Ki ellenőrzi az ellenőröket?

Horváth András, volt adóellenőr feljelentette a Nemzeti Adó és Vámhivatalt. Ha igaz, amit mond, az adóhatóság közreműködik a legnagyobb (elvileg) adózók folyamatos adócsalásában. Ha igazat mond,

  • évente több ezer milliárd adóforint megy így vállalkozók zsebébe

  • A NAV 2007-es átszervezése óta megy nagyüzemben az állami adócsalás, tehát kormányokon átívelő üzletről van szó

  • Az ügyészség a mai napig nem kezdett vizsgálatba.
   A Nemzetgazdasági Minisztérium elrendelt egy vizsgálatot, ami egy hétvége alatt „átvizsgálta” a 23 ezer főt foglalkoztató adóhatóságot, és mindent rendben talált.

  • A NAV feljelentette Horváth Andrást. A parlamenti vizsgálóbizottság még mindig nem állt fel, mert se a Fideszes, se az MSZP-s képviselők többsége nem írja alá.


Az idei költségvetési tervben 123,5 milliárd forintot különítettek el a felsőoktatásra. Ha Horváth András igazat mond, néhány év alatt ennek minimum a tízszeresét csalták el. Azt gondolná az ember, hogy egy ekkora, tíz magyar felsőoktatásnyi pénz eltűnése – még ha vaklárma is – elég fontos kérdés lenne ahhoz, hogy a legkiemeltebb figyelmet kapja, mondjuk, hogy minimum a parlament vizsgálódjon az ügyben.

Többek között az ilyen ügyek kivizsgálása lenne a megválasztott döntéshozók feladata, pártállástól függetlenül. A nagy parlamenti pártok hétfői döntése – amivel kisiklatták a NAV Horváth András által feszegetett ügyeit kivizsgáló bizottság létrehozását – jókora pofon azoknak, akik azt hiszik, elég négyévente kiválasztani a nekünk legszimpatikusabb pártot, és minden megoldódik. Ahogy az
ismert politológus fogalmazott a napokban: a politika szabad kezet kapott – és csődöt mondott, tesszük mi hozzá.

Nem tudhatjuk, hogy Horváth András igazat állít-e, az is lehet, hogy légből kapottak az állításai. De az, hogy a politikai elit még csak utánajárni sem hajlandó az ügynek, megdöbbentő, ráadásul nagyon gyanús.


Illetve mégsem olyan megdöbbentő, mi, egyetemi hallgatók láttunk már ilyet párszor. 2006-ban például Gyurcsányék
„új hallgatói szociális rendszert” ígértek, amiben „a leginkább rászorulók is tanulhatnak a felsőoktatásban.” Pár hónap múlva tandíj utólagos képzési hozzájárulás lett belőle. Ennek bevezetését nem a parlamenti ellenzék szavazta le, nem is egy új kormány megválasztása akadályozta meg, hanem az előttünk egyetemre járó hallgatók és a mögöttük álló oktatók ellenállása, végül a 2008-as népszavazás. Hat évvel később a Fidesz készült tandíj bevezetésére nem támogatott szakok kijelölésére. Ahogy 2006-ban, ekkor sem a híres „ellenzéki összefogás” akadályozta meg, hanem az utcára vonuló több ezer hallgató kiállása.


Ideje megtanulni: nem elég négyévente meglátni a messiást valamelyik aktuális vezérben, és remélni, hogy majd képviselni fogja az érdekeinket. Talán nem lenne érdeke mindenkinek (az adócsalókon kívül, már ha tényleg adócsalás történt) tudni az igazságot NAV-ügyben? Ha csak egy százalék esély van rá, hogy ellopták a felsőoktatási költségvetésünk tízszeresét, nem állna mindenkinek érdekében, hogy egy hétvége alatt lezavart belső vizsgálatnál alaposabban utánajárjanak az illetékesek?

A válasz egyértelmű, a döntéshozók nagy része azonban mégsem érzi feladatának az igazság kiderítését. A labda most is, mint a tandíj 2006-os, és 2012-es bevezetésekor, ismét a civilek térfelén van.

 

A Hallgatói Hálózat fórumot szervez a NAV-ügyben, amelyre meghívtuk Horváth Andrást és a NAV képviselőit is.

Időpont: November 21, csütörtök, 17:30

Helyszín: Budapest, Múzeum krt. 4/A, ELTE-BTK 047-es terem.


Gyertek el és hívjátok meg az ismerőseiteket!

https://www.facebook.com/events/233549236807309/

2013.11.19. 23:20 sokkishal2


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr825644762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FOLHERGELVE 2013.12.10. 18:29:44

A Horváth András nevű ember soha nem volt adóellenőr. Egy feltűnési viszketegségbe szenvedő ember, aki a munkája helyett okoskodik és politikai karriert akar építeni magának. A semmitérő médiák felfújják a Horváth által össze zagyvált dolgokat. Érdekes ha valaki kitalál valmit a megélhetési médiák azonnal ugranak rá anélkül, hogy az állítások valódiságát bármelyik is leellenőrizné. Nem csoda, hogy egyre kevesebben vesznek újságot.
Elege van az embereknek a felhergelésekből! Horváth a mai napig nem tudott produkálni semmiféle konkrét bizonyítékot!

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc