A szabadság elemei

Ha választanom kellene a szabadság, egyenlőség, és testvériség értékei közül, a szabadság mellé tenném le a voksomat. Szabadság nélkül a többi értelmetlen, hiszen megpróbálni egyenlőséget teremteni mások szabadságának csorbításával semmi jóra nem vezet, meg lehet nézni a történelmi példákat, hogy mi történt, amikor az arra érdemteleneket erőszakkal megfosztották szabadságuktól, illetve vagyonukat és azt az arra érdemeseknek osztották vissza. Senki nem lett egyenlő, és senki nem lett szabad.

 

A testvériség végképp kiüresedik szabadság nélkül, mert ha valakinek nem önként segítesz, hanem kényszer alatt, akkor máris kiiktatásra kerül egy lényeges része, az önkéntesség. Ha úgy döntesz, hogy sátrat építesz a hajléktalanoknak, ezzel segítve őket, az testvériség. Ha erre köteleznek, az már nem az.

A szabadságodhoz tartozik, hogy keresheted a boldogulásod a legjobb belátásod szerint. Te döntheted el, hogy miben hiszel, mit olvasol, honnan tájékozódsz, hogyan élsz. Az más kérdés, hogy a többi ember mit tart elfogadhatónak és mit nem, hogy összeesküvéselmélet hívőnek tartanak-e, ha a gyíkemberekben hiszel, ez az ő szabadságuk. Törekedhetsz arra, hogy vagyonod legyen, és bízhatsz abban, hogy amit törvényesen megkerestél, azt nem fogja senki elvenni tőled. Vállalkozhatsz, tanulhatsz, véleményt mondhatsz bármiről. Úgy alakíthatod az élettered, ahogy neked tetszik. Olyan partnert választhatsz társul, amilyet akarsz.

 

Lehet és kell is arról beszélni, hogy mennyire vagy valóban szabad, a tudatod és az életed a média formálja-e, a vélemények nem pusztán előre konstruált csomagok-e. Lehet, hogy igen. De az biztos, hogy feszegetheted ezeket a kérdéseket, akár el is zárhatod magad az ilyen hatásoktól, kivonulhatsz a társadalomból, ha neked úgy tetszik. Azt pedig a közmegegyezés kell, hogy meghatározza, hogy a média, vagy a politikusok milyen keretek között mozoghatnak, hogy például a bankok hogyan hirdethetnek. Neked pedig a szabadságod, és talán kötelességed is, hogy ezeket a kereteket megpróbáld befolyásolni a saját elképzeléseid szerint. Ha hallgatsz, ne csodálkozz, ha csak azok szempontjai jelennek meg a keretekben, törvényekben akik hajlandók beszélni. Ha beszélsz, és nem hallgatnak meg, küzdj érte, hogy meghallgassanak.

A szabadság függetlenség is. Az, hogy nem kell korrupt politikusokkal jóban lenni, ha valamit el akarsz érni. Nem tartanak sakkban, nincsen gazdád, nem mondják meg, hogy mit és hogyan kell csinálnod, hanem mindezt magad döntheted el. Ez nem jelenti azt, hogy csak járatlan úton érdemes próbálkozni, csak azt, hogy te döntheted el, melyiket választod.

Lehet, hogy a szabadság csak egy idea, amit soha nem érhetek el, de az is része, hogy ezt megírhattam, aztán elmehetek sétálni, és a te szabadságod pedig az, hogy nem kell egyetértened, vitatkozhatsz velem, és te is megírhatod, hogy szerinted mi a szabadság. A szabadság mindennek az alfája és omegája.


Dabóczy Mihály


A cikk a szerző véleménye, nem a Hallgatói Hálózat álláspontja.

2014.03.15. 18:15 sokkishal2


2 komment

Címkék: vélemény mácius 15

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr595861887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluberi 2014.03.17. 09:09:59

Szabadság? Szabadság mire? Elmehetek hozzád bármikor, és veled reggelizhetek? Vagy azt nekem nem szabad, mert az asztal és az étel a tulajdonod? Hallgathatok hangosan zenét este 11 után? Vagy azt nem szabad, mert az téged zavar? - A szabadság máshoz, másokhoz viszonyítva értelmezhető. Önmagában, jelzők nélkül a szabadságról nincs értelme beszélni.
Legyen a szabadságra példa a mozgás szabadsága: oda megyek, ahova akarok. És ha mozgáskorlátozott vagyok, akkor nem vagyok szabad? A testem korlátai a természetes korlátaim? És ha valaki bántott, és lebénultam, vissza lehet adni a szabadságomat?
Amit a szabadságról í , arra épül amit mi magától értetődő

bluberi 2014.03.17. 09:26:54

Amit a szabadságról írtál arra épül, ami számodra magától értetődő. Feltételez korlátokat, amelyekig el lehet menni. És ezek között a korlátok között a többi ember is ott van valamilyen formában. A többi ember jelentette korlát bizonyos esetekben elfogadható, máskor meg nem. Ezért a szabadság fogalma igazán ott releváns, ahol a többi emberrel való viszonyról szól. Vagyis a szabadságról mint emberek közötti viszonyról, valakinek az adott társadalmi helyzetben adott lehetőségéről érdemes beszélni, nem valakinek a szabadságáról csak úgy. És így elkerülhetetlenné válik egyenlőségről, testvériségről és egyebekről beszélni.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása