A diákhitel 2

Véleményes poszt a diákhitelről. Ha vitatkoznál vele, tedd meg kommentben, a szerző is ott fog ólálkodni! Ha részletesebben is kifejtenéd az ellenvéleményed, küldd el az írást, és közzétesszük.

A diákhitel 2 az az intézkedés mellyel a kormány a jelenlegi adófizetők válláról a későbbiekére teszi a magyar felsőoktatás finanszírozásának terhét és ezzel egy olyan felelősséget hárít el magáról amelyet eddig minden jövőbe tekintő ember szíves-örömest vállalt.

A kormány ezt a lépését a gazdasági válság máig tartó hatásával indokolja, amit csak nem-megszorításokkal képes kezelni. Ezek az intézkedések a társadalom több rétegében is feszültséghez vezetnek de a felsőoktatás tönkretétele mindenki kárára válik. A világ úszik a szabadon befektethető pénzben, ami viszont napjainkban nagyon hiányzik a pénzvilágból az a minőségi fedezet és a hitelminősítők szerint a magyar állam ígérete egyre kevésbé ilyen. A kormány a diákhitel 2-vel generációnk jövőjét csapja zaciba mert gazdaságpolitikai bénázásai hiteltelenné, hitelképtelenné tették. Csupán látszatintézkedés erre úgy reagálni, hogy a kilencvenes évek kölykei oktatásának árát kihúzzák a költségvetés kiadási oldaláról. Teszik ezt egyetlen céllal, hogy a statisztikák fényesebb képet mutassanak hanyag munkájukról, hiszen az állam nem több polgárai összességénél, egy hitel akkor is a mi terhünk ha azt államadósságnak vagy diákhitelnek hívják. Egy 20 éves futamidőre felvett kölcsön jobban érint egy két év múlva születű csecsemőt mint a négy évre megválasztott politikusokat.

tuitions.jpg

A diákhitel központnak a hallgatók nem az ügyfelei hanem az árucikkei. Az ügyfelek azok a befektetők akik az adott hozamért elég garanciának tartják a mai szorgos és életrevaló fiatalságot. A járadékosok ennyivel nem elégednek meg, biztosítékként olyan előjogokat követelnek mint például betekintés a NAV adatbázisába miközben a diákhitel központ nem állami tulajdonú cég, felelősséggel, elszámolással befektetőinek tartozik.

A diákhitel 2 koncepciója nem először bukkan föl a világban, de még országunkban sem. Pénzügyi körökben Carry Trade vagy 3-6-3-as taktika néven ismert. A nevét onnan kapta, hogy vegyünk fel hitelt 3% kamattal, adjuk tovább 6%-on és 3-ra már a golfpályán vagyunk. Nálunk ezt devizahitelezés néven eljátszva egyszer már szakadék szélére került az ország, a lakhatás után az oktatás is profithajszolásnak lesz alárendelve még az előtt, hogy az előző gödörből kikászálódhattunk volna. A kormány olyan gyorsan feküdt le a “pénz diktál” közhelynek, hogy észre sem veszi, vagy tudatosan elhallgatja, hogy a kamattámogatással exponenciálisnál is gyorsabb haladvány szerint növekedő, végtelenbe tartó összegű terhet akaszt az utódaink nyakába.

A kamattámogatás még egy kérdést vet föl, vajon ehhez az ígéretéhez meddig ragaszkodik a kormány? A hitel egy jogi szerződés mely mindkét felet köti a megállapodáshoz és az ettől való eltérés bíróságokon megtámadható. A diákhitel kamatának 2%-on fölüli része, a kamattámogatás nincs szerződésbe foglalva csak egy ígéret amit bármikor vissza lehet vonni és jogorvoslat nem lehetséges. A tapasztalat azt mutatja, hogy sose lehet elég óvatos az ember politikai ígéretekkel.

Aggályos továbbá, hogy a miniszterelnök által rendeletben meghatározott férőhelyek és a diákhitel központtól közvetlenül az oktatási intézményekhez utalt pénz hogyan hat a tandíjak jövőbeni alakulására. Az alacsonyabb kamatok nagyobb tőke törlesztését teszik lehetővé, rengeteg pénz lesz tandíjra, ezzel buborékfújás veszi kezdetét ami még soha sehol sem bizonyult fenntarthatónak. Amerikában ennek a folyamatnak már a végén tartanak, nézzük csak, hogyan alakultak ott a tandíjak (angolul tuitions).

Kadlec “Sziget” Gergely

2013.10.09. 21:00 Madibainges


13 komment

Címkék: diákhitel hallgató?

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr95558492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rxtr 2013.10.10. 15:58:40

elnezest de ez a cikk egy oriasi lozung, nulla befektett munka. mi ez az abra egyaltalan? nem sikerult volna talalni valami diakhitelest legalabb ha mar arrol irsz?
mi az hogy nem allami a diakhitel? a feneket nem.
egyszot sem irsz arrol, hogy hany ember vette fel, es ez a kamattamogatas mennyibe kerul majd az allamnak evente. egyaltalan mennyi az a tamogatas? +3-4%? ami ugye az egyik zsebbol a masikba megy, es nem arrol van szo amit kisse sejtetsz, hogy az allam majd valami gonosz kuldolfi lobbinak fizeti ki a tamogatast.
mi a megoldas, vagy mi a problema egyaltalan?
nem is beszelve olyan valoban bonyolult korulmenyek megvizsgalasatol, hogy ha nem lenne diakhitel, akkor mennyivel kevesebb egyetemista lenne, es az milyen hatassal lenne az orszag allapotara. (nem vagyok benne biztos, hogy rossz hatassal, de erdemes lenne megnezni)
igy osszessegeben semmi ertelme az egesznek, sajnos.

RuinDone · http://newworldchaos.blog.hu 2013.10.10. 16:22:09

Haliho, en irtam a cikket probalok a leheto legtobb dologra valaszolni.
A cikk vitaindito és nem tanulmany, nem celja megfelelni kozgazdaszprofesszorok kenyes izlesenek. De lassuk a te felveteseidet:
A kep az amerikai egyetemek kepzesi koltsegeit mutatja be a 90es evektol napjainkig es az latszik rajta, hogy az atlagos inflacio tobb mint haromszorosaval nottek ebben az idoben.
Tavaly 5000 ember vette fel, iden nem tudom mennyi. A konkret osszeg nem is szamit hiszen a kamatos kamat miatt exponencialisan no (az uj belepok miatt ennel gyorsabban) amirol tudjuk, hogy elobb utobb hatarokba utkozik.
A tamogatas 7% (ez kb 10 evente duplazodo osszeget jelent) es az allam egy (velemenyem szerint) gonosz kulfoldi lobbinak fizeti ki, a EIBnek: www.vg.hu/penzugy/penzugyi-hirek/szazmillio-euros-unios-hitelt-kap-a-diakhitel-kozpont-400127
A problema a leirt lufi fujas ami a leirt okokbol biztos ki fog durranni a devizahitelezeshez hasonlo csapdaban hagyva az embereket.
a megoldas pedig nem tudom mi, ezert vagyunk itt mi, hogy barki beleszolhasson

maroz 2013.10.10. 19:35:47

"és ezzel egy olyan felelősséget hárít el magáról amelyet eddig minden jövőbe tekintő ember szíves-örömest vállalt."

2008-ban megkérdezték a magyar embereket arról, vállalnának-e szíves-örömest egy aprócska részfelelősséget a felsőoktatás finanszírozását illetően. 3 309 616 ember erre ezt válaszolta, hogy nem! Akkor most mi is van? Fogjuk rájuk, hogy ők nem is jövőbe tekintőek? :)

Szerintem ha egy ilyen állítással nyit egy poszt, akkor talán nem lenne rossz, ha ezt valamivel alátámasztaná. Például egy olyan kutatási eredménnyel, amelyikből kiderül, hogy a mindenféle jelzős szerkezet nélküli emberek hogyan vélekednek erről. Fontosnak tartják-e a felsőoktatást, és miként vélekednek a finanszírozásáról, például mennyien értenek egyet azzal, hogy az államnak kéne finanszíroznia, mennyien azzal, hogy a diáknak és mennyien egy köztes megoldással.

Aztán meg. Teleraktad a posztod egy csomó olyan kommunikációs patronnal, amelyeket a pártok lövöldöznek egymásra a pártcsatározásaik során. "Nem-megszorítások" - ennek mi értelme? Mit jelent itt, konkrétan, miért kellett ide? "Felsőoktatás tönkretétele" - ezt is elmondja boldog és boldogtalan napjában százszor, de vajon igaz-e? Egyáltalán: vizsgálható-e egy ilyen kijelentés, kimutatható-e róla valamilyen módszerrel, hogy igaz, avagy ez csak egy afféle harci kiáltás, de akkor meg minek egy elvileg elemzőnek kinéző posztba? És így tovább.

Pártoktól átvett toposzok, kommunikációs patronok, leginkább érzelmi megélésre alkalmas félig-, vagy annyira sem végigvitt "mi lehet, ha" spekulációk, szinte egyetlen olyan állítást sem találtam, amelyiket egy korrekt vitában vitatni lehetne, csak olyanokat, amelyekre jellemzően csak ilyen nyelvöltögetős játék jöhetne, hogy: de igen! de nem! de igen!...

Mindeközben egy szót sem értek abból, hogy mi a probléma, mi az, amit megpróbálsz körüljárni.

RuinDone · http://newworldchaos.blog.hu 2013.10.10. 21:10:40

hogy harci kialtas? tuti. Hogy kommunikacios patronok? nem gondolom. Hogy semmit ne lehetne vitatni belole? azt se.
viszont az egesz cikk 3500 karakter amiben megprobaltam par gondolkodasra keszteto temat folvetni. Sajnalom, hogy csalodnod kell, nem csupa politikai palyara keszulo ember van a mozgalomban en csak feltem a gyerekeket es ennek szerettem volna hangot adni.
a 3,3 millio ember a nepszavazason ugy erezte o mar eppen eleget fizet a felsooktatasert igy is, eszukben nem volt ugy padlora kuldeni ahogy az decemberben kialakult

maroz 2013.10.11. 09:03:13

@RuinDone: "nem gondolom" Ne gondold, hanem kérdezd meg egy olyan HaHás kollégádtól aki járatos az ilyesmiben, aki mondjuk az ilyesmit tanulja, bár szívem szerint inkább azt ajánlanám, aki tanítja.

Tudod, az itt a baj, hogy a fenti poszthoz hasonló "harci kiáltás"-jellegű írásokat naponta tucatszám olvashatunk, újságban, online és print, blogban, fészbúkon, mindenhol. Másból sem állunk ki, mint harci kiáltásokból, de ugyanakkor azt is érdemes megtippelni, hogy mi mindennek a hatása. Hogy várható-e tőlük bármiféle változás. Az én sejtésem az, hogy nem.

De akkor itt a dilemma, hogy ez téged érdekel-e. Foglalkoztat-e az, hogy mitől és hogyan lehetne másként? Akarod-e, hogy másként legyen? Szeretnél-e tenni érte? Ha azt válaszolnád, hogy: nem, nekem azzal sincs semmi bajom, a legcsekélyebb mértékben sem ítéllek el miatta, de ha a válaszod igen, akkor az felvet további kérdéseket.

RuinDone · http://newworldchaos.blog.hu 2013.10.11. 12:26:46

ahogy a cikk elejen is szerepel a cel itt a vitainditas volt. Eszemben sem volt egy 50 ezer karakteres tanulmanyban minden kerdest pontosan koruljarni, reszletesen bemutatni es utanna fogadni a gratulaciokat. A kerdesek vegere a kommentekben felmerulo gondolatokat megbeszelve terveztem eljutni, mint ahogy a mozgalmunk is a parbeszed hive a megmondas helyett. A te kommentedben nem talalok olyan reszt ami a tartalmi hianyossagokat vet fel es ezekre reagalva (kozosen) epitenenk egy altalanos velemenyt. Leirtam a leheto legszelsosegesebben amit a diakhitelrol gondolok, sajnalom, hogy a kozep fele lepkedes elmarad.

beszeljuk meg mondjuk ezt a reszt amire szerettem volna felhivni a figyelmet:
"....ezzel buborékfújás veszi kezdetét ami még soha sehol sem bizonyult fenntarthatónak. Amerikában ennek a folyamatnak már a végén tartanak...."

Az USAban jo par evtizede az a tandijrendszer amit nalunk most vezetnek be a dh2vel, ott a tandijak messze az inflacio felett nottek de ebbol nem volt problema egeszen addig amig talaltak (jobban fizeto)allast az emberek a papirjaikkal es vissza tudtak fizetni azokat. Napjainkra azonban a legtobb diploma nem jelet automatikusan jobb fizetest es elkezdtek problemassa valni a diakhitelek visszafizetesei: www.infiniteunknown.net/wp-content/uploads/2013/05/Delinquent-Student-Loans-Zero-Hedge-Chart.jpg
(az abra a 90 napon tul kesedelmesen torlesztok %t mutatja)
Ettol feltem az utannunk jovo generaciot, hogy beleugrasztjak oket egy olyan koltsegbe amit fel sem fognak, hiszen csak kesobb kell visszafizetniuk egy olyan "szolgaltatasert" cserebe ami nem biztos, hogy keszpenzre valthato.

maroz 2013.10.11. 14:59:22

@RuinDone: Tehat ha jol ertem te csak annyit akartal elmondani, hogy felted azokat, akik felveszik a diakhitelt mert lehet, hogy egyszer majd bajuk lesz belole. Azert gondolod, hogy egyszer majd bajuk lehet belole, mert az amerikaiknal is vannak olyanok, akiknek problemakat okoz a felvett diakhitel visszafizetese. Jol ertettem, ez az, amit konkretan mondani akartal?

RuinDone · http://newworldchaos.blog.hu 2013.10.11. 17:54:31

@rxtr: nah engem is elkezdett foglalkoztatni az a kerdes, hogy "es ez a kamattamogatas mennyibe kerul majd az allamnak evente" bar rohadt nehez ra valaszolni es lehet nem is jol szamolok de egyutt biztos kihozunk valamit a vegen. Meg kell elni egy csomo feltetelezessel, hogy el tudjunk kezdeni szamolni. Mondjuk azt, hogy 5000 ember veszik fol, mindenkinek 200 ezer a tandija es ez nem valtozik. Tegyuk fel mind az 5000 ember talal munkat es vissza tud fizetni havi 20 ezer forintot. Akkor szerintem valahogy igy alakulnak a koltsegek: docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AqnNdSdIo34vdHk4Qnh0X3NtaEpLR2xGWHlpOTMxNlE&usp=sharing
tehat az allamnak 1 ev tanulonak kamattamogatasa osszesen 6,27 milliard forintba kerul 15 evre elosztva, evente 400 millio. Es ez csak 1 evfolyam.

Vagy szerintetek, hogy kene szamolni?

RuinDone · http://newworldchaos.blog.hu 2013.10.11. 18:24:19

de kijon egy ilyen adat is, hogy a pelda ember kifizet a vegere 2,3 milliot a 2 millios tandijra es az allam is kifizet 1,2 milliot a kamatokra. Osszkoltseg 3,5 millio egy 2 millioert elvegezheto suliert azert mert az allam 750 ezret sporol rovid tavon. Ez pl normalis?

maroz 2013.10.11. 19:42:21

@RuinDone: No, hát, így érzel, ez van.

Amit nem nagyon értek, hogy ha ennyire fontos neked a szűken mért karakter akkor miért lőttél el 3500-at arra, ami 250-ben is elmondható? Nem beszólás, csak értetlenkedés, és ez is csak azért, mert magad is erősen hangsúlyoztad, hogy nem akarsz a saját magad által felállított terjedelmi korlátok miatt (no meg a szándékos igénytelenség miatt - mondjuk annak a szörnyűségét sem igazán tudom realizálni egy elvileg egyetemista mozgalom blogján, hogy megírod alaposan és pontosan, aztán fogadod a gratulációkat) szót szaporítani, miközben ugye a tízszeresét lőtted el így is a szükséges karaktereknek. De persze valójában ezt nem is akarom érteni, a lényeg tehát, hogy megosztottad velem egy érzésed, egy aggódásod, és ennyi.

Jonpali 2013.10.14. 19:42:09

"A diákhitel 2 koncepciója nem először bukkan föl a világban, de még országunkban sem. Pénzügyi körökben Carry Trade vagy 3-6-3-as taktika néven ismert."

Nem az en kenyes izlesemet akarod kiszolgalni, ertem en, de miert dobalsz olyan kifejezeseket, amiknek semmi koze nincsen a jelenlegi szituacionak? Tudod, hogy mit jelent akar a carry trade, akar a 3-6-3? Tulzas egy "egyetemista mozgalomtol" az alapveto felkeszultseget szamonkerni?

RuinDone · http://newworldchaos.blog.hu 2013.12.07. 23:06:48

@Jonpali: udv nalunk, bocs, hogy ilyen keson valaszolok. Linkeltem egy szakmai leirast a carry traderol (tozsde.mlsv.hu/?p=1126) ennyi volt az alapveto felkeszules, es a leiras kisertetiesen illik a devizahitelezesre. A 3-6-3 pedig csak egy szleng de azt jol bemutatja, hogy a devizahiteleknel 2 szerzodes volt, az egyikben szerzett a bank olcso chf kolcsont a masikban pedig dragan nyujtott forint hitelt. Ezek kozul az elso marha kockazatos a masodik pedig remekul vedett mindenfele kezesekkel, ertekbecslokkel stb stb. Viszont a bankok az elso szerzodes osszes rizikojat beleirtak a masodik szerzodesbe. A befuccsolo spekulacio meg igy is utolerte a bankokat, az egyetlen tortenes amire a "devizahiteles mentes" raillik is ezert tortent itt egy cikk rola: index.hu/gazdasag/magyar/bnkmn081106/
a fent linkelt cikk ezt irja le a 2-3-4. bekezdesekben.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása