A Hallgatói Hálózat és fórum 5 + 1 pontja

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!

2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!

3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!

4. Töröljék el a hallgatói szerződést!

5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!

 

A tiltakozást addig folytatjuk, amíg követeléseink nem teljesülnek!

1. Az oktatási kormányzat jelenlegi döntéseit gúny reformnak nevezni. Ami folyik, azt rombolásnak hívják. Új, a magyar társadalom hosszú távú igényeit és érdekeit szem előtt tartó oktatáspolitikára van szükség mind a közoktatás, mind a felsőoktatás szintjén. Követeljük, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, és követeljük, hogy az oktatás jövőjét érintő döntéseket az érintettek bevonásával hozzák meg!

2. Az összes képzési területen központilag meghatározott keretszámok kizárólag a kormány felsőoktatást illető homályos elképzeléseit tükrözik. A keretszámok év közbeni módosítgatása lehetetlen helyzetbe hozza a felsőoktatásba jelentkezőket, fittyet hány sok középiskolás sokéves kemény munkájára és álmaira. Csak a felső 10480-nak lesz elérhető az ingyenes felsőoktatás, ami megszűnteti a társadalmi mobilitást. Pedig a minél szélesebb körű felsőoktatás az egész ország érdekét szolgálja, mivel míg a teljes lakosság körében 11%-os a munkanélküliség, a diplomások között ez az arány csak 4%. A keretszámok drasztikus csökkentésével a kormány szembemegy az ország korábbi, nemzetközi megállapodásban rögzített célkitűzésével, mely 40 százalékra emelné a diplomával rendelkezők arányát. Követeljük, hogy minden képzési területen legyen államilag támogatott hely, hogy ne diszkriminálják az intézményeket azzal, hogy a csak bizonyos intézmények képzéseit támogatják, hogy a végleges keretszámokat legalább egy évvel a felvételik előtt tegyék közzé, valamint követeljük, hogy legalább annyi államilag finanszírozott férőhely legyen a felsőoktatásban, mint 2011-ben volt! Követeljük, hogy a változtatások előtt két és fél évvel kezdjenek tárgyalást a keretszámok átírásáról.

3. Az állam olyan mértékben von el forrásokat az oktatási intézményektől, hogy az már nem csak a működőképességet veszélyezteti, nem csak a minőséget rontja, de intézmények ellehetetlenülésével, teljes megszűnésével is fenyeget. Nem fogadjuk el, hogy a kormány a gazdasági válsággal indokolja ezeket a kivonásokat, miközben látjuk, hogy ezeknek a pénzeknek a többszöröse millió és egy helyen ömlik ki a rendszerből, nem ritkán szűklátókörű személyes preferenciák által irányítva. A köz- és felsőoktatás minősége és a minél szélesebb körű képzés az ország jövőjének egyik záloga.Követeljük, hogy az elvett pénzeket adják vissza és az oktatás színvonalának javítása érdekében nyújtsanak többletforrásokat az intézményeknek!

4. Nem látjuk értelmét és felháborítónak tartjuk, hogy adminisztratív eszközökkel itthon tartják a diplomásokat. A hallgatói szerződés a személyes szabadság korlátozása. Ettől nem a foglalkoztatottság, hanem az elégedetlenség fog nőni. Ez a szabályozás szembemegy az Európai Unió szabad munkaerőáramlásról vallott elveivel. Követeljük a hallgatói szerződés eltörlését!

5. A kormány egyre kisebb döntési szabadságot hagy meg az egyetemeknek, a rektorokat gúzsba köti a pénzügyi kényszerekkel. A gazdasági döntésekért felelős kancellárok kormány általi kinevezése az egyetemi autonómia súlyos megsértése. A kancellárok a példátlan forráskivonások miatti leépítések és intézménybezárások központilag vezérelt végrehajtói lesznek. Úgy gondoljuk, hogy az egyetemeknek biztos anyagi háttérrel, a mindenkori kormányzat önkényes döntéseitől törvényileg védett, szakmailag és anyagilag független, választott vezetőkkel kell működniük. Követeljük az egyetemi autonómia tiszteletben tartását!

+1: Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy az alsóbb osztálybeli családoknak is legyen esélye bejutni a felsőoktatásba.

A kormányzat eddig galád módon nem csak minket hagyott ki teljesen a döntési folyamatokból, de már az érintett szakmai szervezetekkel és testületekkel sem egyeztet. Ezért úgy érezzük, radikális módszerekkel kell nyomást gyakorolnunk a döntéshozókra. Tiltakozó akcióink sorozatát addig nem fogjuk abbahagyni, míg a kormány meg nem hallgat minket, és nem teljesíti követeléseinket. Nem alkuszunk meg, lefektetett elveinkhez hűek maradunk.

Hallgatói fórum 

Budapest 2012.12.10.

2012.12.11. 11:58 sokkishal


Szólj hozzá!

Címkék: sztrájk keretszámok esemenyek hoffmann rózsa hallgatoi forum

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr84959637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása