A hallgatói szerződésről

A hallgatói követelések negyedik pontja kimondja, hogy a követeljük a hallgatói szerződés intézményének eltörlését, és a már megkötött szerződések megsemmisítését. Tapasztalataink szerint a közvélemény egy része értetlenül áll ez előtt a követelés előtt, ami részben érthető. Érthető ugyanis az elvárás, hogy az itthon, magas költséggel (vagy ahogy populista módon szokták még emlegetni: az adófizetők pénzén) képzett diplomás szakembereink ne hagyják el az országot rögtön azután, hogy kifordulnak az egyetem főbejáratán friss tintától fénylő oklevéllel a kezükben. A kormány egyik legnagyobb bűne, hogy elültette az itthonról szinte szökni igyekvő, gonosz, pénz- és karrieréhes, de amúgy tanulni lusta, szabad- és munkaidejében pedig romkocsmák félhomályában ücsörgő egyetemista képét a köztudatban, így próbálva szembefordítani egy egész társadalmat a saját leendő értelmiségével. A hallgatói szerződés ezt a bizalmatlanságot szentesíti, és azelőtt próbál büntetni, mielőtt a bűntettre magára sor került volna. Nem nehéz belátni, hogy egy ilyen bizalmatlanságból fakadó meghasonlás mennyire káros a társadalom egészére nézve.

hallgatoiszerzodesegeetes_hivgstillerakos.jpgDecember 21-én hallgatói szerződések égtek a Moszkva téren
(fotó: Stiller Ákos, hvg.hu)

Mert létező probléma ugyan az elvándorlás, ám annak valódi okairól a kormány mélyen hallgat, sőt, kifejezetten igyekszik elkerülni a róla szóló beszédet. A fiatalok azért mennek el, mert nincs munkájuk. Mennek, mert hiába a befektetett idő, energia és pénz (igen-igen, ne feledjük: attól még, hogy valaki államilag támogatott szakon van, nagyon sok pénzt kell magába invesztálnia, mire kezébe veheti a hőn áhított papirost!), képtelenek olyan munkát találni, ami képességeiknek és érdemeiknek megfelelő kihívás elé állítja őket, majd ezen kihívások legyűrését megfelelő módon (értékelné?) díjazná is! Jól látható, hogy jelenlegi nehéz munkaerő-piaci helyzetet kihasználva a kormány a saját felelősségét a diákokra akarja kenni. Mert jogos elvárás az, hogy a hallgató megfelelő időegység alatt végezze el az egyetemet, ám ugyanilyen jogos elvárás, hogy a kormány teremtsen munkahelyeket, vagy legalábbis törekedjen rá, hogy intézkedései és gazdasági tevékenysége nyomán azok létrejöjjenek. A hallgató dolga a tanulás, a kormányé meg a munkaerő-piac.



Ezért elfogadhatatlan egy olyan egyoldalú szerződés, amiben csak az egyik fél vállal kötelezettséget. Azzal, hogy az állam arra kényszeríti az egyetemistákat, hogy itthon maradjanak, ám ehhez nem biztosítja a megfelelő munkahelyeket, gyakorlatilag vagy munkanélküliségre, vagy pedig a képzettségének nem megfelelő munkára kényszeríti a saját diplomásait.

Ez – kiegészülve azzal, hogy akkor is fizetni kell, ha valaki valamilyen okból kifolyólag nem képes befejezni az egyetemet – a mai magyar családok egy jelentős részének túl nagy kockázatvállalás. Felmerül a jogos kérdés: Miért vállalnák ezeket a nehézségeket, amikor szerte az Európai Unióban ennél lényegesen jobb feltételekkel kezdhetik meg a tanulmányaikat a fiatalok? Ebből viszont az következik, hogy a hallgatói szerződés nagyban felelőssé tehető azért a szörnyű nemzetromboló folyamatért, amit a tehetséges fiataljaink elpazarlása jelent. Történetesen azelőtt elveszítjük majd a tehetségeinket, mielőtt egyáltalán képezni kezdenénk őket.

A nemzet-stratégiánál felmerül a határon túli magyarok képzésének a kérdése. Őket arra szeretnénk buzdítani, hogy az itthon megszerzett tudást kamatoztassák saját otthonukban, ezzel erősítve a helyi magyar közösségeket, majd elvárjuk, hogy azért mégis fizessék ki a képzésüket?!

Emellett a kormány kommunikációja sem nélkülözi az önellentmondásokat. Játsszanak bárhogyan a szavakkal, ültessék el a közvéleményben, hogy van keretszám, vagy nincs keretszám, a felsőoktatásra fordított normatív támogatások csökkentése, valamint a legkedveltebb szakok felének önköltségessé tétele azt mutatja, hogy szándékos munka folyik az állami pénzen képzett diplomások számának leépítése tekintetében. Nagyon rossz hozzáállásra vall, hogy a diplomások ügyében a kereslet ösztönzése helyett a kínálatot kívánják megvágni. Ám ha – álláspontjuk szerint – a létszámstopp megoldja a végzett hallgatók elhelyezkedésének kérdését azzal, hogy felértékeli az egyént, akkor miért szükséges az erőszakos, egyoldalú röghözkötés? Talán mégsem bíznak annyira az eljárás eredményességében? Vagy másról van szó?

Arról is túl kevés szót ejtenek, hogy a 21. század elején minden a mobilitás felé törekszik. A szabad mozgás, a szabad munkaerő, a szabad tőkeáramlás mind-mind az Európai Unió legfontosabb és leginkább védett attribútumai. Mondjon bármit a kormány, Magyarország lakói a 2003-as népszavazáson 83,76%-os támogatással döntöttek a belépés mellett. Ez még arányosítva is lényegesen több ember, mint a kormányzó pártok úgynevezett kétharmados támogatása.

Éppen ezért végtelenül felháborító, hogy olyan politikusok, akik a "rendszerváltó generáció"-hoz tartoznak, akik rengeteget küzdöttek azért, hogy a gyűlölt Vasfüggöny leomoljon, most egy "szellemi Vasfüggöny"-nyel, erővel és nem együttműködéssel, kényszerítéssel és nem ösztönzéssel kívánják maradásra bírni a jövő generációit!


Barabás Richárd

2013.01.06. 20:38 sokkishal


9 komment · 1 trackback

Címkék: röghöz kötés hallgatói szerződés

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr495002025

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.07. 08:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huKKK 2013.01.06. 22:21:12

Szerénység.
Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység - mondta Bástya elvtárs.

huKKK 2013.01.06. 22:54:09

Hallgatói szerződés???
Elnézést Virág elvtárs, ez az ítélet!

1 360 803 (törölt) 2013.01.07. 13:05:58

A népszavazás csak manipuláltan volt meg, mint "érvényes". Tkp. a csatlakozás ellen szavazott az ország.

huKKK 2013.01.07. 21:08:29

@1 360 803:
Tkp?
Hát.
Megmanipuláltak engem,
ezért én, a Magyar, úgy ellenkeztem, hogy azért mégiscsak csatlakozhassak a támogatásokhoz.
Szemét unió. De ha pénzszag van azért ott a markom.

Szélmalomharcos 2013.01.13. 21:46:47

"jogos elvárás, hogy a kormány teremtsen munkahelyeket"

Legyen tehát egy kormány amelyik államszocialista hatáskörű a munkaerőpiacon, de semmi beleszólása nincs a felsőoktatásba, viszont nyomja bele a pénzt tonnaszám

Bocs, de ti hülyébbek vagytok, mint a sokévi átlag, ha ezt komolyan gondoljátok

huKKK 2013.01.14. 16:04:33

@Szélmalomharcos:

Ne haragudj, hogy rádcsodálkozom.
Idéztél egy mondatrészt Barabás Richárdtól.
Ezt követően hozzáfűztél egy magyarázatot, ami kizárólag a te műalkotásod.
Majd a szellemi termékedet, a saját műalkotásodat lényegében feltételes módban leminősítetted, "lehülyézted."

Azt már látom, hogy a saját értelmezéseddel, feltevéseddel elég kritikus vagy, de inkább az érdekelne, hogy Richárdot miért idézted?

Elmondom mire számítok a fenti logikád alapján:
1. Idézel tőlem
2. Alapos műgonddal értelmezést készítesz.
3. Az értelmezést leanyázod(természetesen feltételes módban!), majd az egészet a nyakamba varrod, mintha az értelmezés lenne az állításom.
Sirály.
Egyéb teendőm nem is marad, csak az ütemes tetszésnyilvánítás.

Szélmalomharcos 2013.01.14. 19:55:02

@huKKK:
Szerintem tipikus egoista karrierépítők vagytok, akiknek az alap hogy mindent akarok és azonnal. Senki ne szóljon bele az életembe de mindent pengessen ki első felszólításra, mert különben majd megmutatjuk ki fújja a passzátszelet.

Legyél erős: nem ti fújjátok, kár annyira erőlködni. A zemberek nagy többsége támogatja a hallgatói szerződést, legalábbis ahogy nálam lecsapódott a közvélekedésből.

huKKK 2013.01.15. 18:09:11

@Szélmalomharcos:
Kikérem magamnak a többesszámot!
Énénén.
Énénén egoista, énénén karrierista.
Megfogadom a tanácsod.
Erős leszek.
Miazhogy.
Nagyon is.
Kukoricára fogom térdepeltetni a passzátszelet!
Magyar vagyok, Árpád vére.
A magamfajta énfélével senki se merjen kukoricázni!
Kővalami?
Hármas ablak, kék nyomtatvány!

puszi 2013.01.22. 21:04:01

A hallgatói szerződéssel szerintem nincs sok probléma. A szerződés senkit sem kényszerít arra, hogy itthon maradjon, és rabszolgaként vagy munkanélküliként tengesse magát. A szerződés pusztán arról szól, hogy ha a diák, elvégezve az egyetemet úgy dönt, hogy nem Magyarországot gazdagítja tudásával, munkájával, innovatív ötleteivel, hanem egy másik országot (hiszen a külföldi munkavállalás azt jelenti, hogy a jövedelme után befizetett adó nem ide, hanem oda megy, nem szólva mindarról a megtermelt értékről, amit ott állít elő, és nem itt), akkor az a másik ország fizesse ki a képzés árát. Kin lehet ezt behajtani? Csakis azon, akinek a személyéhez kapcsolódik ez, tehát a végzett diplomás szakemberen. Ha valaki külföldre megy dolgozni, akkor a fizetése jóval magasabb lesz, mintha itthon dolgozna, különben nem fog elmenni külföldre, hanem itthon marad. Bár kinn a megélhetési költségek is magasabbak, de a fizetés százalékában arányaiban nem nagyobbak, mint Magyarországon, sőt, így a különbözetből nagyon rövid idő alatt vissza lehet téríteni a képzés költségét. Ez tehát ne fájjon senkinek.
A másik dolog, ha valaki nem végzi el az egyetemet ilyen-olyan okoknál fogva, akkor igenis fizesse vissza a képzésének költségeit, hiszen ez lényegében elveszett kiadás, Magyarország nem kapott érte semmit. A kreditrendszer arra volt hivatott, hogy a hallgatókat minél tovább benntartsa a felsőoktatásban, azokat is, akiknek esélyük sem volt letenni mondjuk egy analízis szigorlatot, mégis járhattak négy évig az egyetemre, hogy utána diploma nélkül kibukjanak. Ez a fajta pénzszivattyú az egyetemek malmára hajtotta a vizet, és nem ösztönözte a diákságot a komoly tanulásra. A felvételi is ennek alapján meggondolatlanul zajlott, „legfeljebb kibukom, na és akkor mi van” felkiáltással sokan erejükön és képességükön felüli képzéseket vállaltak be.
Amikor én jártam egyetemre, világos rendszer volt. Ezeket a vizsgákat kötelező letenned, ha háromszori nekifutásra sem sikerült valamelyik, akkor egy év múlva újra próbálkozhatsz (megint háromszor), és ha akkor sem megy, akkor viszlát egyetem, három év múlva újra felvételizhetsz.
A kibukás az egyetemről minimális volt, mert mindenki tudta, hogy itt biza tanulni kell, nincs mese. És a szakma megszerzése után nem volt probléma, hogy tudja-e a dolgokat vagy sem, mert tudta.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása