A diákság győzelme - A 2012-es kanadai diákmozgalomról

P1010163-e1336407934833.jpgMagyarországon nem igazán lehetett hallani arról, ami az észak-amerikai médiában viszont nagyot szólt: a 2012-es évben a kanadai Québec szövetségi állam diákjai hat hónapon keresztül folytattak tiltakozó akciót, mely magában foglalta a diáksztrájkot, a felvonulásokat, az utcai barikádépítést és hivatali helyiségek elfoglalását. Egy igazi, rendes sztrájkot láthattunk társadalmi összefogással, győzelemmel.

A megmozdulások közvetlen kiváltó oka a tartományi Charest-kormány arról szóló döntése volt, hogy a tartományban szedett tandíjat 2012 és 2017 között kb. a kétszeresére emeli. A québeci diákok elutasították a kormány tervét - az Észak-Amerika-szerte növekvő diákeladósodottság ekkor már erőteljesen a közbeszéd része volt. Részben azért, mert az előző év Occupy-tiltakozásai, melyek emléke még frissen élt az emberek fejében, erre az ügyre is ráirányították a figyelmet, mint a pénzügyi elnyomás egyik eszközére. (A történethez hozzátartozik, hogy Kanada más részein jóval magasabb tandíjak vannak a québeci kormány akkori, 2015-re vonatkozó terveihez képest is, Québec viszont a szövetségi költségvetési újraelosztás nettó haszonélvezője - Kanada más tartományainak lakossága ezért nem feltétlenül támogatta a diákmozgalmat.)

may-22-montreal-protest.jpgMiután az egyeztetési kísérletek nem vezettek eredményre, február 13-ától a diákok jól szervezett diákszövetségeik vezetése alatt sztrájkba léptek. Kanadában, és különösen Québecben jelentős hagyománya van a diák-önszerveződésnek: 2005-ben szintén a Charest-kormány elvonásai ellen léptek fel jobbára sikeresen - többek között 100 élő egeret engedtek el a kormány irodájában-, 1996-ban pedig az akkori tandíjemelési terveket sikerült részlegesen megakadályozniuk. ('89-ben sikertelen sztrájk volt ugyanezen célból. A szervezkedés hagyományai a '60-as évek frankofon ellenállására vezethetők vissza.) Az események fő szervezője a CLASSÉ (Coalition Large de L'Association pour une solidarité syndicale étudiante - ,,A Diákszervezeti Szolidaritás Társulásának Nagykoalíciója"-ként fordíthatjuk) nevű szervezet volt. Ez mintegy 30 diákszervezet ideiglenes összefogására épült, jórészt ugyanazokéra, melyek a 2005-ös sztrájkot szervezték. Ami ezeknek a szervezeteknek a felépítését illeti, Kanadában sokkal inkább a HÖOK-ra, mint a HaHára emlékeztetnek. Létüket törvények szabályozzák, a tagság kötelező, pénzügyi forrásaik pedig a tandíj egy számukra átirányított kis részéből származik. Mindennek ellenére a CLASSÉ következetesen kitartott a diákérdekek képviselése mellett, és mozgósított is. A diákszervezet belső felépítése elég demokratikus - a sztrájk megkezdéséről és befejezéséről, illetve a támogatott álláspontról a diákok szervezettségüknek köszönhetően papír alapú szavazással nyilváníthatták ki véleményüket.

Quebec-naked-underwear-protest.jpgFebruár közepétől tízezres tiltakozó gyűlések követték egymást, emellett napirenden voltak a flashmobok, a kormányhivatalok (köztük pl. a québeci lottóigazgatóság) megszállásai, de az általunk már jól ismert hídfoglalások sem hiányozhattak. A diákságon kívül a neoliberális politikai irányvonalat, a megszorításokat, a közszolgáltatások privatizációját ellenző szervezetek is támogatásukról biztosították a mozgalmat.

A több tízezres lélekszámú - márciusban 200 000 fős is előfordult - felvonulások tömegéről olykor kisebb csoportok szakadtak le, hogy direkt akciókat hajtsanak végre. Az elkövetkező hetekben egyre keményebb rendőri fellépés próbálta elbátortalanítani a mozgalom támogatóit - tömegoszlatás történt békés felvonulókkal szemben, eltúlzott méretű bírságokat szabtak ki a résztvevőknek. A kanadai és a magyar politikai közélet némileg rokonná váltak egymással, hiszen az ottani közbeszédnek is részévé vált a történtek megvitatása, miután két diák is maradandó szemsérülést szenvedett különböző rendőri akciók folyamán. A keménykezű fellépés a diákokat is radikalizálta, és még több támogatót késztetett arra, hogy részt vegyen a megmozdulásokban. A CLASSE kifejezetten kereste a kapcsolatot a munkások, illetve munkanélküliek szervezeteivel. A diákügyről, mint osztályharcról beszélt, és támogatta a munkanélküliek, az elbocsátott közszolgák akcióit. A diákkövetelések támogatásának céljából némely szakszerveti szövetségek maguk is sztrájkra készülődtek.

large-20.jpgMájusban lemondott Québec oktatási minisztere. Míg a tiltakozó akciók tovább folytak, a kormány egy olyan törvénnyel válaszolt, amely jelentősen szűkítette a véleménynyilvánítási és a gyülekezési jogot. A '78-as törvény, azaz a ,,Bill 78" megtiltotta a tiltakozó megmozdulásokat az egyetemen, hogy "megvédje" a diákok oktatáshoz való jogát. Azokra az esetekre hivatkoztak, melyek során a sztrájkoló diákok megakadályozták, hogy a nem-sztrájkolók beüljenek óráikra. A város más egyéb részeire tervezett, 50 főnél nagyobb tiltakozó megmozdulások útvonalának engedélyezését is rendőrségi jóváhagyáshoz kötötték. (A tüntetés alatt maszkot viselő személyeket innentől fogva 10 év börtönbüntetésre is ítélhették.) Ezt a törvényt a Québeci Munkaadók Szövetségén kívül senki sem támogatta, remekül alátámasztották ezzel a diákmozgalom "osztályharcos" értelmezését. A tiltakozások mindezek hatására nem hogy alábhagytak volna, csak fokozódtak: május 22-én 300 000 fős tömeg gyűlt össze Montreal központjában, természetesen kifejezetten arra törekedve, hogy ne feleljenek meg a Bill 78 előírásainak.

quebec_demo-420x0.jpgAz egyik demonstráció útvonalának bejelentéséhez
mellékelt térkép a 78-as számú törvényre reagálva 
(forrás: The Sydney Morning Herald)

Azzal, hogy a diákok mellett más résztvevők is megjelentek, a célkitűzések listája is kibővült - általános megszorítás-ellenes és demokratikus felhangot kapott a megmozdulás. A következő hetekben a tömeggyűlések naponta ismétlődtek, olykor erőszakossá fajultak, de általában megmaradtak békésnek. Casseroles-in-Montreal.jpgÉjszakánként spontán zenélés követte az akciókat, ahol edényekkel és evőeszközökkel csaptak zajt az emberek a dél-amerikai társadalmi igazságtalanság-ellenes megmozdulások mintájára.

Nyár végén Québecben választásokat tartottak, amin Charest pártja vereséget szenvedett. A megválasztott új kormány hivatali idejének első napján bejelentette a Bill 78 visszavonását, valamint az egyetemi tandíjak befagyasztását. A sztrájk során félbemaradt szemeszter is ekkor folytatódott - a diákok egységes fellépésüknek köszönhetően nem vesztették el azt a fél évet, amit a saját és az utánuk következők jogainak megvédésére áldoztak fel.

Benedek

2013.01.11. 03:25 chanimano


20 komment · 2 trackback

Címkék: sztrájk occupy

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr175011310

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pártok nélkül is van élet 2013.01.13. 13:24:08

Hogy miért akarja magát a pártoktól távol tartani a Hallgatói Hálózat? Mert van eszük, és nincs egy olyan vezetőjük (még), aki őket is bele akarná mosni az ilyen szintű politizálásba.Ha egy diákmozgalom engedi, hogy elkurvuljon, véleményem szerint az...

Trackback: A Hallgatói Hálózat pártfóbiája 2013.01.13. 13:06:48

Egy biztos, hogy sok ezer naiv, álmodozó, szanaszét tévelygő kis hal nem fogja legyőzni a nagy halat. *** Emlékeztek még a Helyzet Van diákmozgalomra, amely 2010 végén tüntetett a sajtószabadságért?! Emlékeztek még, hogy ezen mozgalom egyik leg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.01.11. 22:05:30

Vajon működött volna a dolog választások nélkül is?

alterina 2013.01.12. 13:31:02

"Magyarországon nem igazán lehetett hallani arról"

Itt írtak róla:
thinkingandrioting.blogger.hu/2012/05/27/szazezres-tomegmegmozdulasok-kanadaban

Nem mindegy, hol tájékozódik az ember! :)

tede 2013.01.12. 23:25:06

nálunk meg meg a világvége meg a jajgatást, amikor most utcára vonultak a diákok

úgy néz ki, máshol ennél sokkal durvábban csinálják

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.01.13. 13:09:41

"Ők nagy buzgalommal írtak a tavalyi kanadai diákmozgalomról, amely végül sikeres lett. A saját blogjukban írtak erről, és lelkesítő szándékkal tették közzé, hogy lám-lám, van értelme küzdeni.

Igen ám, de van ennek az írásnak egy mondata, amely elgondolkodtató:

"Nyár végén Québecben választásokat tartottak, amin Charest pártja vereséget szenvedett. A megválasztott új kormány hivatali idejének első napján bejelentette a Bill 78 visszavonását, valamint az egyetemi tandíjak befagyasztását."

Ha pedig ezt meggondoljuk, akkor a tanulság igencsak elgondolkodtató a HaHa számára, mert ezek szerint a tanulság az, hogy:

1) Össze kell fogni a baloldallal

2) Sikert 2014 után érdemes várni

3) 2014-ben a Fidesz bukására kell játszani

4) A baloldali pártokkal való egyeztetés pont azt kell, hogy szolgálja, hogy 2014-ben az új kormány olyan döntéseket hozzon, ami a diákoknak is elfogadható."

piroslapok.blog.hu/2013/01/12/a_hallgatoi_halozat_partfobiaja

Szélmalomharcos 2013.01.13. 21:36:35

"A kanadai és a magyar politikai közélet némileg rokonná váltak egymással, ... miután két diák is maradandó szemsérülést szenvedett különböző rendőri akciók folyamán."

Csak szerettétek volna, hogy így legyen Magyarországon. Pecetekre a kormány nem az általatok elképzelt módon reagált a provokációra

Nagy ganék vagytok

Szélmalomharcos 2013.01.13. 21:38:49

@Brendel Mátyás:
"A baloldali pártokkal való egyeztetés pont azt kell, hogy szolgálja, hogy 2014-ben az új kormány olyan döntéseket hozzon, ami a diákoknak is elfogadható"

Szemkilövés kedvezményes tarifával?

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.14. 09:46:59

@Szélmalomharcos: figyusz, fideszes agymosott.

1) ez mutatja, hogy az MSZP utálatotok nem észből jön, hanem zsigerből

2) ha figyeltél híreket, akkor azóta sok olyan eset volt, amikor civilizált, nyugati országban gumilövedéket vetettek be

itt egy gyüjtés:

entellektuel.freeblog.hu/archives/2010/12/15/A_2006_oszi_magyarorszagi_zavargasok_nemzetkozi_osszehasonlitasok_tukreben/

a legutóbbi ilyen hír:

Vízágyúkat és gumilövedéket is bevetettek a belfasti zavargásokban

index.hu/kulfold/2013/01/12/tobb_rendor_megserult_az_eszakir_zavargasokban/

Szélmalomharcos 2013.01.14. 19:41:14

@rabelais:
Ha jól értem azt akarod mondani, hogy a konfliktusok normális megoldása = szemkilövés. Mert ugye ez így szokás a fejlett Nyugaton.

Belfastot vizionálni Budapestre, ehhez kell egy kis fantázia. Plusz egy aranyszájú Ferivezér

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.15. 06:49:01

@Szélmalomharcos:

"Ha jól értem azt akarod mondani, hogy a konfliktusok normális megoldása = szemkilövés."

Nem érted jól, de nem is akarod te ezt jól érteni. Vagy te olyan hülye és aljas.

"Belfastot vizionálni Budapestre, ehhez kell egy kis fantázia. Plusz egy aranyszájú Ferivezér"

Belfastban nem gyújtották fel a tévészékházat és nem kötöttek el egy tankot az utcán. Valóban nem hasonlítható a 2006 őszének csőcselékéhez.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.15. 06:53:13

@Szélmalomharcos:

Basel:

"A rendőrség, annak érdekében, hogy a két szurkolótábor ne csaphasson össze, a stadionnál gumilövedékeket is bevetett."

www.inforadio.hu/hir/sport/hir-528861

mindenhol bevetnek adott esetben gumilövedéket bizonyos durva esetekben.

csak Budapesten csak Gyurcsánynak nem szabad, pedig egy tévészékházat felgyújtottak, és egy tankot elkötöttek a kiskörúton. bazdmeg, mondjál már ehhez mérhető veszélyt nyugati tüntetéseken, bazdmeg, szerinted Németoszrágban, Franciaországban mit tettek volna ilyen esetben?!

próbáljál már egy tankkal végig menni a Champs Elysees-n, hülyegyerek! úgy lövik szét a hülye segged, hogy csak úgy füstöl.

Szélmalomharcos 2013.01.15. 14:37:58

@rabelais:
Bocs, de tisztázzuk már hogy ki mit akar

Mert szerintem az a bajod, hogy a jelenlegi kormány nem akar gumilövedékkel, vízágyúval, könnygázzal, lovasrohammal reagálni, mindhiába provokáljátok. És ezt nagyon helyesen teszi. Egyrészt a diákoknak is lehet igaza bizonyos dolgokban, másrészt senkinek sincs joga hisztérikusan reagálni

Néhány nagypofájú kocsmaforradalmár akarja önmegvalósítani magát, amíg mások bőrére megy ki a játék

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.15. 15:07:45

@Szélmalomharcos:

"Mert szerintem az a bajod, hogy a jelenlegi kormány nem akar gumilövedékkel, vízágyúval, könnygázzal, lovasrohammal reagálni, mindhiába provokáljátok."

Nem, nem ez a bajom.

Ráadásul a jelenlegi demokratikus ellenzék nem is csinált olyat, amire ez kellene, hogy legyen a válasz. Szemben a 2006-os csőcselékkel.

A diákok például nem gyújtották fel a rádiót, amikor nem olvasták be rendesen a petíciójukat.

És ismétlem, sehol, soha nem kötött el tankot Budapest belvárosában, és egy ilyen eseményre a világ bármely kormánya csak nagyon drasztikusan reagálhat, mert nemzetbiztonsági szempontból ez egy nagyon durva esemény volt. Nagyon piros riasztás.

Ilyet se a diákok, de semelyik más, normális országban nem csinált semmilyen demokratikus ellenzék, legalábbis én ilyenről nem tudok.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.15. 15:09:51

Egyébként kurvára nem tudsz érvelni.

A konzultáció kérdésére jöttél a gumilövedék, ami egy éktelen büdös terelés volt.

A gumilövedék kérdésében miután nincsenek érveid, meg elkezdesz arra játszani, hogy szerinted mik a motivációim. Rémképekkel jössz érvek helyett:

"Mert szerintem az a bajod..."

Szélmalomharcos 2013.01.15. 22:16:36

@rabelais:
Te is tudod hogy kamuzol, csak nem bírod elég ügyesen leplezni, hogy tudod.

Mert odáig tényleg jó kérdés, hogyan alakult volna a helyzet, ha 2006 őszén hajlandónak mutatkoznak a tévében tárgyalni a tüntetőkkel, esetleg behívják egy studióba a képviselőjüket, vagy egyeztetnek a petíció beolvasásáról? Netán még be is olvasnak valamit belőle? Mit kell tenni egy ilyen helyzetben a közszolgálatinak, hogyan kell reagálni?

Nyilván gőzöd sincs, mégis meg akarod válaszolni a kérdést, hogy elhelyezhessed a csúsztatásaidat:

"A diákok például nem gyújtották fel a rádiót, amikor nem olvasták be RENDESEN a petíciójukat." (kiemelés tőlem)

Azzal, hogy megpróbálod elmaszatolni, pont felhívod a figyelmet a 2006 és 2012 közötti különbségre. Pancser vagy, kár erőlködni

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.16. 10:08:03

@Szélmalomharcos: bazdmeg terelésből és aljasságból ötös.

Ha nem olvassák fel a petíciónkat, akkor kultúrember NEM GYÚJTJA FEL A TÉVÉSZÉKHÁZAT. A tuskó csőcselék pedig felgyújtja. Bazdmeg, te is mekkora tuskó vagy, hogy mindenről habogsz itt, de ezt nem fogod fel a hülye agyaddal.

Szélmalomharcos 2013.01.16. 13:31:13

@rabelais:
Voltak azért pillanatok, amikor a Parlament előtt nagyon játszadoztak bizonyos gyerekek a fáklyákkal, még máglyát is raktak, hátha elűzi a démont odabentről

Nem sikerült a pártjuknak a választáson bejutni a Parlamentbe, akkor majd ők egy diákforradalom hullámait meglovagolva teszik

Ez se sikerült. Hátezakkormárittdiktatúra vagy miaszentség, kéremszépen?

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.16. 13:36:52

@Szélmalomharcos: "Voltak azért pillanatok, amikor a Parlament előtt nagyon játszadoztak bizonyos gyerekek a fáklyákkal"

igen, az kritikus pillanat volt, de végül helyesen döntöttek. Mert ők nem a 2006-os csőcselék.

A 2006-os csőcselék meg rosszul döntött.

Ég és föld.

Sajnálom, ha olyan hülye vagy, hogy nem fogod fel. Ezt azért normális embernek nem kéne magyarázni.

Szélmalomharcos 2013.01.17. 11:47:40

@rabelais:
Most nem jött össze úgy mint '18-ban. Túl drága az őszirózsa, vagy tudomisén miért
Megpályázhatjátok a "Kun Béla legtehetségtelenebb tanítványai" címet

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.01.17. 14:43:54

@Szélmalomharcos: azért nem semmi, hogy minden alap nélkül lekunbélázod a HaHa diákjait, a saját blogjukon. Fantasztikus érveléstechnikád van.:)

Szélmalomharcos 2013.01.17. 21:06:42

@rabelais:
A történelem ismétli magát, de csak annak, aki hallott már róla:

hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1nch%C3%ADdi_csata

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása