Az OFEF esete az alaptörvény-módosítással, avagy ki képviseli valóban a magyar felsőoktatás érdekeit?

A Hallgatói Hálózat és az Oktatói Hálózat néhány napja közös állásfoglalás-tervezettel kereste meg az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) tagjait. Az alaptörvény módosításának a felsőoktatást érintő részét elítélő nyilatkozatot a kezdeményezőkön kívül csak a Középiskolai Hálózat és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete írta alá.

Az OFEF többi tagja, a Magyar Rektori Konferencia és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete mélyen hallgatott, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája pedig elhárította kérésünket. Feltesszük a kérdést: ki képviseli ma valóban a magyar felsőoktatás érdekeit?

A nyilatkozat szövege így szólt:

„Az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum tagjai súlyos aggodalmukat fejezik ki az Alaptörvény március 11-én elfogadott negyedik módosításának várható következményei miatt.

Az elfogadott módosítások közül kettő érinti közvetlenül a felsőoktatást. Az egyik, amely szervezeti kérdésekben egyoldalúan az államra ruházza a döntési hatáskört, gazdasági ügyekben pedig állami gyámság alá helyezi az intézményeket, lényegében névlegessé teszi az oktatási és tudományos kérdésekben deklarált autonómiát. A kormányzati gyámkodás érdektelenné teszi az intézményeket saját erőforrásaik felhasználásának optimalizálásában, egyúttal teljes függésbe hozza őket a főhatóságtól.

A második kérdés, a végzettek külföldre vándorlása valós probléma, ugyanakkor több szempontból is elítélendő, hibás megoldásnak tartjuk, ha ennek orvoslásaképp az alaptörvény felhatalmazza a mindenkori kormányt gazdasági kényszer alkalmazására. Ez a módosítás nem való az alaptörvénybe, korlátozza a foglalkozás szabad megválasztásához és a szabad mozgáshoz való alkotmányos jogokat, ellentmond nemzetközi kötelezettségeinknek, valamint hazánkat a tudás és a képzett fők nemzetközi mozgásában való aktív részvétel helyett az elzárkózás irányába tereli.

A módosítás számos ponton olyan intézkedéseket emelt alkotmányerőre, amelyeket az Alkotmánybíróság korábban nem pusztán formai okokból, hanem általános jogállami alapelvekből, valamint a Magyarország által elfogadott nemzetközi egyezményekből kiindulva nyilvánított alkotmányelleneseknek. Ezek alaptörvénybe emelése Magyarország jogállami jellegét és a nemzetközi közösségben elfoglalt helyét kérdőjelezi meg.”

Fenti szövegjavaslatunkra a Magyar Rektori Konferencia és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete a határidő lejártáig nem reagált. A HÖOK, noha korábban azért állt fel a Felsőoktatási Kerekasztaltól, mert tudomást szerzett az inkriminált alkotmánymódosítási tervről, most „hatáskör hiányában” utasította el a közös állásfoglalást. Megítélésünk szerint alkotmányos kérdésekben minden állampolgár kompetens, és a hallgatók választott képviselőinek a hallgatói érdekeket súlyosan sértő alaptörvény-módosítás ügyében különösen nagy a felelőssége. Ugyancsak nagy felelősség hárul a Magyar Rektori Konferenciára, amely a felsőoktatási intézmények közös véleményének határozott és nyílt képviselete helyett hónapok óta hallgat. A rektorok beletörődtek az ágazatot sújtó drasztikus elvonásokba, engedtek a kormányzati zsarolásnak, elfogadták az öncsonkítás és a különalku politikáját, és ezáltal részeseivé váltak az intézmények leépítésének. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete érdemben semmit nem tett a dolgozók érdekeinek védelmében.

Az elmúlt hónapokban egyedül a civil hálózatok és a PDSZ tették a dolgukat: következetesen kiálltak a felsőoktatás értékeinek, az oktatók, a hallgatók és a középiskolások érdekeinek védelmében.

Az OFEF egy kivételes pillanatban született, amikor a felsőoktatás intézményes és civil szereplői felismerték a közös fellépés égető szükségét, és együtt álltak ki a hallgatók hat pontja mellett. Ez a közös fellépés decemberben elérte a kormányzat ingerküszöbét. Ha újabb előrelépést akarunk kiharcolni a felsőoktatás terepén, akkor az OFEF-et ismét az együttműködés közös fórumává kell tennünk.

Budapest, 2013.03.14.
Hallgatói Hálózat, Oktatói Hálózat

2013.03.14. 10:00 sokkishal


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr525133698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zajos1 2013.03.15. 05:57:16

"Civil", ugyan ne nevettessetek már... a számlátokat tudjuk ki állja...

aritus 2013.03.15. 06:57:04

@zajos1: szia Szaniszló Feri:)))

A poszthoz: Szégyelljék magukat, mind a HÖOK, mind a Rektori Konferencia, a szakszevezetek meg pont olyanok, mint a kádári időkben voltak, a hatalom pincsi kutyái.
Ami történik az az egy tál lencséért eladom magam, szégyen.

felcsutisuttyo 2013.03.15. 07:26:19

a HöOK meg van véve kilóra.
(ugyan úgy mint a ROHADT GASKÓ is....a Máv-nál)
Ezek mind poziciót remélnek a Fidesz banditáktól, azért nyalják a seggüket, a kopasz Kiss is a Höok- nál)
A Hűbéri-Alattvaló rendszer működik---

NEM SOKÁ, MERT MEG LESZ DÖNTVE és a seggnyalók is elő lesznek véve és jaj nekik!!!!!!

felcsutisuttyo 2013.03.15. 07:27:34

NEMZETI SZAROK KORMÁNYA meglátja hamarosan. hogy az EGYÜTTMŰKÖDÉS ELLENÜK LESZ--és kemény NEM lesz azaz NEMZETI ELLENÁLLÁS MOZGALOM LESZ..és a DIKTATÚRA MEG LESZ DÖNTVE !!!-ha kell nem demokratikus úton( mert egy Diktatúrát Demokratikus úton nem lehet megdönteni)
a Ha Ha-nak sem lesz más választása, mint a Nemzeti Gazember és bandája ellen "harcolni"!!!!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.15. 07:53:40

A HÖOK a Bokros tandíja elleni tüntetés óta már nem igazán képviselt semmit a saját zsebén kívül, a HaHa támogatottsága és legitimitása pedig még a HÖOK alacsony szintjét sem éri.
Kiváncsi lennék, hogy az utóbbi fél évben az egyetmi hallgatói képviseletbe kiket választottak be ott, ahol volt választás? Az eddigi HÖOK/HÖK embereit vagy a HaHa jelöltjét vagy új arcokat?

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása