Ellenvélemény a pénteki tüntetésről

Mivel a sajtóban és a közösségi médiában egymás után jelennek meg a különféle vélemények és spekulációk a tegnapi, a Haha és devizahiteles csoportok részvételével zajló elszegényedés-ellenes tüntetésről, szükségesnek tartom leírni, belsősként miben látom az okokat, amelyek ide vezettek.

Az Átlátszó Oktatás némileg leegyszerűsítő cikkével szemben sem nézeteimet, sem szocializációmat tekintve nem sorolnám magamat a „doktriner belvárosi liberális értelmiséghez”, ennek ellenére nemmel szavaztam, de hasonlóan döntöttek vidéki egyetemeken tanuló, vagy konzervatív nézeteket valló tagok is. Az igennel szavazók fő motivációja minden bizonnyal az volt, hogy bármi áron felhívják a figyelmet egy létező és nagyon súlyos szociális problémára. Szerintem azonban volt egy másik mozgatórugó is: kitörni abból a skatulyából, amibe mindkét nagy politikai tömb hónapok óta próbálja belekényszeríteni a Hallgatói Hálózatot.

Az elmúlt fél évben a Hallgatói Hálózattal kapcsolatos sajtóhírek alig szóltak másról, mint hogy besorolják a szervezetet valamelyik meglévő politikai-világnézeti kategóriába. A Magyar Nemzet szerint nyilván maga Bajnai klónozott minket egy sötét földalatti kamrában RuiTavares és Daniel Cohn-Bendit sejtjeiből, Soros György pénzén természetesen. Az ellenzéki sajtónál meg mi vagyunk a jövő reménysége, „a tiszta tekintetű fiatalok, akik elsöprik majd a fasiszta Orbán-rezsimet”. (Az, hogy egyetemisták egyszerűen a saját és más egyetemi polgárok érdekében tüntessenek, az egyeseknek felfoghatatlan.)

Szóval hónapokig folyta Hahadémonizálása a kormánypárti, és istenítése az ellenzéki sajtóban, miközben a Facebook-oldalát elárasztották a Szolidaritás- vagy DK-jelvényes profilképű lájkolók. Ezt elégelte meg a tagság nagy része, és elindult az ötletelés, hogyan lehetne ebből kitörni. Ekkoriban merült fel, hogy vegyünk részt különféle devizahiteles szervezetek, köztük az Árpád-sávos zászlós Koppány Csoport rendezvényén. „Na most jól megkavarjuk a Magyar Nemzetet és a szoci nyugdíjasokat” – gondolhatták sokan, és meg is szavazták az együttműködést. Volt,akiben munkált az időről-időre feltörő világmegváltási vágy is: lebontjuk a jobbos-balos megosztottság falait, közben megmentjük a szegényeket, holnaptól szeretetben fog élni minden magyar.

Mára egyértelművé vált, hogy ez egy rossz irány. A remélt össznemzeti civil megbékélés helyettannyi történt, hogy a tüntetésre eljött 70 ember (ebből is húszan szónokok voltak), és – a hahás felszólaló, Fogl Márton valóban szép beszéde mellett – olyan ostobaságokat hallgathattunk, mint hogy le kell foglalni a bankok vagyonát (ami miből is áll? ja, egyszerű civilek és más vállalatok betéteiből) és odaadni a devizahiteleseknek, illetve, hogy a hitelszerződéseket megkötő bankárokat csalásért le kell csukni, különben lángolni fognak a bankfiókok és hogy alanyi jogon járó ingyen pénzt mindenkinek. És akkor még jóindulatúan nem beszéltem például Koppány-csoport weboldalán olvasható elborultságokról.

Ittjegyezném meg, hogy Koppány-csoportot és társait egyébként tényleg igazságtalan simán lenácizni. Egyszerűen annyira zavaros, amit mondanak, hogy azt a politikai palettán el sem lehet helyezni, szélsőbalos követelések keverednek nemzeti jelképekkel (rasszista megnyilvánulásokat azonban nem találtam tőlük) és különféle elborult összeesküvés-elméletekkel. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy – Magyarországon valószínűleg egyedüliként – a Koppány-csoport a Jobbikkal és a Munkáspárttal is összeborult már.

Tulajdonképpen nemes dolog lenne szélsőségek között tévelygő, elkeseredett kisemberek megsegítése, de ennek egyrészt semmi köze a felsőoktatáshoz, amiért a Haha eredetileg létrejött, másrészt ennek a módja nem az, hogy kritikátlanul támogatjuk az ő átgondolatlan, és sokszor vállalhatatlan állításaikat. A valódi párbeszéd hasznos és szükséges, itt azonban nem párbeszéd történt, hanem kritikátlan együttműködés. Egy tüntetés nem az a műfaj, ahol párbeszéd folyik. Értelmiségihez méltó az lett volna, ha a résztvevők egy nyilvános beszélgetésre invitálják az otthonvédő csoportok vezetőit, és ha elhangzik valami (szerintük) vállalhatatlan, azt szóvá teszik és vitatkoznak vele. Egy közös tüntetésen ilyesmire nincs lehetőség, ezért is kell nagyon ügyelni arra, kivel szervezünk közösen demonstrációt.

Egyébként az igazi vicc az, hogy az eredeti cél (kitörni a politika skatulyákból) nem sikerült: a Magyar Nemzet nemes egyszerűséggel a devizahiteles csoportokat is a Háttérhatalom-Soros-Bajnai-féle összeesküvés részévé tette, az atv.hu cikkében pedig egy nagy csavarral jófiú lett a máskor „cionista országhódítókról” értekező Koppány-csoport is.

pilhal.jpg

Pár hete történt, hogy a Hallgatói Hálózat vitaklubot tartott a Bánkitó Fesztiválon a civil szervezetek feladatairól. A leggyakoribb tanács, amit a résztvevő, főleg egyetemista fiataloktól kaptunk az volt, hogy a Haha foglalkozzon célirányosan az oktatásüggyel és az egyetemi polgárok helyzetével. Úgy gondolom, ez a tanács megfontolandó, mint az egyetemek, mind a Haha szempontjából. Arra a problémát, hogy ki kell törni a politikai skatulyából, nem az a mód, hogy hirtelen beállunk egy jobboldali(nak tűnő) szerveződés mögé.

Úgy vélem, a válasz ehelyett a szakmaiság, amely független politikai pártoktól és ideológiáktól: a Hahának azzal kellene foglalkoznia, hogyan lehet az egyetemi polgárok érdekeit érvényesíteni, és egy, az ország jövője szempontjából is hasznos, működőképes felsőoktatási rendszert létrehozni.Ebben a Haha partnerei nem a Koppány-csoport, hanem az országban szép számmal található diák- és ifjúsági szervezetek lehetnek.

Ezt a posztot egy HaHa tag írta, a tartalom nem a szervezet hivatalos álláspontja. Ettől eltérő véleményeket is megfogalmaztunk már.

2013.08.17. 17:11 Puch Lajos


10 komment

Címkék: tüntetés szélsőjobb szegénység

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr285464938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.08.18. 09:08:49

összeálltatok velük...
hát akkor aki kurvának áll, ne csodálkozzon hogy annak nevezik.

maroz 2013.08.18. 10:01:53

"Egy tüntetés nem az a műfaj, ahol párbeszéd folyik."

Megkérdezhetem mindenféle cinikus, vagy bármilyen negatív hangsúly nélkül, csupán egyszerű információra vágyva, hogy te ott voltál-e?

És persze a konkrét után megkérdezném úgy általában is, hogy vajon egy több órás rendezvény tényleg nem az a műfaj, ahol párbeszéd folyik? Lehet, hogy neked van igazad és én tévedek, de érdekelnének az érveid. Nekem első körben csak élettapasztalataim vannak. Felidéződik bennem egy másik ország, egy másik úgyszintén zavaros időszak és egy másik diákság:

kakukkfeszek.blog.hu/2013/03/10/roman_nap_a_zart_osztalyon

Jó régen volt, szerintem a mai HaHások zöme akkor még futó erotikus gondolat sem volt, és talán ez a generációs tapasztalás-diverzitás az oka, hogy számomra igen furcsán hat ez az állításod, miszerint a részvételi demokrácia nem alkalmas a részvételi demokráciára. Akkor még úgy tűnt, hogy az ilyen tüntetések, tömegrendezvények kifejezetten alkalmasak, mindenki beszélgetett mindenkivel, közösen alakultak a vélekedések, aminek az vetett véget, hogy ott is sikerült az elit ellen fordítani a tömegeket. Vicces, hogy ezt ott akkor a hatalom csinálta, itt és most pedig a hatalom és az elit egy része.

Egy másik kérdés:

"A remélt össznemzeti civil megbékélés helyettannyi történt, hogy a tüntetésre eljött 70 ember"

De hát miért nem ment el több? Én néztem, néztem, de nem túl sok HaHás arcot láttam ott. Bájdövéj: volt már a HaHának olyan rendezvénye, akciója, satöbbije, amire még ennyi ember se ment el, de érdekes módon annak nem az lett a visszhangja, hogy "megpróbáltuk, nem sikerült, hagyjuk a francba". Amúgy meg mégis, mit vártál, mit várnál? Hogy évtizedes berögződéseket egy könnyed péntek délutáni szeánsszal meg lehet változtatni, és ha azt látod, hogy estére nem ül minden galambhoz minden veréb akkor leírod, hogy "hát, ez nem jött össze, ez egy rossz irány"?

Csapos35 2013.08.18. 11:21:50

Valószínű, hogy ismeritek a közmondást: Aki korpa közé keveredik... A szélsőjobbosoknak is lehetnek jó meglátásaik, hivatkozhatnak a szegényekre, kizsákmányoltakra, de attól még szélsőjobbosok maradnak. Aki velük bármilyen közös fórumon jelenik meg lejáratja magát. Itt nem arról van szó, hogy nem lehet szélsőjobbosokkal beszélgetni, de közös rendezvényen semmiképen nem lehet velük megjelenni.

Szandra Szekeres 2013.08.18. 11:49:32

Puch Lajos írásával teljesen egyetértek minden szavával. Kár, hogy nem találjátok a tiszta célokat...

2013.08.18. 16:58:08

Baromi jó cikk, minden szavával egyetértek. Valahogy így kéne.

Úgy, ahogy a TASZ csinálja. A TASZ-t is gyakran bélyegzik balliberális szervezetnek, de a 2006-os tüntetőket is ők védték, meg a tényleges életfogytra ítélt cigánygyilkosok apropóján a tényleges életfogyt ellen is ők álltak ki (anélkül, hogy a bűnösök mellé álltak volna).

Ma az országban, ha jogsértés történik az emberrel, az egyik első dolog, ami az eszébe jut, a TASZ. Azt kéne, hogy ha az oktatással kapcsolatos dolog történik, akkor pedig a HaHa legyen az első gondolat.

2013.08.18. 16:58:52

Javítok: 2006-ban is védtek tüntetőket, akiket jogsértés ért.

semmiextra 2013.08.18. 18:10:56

A haha most számolta fel magát. Gratulálok Birtalan ön megvalósított és betolt titeket a szélső jobbá amivel csak a jobbik kapott legitimációt. Én mondtam, hogy ez lesz fél éve.
Üdv,
Egy extag

Húsleves 2013.08.19. 11:56:13

Hát kedves HaHa tag, aki nem a szervezet hivatalos álláspontját képviseled, remélem hogy nem kerekedik felül a véleményed azokkal szemben, akik az előző cikket írták.
70-en voltatok ott? És mi lenne ha ezren lettetek volna? Akkor ezren tudnának róla? Én nem voltam ott. Onnan éresültem a dologról, hogy nagy lett a visszhangja, tehát mégis eljutott a közönséghez. Ez nem számít?
Az előző cikk írója azt is megírta nagyon helyesen, hogy nem lehet elválasztani az ország állapotát az oktatástól. Csak annyit tennék hozzá, hogy ez ráadásul nem csak abban az értelemben van így, ahogy ő leírta, hanem annál sokkal közvetlenebbül is. A benneteket korábban jaj de nagyon megértő és támogató DK-Együtt-MSZP "profik" ha abba a helyzetbe kerülnének, hogy tehetnének is valamit azért amiért ti civilként harcoltok, akkor annyival intéznének el benneteket, hogy nincs pénz gyerekek, menjetek játszani.
Kaptatok egy kis ízelítőt abból, hogy milyen nácinak lenni. Hát ilyen egyszerű. Nem kell hozzá utálni a zsidókat, buzikat, nem kell Hitlert vagy Szálasit isteníteni, elég ha egy csepp megértéssel viszonyulsz azokhoz az elesett emberekhez, akik elkeseredésükben vagdalkoznak. És ezt azoktól kapod a nyakadba, akik tönkretették őket, akiknek polgárpukkasztás keresztényeket fikázni, akik Kertész Ákos sok zsidó és igazi liberális által is megvetett cionista kirohanását idézgetik, akik kollektív bűnösökként kezelik a magyarokat de az szerintük nem számít, hogy ők a kommunista párt vagyoni és szellemi örökösei, akik "én is cigány vagyok" táblákkal tüntetgetnek de letitkosították a cigánygyilkosságok hozzájuk vezető szálait.
Ha neked úgy kényelmesebb, akkor ezek biztosan befogadnak téged akár szólóban is, ahogyan az LMP árulóit is befogadták, de ha tényleg tenni is akarsz valamit, az konfrontációval jár.

maroz 2013.08.23. 12:06:49

@maroz: No, akkor ezt meg is "párbeszéltük", ha már a zászlónkon is az áll, hogy "részvételi demokrácia rulez!"...

Végső soron írhatnám ide pikírt módon azt, hogy köszönöm a választ, de talán ez nem is annyira pikírt, hiszen a nemválaszolás is végső soron válasz, tehát akkor mégis: köszönöm a választ!

nocibambi 2013.09.01. 13:57:30

Egy pontosítás. Az nem teljesen igaz - és mindenképpen megtévesztő - hogy a bankok vagyona "egyszerű civilek és más vállalatok betéteiből" áll. A bankok - a jelenlegi rendszerben - hitelt nyújtanak és ezzel hitelpénzt *teremtenek*. A civilek és vállalatok betétei maguk is korábban ugyanígy hiteladásként teremtődtek.

Ezen az oldalon viszonylag jól elmagyarázzák (habár az ő megoldásukkal én nem feltétlenül értek egyet):
www.positivemoney.org/issues/inequality/

Mellesleg pontosan ezen a ponton ér össze az oktatás és a devizahitelesek problémája. A különbség az hogy míg az oktatás esetében az állam eladósodottsága és az erre válaszul adott megszorítások a döntőek, addig a devizahitelesek esetében az egyéni eladósodottság a döntő.

Ez sajnos a médiában (és itt nem csak a magyarországi helyzetre utalok) jelenleg egy rendkívül alulbeszélt téma, és pont ennek a következménye az, hogy akik csak a problémát érzik, hajlamosak magukat egy 'irányított' összeesküvés áldozatának tekinteni. Az együttműködés egyik eredménye pont az lehetne hogy ezt a közös pontot a különböző felek megtalálják (és itt nem is csak a Haha illetve a Koppány csoport az ami érintett).

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása