Generációs lázadás?

„Ne bízz meg senkiben, aki elmúlt harminc" – vallották a hatvanas évek lázadói. Bár az állítás részleges igazságát beláthatjuk, ha végignézünk a sok feslett, fáradtképű, idősödő politikuson és gazdasági vezetőn, de mégse teljesen igaz. Ugyanis paradox módon ez az ország egyszerre fiatal- és idősellenes. Egyszerre megy a „csirkefarhát-zabáló" nyuggerezés és a „tegyélmárlevalamitazasztalra" fiatalozás.

Úgy látszik, képtelenek vagyunk az együttélésre. Ez pedig a kormány számára igazi politikai aranybánya, mert nekik minden improduktívnak látszó réteg potenciális ellenség: hajléktalanok, diákok, nyugdíjasok, művészek, falusi és tanyasi elszigeteltségben élők, segélyezettek, rokkantak a lista közel korlátlanul bővíthető. Ennek ellenére úgy néz ki, mégis lehetséges egy generációs törésvonal, amely a puszta politikai megosztó játszmákon túlmutathat.

generacio.jpg

A fenti listából egyelőre egyedül a diákok ébredtek politikai öntudatra és kezdték meg az ellenállást, legyen szó emigrációról, szabotázsról vagy tömegtüntetésről. A diákság forradalmi beállítottsága magától értetődő. A megélt idő rövidségét összehasonlítva az előttünk álló jövő végtelen tengerével könnyedén szállhatunk hajóra távolinak tűnő, de reményteljes célokért. Míg az ember fiatal, több van a jövőből, mint a múltból. Ahogy öregszünk úgy lesz egyre több a múltból és egyre kevesebb a jövőből.

Olyan társadalomban élünk, amelyben a múlt uralkodik a jelenen és a jövőn: elmúlt világok árnyai kísértenek és próbálják előre behatárolni a jövő lehetőségeit. A cél azonban nem a jövő mindenhatósága, nem a fiatalok diktatúrája, hanem a diktatúra lehetőségének megszüntetése. A mai világ képtelen lehorgonyozni magát a jelenben. Pedig itt és most kell együtt élnünk egy olyan generációs kiegyezésben, ahol egyaránt jó idősnek és fiatalnak lenni. Ahol egy végigdolgozott élet után nem kell az összeomló egészségügytől tartani és ahol egy elbizonytalanított jövő reményében nem kell egy összezsugorodó oktatásban adósrabszolgaságba dönteni magunkat. Ahol nem vonják meg a segélyeket, attól aki nyomorog, ahol nem kényszerítenek tartósan rokkantakat munkára és ahol egyáltalán senkinek nem kell halálra dolgoznia magát ahhoz, hogy tisztességesen megéljen. Ahogy halad előre az idő úgy lesz a diákból dolgozó (sokan egyszerre diákok és munkások) és egy idő után nyugdíjas, ha lesz akkor még egyáltalán nyugdíj.

Az idő folyása, a történelem menete összeköt bennünket. Térképezzük hát fel ezeket a kötelékeket.

Vázsonyi Dániel

2013.07.08. 11:59 Puch Lajos


10 komment

Címkék: diák generációk nyugdíjas

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr645395845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2013.07.08. 14:27:02

Oké, akkor hogyan legyen?

Henriette Ráczmolnár 2013.07.08. 17:10:50

látszólag egyszerű: kulturáltan, toleránsan, európai módon.
valójában nagyon nehéz, mert ez az ország nem ilyen. és a (politika által is szított) az irigység nevű üzemanyaggal nem is jut tovább.
de javaslom azért a szabadság kis köreit: te legyél normális, és "fertőzz meg" vele minál több embert. 15-20 generáció múlva így minden rendben lehet

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.08. 17:43:54

Ne bízz meg olyan politikusban, aki nem volt legalább kamasz a rendszerváltás idején. A fiatalok nagyobb része szemét.

Kopó 2013.07.08. 17:45:52

"A fenti listából egyelőre egyedül a diákok ébredtek politikai öntudatra és kezdték meg az ellenállást"
aha, éhségmenet smafu?
Az meg nem politikai öntudatra ébredés, hogy elmentek néhányszor tüntetni, mert nem akarnak fizetni a képzésükért. Most meg semmi.

azallamenvagyok 2013.07.08. 18:21:00

csak a középkorúakat pátyolgatja mindenki: apák-anyák életük legszebb korszakában, sikeresek, vállalkoznak, termelnek, dolgoznak, és mellékesen a legtöbb felelősség is az övék (lenne, ha vállalnák, főleg ugye a mindenféle aktivista vezetők)

hondamonda 2013.07.08. 18:28:07

"Pedig itt és most kell együtt élnünk egy olyan generációs kiegyezésben, ahol egyaránt jó idősnek és fiatalnak lenni."

Magyarorszagon, a jelenlegi es az elore lathato jovobeli korulmenyek fenyeben ez altalanossagban nem lehetseges, ugyanis az eloszthato eroforrasok mennyisege nem teszi lehetove. Hosszu tavon az orszag (a fiatalok) jovojenek elkurasa nelkul nem lehet ennyi inaktivot ilyen szinvonalon eltartani. Drasztikusan csokenteni kellene a szocialis (es egyeb) raforditasokat, hogy vegre drasztikusan csokketeni lehessen az adokat. Csak annyi kellene, hogy az arra erdemes oregek es valodi rokkantak kivetelevel az allam ne tartson el senkit...

A generacios kiegyezest ugy tudnam elkepzelni, hogy az eddig egy tombkent osszezaro nyugdijasok azon resze, akik eletukben letettek valamit az asztalra es az aktivak egyutt megszavaznanak egy ujraelosztast drasztikusan leepito kormanyt.

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.07.08. 19:48:13

Mit akarnak a fiatalok, mikor nekünk középkorúaknak se nyíltak meg a lehetőségek? Hátrébb az agarakkal!

hot-spot (törölt) 2013.07.08. 21:28:11

Nem értem miről zagyvál ez a faszbaszó poszti.
Szerintem lázálma lehetett.

Gerilgfx 2013.07.08. 21:49:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez elég demagóg, a valóságot nem fedő vélemény.

Gerilgfx 2013.07.08. 21:51:49

@hot-spot: valamiféle nagy generációs összebújásról, összeölelgetésről álmodozik.

de magyarországon olyan gondolkodásbéli szakadék van a rendszerváltás körül (és után) születettek, és a 35+ generáció között gondolkodásban, életszemléletben, hozzáállásban, (nem csak politikailag), hogy már az is a hatalmas és végtelen tolerancia, tisztelet, és elfogadás bizonyítéka, hogy nem vívnak egymással szent háborút a nappaliban.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc