HAHA sajtónyilatkozata a mai Fórumról

200 hallgató részvételével megkezdődött a Hallgatói Hálózat második Hallgatói Fóruma az ELTE Bölcsészettudományi Kar 34-es termében. Habár a dékán úr távozásra szólította fel az egybegyűlteket, az egyetemisták és középiskolások megtartják a fórumot. A Hálózat korábban több egyetemet megkeresett teremigényével, ám bürokratikus érvekre hivatkozva minden intézmény elutasította a megkeresést.

Felháborítónak tartjuk, hogy minket, egyetemisták, gimnazisták és oktatók békés csoportját kizártak a belvárosi egyetemekről. Az egyetemek vezetőinek döntése érthetetlen annak fényében, hogy múlt szerdán bizonyítottuk: békés, pártpolitika-mentes, tárgyalásra és kompromisszumokra képes, a megállapodásokat tiszteletben tartó szervezet vagyunk, amely a felsőoktatás ügyéről kíván nyilvános vitát folytatni. A történtekből az látszik, hogy nagy félelem uralkodik az egyetemek vezetőinek körében. Inkább kitiltják saját diákjaikat az intézményeikből, minthogy engedélyt adjanak a nyílt kritikára, és ily módon konfrontálódjanak a kormányzattal, amely még mindig nem hozta nyilvánosságra az új finanszírozásról szóló rendeletet. Orbán Viktor miniszterelnök úr is üdvözölte a hallgatói szerveződést, és hangsúlyozta az egyetemi autonómia fontosságát, ezért sem értjük, hogy miért nem használhatunk hallgatói fórumokhoz egyetemi tereket. Hiszen az egyetem a miénk!

Ám ez a gesztus csak még nagyobb lökést ad a mozgalomnak, hiszen látszik, hogy nagyon nagy szükség van ránk és be fogjuk bizonyítani, hogy egy békés, intelligens csoport vagyunk, akiktől nemhogy nem kell félni, hanem üdvözölni kéne azt, hogy hallgatók demokratikus eszközökkel kívánnak a saját ügyükről tárgyalni. Mi nem ijedünk meg, le fogjuk bontani ezeket a gátakat és mindenkit arra fogunk biztatni, hogy merje vállalni a véleményét. Küzdeni fogunk azért, hogy az egyetemi autonómia újra értelmet nyerjen, hogy az egyetemek a hallgatókért legyenek és ne fordítva. Továbbra is egy minőségi és igazságos felsőoktatásért állunk ki. Az elmúlt hetek eseményei azt bizonyították, elindult egy pozitív folyamat és sikerült nyomást gyakorolni a kormányzatra is:

1.      Létrejöttek a Hallgatói Hálózat helyi szerveződései a különböző egyetemeken-

Többek közt az ELTE BTK-n, az ELTE ÁJK-n, a Lágymányosi kampuszon (Társadalomtudományi, Természettudományi és Informatikai karokon), a Corvinuson, a MOME-n, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, több vidéki egyetemen, például Kecskeméten, Szegeden, Pécsett alakultak sejtek.

2.      Megalakult a jelenleg több mint 160 tagot számláló Oktatói Hálózat.

Az oktatók és kutatók követelik, hogy a kormányzat vonja vissza az alapos elemzések, hosszú távú hatástanulmányok és érdemi szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül hozott intézkedéseket.

3.  Az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága is határozott negatív kritikát fogalmazott meg a felsőoktatás ésszerűtlen átalakításával kapcsolatban.

4.   A NEFMI a felsőoktatási keretszámok utólagos korrekcióját ígérte a felvételi jelentkezések alapján.

Ezzel lényegében elismerte, hogy azok januári megállapításakor semmilyen érdemi adatra nem támaszkodtak, a számok meghatározása nem szakmai érvek mentén történt. A Hallgatói Hálózat az első győzelemének tekinti, hogy a NEFMI változtat a keretszámokon, ugyanakkor ezt felületes intézkedésnek tekintjük, amely nem segít jelentősen a felvételizők helyzetén és továbbra sem mutat a minőségi javulás felé.

2012.02.22. 19:35 sokkishal


Szólj hozzá!

Címkék: esemenyek felsőoktatási törvény hallgatoi forum

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr684174731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása