Hogyan készült? A Forradalom

Állítólag politikai pártok uszítanak minket. Állítólag átláthatatlan mozgató erők vesznek rá, hogy bizonyos dolgokat elkövessünk. És a legjobb: állítólag pénzt is kapunk érte! Akik előszeretettel rágalmaznak, azok szerint voltam már cionista, hazaáruló, jobbikos, MSZP-s, és még sorolhatnám. Van az a fajta szűklátókörűség, ami dühít, amitől tehetetlennek érzem magam, de rájöttem, hogy a valós idejű történelemhamisítás ellen csak egy módon tudok tenni: ha elmesélem az igazságot. Itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

_MG_4898.JPGHétköznapi egyetemisták vagyunk, akik megállíthatatlanul harcolnak, de korántsem tökéletesek. Előfordul, hogy sál nélkül rohangálunk az utcán, aztán egy hétig lázasan, köhögve tesszük ugyanezt, véletlenül fordítva fújjuk fel a Z betűt a molinónkra, vagy úgy indulunk útnak, hogy a 8 darab elemből csak 7 működik a megafonban. De az összes hibánk ellenére egy dolgot senki nem vitathat el tőlünk: a függetlenségünket. Ezért vállalkoztam arra, hogy most egy hétköznapi egyetemista szemszögéből meséljem el azt, amiről már olyan sokféle mendemondát hallhattunk:  hogy ,,hogyan készült” a forradalom.

Itt a karácsony, és mi most, egy hónap után először szusszanunk. Kedvenc helyeink bezártak, a legtöbben hazautaztunk szüleinkhez, a kollégiumi szobák is üresen tátonganak. Megpróbálhatnánk éjszaka aludni, és nappal ébren lenni, de a bioritmusunk az állandó szükséghelyzet miatt úgy borult fel, hogy ha akarnánk, se tudnánk hajnali háromkor nem a következő szervezeti feladaton, szóróanyagon, akción töprengeni. Amiben élünk, azt lehet hobbinak, mániának, perverziónak, meg sok egyéb másnak is nevezni. Én életformának nevezem az aktivizmust, és bár meglehetősen pátoszosan hangzik, életcélnak az oktatás minőségének javítását, a demokratikus kultúra terjesztését.  De térjünk vissza az eredeti kérdéshez, hogy honnan is indult ez az elsöprő erejű diáklázadás, melyet egy külföldi lap egyenesen „kis magyar ’68” -ként aposztrofált. Számos városban, községben lehettünk szemtanúi annak az átalakulásnak, mely a diákság öntudatra ébredéséről szólt. Mi vagyunk azok, akikre egész végig vártunk! A kezdő löketet a főváros, sőt, még távolabbról nézve egy horvát város adta. Íme a budapesti történések az én szemszögemből.

550554_523585257655237_1798520310_n.jpgFontos megjegyezni, hogy a Hallgatói Hálózat története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint az idei tanév. 2006-ban ez volt az a szervezet, mely ugyanannak az egyetemnek a kapuit döngette, ahol később sikerrel megvetette a lábát, és fórumaira többezer diákot vonzott számos oktatási intézményből. Nem tudtunk, és nem is akartunk volna olyan szervezetként fennmaradni, mely kizárólag a tiltakozásra, elégedetlenségre alapoz. Mindig is fontosnak tartottuk, hogy építő jellegű tevékenységet is végezzünk, ezért lehetőségeinkhez mérten szakmai anyagokkal álltunk elő, 2011-ben és 2012-ben pedig szabadegyetemet indítottunk. Bizonyára sokan emlékeztek, hogy a kormány a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos ámokfutását már a tavalyi tanévben megkezdte. A Hallgatói Hálózat január 20-án az Educatio kiállításon indította be újra a máig gőzerővel növekvő mozgalmat. Február 15-re tüntetést hirdettünk meg, melyet az ELTE ÁJK, később pedig a BTK elfoglalása, és számos hallgatói fórum követett. Az önszerveződés, sejtesedés ekkor indult be, és az ország számos pontján megjelentek azok a kisebb-nagyobb csoportok, melyek az elmúlt hetekben újult erővel vették fel a harcot az egész országot érintő oktatáspolitikai ballépések ellen.

Az időpont ismeretlen, helyszín: egy budapesti (csak azért sem rom) kocsma, valamikor ősszel. A LÉK, azaz a Lágymányosi Érdekképviseleti Közösség, a Hallgatói Hálózat főleg ELTE TáTK-sokat, néhány TTK-st és IK-st tömörítő, 2010-ben alakult sejtje ekkor már bő egy éve HaHa név alatt futott, élt és virult. Projekteket vittünk véghez, beszélgetéseket szerveztünk, közösségi kertet építettünk, pályázatokat nyertünk, folyamatosan fórumokat tartottunk az egyetemen, és a kari vezetés, valamint a HÖK is elismert minket. Csodás érzés volt, hogy van létjogosultságunk az egyetemen, valami azonban mégis hibádzott.

Néhány LÉK-es barátommal összeültünk valahol a Móricz környékén, és estefelé, mikor már ott tartottunk, hogy van, akinek le kell lépni dolgozni, felmerült a kérdés: hogyan lehetne ezt az átláthatatlan, korrupcióval, mutyizással, és a kormány bomlasztó politikai tevékenységével széthordott kupacot, amit ma felsőoktatásnak nevezünk, összegereblyézni? Sorra jöttek az ötletek, és hiába nevetgéltünk, dobtunk be nagyobbnál nagyobb hülyeségeket, hamar komolyra fordult a szó, és arra lyukadtunk ki, hogy ide bizony gyökeres változás kell. ,,Miért tépjük azért a szánkat folyamatosan, hogy nem történik semmi? Ha sztrájkba lépnénk, ugyanis nem lehetne csak úgy áttaposni rajtunk.”-gondoltuk. De minél tovább agyaltunk, annál fájdalmasabb realitásokkal kellett szembenéznünk: a diákság nincs erre felkészülve, a tanárok pedig félnek. Nem tehettünk mást, kezünkbe kellett vennünk a kezdeményezést, és rágyúrni egy kicsit arra, hogy alulról szerveződő mozgalom jöhessen létre, melynek az általános oktatási sztrájk a célja, s egyben eszköze.
44680_4717178083828_571690971_n.jpg
A találkozónak nem voltak látványos eredményei, körülbelül 7-en voltunk, akik törtük a fejünket a sztrájkon, és cikkeket linkelgettünk egymásnak azon sopánkodva, hogy a szakszervezetek miért nem állnak végre a sarkukra.

November 9. péntek, Cirko-gejzír mozi, Verzió Filmfesztivál.

12as.jpgMár nagyban zajlott a szorgalmi időszak, mikor erre az izgalmasnak ígérkező programra akadtunk. Amikor elolvastuk a Blokád című film leírását, egyből tudtuk, hogy muszáj félretenni egy kevés pénzt mozijegyre, még ha amúgy nem is vagyunk túlságosan eleresztve anyagilag. Kétségkívül megérte. Úgy érzem, az, ami most történik, valójában abban a pillanatban született meg, amikor kiléptünk a moziajtón. Nem mondom, azelőtt is felnéztünk azokra a diákokra, akik más országokban hasonló célokért küzdöttek, de iszonyatosan nagy löketet adott nekünk, hogy 90 percen keresztül nyomon követhettük, ahogy az ingyenes felsőoktatás megszűnésére reagálva a horvátok elbarikádozzák magukat az egyetemen, megszervezik a diákellenőrzést a karon, melynek minden egyes apró részletét profin kialakítják, egy hónapig fórumokat tartanak, és országos sztrájk kialakulása után végül még sikereket is elérnek. Mindehhez semmi másra nem volt szükségük, csak kitartásra, és szervezettségre. Ráadásul a film egyik készítője (egy huszonéves, fiatal srác) személyesen is megjelent a vetítésen, kérdésekkel bombázhattuk, és megbizonyosodhattunk arról, hogy ha csak 20-an vagyunk, már akkor is képesek leszünk beindítani a folyamatot. Innentől fogva abszolút komolyan gondoltuk a projektet, és a következő LÉK fórum témáit a kukába dobva másról sem akartunk beszélni, csak arról, hogyan kellene felépítenünk ezt a fajta ellenállást. 

IMG_1251.jpg

November 15. csütörtök, ELTE TáTK, Szakkollégium Éjszakája, Lágymányosi Hallgatói Fórum

603928_376404022445836_188467919_n.jpg

Az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium által évente megrendezésre kerülő Szakkollégium Éjszakáján a TáTK alagsora színes forgataggá változik, tele programokkal, előadásokkal. A LÉK itt is helyet kapott, hogy fórumot tartson, amin rengeteget haladt előre ügyünk. Új érdeklődő tagokkal bővültünk, és megbeszéltük, hogy kihirdetünk egy találkozó időpontot, ahol már csak és kizárólag a sztrájkról fogunk beszélgetni. 

Ezt követően három héten keresztül minden szerdán (november 21., november 28., december 5.) sztrájk-csoport megbeszélést tartottunk. 

Az első alkalommal körülbelül huszan gyűltünk össze. Sokan voltunk Hallgatói Hálózat-tagok, de ekkor még nem definiáltuk magunkat HaHa-ként. A 3 fő cél, amit ekkor megfogalmaztunk, a hallgatói szerződés eltörlése, a felsőoktatásból kivont pénzösszegek kompenzálása, és a keretszámok drasztikus csökkentése elleni fellépés volt. Ezen túl abban is egyetértettünk, hogy a pártok önreklámozásának nem szeretnénk platformot nyújtani. Amire nagy hangsúlyt fektettünk, az a beszervezés volt, személyes kapcsolati hálónkat kihasználva minél több egyetemről minél több diáknak megpróbáltuk elmesélni, mi ez az egész, és mi a célja a kezdeményezésnek. Minden egyes oktatót felkerestünk, akiről úgy gondoltuk, támogatna minket, és akár egy személyes találkozóra is eljönne, melyen a diákok és a tanárok megoszthatják gondolataikat az ellenállás lehetséges formáiról.

loomio.jpgA második találkozón már harmincan voltunk. Saját magunk számára lefordítottuk a horvát aktivisták által írt Occupation Cookbook, azaz ,,Az Egyetemfoglalás Boszorkánykonyhája" című módszertani összefoglalót. (Bár voltak részei, melyeket valóban hasznosítottunk, ekkor még azt hittük, útmutatásra lesz szükségünk a szervezéshez. Később kiderült, hogy mi a saját, spontán receptünk megalkotásában vagyunk a legprofibbak.) További eredményünk, melyre büszkék lehettünk, hogy elkezdtük használni a Loomio nevű, új-zélandi fejlesztők által létrehozott online döntéshozatali platformot, mely lehetővé tette számunkra, hogy találkozók szervezése nélkül, az interneten keresztül is megpróbáljunk bázisdemokratikusan működni. A második találkozón döntöttünk arról is, hogy nem csak a felsőoktatásról, a közoktatásról is beszélnünk kell.

A harmadik, december 5-i találkozó volt az első, tanárokkal közös megbeszélésünk. Körülbelül 50-en gyűltünk össze, hogy ismertessük a tanárok számára a korábban már megfogalmazott pontjainkat, és meghallgassuk, milyen konkrét intézményfinanszírozási, oktatáspolitikai, illetve az oktatás minőségét érintő problémákkal néznek ők maguk szembe. Megvitattuk, hogy sok tekintetben hasonló problémák érintenek minket, mint a magyarországi humán szféra számos területét. 

_MG_4650.JPG

Arra jutottunk, hogy minél hamarabb konkrét cselekvésről kell tárgyalnunk, illetve ki kell adnunk egy nyilatkozatot, melyben a keretszámok drasztikus csökkentése ellen tiltakozunk. Az ezen a gyűlésen megfogalmazott felhívás mögé a HaHa mellett a HÖOK, a Hálózat a Tanszabadságért, és a Szülői Hálózat, és az Oktatói Hálózat is beállt támogatóként. Innentől fogva tudatosan Hallgatói Hálózatként folytattuk tevékenységünket. Még a találkozó napján meghirdettük azt a december 10-i Hallgatói és oktatói fórumot az ELTE lágymányosi kampusz északi épületének aulájába, melyen a plénum elfogadta az azóta híressé vált 6 pontot, és amely azonnal számos más egyetemvárost arra lelkesített, hogy csatlakozzon az ellenálláshoz. Aznap este a mérges, de békés tömeg spontán demonstráció során elfoglalt 2 hidat, innentől az eseményeket pedig bárki nyomon tudja követni akár a Hallgatói Hálózat Facebook-oldaláról, akár a híradásokból. 

154464_558983184115444_1172130335_n.jpgVégezetül: sok mindenről írhatnék még, a hat pontunk aktualitásával, céljaink érvényességével, vagy azzal kapcsolatban, hogy sokan léhűtő senkiházinak tartanak minket, akik csak követelőzni tudnak. Folyamatosan olyan tévhitekkel szembesülök, melyeket néha könnyebb, néha egész hosszas folyamat eloszlatni. Talán nehéz lehet elfogadni, hogy tiszták a szándékaink, hiszen ez (főleg az idősebb korosztály számára) jórészt elképzelhetetlen az eddigi politikai példák alapján. Aki kételkedne benne, azok számára örömmel jelentjük ki, hogy létezik olyan hallgatói mozgalom, melyeket nem pénzelnek pártok, befolyásos magánszemélyek. Kaptunk egy felajánlást 3 db ingyen molinó kinyomtatására a Mammutban egy fotóstól, amit nagyon köszönünk. Kaptunk meleg teát az egyik tüntetésünkön a közeli étterem munkatársaitól, amit nagyon köszönünk. Egy kedves jóakarónk név nélkül adományozott nekünk pár hangosbeszélőt, egy másik kedves hölgy pedig a sajátjait adta kölcsön a tüntetésekre. Kaptunk rengeteg biztató szót, és gratulációt, amit mindennél jobban köszönünk. A legtöbbet mégis ettől az egész mozgalomtól kaptuk: barátokat, élményeket, hogy gyakorlatban is megtapasztalhattuk a azt a fajta szolidaritást, mely túlmutat az oktatásügyön, és hogy végre megerősítést nyertünk. Van értelme az összefogásnak! Beszélgetnünk kell egymással, és fel kell ismernünk, mi a közös bennünk. Így születhetett egy hónap alatt egy egyszerű ötletből valami igazán fontos dolog. 

_MG_4891.JPG

Azzal is megpróbálnak vádolni minket, hogy valójában mi is politizálunk. Köszönjük a bókot! Célunk ugyanis az, hogy a hallgatók, az oktatók, a középiskolások, a szülők, és a humán szférában dolgozók megkerülhetetlen politikai tényezővé váljanak a mai Magyarországon. Hiszünk abban, hogy egy hosszútávú folyamat részesei vagyunk, mely olyan politikai kultúrát eredményezhet, amiben semmilyen döntést nem hozhatnak meg az érintettek beleszólása nélkül. Nem kell oktatásszakértőnek, sem politikusnak lenni ahhoz, hogy tisztán lássuk: nem fogadható el olyan koncepció, melyben egy hét alatt háromszor változnak a keretszámok, az ad hoc intézkedések mellé nem rendelnek forrásokat azok végrehajtásához, nincsenek sajtónyilvános tárgyalások, és a felvételizők továbbra sem tudják, mi vár rájuk hónapokon belül. 

Névtelenl 4.jpg

(fotó: Huszti István / Index)

Ennek fényében üzenem a kormánynak, hogy amíg a Rektori Konferencia Elnöksége, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Oktatói Hálózat, a HÖOK és a Hallgatói Hálózat tagjaiból megalakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum, és a tiltakozó diákság által támogatott 6 pont nem teljesül, addig folytatni fogjuk a tiltakozó akciókat. Aki pedig úgy érzi, egyedül van ebben a soha véget nem érő küzdelemben, annak azt üzenem: én is csak egy kis hal vagyok a sok kis halból. És mi mindannyian...

VELETEK VAGYUNK!

9654_558566997490396_1597065839_n.jpg

2012.12.26. 18:19 chanimano


136 komment · 2 trackback

Címkék: horvátország sztrájk keretszámok esemenyek lék educatio szabadegyetem felsőoktatási törvény Bánkitó hallgató?

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr164981683

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan készült? A Forradalom 2012.12.27. 10:24:01

Talán nehéz lehet elfogadni, hogy tiszták a szándékaink, hiszen ez (főleg az idősebb korosztály számára) jórészt elképzelhetetlen az eddigi politikai példák alapján.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gipsz1234 2012.12.27. 11:07:57

@$$$=$$$: "aki életében nem fizetett még egy fillért se a közösbe az rohadtul ne követelőzzön, pláne ne azért, hogy ingyen támogassam a külföldre költözését."
Nem tudom mennyi idős vagy, de szerinted ki az 18-20 éves fiatal aki - az életkorából adódóan - sokat tudott volna tenni a közösbe. Gondolkozzál már!

Netuddki. 2012.12.27. 11:10:36

@$$$=$$$: Ezt a kérdést talán az orbánodnak kéne feltenni. Mi a tökömet csináltatok az elmúlt2ésfélévben? Mi változott itt azon kívül, hogy az orbán minden létező pozíciót lecserélt a haverjaira, országos szinten jól nyaló fideszesekre? Konkrétan tudok olyan esetet amikor a fideszes polgármester egy igazgatói állást ajándékozott valakinek mert szavazócédulákat gyűjtött neki.
Hol az adóreform? Hol a gazdasági fellendülés? Jövőre? Lófaszt kispofám, csak időhúzás az állandó ígérgetés. 1 év múlva szarabb helyzetben leszünk mint most ha a fidesz kormány marad.
Addig amíg ezekre a kérdésekre nem tudtok értelmes választ adni semmi jogotok a felsőoktatáshoz nyúlni. Semmi jogotok a diákokat számonkérni...

Mannlicher 2012.12.27. 11:10:58

@$$$=$$$:
Nem csak a diplomások mennek ki külföldre, sőt én több olyat ismerek aki felsőfokú végzettség nélkül távozott. A te logikád szerint akkor ezeknek az embereknek is vissza kéne fizetni a taníttatásukba fektetett pénzt? A te pénzeden tanultak meg írni olvasni és pofátlan módon ezt külföldön kamatoztatják.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.27. 11:13:34

@gigacherry: ne is mennyen, en is ezt mondom es ha ingyen akar tanylni ehhez, akkor dekralalja egy szerzodessel, amit roghozkotesnek neveznek otthon
ha meg meggondolja magat es elhuz, majd a kinti extra fizetesebol visszafizeti
mi a gond?

Netuddki. 2012.12.27. 11:14:38

@uborkagyalu: Szerintem komolyan nyomja az ürge. Ha mégsem akkor magára vessen...

monddazigazatmar 2012.12.27. 11:14:52

Persze, hát fizetni csak a fidesz szokott, volt napidij a parlament előtt 2006ban, volt buszos utazás plusz pénz a békemenetben. Aki az indexre jobbos vélemény ir az bértroll, sőt a fidesz szavazók milliókat kapnak a szavazatukért.
Mellesleg egyetemistaként nem ciki forditva irni a Z betűt akárhova is?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.27. 11:15:08

@Mannlicher: ne keverd ossze a kotelezo oktatast a diplomas kepzesssel, mert nagyon mas
Te tuntetnel a legjobban ha az altalanos iskolaert is fizetni kene
az mindenhol ingyenes
de a felsooktatas nem tul sok helyen

Ambiorix 2012.12.27. 11:18:08

Hát, barátom, gratulálok. Te egy igazi hivatásos forradalmár vagy. Egy született szarkeverő. :)))

okostojgli (törölt) 2012.12.27. 11:19:01

"Állítólag politikai pártok uszítanak minket. Állítólag átláthatatlan mozgató erők vesznek rá, hogy bizonyos dolgokat elkövessünk. És a legjobb: állítólag pénzt is kapunk érte! "

Aramyapám, hol voltál amikor Bajnait, Fletót, Dávid Ibolyát fikázták?

Nyugi, ez csak a kezdet.

gipsz1234 2012.12.27. 11:19:53

@kovi1970: Jelenlegi kormányunk csak egy témakörben végzett tökéletes munkát. A hatalmi ágak centralizálásában. Ld: Médiaszabályozás, Igazságügy kormánybefolyás alá helyezése, káder bebetonozással ( Nemcsak a lojális szamélyekről (pl: Polt Péter, Szájerné) van szó, hanem a struktúráról is. Ergo nemcsak az a feladat hogy a fenti személyek menesztésre kerüljenek, hanem demokratikus és kormányfüggetlen rendszer kialakítása is. Ugyanez igaz a médiafelügyeletre és részben az alkotmánybíróságra is. És akkor még nem beszéltem a járási vezetőkről, egyetemi kancellárokról melyen a bolsevik rendszerek pártkommisszáraira emlékeztetnek.
Mindehhez elengedhetetlen (többek között) hogy ne egy szociopata legyen MO miniszterelnöke.
Hajrá diákok!!

Alonee 2012.12.27. 11:21:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Kedves Birca! Látszik, hogy próbálsz gondolkodni, fog ez menni, ha még kevéssé látszik is. Birkám, egy ilyen bonyolult kérdést elintézni, ezzel az egy mondattal, talán az akolban elég, itt kevés.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.12.27. 11:24:45

@felcsutisuttyo: Halál korrekt! Csak becsődölnének a(rom)kocsmák mert kihalna a "fizetőképes" közönség jó része :D

Netuddki. 2012.12.27. 11:24:48

@hagyma: Kedves, majdnemamerikai-állampolgár Hagyma!
Nem az a gond, hogy valaki a diplomáját közpénzen szerzi vagy fizet érte. A legnagyobb baj, hogy olyan helyzetben van az ország ami miatt a diplomásaink és nem csak azok külföldre mennek, és ott is maradnak. Nem 2milka/fő az ország vesztesége hanem ennél nagyságrendekkel nagyobb.
Ezért pofátlan és szemét húzás a "röghözkötés", egy gumicsont semmi más amin lehet rágódni, feleslegesen. Ráadásul álszent is mert az orbán és bandája nem tesz semmit gyakorlatilag ami az ország versenyképességét javítaná. Most is folyik az aránytalan, állami pénzkivonás a gazdaságból.
Persze lehet azon vitatkozni fizesse-e vissza ha megy, de mit? A diplomája "árát"? De a míg 18 éves lesz valaki akkor mennyibe kerül nekünk, adófizetőknek? Mennyit veszítünk vele ha végleg itthagyja az országot? Szerintem fel sem lehet becsülni....

Mannlicher 2012.12.27. 11:26:12

@hagyma:
Igen de ott az emberek vagy írni-olvasni sem tudnak, vagy a csóróbb is kap annyi fizetést amiből kikalkulálja a gyerek taníttatását és attól sem kell tartania, hogy mire odakerül a megtakarításai értéküket vesztik.

Netuddki. 2012.12.27. 11:28:11

@buta_lúd: Ha te mondod, de mi van ha lusta vagyok guglizni...

Mannlicher 2012.12.27. 11:28:52

@hagyma:
Mellesleg honnan tudod, hogy nem ez lesz a következő? Már látom is: "A másik gyereke mér' az én pénzemből tanul meg írni olvasni!"

Netuddki. 2012.12.27. 11:29:05

@Mannlicher: Lóphaszt nem. De majd a Hagyma megaszondja...

Oberlander Mordeháj (törölt) 2012.12.27. 11:31:08

érdekes, hogy az összes ilyen nyikhaj wannabe-aktivista mindig zsidó

karsai dóri - zsidó
polgár dóri - zsidó
barabás ricsi vagy kiafaszom akit elvittek múltkor - szintén zenész

a kurvaanyátok

diáklázadás, mi? pár héttörpesapkás viszketőpinájú, mikvékerülő bölcsészpicsa meg néhány gitárcsalis, lenonszemüveges, zergebőrkabátos neológ metszettfarkú szociológus polgárpukkasztása. buliztunk egy jót éjjel az utcán, és a rendőrök nem csináltak semmit, mert sokan voltunk, meg politikai hátteret adtunk a dolognak. kömények vagyunk.

kössetek szerződést pl a honvédséggel (ha már a versenyszférában még apu cége sem kötne veletek tanulmányi szerződést) - fizesse a tandíjat, oszt utána leszolgáljátok. ámerikában is sokan így jutnak csak be a felsőoktatásba.

így is túl sok a heller ágnes féle judeonáci szarkeverő, nehogymá a saját pénzünkön neveljük ki a nemzet 'ellenzékét'.

azt tudom ajánlani nektek, amit az ecceri izreli olvasók ajánlottak Fónagynak a Gyöngyösi eset kapcsán - alijázni kell!

Netuddki. 2012.12.27. 11:32:44

@Oberlander Mordeháj: Kedves moderátor! Zsidózásért nem jár kibaszás a blog.hu-ról?

nnnnnnnn 2012.12.27. 11:35:39

@Mannlicher: pontosan. ha kimegy külföldre, fizesse vissza a felsőfokú képzése árát.

@gipsz1234: ezt mondom. ne ugasson mer nincs joga.

@kovi1970: pofád lapos mszp-s

okostojgli (törölt) 2012.12.27. 11:38:43

@hagyma: "majd a kinti extra fizetesebol visszafizeti"

Értem, kretén, az a helyes szerinted, hogy Magyarországon legyen a legszarabb a fizetés.

Netuddki. 2012.12.27. 11:41:38

@$$$=$$$: Anyád maszopos kisköcsög!

Oberlander Mordeháj (törölt) 2012.12.27. 11:41:48

@Mannlicher: mert társadalomban élünk és szolidáruisak vagyunk természetünknél foga(csak manapság jól el van rejtve), és államokat hozunk létre, hogy egy centralizált rendszerrel biztosítsuk ennek megvalósulását.

vagy lehet Free-for-all, mindenki mindenki ellen, vadnyugat, vagy nevezze mindenki aminek akarja.

az oktatás mindenkinek jár. a felsőoktatáűs is bizonyos feltételekkel:
ha elvégzed sikeresen, és visszaadsz te is valamit a társadalomnak.

lébecolóknak, diploma után az ingyenes orvosi/mérnöki diplomával külföldre húzóknak nem...

szociológust tényleg nem kell ingyen képezni.
eleve 100as IQ felett mindenki számára triviális dolgokat szakért meg, bőven elég simán tantárgyként tanítani bizonyos, azt igénylő szakokon. filozófia szintén. legyen első félévben reál szakokon 1, humán szakokon 2 félév, oszt csumi.

ha a hazai élvonalat nézem, akkor még ez is túl sok. TGM,heller, hegedűs zsuzsa, ferge zsuzsa stb stb.

amellett, hogy magyar még mutatóban sincs köztük, munkájuk vagy teljesen haszontalan, vagy mint említettem, mindenki számára triviális.

gipsz1234 2012.12.27. 11:41:51

Nem adminisztratív és pénzügyi eszközökkel vagy aknazárral lehet itt tartani a fiatalokat (és kevésbé fiatalokat) hanem a kiszámítható jövőképpel egy valóban szabad ország víziójával. Sokan nem csak a magasabb jövedelmek miatt hagyják el az országot, hanem a rossz közérzet miatt is. Kiszámíthatatlanság, protekcionista kormányzás üres lózungok és üres magyarkodás csak ideig-óráig működik. Lssan de biztosan egyre több ember szeme nyílik fel.
Remélem 2014-ben egy kormányváltás után a leendő kormány tanul az elődeik hibáiból. (Itt elsősorban a Fideszre gondolok, de a Mszp is több durva hibát vétett.)

buta_lúd (törölt) 2012.12.27. 11:44:07

@kovi1970: tulajdonképpen semmi, de azért ha feltűnik valami ennyire rendszeridegen (pl. ilyen-mértékű kormány-nyalogatás az indexen), nem árt lecsekkolni, mielőtt ráugrassz.

okostojgli (törölt) 2012.12.27. 11:44:27

@$$$=$$$: "hogy ingyen támogassam a külföldre költözését."

Mi a fasz vagy, seggfej, rabszolgakereskedő?

Jaj, nem, te a baltás Szafarov vagy!

Oberlander Mordeháj (törölt) 2012.12.27. 11:45:00

@kovi1970: mi az a zsidózás?
olyan is van, hogy lesothoizás? vagy laoszizás? osztrákozásról sem hallottam még.

várj! hátha másik nyelvben is előfordul ez a fogalom:

Jewing 111 up, 45 down
1. To renege on or break a deal based upon previously unexpressed or recently invented fine print, often due to unforeseen negative consequences.

2. To promote one's own self interest to the detriment of someone else to whom you have some type of loyalty or obligation.
1. Every time we make a bet, he jews out of it when he loses.

2. I'd ask him to join our group, but he'd end up jewing us over when it comes to the final grade.

:D

riadóóóóó! zsidónak nevezték a zsidót!!
moderátor, népbíróság, NATO, TMK-s Feri vagy valaki azonnal jöjjön!!!

gipsz1234 2012.12.27. 11:49:27

@$$$=$$$: @gipsz1234: ezt mondom. ne ugasson mer nincs joga.

Reménytelenül egyszerű a gondolkodásod. Mi a jó istent vársz egy 18 éves fiataltól. Mit kellett volna letennie az asztalra. Kubikolnia kellett volna 3 éves korától? Egy fiatal az aktív élet elején áll. A mostani fiatalok és gyerekek fogják működtetni az országot (És akkor Mo-t ha nem bánnak velük úgy mint pl. te ) 10-20-30 év múlva mikor te (is) már annak örülsz hogy sz@rni tudsz.

Netuddki. 2012.12.27. 12:01:21

@Oberlander Mordeháj: "mi az a zsidózás?"
Ugye nem gondolod, hogy ezt itt és veled fogom megvitatni kisfácán? Amúgy nagyon jól tudod te azt micsoda, ezért basznak ki állandóan:

"Oberlander Mordeháj 0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2012.12.20. óta tag."

Oberlander Mordeháj (törölt) 2012.12.27. 12:04:53

jah tudom.
amikor az ecceri gój észre meri venni a tendenciát zsidóéknál :D

sőt, ha egyátalán fel meri ismerni...

gipsz1234 2012.12.27. 12:09:27

Azért az kórjelző hogy a felsőoktatási témához valaki a rögtön zsidókat kapcsolja. Természetesen negatív előjellel. Betegagyú ember vagy te Oberlander Mordeháj.

nnnnnnnn 2012.12.27. 12:10:30

@gipsz1234: működtesse. ingyen tanulhat. ha külföldre megy, akkor meg perkálja vissza. ennyi.

@okostojgli: pofád lapos maszopnyik.

Netuddki. 2012.12.27. 12:14:10

@gipsz1234: Felesleges a trollt etetni...

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.27. 12:16:10

@Mannlicher:

Pl. erre találták ki a vasfüggönyt is drága versenyzőink példaképeinek idejében. :)

gipsz1234 2012.12.27. 12:17:28

@kovi1970: @gipsz1234: Felesleges a trollt etetni...
Igazad van. Tudom hogy reménytelen, de nem miatta teszem, hanem azért hogy hangot adjak a véleményemnek.

Lencsés István 2012.12.27. 12:19:51

Karácsony napján íródott ez a hazugság , és névtelenül . Nektek semmi se szent . Szánalmasok vagytok . Nincs forradalom . Az nem az hogy pár olyan emberszerű lény tüntet , aki sír pedig jó dolga van , és érte vannak a jó dolgok ami ellen tüntet .

Netuddki. 2012.12.27. 12:22:53

@Lencsés István: "Szánalmasok vagytok"

Muhaha! Pityuka, hát már megint megkaparintottad a diliházban az igazgató gépét?

Mária 2012.12.27. 12:24:06

@pocakos focista:
@Fufo:
@gigacherry:
@gipsz1234:
@kovi1970:

És mindenki másnak is persze :)

Kötelező olvasmány, ha nem értenéd, miért szaporodtak el a fórumokon a Kubatov-trollok:

magyarnarancs.hu/belpol/csak_be_kell_dobni_a_horgonyt_-_siklaki_istvan_szocialpszichologus_a_ragalmazas_technikajarol-75387

Ha nem reagálsz rájuk, nem adsz lehetőséget, hogy részleteiben is előadják a Kubatov - Habony páros írta manipulatív üzeneteket.

Netuddki. 2012.12.27. 12:30:40

@Mária: Csak a "moderátor figyelmébe" ajánlottam egy zsidózó trollt. Szerintem mindannyiunknak jobb lenne ha az "ilyeneket" kigyomlálnák a blog.hu-ról...

gipsz1234 2012.12.27. 12:31:08

@Lencsés István: "Karácsony napján íródott ez a hazugság , és névtelenül . Nektek semmi se szent . Szánalmasok vagytok . Nincs forradalom . Az nem az hogy pár olyan emberszerű lény tüntet , aki sír pedig jó dolga van , és érte vannak a jó dolgok ami ellen tüntet ."

Főleg az emberszerű lény tetszik. Olyan polgári kifejezés. Jól esik ízlelni. Mégsem emberszabású vagy véglény. Gratulálok. Az ilyen hozzászólások is segítenek itt tartani a fiatalokat.

Forradalom valóban nincs. Az utoljára Mo-on 2010-ben volt. Fülkeforradalom. Csapataink azóta is harcban állnak. Miniszterelnökünk jó bolsevik módjára azóta is nagy kedvvel használja a militáns kifejezéseket. De már nem sokáig:)

gigacherry 2012.12.27. 12:37:15

@hagyma: A gond? Semmi. Alakulnak a dolgok. Inkább neked van gondod, úgy látom.
By the way, az adóból, amit évek óta fizetek, bőven tanulhatna a fiam, de még másik kettő is.

gipsz1234 2012.12.27. 12:41:57

@Mária: magyarnarancs.hu/belpol/csak_be_kell_dobni_a_horgonyt_-_siklaki_istvan_szocialpszichologus_a_ragalmazas_technikajarol-75387

Ha nem reagálsz rájuk, nem adsz lehetőséget, hogy részleteiben is előadják a Kubatov - Habony páros írta manipulatív üzeneteket.

Érdekes írás. Sajnos sokan manipulálhatók.

Mannlicher 2012.12.27. 12:42:25

@$$$=$$$:
Olvasd el amit írtam @Oberlander Mordeháj: még egyszer... a biztonság kedvéért még kétszer és úgy válaszolj

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.27. 12:51:01

@gipsz1234:

Mindenki manipulálható. Meglepő az lehet legfeljebb, sokan mennyire könnyen -- az átlagos fideszes uszítómítosznál a legtöbb reklám bonyolultabb.

Mária 2012.12.27. 12:54:51

@kovi1970:

A zsidózás része a Fidesz-módszertannak. Amíg a Fidesz bátorítja őket, addig a bloggazda legfeljebb annyit tehet, hogy felveszi a kérdéses kifejezéseket a tiltott szavak közé.

Ha felveszi, a kommentező addig nem tudja elkldeni a kommentet, amíg olyan szó van benne, amit a blogagzda nem akar látni a kommentekben.

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.27. 13:01:55

@Mária:

És akkor komoly büszkeséggel kis arcán előkereste a totószelvény hátuljára felírt 'gallícijai jötment'-et. ;-)

Lencsés István 2012.12.27. 13:02:30

@kovi1970: 1 . Nem vagyok " .... Pityuka .... " . 2 . A sértésed pedig lepereg .

@gipsz1234: Az a kifejezés meg is van énekelve , csak te ahhoz műveletlen vagy .... Ilyen nincs : " .... Mo-on .... " . Minisztelnökünk pedig sokáig lesz miniszterelnök és akkor te sírhatsz és hazudozhatsz tovább anoniman . :) ;)

Mannlicher 2012.12.27. 13:03:01

@Oberlander Mordeháj:
Igazad van jól el van rejtve...
De mit adjanak vissza a társadalomnak? Azt amit most kapnak? Mondjuk vicces lesz nézni amikor azok akik most szívatják a diákokat, majd szeretnének nyugdíjba menni megkapják, hogy mért az én adómból... és egy szót se szólhatnak, mert a mostani fiatalok tőlük tanulják ezt a stílust.
Egyébként nem véletlenül mennek az orvosok, mérnökök külföldre, beszélgettem egy gyerekkel aki most végzett doktorin, vmi 80-90 ezer kezdő fizuja van, hálapénzt nem kap, mert azt csak főorvosnak, sebésznek szoktak adni. (Van néhány erő sötét oldala jellegű osztály is, de ahhoz meg neki nincs gyomra), a szaktársai mentek külföldre és kezdőként keresnek 3-4000 eurót... bár lehet, hogy többet is. A mérnök hasonlóan van. Ezzel a fizesd vissza, meg az itthon termelj című szöveggel nem lehet a fiatalokat megfogni, főleg ha ilyen stílusban közlik, ráadásul csak nyomják a szöveget, de munkát is csak az orvosoknak tudnak adni, nekik is csak azért, mert már túl kevesen vannak. Ezzel csak azt érik el, hogy aki vissza szeretett volna az elején jönni az inkább kint marad. Rendben aki végleg kint akar maradni és sikerül a szakmájában elhelyezkednie az valamit fizessen vissza, de azt lehet úgy is előadni, hogy az embernek ne az legyen az első gondolata, hogy ezt a tagot felrúgom.

Waldi! 2012.12.27. 13:03:32

Aleksandr Solzhenitsyn:

"You only have power over people so long as you don’t take everything away from them. But when you’ve robbed a man of everything he’s no longer in your power — he’s free again."

Csak addig uralkodhatsz az emberek felett, amig nem vettel el mindent toluk. Ha egy emberenek semmije sem maradt, tobbe nincs hatalmad felette - ujra szabad.

Ha Orban addig szipolyoz ki teruleteket, csoportokat, (hogy a szemelyes hobbijanak engedelmeskedve stadionokat epitessen, a Kozgepbe pumpalja, vagy a gazdagokat segitse, egykulcsos szja vagy vegtorlesztes) amig semmi veszteni valojuk sem marad, azzal azt eri el, hogy akik eddig megalkudtak, azok is szembe fordulnak vele. Eddig minden ellenallast el tudtak folytani hazudozassal, felretajekoztatassal, elhallgatassal, megfelelmlitesel, a vezetok megvesztegetesevel, kozpenzbol szervezett bekemenettel.
Nem lehetnek illuzioink, a rendszer sajatossagabol kovetkezoen csak az erobol ert. Targyaloasztalnal csak atvernek, becsapnak, idothuznak. Es hogy Orban szava mennyit er, arrol pl. a Bankszovetseg tudna meselni. Csak folyamatos nyomasgyakorlassal lehet sikert elerni, de ahhoz ossze kell fogni, mindenkinek, mivel elobb-utobb barmely csoport kifaraszthato, de ha minden csoport tenyleg szolidaritast vallal a tobbiekkel, akkor sikerulhet meghatralasra kenyszeriteni ezt a kormanyt.

Vinnie Jones 2012.12.27. 13:04:06

Hmmm. A rossztanuloknak nem az a dolga, hogy az eszt osztogassak! Aki ezt irta, magarol allitotta ki a bizonyitvanyt; buta, tapasztalatlan, primitiv, elfolytott eroszakossag, tehetsegtelen etc. Ezek a frusztralt kisfiuk lesznek az MSZP es a DK kovetkezo kaderei. Sajnalom es igazsagtalannak tartom, hogy ezek a szelsobaloldali surmok allami penzeket nyernek palyazatokon...

lenyomom a torkodon (törölt) 2012.12.27. 13:08:20

Tandíj kell! Távol kell valahogy tartani a prolikat, csóró primkókat a felsőoktatástól, diplomától.
Ez az egész felsőoktatási téma már ott félrement, amikor tömegképzést csináltak sok szakon.
Kinek kell ennyi szociális munkás, hitoktató, szociológus, andragógus,tanító, óvónő, lófasz bölcsész? Ezekhez képest még egy jogász szak is messze értelmesebb választás.

A felsőoktatás igenis legyen a gazdasági, társadalmi elit utánpótlásának kitermelője, ne pedig ingyen adott kegy a proliknak.

Ami ingyen van és könnyen el is végezhető = diplomagyár, tehát szar!!!

A frissen megjelenő hallgatói szervezetekről sorban derül ki, hogy mind így vagy úgy kötődik Gyurcsányhoz, Bajnaihoz, az LMP-hez, a füves Millásokhoz vagy éppen Ron Werber kreálta őket. Lásd Polgár Dóra és társaik.

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.27. 13:08:53

@VinnieJones:

amikor a szerencsétlen még arra se képes, hogy összehozzon egy hármasalá helyesírást , mielőtt nekiállna másokat primitívezni :)))

lenyomom a torkodon (törölt) 2012.12.27. 13:11:28

@gigacherry: az adód a közös kalapba ömlik, nem pántlikázott pénz, tehát nem kérhetsz érte szolgáltatást

a szolgáltatást a szolgáltatási díj fejében kapod, ami a tandíj
a kölyköd taníttatására gyűjts külön pénzt, ne az államtól várd

2012.12.27. 13:12:50

@Mária: aha, az utóbbi időkben feltűnően elszaporodtak a fura aktivitású, feltűnően azonos szóhasználattal bíró nickek, 0-24 órában tolják az okosságot.

Innen üzenném az apparátnak, értem én, hogy pártpropaganda, de nem kellene már rámenni a minőségre? Ez a sok turhóparaszt suttyó inkább ellenérzést kelt az egyszeri userben.

lenyomom a torkodon (törölt) 2012.12.27. 13:13:32

köszönöm, az én adómból ne képezzenek svéd, norvég, brit kórházakba orvosokat, ápolókat
tessék előre kiperkálni a diploma árát, utána beiratkozni az egyetemre

ingyenélő köcsögök

Anti Anyag (törölt) 2012.12.27. 13:16:54

Helyes a tandíj. Ha elmegy külföldre vigye szépen magával a tartozást, ha itthon marad, döntse el az állam, hogy kinek térítik meg.

A tandíjat ugyanis nem az állam állja, hanem az adófizetők.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.27. 13:18:38

@lenyomom a torkodon: Egy haverom aki szociális szakon végzett (támogatott) nem tette le a nyelvvizsgát, most végzi az OKJ-s biztonsági őr tanfolyamot.

Ilyen jólét szerintem a svédeknél nincs.

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.27. 13:19:09

@Anti Anyag:

Ha nem az állam állja, miért az állam döntse el? Sebaj, ügyes, meg minden. :)

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.27. 13:21:56

@lenyomom a torkodon:

"az adód a közös kalapba ömlik, nem pántlikázott pénz, tehát nem kérhetsz érte szolgáltatást"

"az én adómból ne képezzenek svéd, norvég, brit kórházakba orvosokat, ápolókat"

Anti Anyag (törölt) 2012.12.27. 13:27:25

@milyen szép a Vértes, ó: Miért ki döntse el? A diákok? Azok nyilván azt mondják, minden legyen támogatott.

Az adódat az államnak fizeted, elköltése nyilván felelősség is.

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.27. 13:31:25

@Anti Anyag:

Nem is tudom, rémlik valami népszavazás nevű viccelődés is. És ez csak az első ötlet. De persze tökéletes az is, hogy a Kedves Vezető dönti el, mely haverjai fontosabbak az ilyen értelmetlen baromságoknál, mint pl. a felsőoktatás.

fizetekmegegysort 2012.12.27. 13:37:58

Rendben, tegyük fel, hogy követem a "ne az én adómból képezzenek külföldre...."-típusú gondolkodást. Magyarországon - épp Viktor király jóvoltából - 16 év a tankötelezettség határa. Tehát akkor minden magyar állampolgár, aki 16 éves koránál egy másodperccel is tovább tanul, egyrészt fizessen érte, másrészt írjon alá röghözkötést. A fodrász vagy kőműves szakmunkás pont úgy, mint a gimnazista meg a közgáz szakközepes az utsó 2-3 évre (mert a többség ugye 7 évesen kezdte a sulit...), és természetesen az egyetemista is. Mégis mit képzel az a sok léhűtő 17 éves, hogy használhatatlan gimnáziumi érettségit szerez az én adómból, aztán mivel itthon semmi melót nem kap, elhúz Németbe bébiszittyernek?! Meg a fodrász, aki Ausztráliában keres majd dollárezreket, a kőműves, aki az ablakokat cserélgeti a sógoréknál jó pénzért? Meg az ápolónő, aki a holland öregotthonban veszi fel az itthoni főnöke fizetésének sokszorosát ? Ugye kedves kormánypropaganda-papagájok? Röghözkötést és tandíjat minden 16 év felett tanuló magyar állampolgárnak - ez volna a logikátok? Mert ha nem, akkor nem védhető, hogy miért pont az egyetemisták, ugyanis pont az imádott Viktorotok vitte le a tankötelezettség határát 16 évre, ami a legtöbb gyereknél az első-második középiskolás évben következik be.

Mária 2012.12.27. 13:38:10

@kovi1970:

A Homoki egy ős-matulás :)

hu.wikipedia.org/wiki/Matula_Magazin

A Dzsobbik már 2004-ben be akarta tiltatni őket :)

3dom'f'speech 2012.12.27. 13:39:20

nem állítólag, hanem BIZTOS, hogy fizetett provokátorok vagytok, kis komcsi köcsögök!

Gulyáslikőr 2012.12.27. 13:50:31

bazzeg skacok, nem sikerült mentegetni magunkat! ha így folytatjuk a hír tv készít egy leleplező riportot amiből kiderül az igazság, miszerint az imf karvalytőke által finanszírozott, a nemzetközi balliberális háttérkormány által már évek óta képzett provokátorok vagyunk, ami a szakreális magyar demokrácia megdöntésére törekszik. aztán akkor lesz nemulass, mert nem kapjuk meg a pénzünket a CIA-tól!!!

komolyan kedves nertársak, tényleg, még mi mindent fogtok magatokkal elhitetni, mielőtt szembenéznétek a tényekkel?

Anti Anyag (törölt) 2012.12.27. 13:51:46

@milyen szép a Vértes, ó: Én nem fideszes vagyok, hanem Anti Anyag.

Engem az nem érdekel, mit akart a Fidesz ellenzékben. Én akkor is támogattam a tandíjat azoknál, akik féléves átlaga kevesebb mint 4.5 és azoknál, amely szak elvégzése nem állami, társadalmi érdek.

Ennek társadalmi vitáját nem is támogatom. Annyi, hogy az ország helyzetének javulásával csökkenteném a bejutási követelményeket, persze csak egy határig.

agatsu 2012.12.27. 13:53:26

@kovi1970: Hagydmár! Ez náluk ilyen Pavlovi-reflex,kapnak egy kérdést a hülyeséggükkel kapcsolatban, erre beindul a nyálelválasztásuk és ennyire futja...

agatsu 2012.12.27. 13:55:35

@3dom'f'speech: Kommunista az, aki nem akarja nyilvánosságra hozni a besúgólistát...

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.27. 14:04:18

@Anti Anyag:

Mi köze a kérdésnek ahhoz, hogy ezek szerint akkor a tandíj mellett szavaztál (volna)? És igen, a tandíj hasznos is lehet, és igen, a felsőoktatás mai állapota komolytalan. Ezek viszont nem jelentik azt, hogy bármilyen tandíjbevezetés, illetve változtatás automatikusan hasznos lenne. Pláne ha látszik rajtuk, hogy egyetlen céljuk a 'pénzt, pénzt, pénzt'; kidolgozottságukat meg jól mutatja az, hogy egy-két hét alatt sikerült 5-6 különböző dolgot hazudni.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.27. 14:18:50

@milyen szép a Vértes, ó: Senki nem mondta, hogy a tandíj hasznos dolog. Miért lenne hasznos, eleve káros, hiszen jó befektetés is, ha a támogatást jól költik el.

Viszont külföldre képezni embereket, vagy értéktelen szakokat így támogatni kifejezetten káros. Szerintem itt inkább az a gond, hogy rosszul költik el és egyszerűbb vágni.

Olvastam az indexen egy igen jó ír példát, ahol az ösztöndíj még értékesebb is mint itthon, viszont nagyon magasak a követelmények, pld. eleve hiányozni sem lehet és természetesen nagyon egyértelmű a követelményrendszer is. Azaz nincs olyan, hogy induláskor az első félévben mindenkinek sikerül kiosztani egy egyest azon az alapon, hogy lássák, itt keményen kell tanulni és más hasonló baromságok.

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.27. 14:47:58

@Anti Anyag:

Őőő, az első bekezdésben fordítva akartad, ugye?

gigacherry 2012.12.27. 15:05:17

@lenyomom a torkodon: Tényleg nem kérhetek érte szolgáltatást? Hát ez gebasz. Még szerencse, hogy nem te döntöd el, kitől mit várjak. Ha a "kölyköm" jó eszű, tehetséges, és szorgalmas, miért ne kaphatna állami ösztöndíjat? Azért, mert kell a pénz stadionokra és Közgép-beruházásokra? És nekünk, adózóknak semmi közünk nincs ahhoz, mire fordítják az általunk megtermelt adóforintokat miután a közös kalap elnyelte őket? Na ez az, aminek nem így kéne lennie és nagyon is helyes, hogy ez ellen tüntetnek a diákok. Ha nem várhatunk az adónkért semmit, akkor tulajdonképpen csak úgy fizetjük, mint ha a maffiának fizetnénk védelmi pénzt? Ez a "pofabe sarc"?

Vinnie Jones 2012.12.27. 15:06:07

@milyen szép a Vértes, ó: 1. Mondatok nagy kezdobetuvel kell kezdeni! 2. "harmasala" az ket szo! Helyesen: harmas ala! 3. Mondatvegi irasjel is kimaradt. 4. Nyelvtanilag ertelmezhetetlen az irasod 5. Tartalmilag is.
Ha mar olyan primitiv surmo vagy, hogy nem tudsz erdemben hozzaszolni az irashoz, akkor legalabb ha tamadsz a helyesirassal kapcsolatban egy sorban probalj meg 5-6 hibanal kevesebbol gazdalkodni! De ha szereted magad nyilvanosan egetni, es a nagy nyilvanossag elott ongolokat rugni - felollem! Latod, latod a te peldad is bizonyitja, hogy milyen keveset is er a diploma a hulyegyrekek zsebeben!?

Vinnie Jones 2012.12.27. 15:07:04

@milyen szép a Vértes, ó: 1. Mondatok nagy kezdobetuvel kell kezdeni! 2. "harmasala" az ket szo! Helyesen: harmas ala! 3. Mondatvegi irasjel is kimaradt. 4. Nyelvtanilag ertelmezhetetlen az irasod 5. Tartalmilag is.
Ha mar olyan primitiv surmo vagy, hogy nem tudsz erdemben hozzaszolni az irashoz, akkor legalabb ha tamadsz a helyesirassal kapcsolatban egy sorban probalj meg 5-6 hibanal kevesebbol gazdalkodni! De ha szereted magad nyilvanosan egetni, es a nagy nyilvanossag elott ongolokat rugni - felollem! Latod, latod a te peldad is bizonyitja, hogy milyen keveset is er a diploma a hulyegyrekek zsebeben!?

lenyomom a torkodon (törölt) 2012.12.27. 15:17:25

@gigacherry: baromarcú! a kölyköd, ha szorgalmas, jó eszű, tehetséges, akkor fel fogják venni, és szépen fizesse ki a tandíjat, hiszen valószínűleg időben végez majd és lesz jó állása, tehát a tandíjas képzés pont neki lesz jó befektetés
de ha a te értelmi képességeidet örökölte, akkor bizony...

igen az adó az nem szolgáltatási díj, pénzügyi jogot nem tudom tanultál-e, de ott elhangzik a különbségtétel adó, vám, díj, illeték között

az adó az kb azért fizetendő, mert van egy olyan szervezet feletted, hogy magyar állam, ami úgy gondolja, hogy neki ez jár
amiért közvetlenül, arányos szolgáltatást várhatsz, az a díj (pl. kikéred az erkölcsi bizonyítványodat és ezért a meghatározott összegért egy meghatározott, kb arányos szolgáltatást kapsz)
a tandíj is ezért kell, hogy a szolgáltatásért fizessen, aki igénybe veszi

igen, az adó az egy felcímkézetlen sarc, ha egyszerűen akarom kifejezni

a diákok az ellen tüntetnek, hogy bármilyen címen is fizetniük kelljen... pont most alakulna át a rendszer, hogy végre látható legyen, hogy ki mennyit fizet a diplomájáért
tudod, díjjal arányos szolgáltatás

tudom, hogy az ingyen diploma vonzóbb a kommunista érzelműeknek, meg a sok prolinak, akik csak fossák a kölyköket a világra, nem gondolva arra, hogy talán a taníttatásukra is félre kellene rakni egy kis pénzt

Anti Anyag (törölt) 2012.12.27. 15:18:58

@milyen szép a Vértes, ó: Úgy értem, az a jobb állapot, ha abszolute nincs tandíj.

De ezt talán még a svédek sem engedhetik meg maguknak.

Hasonló ez mint az autó. A nagyobb biztonságosabb, tartósabb is, de szegényebbek mégsem Audikat vesznek, nem telik rá.

chanimano 2012.12.27. 15:20:14

@lenyomom a torkodon: ,,a diákok az ellen tüntetnek, hogy bármilyen címen is fizetniük kelljen"

mondjuk ez nem igaz :D de tökjó, hogy erre alapozzák az érveiket.
a hat pontban sem szerepel...

2012.12.27. 15:28:41

Nagyon jól látszik a legtöbb blog kommentjeinél, hogy ahol felmerül az igény arra hogy a jelenlegi áldemokratikus rendszer helyébe alulról építkező, demokratikus rendszer lépjen kiiktatva a jelenlegi összes parlamenti pártok lehetőségét a nép kizárására, ott a kommentelők egy része hisztériásan, paranoid módon keres kapaszkodókat hogyan lehetne mucsaji egyszerűséggel zsidózni, libsizni, árulózni azokat akik épp a társadalom összefogása érdekében dolgoznak. Sokan érzik hogy előbb utóbb teret kell hogy nyerjen egy nép természetes igénye a normális közösségi működésre. Érthető hogy ettől sok ember fél, hiszen a sikertelenek, luzerek, a szerencsétlenségük miatt másokat (pl judeo-libsi-bolsikat) okolók egy egészséges, összetartó közösségben gyenge láncszemként nem tudnak teljesíteni és megérdemelten nagyobbat szívnak mint a mostani rendszerben, ahol simán lehet zavarosban halászni.

A poszt nagyon tetszett, különösen ez a mondat: „Hiszünk abban, hogy egy hosszútávú folyamat részesei vagyunk, mely olyan politikai kultúrát eredményezhet, amiben semmilyen döntést nem hozhatnak meg az érintettek beleszólása nélkül.”
Remélem hogy ez a fertőzés a lehetőségekhez képest gyorsan fog terjedni.

gigacherry 2012.12.27. 15:34:13

@lenyomom a torkodon: Tudod kit baromarcúzzál te szemétláda! Képzeld, teszek félre a gyerekem taníttatására pénzt, és nem ész nélkül hozom őket a világra, 36 évesen szültem az elsőt. Ettől függetlenül nem tarom igazságosnak, ha az állam minden befizetést lenyel és csak a töredékéből szolgáltat valamit. A diákok pedig nem azért tüntetnek, hogy ingyen élhessenek. Ajánlom, olvasd el a cikket. Tudod, ha ennek a mostani kormánynak a védői ilyen habzó szájjal, gusztustalan módon másokat minősítgetve védik az öntörvényű kormányuk igazát, azzal csak még antipatikusabbá teszik őket.

gigacherry 2012.12.27. 15:39:36

@lenyomom a torkodon: Még egy dolog:
"az adó az kb azért fizetendő, mert van egy olyan szervezet feletted, hogy magyar állam, ami úgy gondolja, hogy neki ez jár"

Ebben a mondatban a "magyar állam"-ot ki kellene cserélni maffiára és akkor igaz is lenne.
Az állam nem áll fölöttem, az államnak én is része vagyok. Az államnak nem jár csak úgy az én adóm. A pénzért mindenkinek adnia, vagy tennie kell valamit, az államnak is. Az adófizetők által befizetett összegeket elherdálni, saját célra költeni bűn. Ezt nevezik korrupciónak. Nem tudom, te hol tanultál, ha erről nem hallottál. Egy demokratikus rendszerben négy évente elzavarható a választók bizalmával visszaélő, pénzét elherdáló vezetés és lehet helyette újat választani.

baliquez 2012.12.27. 16:53:58

@gigacherry: mivel a négyéventi voksolás gyakorlatát is ügyesen beépítették a bűnelkövetési stratégiájukba (csak éppen faszra húzta jaffáékat a maszop amikor beintett a vetésforgónak, ezért a mostani hatalombetonozási-mindentellopási düh) ezért érdemes észben tartani hogy gyakrabban is elzavarhatóak, sőt, ennek fontos pedagógiai jelentősége lehet az elkövetkezendő kormányok számára.

Véleményem szerint elkerülhetetlen a tüntetések legszélesebb körű kiterjesztése, és ennek csupán a legkisebb folyománya az elmúlt húsz év politikusainak rögtönítélő bíróság elé állítása, vagyonelkobzása (családtól ismerős körökig bezárólag) és az országból örökre kiutasítása. Többrendbeli hazaárulásért, népirtásra való felbujtásért, bűnszövetségben folytatólagosan elkövetett különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelésért kell felelniük.

Az igazi megoldás az lehet ha a jelenlegi technikai lehetőségek kihasználásával a népakarat ír vállalható alkotmányt, menteset a dohos neohorthysta maszlagtól, és olyan operátorokat választ akik teljesíthető programmal szakmailag megtervezett alapon kirángatják az országot a padlón fetrengésből és az önsajnálatból.

Gulyáslikőr 2012.12.27. 17:01:22

@lenyomom a torkodon: környezetvédelmi termékdíjról hallottál már (az idei költségvetésben az abból befolyó bevételek 28,5%-át fordították a díj ellenszolgáltatására, a többi ment pántlikázatlanul)? szóval hagyjuk ezt az elméleti okoskodást adóról és díjról.
az pedig, hogy a beszedett adóért nem jár közvetlen ellenszolgáltatás (de közvetett igen), nem jelenti azt, hogy felelőtlenül, vagy az általuk szolgált választók (vagy az adott kérdésben érintettek) preferenciáit figyelmen kívül hagyva kell a mindenkori kormánynak elköltenie az abból származó zsét. ebben a vitában rohadtul nem a kormánynál van a bölcsek köve, hazudozásra és manipulációra képes egyedül. az nem átfogó reform, hogy minden marad a régiben (könyékig szarban konkrétan)csak veszek ki pénzt az oktatásból, a paraszt meg majd pótolja, de az adója nem csökken mellette.
mellesleg jó a nicked,tökre kifejezi a kormánynak azt a mentalitását, ami ellen a hallgatótársaimmal tüntetünk

2012.12.27. 17:15:47

@baliquez:
Egyetértek, a rendszerváltást akár el is lehetne kezdeni egy alkotmányozó nemzetgyűléssel, csak előbb meg kell találni azt a hangerőt amitől felébred ez az istenadta nép

lenyomom a torkodon (törölt) 2012.12.27. 17:51:33

@gigacherry: nem a kormányt védem, hanem a tandíjat támogatom teljes mellszélességgel

akár Orbán, akár Gyurcsány vezeti be, legyen tandíj, mindenkinek jobb lesz

a diákoknak is jobb lenne hosszabb távon, csak kellene egy kis ész, hogy ezt belássák

teljes mértékben igazad van, a kormány 4 évente elzavarható, ezért sem értem a pampogásodat

az állam nem magánjogi jogviszony alapján szed adót, tehát fölötted áll

ha nem tetszik, akkor ne fizess adót, és vállald a következményeit

és fejezzétek be a sírást a tandíj miatt, inkább támogassátok, a ballib oldal is be akarta vezetni és mennyire igazuk volt

értsétek meg, hogy díjat fizetni sokkal jobb, mint adót
tudod, hogy mire megy, nem egy nagy kalapba dobod be és integetsz, amit az elnyeli
persze ehhez jól kell felhasználni a közpénzeket
ebben pedig a magyar állam nem erős

de ettől még kell tandíj

tucat 2012.12.27. 19:56:39

Jó és közérthető történeti áttekintés, a célok és a módszerek világos megjelölésével.
Az ostobaság ősmasszívumának a gránitszikláját azonban nem könnyű a szellem fényével elmozdítani, és ez itt is remekül látszik, ahogyan a fél-ázsiai életünk minden területén. A hozzászólásokból áradó indulatok is bizonyító erejűek, s hogy mit igazolnak, hát, azt mindenki maga dönti el. Én is. De az értelmes, kitartó és (viszonylag ;))higgadt érvelés idővel mindenkor hatékonyan képes legyőzni az üres vagdalkozást - ezt javaslom az ország élhető jövőjéért kiálló embereknek, gimiseknek, egyetemistáknak, szülőknek..., mindenkinek, még akkor is, ha, mondjuk, éppen az életkori sajátosságaik egyik jellemzője a lelkesedés, és az érzelmektől felfűtött temperamentumuk is megnyilvánul a mozdulataikban. Nem mellesleg azt hiszem, világosan értem a törekvéseiket (mondhatom nyugodt szívvel: a törekvéseinket), amelyeknek a tisztaságát sem vonom kétségbe - ellenkezőleg -, és minden erőmmel támogatom is őket! Hajrá, Kölykök! Robbantsuk le együtt a Fél-Ázsiát beárnyékoló, sötét gránittömböket! Go!
Politikamentes? Dehogy! Hogy is lehetne az! Politika ez, mégpedig szó szerint a javából! De a napi politikai és hatalmi játszmáikkal elfoglalt pártoktól függetlenül, az önmagát aktuálisan "közhatalommá" kikiáltó rezsimmel szemben!

És nyugi! Az indulatos vagdalkozásra és a bugyuta szövegek mantrázására adott, ugyanolyan lényegű (tehát lényeg és mondanivaló nélküli) válasz csak a süketek párbeszéde lehet! A higgadt és állhatatos érvelés azonban... disznót győz, nem is egyet, hanem egy egész kondát talán ;) :D Szóval, nyugi! ;)
I <3 youth!

tucat 2012.12.27. 20:12:18

Még valamit.
Talán nem is annyira a tandíj/ösztöndíj rendszerének a részletei a legfontosabbak most, erről valóban lehet és kell is MAJD érdemi és konstruktív vitát folytatni, hanem az, hogy sok Kölyök képtelen követni azt a szlalommenetet, amelyet a "közhatalom" hazugságai, össze-vissza ötletelései kijelölnek, naponta változó pályára kényszerítve a tovább tanulni szándékozók gondolatait, meghiúsítva, hogy az évek óta érlelet terveiket (mert ilyen is van ám, kedves "felnőttek", nem csak taktikai hányás a buliban) valóra válthassák. Ilyen közegben megfulladni lehet csak, vagy kimenekülni, kilépni belőle. Ezt, persze, kevesen tudják megtenni (pl. úgy, hogy az egyetemi tanulmányaikat külföldi intézményekben kezdik meg, és nem jönnek, de még csak nem is néznek vissza), de ezzel a ténnyel, az általános és növekvő csórósággal ennyire aljasul nem kéne visszaélnie a rezsimnek, mert így félő, hogy a Zemberek többsége alatt tényleg nem lesz, aki kicseréli az ágytálat, meg olyan sem, aki továbbadja majd a tudását, meg olyan sem nagyon marad lassan, akinek továbbadható lenne...
Szóval támasszuk ki Magyarország redőnyét, hogy ne lehessen olyan könnyen leengedni! Hadd jöjjön csak be az a fény, még, ha állati kupi látszik is benne! Igen, az, és ezt kéne végre rendbe tennünk.
Szóval nyomás! Az értetlenkedve morgolódó tutimondókért is! ;)

- duplagondol 2012.12.28. 11:53:34

Lehet a múltba merengeni, az idő viszont egyre múlik.

Felhívás szilveszteri tüntetésre

www.facebook.com/events/442424829139444/

tucat 2012.12.28. 15:22:01

@- duplagondol:
Bocsi, de barátságosabb és lelkesítőbb lenne az első mondatba ágyazott, nem is burkolt korholás és lemondó leminősítés nélkül, például valahogy így:

Gyertek velünk szilveszterkor! A felhívást itt láthatjátok: (link)
Mentsük meg a felsőoktatást! Mentsük meg a jövőt!

A lényeg, hogy senki ne érezze magát leforrázva, megszégyenítve, hanem értő derűvel és lelkesedve mozduljon a felhívásra. Hm? ;)
De hálás köszönet, hogy közzé tetted a felhívást! És ne legyen rossz érzésed az észrevételem miatt! Tudom, hogy jók a szándékaid, biztass bennünket mosollyal, és megyünk! :)
Harag? Nincs? Na, azé'! Helyes! Ne is legyen! ;) :D

DarthVader 2012.12.30. 11:06:32

@lenyomom a torkodon: Kirugtak, mi? :) (alternativa: fel se vettek. Pótalternativa: meg se próbáltad.)

rodeo36 2012.12.30. 12:03:46

@$$$=$$$: hát te egy nagy marha vagy...minden társadalom felneveli és maximális befektetéssel fejleszti az utódait mert az utódok fognak bennünket eltartani, téged is...a társadalom fennmaradása és jövője attól függ, mennyit fektet be a saját utódaiba, ha semmit akkor felszámolja önmagát de ez hosszú és bonyolúlt az ilyen agyament seggfejeknek mint te is

OGMáraiSándor 2013.05.19. 01:03:08

Az alábbi link nagyon fontos infokat tartalmaz:

www.youtube.com/watch?v=rBRXHyGapIk

Márai Sándor

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása