő és egy másik bomlasztó mostanára légnyegileg eluralta a terepet, átvette az alaphang megadását. Ez, figyelembe véve a kereteket amik enyhén szólva mások VOLTAK, siker a számára és olyan erők számára amiről azt gondolom, hogy közösen ellenzünk. A te dolgod mit csinálsz. Én nem tartom szerencsésnek az ehhez asszisztálást. A jóhiszeműság nagyon helyes és fontos, de nem az önvédelemről megfeledkezés árán. Talán világosabb vagyok, ha itteni szerepét, egy trolléval azonosítom. Tudod mi a célja ügynök-trolloknak az ilyen oldalakon. Szétzilálni a nem ínyükre való társalgást, formálódó közösséget, veszekedésbe, személyeskedébe vezetni, mindenkinek elvenni a kedvét a további részvételtől. Ő ezt itt igazán ügyesen, bármennyire is primitíven látja el. Nem elfogulatlan azaz őszinte beszélgetés folyik hanem kisiklatás. eltérítés, áttematizáls. Van akinek hízeleg, hogy mintegy föntről komolyan vaszik, véleményére úgymond kíváncsiak, és már benn is van a csapdában. A másik felé durva hízelgés, lekenyerezőnek szánt, annak néhol be is váló, de borzasztóan ízléstelen ál-közvetlekedés, csöpögően baráti megszólítás ér el hasonlót. Én mindezt nem tartom a szó hétköznapi értelmében beszélgetésnek. Manipulálás folyik a javából.

Ugyanakkor, az sem áll, hogy nem lép föl támadóan Már hogyne lépne! Lehet, hogy nem konkrétan Khonsu akivel szemben támadó (semmi érteleme, hogy visszakeressem, hogy talán még az is előfordult), hanem azzal szemben támadó ami a lényeg. Ne feledkezzünk meg miről van szó, nem csak úgy véletlenül vagyunk, írunk itt, hanem egy konkrét ügyben, hogy ugyanis ő és amit képvisel menjen a picsába. Erre bemászik az ablakon és nyomul. Beszélgetni? Ugyan! Bomlasztani, szétzúzni, megtörni, ellehetetleníteni, lekenyerezni, aláásni, megsztani, megvesztegetni, kifárasztani. Mikor hogy. De sohasem elfogulatlanul, mint másik ember, nemzet-társ, vagy ahogy akarod. Szó sincs efféléről. Legyünk észnél, ha mér 1989-ben nem voltunk.

Ha a diákokkal vagy, közülük, velük, akkor bizony itt és most ellenséged. Amint nekem. Jobb erről nem megfeledkezni, mert különben mér le is győzött. Szerintem ez a valóság.

Azt írod ezután

„Nem árt megismerni minél több ember álláspontját, és ő azért egy elég nagy szerveződést reprezentál, tehát mindenképp érdekes lehet a véleménye, még ha nem is értünk vele egyet. Orbánnal ugyanígy szívesen elbeszélgetnék, vagy bárkivel.
Magánemberként nincs velük bajom, csak azzal amit képviselnek.”

Ismét csak a lelkem mélyéből fogalmazol. Ugyanígy gondolkozok, ugynígy viselkedek is, lehet, hogy a tőlem itt látottak alapján meglepődnél miyen szinteken vannak igazán jó ismerőseim/barátaim mindenféle oldalakon, és tényel magán emberként. Hét persze. Csakhogy nézzük azért meg a körülményeket! Komolyan úgy látod, hogy most itt magánemberként, ismétlem, mászott be az ablakon, hogy társaságra vágyik? Azért ennire ne csapjuk be magunkat. Teéljesen világos és nem szívesen dícsérem, de nem is titkolja,m hogy nem erről va ón szó. Most akkor magunak csapőjuk be, góhyog csak mi vélemyéníünre kíváncsi, ha mr van egy ilyen jó kis oldal ahol eküldték a tolakodését a oicsába, hét tovább tolakszik? És a Nap forog a Föld körül, mert az is látszik, sőt, hogy a Föld lapos? ÉN beszélgetek veled (és talán a maga nekem nagyon nem tetsző árujával még Kedves is), de ő? És figyelj, utálok vitakozni veled, mert ha azt teszem az is az ő sikerük, gyúzelnmük, pont erre céllra van itt, dehát nem látod, menire elelnt mondsz magdnak néhány soron beleül? Olvasd légyszív vissza: „nagy szerveződést reprezentál” és „magánemberklnt”. Most mi van? Szerintem csakis az előző. Szó sincs magánemberségről a részéről. Ha véletlenül találkozol vele egy buliban és szóba elegyedtek, ott lehet ilyesmi. Itt nincs módja az embernek ezt akár csak elképzelni sem, anélkül, hogy ne csapná be saját magát durván. Bocs.

A záró soraiddal megint csak nagyon egyetértek. Ugyanakkor a kéznyújtásra ráérünk akkor, ezt most, amikor fölül vannak, a szembenálláson belül megelőlegezni, politikai értelemben öngyilkosság. Azt akezet, hogy ennél a képnél maradjak, el fogják fogadni, hogy annál fogva úgy rántsanak át a fejük fölött, hogy döngve zuhansz a földre! Ezt nemcsak gondolom, a tapasztalat is ezt mutatja. A magyar népnek pontosan ezt a jószívű emberi előzékenységét használták ki ellene miután hízelegve ezekre a legjobb érzéseire appelláltak, és ezt félrehasználva juttatták abba a katasztrofális helyzetbe amiben van. Ő és szövetségesei közel egy negyed évszázaddal ezelőtt, mindegy, hogy személyesen, vagy nem. MUSZÁJ nekünk mindig hagyni bacsapni magunkat, szépeket gondolva, magunktól is becsapni magunkat? Amiről szó van, mégha az ilyen nagy szavak fellengzősnek is hathatnak, nem több és nem kevesebb, mint egy ország/nép küzdelme a fönnamaradésért. Most, a diákok által egyelőre csak megcsillant egy kis remény. (emiatt agitál, manipulál itt félelmében akiről beszélünk) Megint rögtön elkótyavetyélni, bűn, megbocsáthatatlan és – ha jól látlak – te sem fogod megbocsátani magadnak szerintem utólag ha nem kapsz észbe, mire használnak, illetve akarnak használni.

Ettől kezdve nem az én dolgom, be is fogom most már, úgy nézem.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.30. 12:01:10

Az előzőm javított kiadása, miután láttam mellégépeléseim mennyiségét.

@Khonsu:

Magától értetődik, hogy bárkihez úgy viszonyulsz, ahogyan helyesnek találod, efféle kifogásolására sem alapom, sem szándékom nincs. De, mert úgy tűnik, hogy egyébként kb. ugyanazt képviseljük (célt és szellemet), megkockáztathatónak tartom a figyelmeztetést. Ez, karikírozott, eltúlzott példával olyasmi, hogy nem akarok én beleavatkozni annak a sofőrnek a dolgába, aki látom, fordul egy szakadék felé, amit nem vett észre, amikor üvöltök neki, hogy álljon meg. Mondom, ne vedd egy az egyben párhuzamnak, nem azonosságról van szó, csak jellegről. És közben egy kicsit rosszul is érzem magam, nehogy olyan félének hangozzak, mint valaki itt korábban (medve...), akinek pont én hívtam föl a figyelmét (mindegy, hogy egyedül vagy nem), hogy ne károgjon.

Tehát. Amikor írod „Csak beszélgetünk. Amíg valaki nem lép fel támadólag ellenem, addig nem tekintem ellenségemnek, de persze szövetségesemnek sem :)”

az olyan megközelítés amit teljes egészében osztanék, ha valóban az volna a helyzet, hogy csak beszélgetünk. Valójában egészen más a helyzet. Az, hogy idejött azzal a céllal, hogy áttematizálja azt ami itt folyik és ezt így a vége felé, illetve ahol most tartunk, azt kell mondanom, annak ellenére, hogy az eszközeit végtelenül silánynak tartottam, hogy sikerrel el is érte. Ő és egy másik bomlasztó mostanára lényegileg eluralta a terepet, átvette az alaphang megadását. Ez, figyelembe véve a kereteket amik enyhén szólva mások VOLTAK, siker a számára és olyan erők számára amiről azt gondolom, hogy közösen ellenzünk. A te dolgod mit csinálsz. Én nem tartom szerencsésnek az ehhez asszisztálást. A jóhiszeműség nagyon helyes és fontos, de nem az önvédelemről megfeledkezés árán. Talán világosabb vagyok, ha itteni szerepét, egy trolléval azonosítom. Tudod mi a célja ügynök-trolloknak az ilyen oldalakon. Szétzilálni a nem ínyükre való társalgást, formálódó közösséget, veszekedésbe, személyeskedébe vezetni, mindenkinek elvenni a kedvét a további részvételtől. Ő ezt itt igazán ügyesen, bármennyire is primitíven látja el. Nem elfogulatlan, azaz őszinte beszélgetés folyik hanem kisiklatás, eltérítés, áttematizálás. Van akinek hízeleg, hogy mintegy föntről komolyan veszik, véleményére úgymond kíváncsiak, és már benn is van a csapdában. A másik felé durva hízelgés, lekenyerezőnek szánt, annak néhol be is váló, de borzasztóan ízléstelen ál-közvetlenkedés, csöpögően baráti megszólítás ér el hasonlót. De legalább próbálkozik vele. Én mindezt nem tartom a szó hétköznapi értelmében beszélgetésnek. Manipulálás folyik a javából.

Ugyanakkor, az sem áll, hogy nem lép föl támadóan. Már hogyne lépne! Lehet, hogy nem konkrétan Khonsu akivel szemben támadó (semmi érteleme, hogy visszakeressem, hogy talán még az is előfordult), hanem azzal szemben támadó ami a lényeg. Ne feledkezzünk meg miről van szó, nem csak úgy véletlenül vagyunk, írunk itt, hanem egy konkrét ügyben, hogy ugyanis ő és amit képvisel menjen a picsába. Erre bemászik az ablakon és nyomul. Beszélgetni? Ugyan! Bomlasztani, szétzúzni, megtörni, ellehetetleníteni, lekenyerezni, aláásni, megsztani, megvesztegetni, kifárasztani. Mikor hogy. De sohasem elfogulatlanul, mint másik ember, nemzet-társ, vagy ahogy akarod. Szó sincs efféléről. Legyünk észnél, ha már 1989-ben nem voltunk.

Ha a diákokkal vagy, közülük, velük, akkor bizony itt és most ellenséged. Amint nekem, mert szívvel, lélekkel támogatom őket. Jobb erről nem megfeledkezni, mert különben már le is győzött. Szerintem ez a valóság.

Azt írod ezután

„Nem árt megismerni minél több ember álláspontját, és ő azért egy elég nagy szerveződést reprezentál, tehát mindenképp érdekes lehet a véleménye, még ha nem is értünk vele egyet. Orbánnal ugyanígy szívesen elbeszélgetnék, vagy bárkivel.
Magánemberként nincs velük bajom, csak azzal amit képviselnek.”

Ismét csak a lelkem mélyéből fogalmazol. Ugyanígy gondolkozok, ugynígy viselkedek is, lehet, hogy a tőlem itt látottak alapján meglepődnél miyen szinteken vannak igazán jó ismerőseim/barátaim mindenféle oldalakon, és tényleg magán emberként. Hát persze. Csakhogy nézzük azért meg a körülményeket! Komolyan úgy látod, hogy most itt magánemberként, ismétlem, mászott be az ablakon, hogy társaságra vágyik? Azért ennyire ne csapjuk be magunkat. Teljesen világos és nem szívesen dícsérem, de nem is titkolja, hogy nem erről van szó. Most akkor magunkat csapjuk be, hogy csak a mi vélemyényünkre kíváncsi, ha már van egy ilyen jó kis oldal ahol eküldték a tolakodását a picsába, hát tovább tolakszik? És a Nap forog a Föld körül, mert az is látszik, sőt, hogy a Föld lapos? ÉN beszélgetek veled (és talán a maga nekem nem tetsző árujával még Kedves is), de ő? És figyelj, utálok vitakozni veled, mert ha azt teszem az is az ő sikerük, győzelmük, pont erre a célra van itt, dehát nem látod, mennyire ellentmondsz magdnak néhány soron beleül? Olvasd légyszív vissza: „nagy szerveződést reprezentál” és „magánemberként”. Most mi van? Szerintem csakis az előző. Szó sincs magánemberségről a részéről. Ha véletlenül találkozol vele egy buliban és szóba elegyedtek, ott lehet ilyesmi. Itt nincs módja az embernek ezt akár csak elképzelni sem, anélkül, hogy ne csapná be saját magát durván. Bocs.

A záró soraiddal megint csak nagyon egyetértek. Ugyanakkor a kéznyújtásra ráérünk akkor. Ezt most, amikor fölül vannak, a szembenálláson belül megelőlegezni, politikai értelemben öngyilkosság. Azt a kezet, hogy ennél a képnél maradjak, el fogják fogadni, hogy annál fogva úgy rántsanak át a fejük fölött, hogy döngve zuhansz a földre! Ezt nemcsak gondolom, a tapasztalat is ezt mutatja. A magyar népnek pontosan ezt a jószívű emberi előzékenységét használták ki ellene, miután hízelegve ezekre a legjobb érzéseire appelláltak, és ezt félrehasználva juttatták abba a katasztrofális helyzetbe amiben van. Ő és szövetségesei közel egy negyed évszázaddal ezelőtt, mindegy, hogy személyesen, vagy nem. MUSZÁJ nekünk mindig hagyni bacsapni magunkat, szépeket gondolva, magunktól is becsapni magunkat? Amiről szó van, mégha az ilyen nagy szavak fellengzősnek is hathatnak, nem több és nem kevesebb, mint egy ország/nép küzdelme a fönnmaradésért. Most, a diákok által egyelőre csak megcsillant egy kis remény. (Ez rémiszti meg, emiatt agitál, manipulál itt félelmében akiről beszélünk) Megint rögtön elkótyavetyélni, bűn, megbocsáthatatlan és – ha jól látlak – te sem fogod megbocsátani magadnak szerintem utólag ha nem kapsz észbe, mire használnak, illetve akarnak használni.

Ettől kezdve nem az én dolgom, be is fogom most már, úgy nézem.

Khonsu 2013.01.30. 14:56:26

@Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz.: Valóban veszélyes játék, de tudok magamra vigyázni. :)

És amint láthatod, nem volt eredménytelen a vita. Egyrészt beismerte, hogy valóban azért van itt amit sejtettünk eddig is. Pontosan leírta, hogy tulajdonképpen mi a baja a HaHa-val. Ami pedig a legfontosabb, feltárta a gyenge pontokat.
Ennek ismeretében a szervezet már ellenállóbbá válhat a támadásokkal szemben, illetve felkészülhet rá, tudván mely gyengeségeket kihasználva várható támadás.

Khonsu 2013.01.30. 15:57:47

@Szanyi Tibor: Köszönöm, ez kimerítő válasz volt.

Az elmúlt napok lejárató és vicc kampánya után nehéz kibogozni mi lehet az igazság. Ugyanakkor hiszem, hogy a HaHa 99%-a valóban független, jövőjéért aggódó diák. A hangadók ilyen-olyan irányú elkötelezettségét nem tudom megítélni, mert nem vagyok tagja a szervezetnek, csak kívülről szurkolok nekik. :)
Persze, ha ez igaznak bizonyul, az probléma, és gyengeség a szervezetre nézve, de mivel a hangadóknak hatalmuk nincs, így a bizalom elvesztésével legfeljebb annyi történhet, hogy jönnek új hangadók és a 99% majd őket követi. Bízom annyira a diákság ítélőképességében, hogy felismerik ki az akit rossz szándék vezérel és úgy ítélik meg.

A követelések egybeesését szerencsének is tekinthetik, még ha esetleg nincsenek is jó viszonyban a szervezettel, mert ha a diákok sikert tudnak elérni, akkor azzal jelentős munkát takaríthatnak meg önöknek. Ha nem sikerül, akkor pedig önökön a sor, ha kormányra kerülnek. Azt nem tudom, hogy konkrétan önöket sz.rozták-e célzottan, vagy csak az összes pártot egyöntetűen, de bizonyára rosszul eshetett a vázoltak fényében. Nekem is nyilván rosszul esne, de mivel a szándékos konfrontálódással végül is csak egy megszokott politikai eszközt alkalmaznak, így nem ítélkeznék ebben az ügyben, eddig láthatóan bejött nekik, mert egyre népszerűbbek.

A bizonytalan célokat és az ilyen szavazásokat betudom annak, hogy még nagyon friss ez az egész, nem kiforrott a szervezet. Ezért követnek el bakikat, fognak is még, de nagyobb és régebb óta fennálló szervezetek se mindig működnek olajozottan.

Egyetértek abban, hogy ez valóban egy tanulási folyamat, és úgy látom a HaHa épp most megy át ezen a folyamaton. Minden elkövetett és elemzett hiba, minden kivédett támadás egy mérföldkő, amely előrébb viszi és erősíti a szervezetet. Ezért én még nem írnám le őket, nagyon változóban, alakulóban van még ez az egész, kíváncsian várom a fejleményeket.

"A sok-sok magyarországi diktatúra inkább azt verte a zsigereinkbe, hogy miként kell átverni egymást."

Ez sajnos teljesen igaz, és szerintem jelentős részben ezért vagyunk most ott ahol. Ezt a gondolkodásmódot kéne sürgősen száműzni minden oldalnak a nagypolitikában is.

Nem tudom mi lesz végül a HaHa-ból, de én még nem temetném. Abban is biztos vagyok, hogy lesznek még mások is. :)

Szanyi Tibor 2013.01.30. 17:34:58

@Khonsu:

Kedves Khonsu!

Még annyi megjegyzést fűznék ehhez, hogy a külső szemlélő esetleg homogén masszának látja a diákságot, és úgy általában rokonszenvezik a diákokkal, viszont a HaHa, de/és a HÖOK egyaránt igen komoly elismertségi problémákkal küzd a diákságon belül, mégpedig a diákság átütő többségén belül, nem utolsó sorban az említett problémák miatt.

Nem kapcsolódik közvetlenül a témához, de esetleg érdekelhet:

balramagyar.nolblog.hu/archives/2013/01/30/Szeresd_a_politikat/

2013.01.30. 21:22:40

@Szanyi Tibor: "Még annyi megjegyzést fűznék ehhez, hogy a külső szemlélő esetleg homogén masszának látja a diákságot, és úgy általában rokonszenvezik a diákokkal, viszont a HaHa, de/és a HÖOK egyaránt igen komoly elismertségi problémákkal küzd a diákságon belül, mégpedig a diákság átütő többségén belül, nem utolsó sorban az említett problémák miatt. "

Ez így van, olyan véleményt is hallottam hogy a HaHa-t valóban a fidesz tolja hátulról, a jelenlegi médiaakciókat pedig az miatt csinálják hogy eltereljék a diáktüntetésekről és a követelésekről a figyelmet. Ez egy egyetemi hallgató szájából hangzott el aki valószínűleg diplomát is kap majd és nincs egyedül ezzel az állítással... Azt hiszem nem kell különösebb magyarázat ahhoz hogy ha ilyen felfogóképességgel megáldott emberek is vannak a hallgatók között akkor érthető hogy nem egységes a HaHa és a HÖK megítélése.

Khonsu 2013.01.30. 23:00:56

@Szanyi Tibor: Ez igaz, ráadásul ehhez még hozzá jön a jól ismert "birka türelem" is, ami nem csak a diákokra jellemző az országban. Magyarul mindenki ül a babérjain és várja, hogy majd valaki megoldja a problémákat helyette, közben pedig magában bosszankodik. Ő maga azonban véletlenül se állna ki az érdekeiért, aztán fel van háborodva, ha azok akik ezt megteszik (helyette is) nem egészen úgy tették ahogy ő ezt elképzelte. Úgyhogy kíváncsian figyelem mi lesz ebből, aztán majd meglátjuk.

Khonsu 2013.01.30. 23:06:23

@dr kotász: Az érdekesen nézne ki, ha pont a fidesz tolná, saját maguknak csak tán nem tesznek keresztbe. :D

2013.01.31. 09:30:59

@Khonsu: Félinformációkat kapnak el, vagy pletyka szinten viszonyulnak egy ilyen fontos ügyhöz. Egyrészt ezzel magyarázható az ellenszenv hallgatók részéről a HaHa irányába, másrészt a nulla motiváltsággal, és talán az elkötelezettség többféle irányban.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása