A HÖK küldöttgyűlésről szabadon

Félelem és reszketés a HÖK KGy-n

Version 1.02

btk.jpg

A pszichotrip elkezdődött

bennfentesek pedáns gyülekezete,

lassan de biztosan, szignózza a lapokat

(s jár mindezért a kékcédula)

mintha csak egy minden hájjal felkent

parlamentben lennénk

de ekkor egy bizalmas hang töri meg a kánikulát:

„a vendégeknek regisztrálni kell!”

(na persze még mit nem)

s a vezérkar még tovább mosolyog, röhögcsél;

de hirtelen mindenkit csöndre szólítanak! ne bomoljunk!

Dezső dékán kimért szavakkal üdvözli a Tisztelt KGy-t!

(szimbolikus térfoglalással viccelődés, meg a nem-legitim

hallgatói csoportosulások)

Egyetemfoglalás = sajnálatos esemény

Továbbá sok-sok blalbla a magyar felsőoktatás helyzetéről

(kihívások, forráskivonás, költségvetési hiány, ésatöbbi)

A vezérkar szigorúan hierarchikusan üldögél

(Középen az unott komolyság arckifejezését hordozó Garbai atya

körötte kétoldalt a fürkészően nézelődő tanítványok)

A dékán úr pedig kedélyes mosolyok közepette fejezi be mondókáját

S megindul a kékcédulás szavazás – mindenki mindenben egyetért

(vajon ki listázza a tartózkodókat?)

Ezután elindul Mr. Garbai beszámolója

Hallgatói önszerveződés = VESZÉLY!!!

A hatalomra törő puccsot sikeresen elhárították

(És nyáron majd úgyis megnyugszanak)

De elvtársak! Minden meg lesz oldva!

Csak egyelőre gólyatáborra se futja

(továbbá no iroda, no nyomtatás;

röviden no cash at all )

Szó esik még az Alapszabály ellentmondásos pontjairól

(vagyis az egészet át kell írni)

Egy leköszönő bizottsági elnök még kifejti,

milyen nagy megtiszteltetés volt számára a HÖK berkeiben dolgozni

(még ezekben a zivataros hónapokban is!)

Néha még elhangzik egy-pár belsős poén, könnyed viccelődés

De alapvetően kurvaunalmas

bürokratikus agymenés az egész!

….

[lassú agyhalál, rádiósercegés, ablakcsapkodás]

[hosszú sípolás]

---

..

.

Fuhl Dániel

2013.06.25. 13:27 tfm


6 komment

Címkék: küldöttgyűlés HÖK ELTE BTK

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr545373262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszter Nasskisa 2013.06.25. 14:16:30

Kedves Hálózat! Küldtem nektek egy levelet, privátban, de választ azóta se kaptam rá. Nem feltétlenül kapcsolódik ehhez a bloghoz, talán annyiban még is, hogy problémámmal kapcsolatban pont a HÖK lett volna illetékes intézkedni. Értelem szerűen ez nem történt meg ezért is írtam meg levelemet:

Tisztelt Hálózat!

Tudom, hogy sok a dolgotok, nyakatokon a vizsgaidőszak és közeledik a nyár, de egy problémával kapcsolatban szeretnélek titeket zavarni

Az egyik vidéki egyetem hallgatója vagyok, melyet a megszorítások elég súlyosan érintenek, és az idei rektorválasztás körül is volt egy kisebb botrány, ezért nem is nevezném meg az egyetemet ahová járok. Tavaly szeptemberben kezdtem tanulmányaimat és mivel az egyetlen lehetőségem a kitörésre jelenlegi élethelyzetemből a tanulás, ugyanakkor anyagi lehetőségeim nem engedik meg a tandíj fizetését ezért sok hozzám hasonlóhoz én is alá firkantottam a hallgatói szerződést, mely akkor még arról szólt, hogy dupla annyi időt kell itthon munkával töltenem amennyit a felsőoktatásban állami finanszírozásban- az adófizetők pénzén- eltöltök. Idén tavasszal ez a törvény módosult. Már csak annyi időt kell idehaza munkával eltölteni, amennyit a felsőoktatásban eltöltök állami finanszírozásban. Korábban banki ügyintézőként dolgoztam, kereszt szüleim vállalkozók, nagybátyám pedig jogász! Így tisztában vagyok vele, hogy bármilyen törvényi változás esetén a szerződött feleknek új szerződést kell írniuk ellenkező esetben az eredetileg aláírt szerződés marad érvényben. A szó elszáll, de az írás megmarad, viszont a törvény bármikor változhat.
Ennek szellemében kerestem fel egyetemi karom tanulmányi osztályát, hogy a törvényi változásnak megfelelően alá írjam a hallgatói szerződés módosítását. Tájékoztattak, hogy erre nincs lehetőségem, mivel a törvény egyértelműen lefekteti kötelezettségeimet.
Felmerült bennem néhány kósza gondolat: Ha a törvény egyértelműen lefekteti a kötelezettségeimet akkor minek az aláírt szerződés? Nem kellene e ebben az esetben a régi már érvénytelen kötelezettségeket tartalmazó szerződést érvényteleníteni? Mi van, ha megint változik a törvény? Egy érvényes aláírt szerződést csak úgy egyoldalúan bármikor módosítani lehet az előnyösebb pozícióban lévő fél kénye-kedve szerint?
Mivel nekem van egy a kézjegyemmel ellátott szerződés, melyet nem módosítottak nem érvénytelenítettek -vagyis még mindig érvényben van- bármikor benyújthatják nekem, és követelhetik, hogy a szerződésben foglaltak szerint járjak el. Vagyis! Hiába a törvényi rendelkezés, ha az általam aláírt és nem módosított nem érvénytelenített szerződés mást tartalmaz. nem vagyok jogász, de én úgy látom ez egy olyan jogi anomália, mely a későbbiekben visszaélésekre adhat alapot! Természetesen nem akarok fejjel neki menni az egyetememnek, így van itt elég probléma ezért első körben csak érdeklődni szeretnék, hogy más egyetemeken-főiskolákon mi a bevett gyakorlat. Ha máshol megtörtént a hallgatói szerződések törvényi változásnak megfelelő írásos módosítása, melyet a hallgatókkal is aláírattak, akkor ezt referenciaként szeretném, használni hasonló lépés megtételére. Amennyiben máshol is hasonló volt az eljárás mint egyetemünkön szeretném a hallgatók figyelmét erre felhívni. Remélem, hogy ebben segítségemre lesztek.
fojt. köv.

Eszter Nasskisa 2013.06.25. 14:17:09

fojt.köv:

Egy másik észrevétel, mely az unokabátyámmal történt meg még jó öt éve, de a helyzet azóta se oldódott meg!
Unokabátyám még 2002-ben kezdte tanulmányait az ELTE-TFK-n.
Akkor már érvényben volt, hogy a diplomához nyelvvizsga kell! Erről a beiratkozáskor és azt követően minden szemeszter elején írásban kellett nyilatkoznia. A nyilatkozat 2002-ben még arról szólt, hogy az ő szakpárjának megfelelően csak egy alapfokú C, középfokú A vagy középfokú B nyelvvizsga bemutatása szükséges a diploma átvételéhez. Unokabátyám ennek a kötelezettségének eleget is tett. 2006-ra megszerezte a középfokú szóbelit olaszból. Ennek ellenére diplomáját nem vehette át, mivel a törvény 2002-ben megváltozott és az egyértelműen lefekteti, hogy szakonként-szakpáronként milyen nyelvvizsgát kell bemutatni! Hiába mutatta fel az írásos nyilatkozatot, melyet még a 2005/06-os tanév elején is alá kellett írnia, a törvényi változásra hivatkozva nem adták ki a diplomáját. Természetesen a problémával megkereste a rektori hivatalt, ahol elutasították kérelmét, írt a HÖK-nek és a HÖOK-nak, de levelét válaszra sem méltatták. Járt az oktatási Hivatalban és az Ombudsmant is felkereste. csak annyit ismertek el, hogy az egyetem hibázott, mikor nem hirdették ki a törvényi változást és nem írattak alá új nyilatkozatot a hallgatókkal. Hiába az aláírt nyilatkozat, a törvény mindenek felett áll.
Ezen eset némiképpen elgondolkoztatott, hogy ha egy ilyen házi szerződést képtelen a rendszer kezelni és betartani akkor mi lehet a helyzet a hallgatói szerződésekkel. És ezzel vissza is utalnék saját problémámra

Szeretném, ha erre a két problémára valami megoldás születne, így nem bánnám, ha levelem kiposztolnátok. Természetesen nevem vállalom, de az egyetem nevét nem szeretném nyilvánosságra hozni. Az elmúlt évek politikáját végignézve sajnos elképzelhetőnek tartom, hogy ez a jogi anomália még fog problémákat okozni. Ami az unokabátyám problémáját illeti nem egyedi eset. Mivel baráti körét jól ismerem -akik nagy része a TFK-ról van, legalább tíz emberről tudok akik hasonló cipőben járnak. Valaki alapfokú C nyelvvizsgát csinált, valakinek az írásbelije van meg. Természetesen aki tehette próbálta megszerezni a középfokú C-t, de unokabátyám a kevésbé szerencsések közé tartozik. Az írásbelinek vagy hatszor ment neki, de néhány ponttal mindig lemaradt, így diplomáját azóta se tudta átvenni.

Tisztelettel:

Nasskisa Eszter

tfm 2013.06.25. 14:30:26

@Eszter Nasskisa: Kedves Eszter! Ne haragudj, hogy eddig nem válaszoltunk, körbe küldöm a jogi team-nek, hátha tudnak valamit mondani. Eddig én is úgy tudtam, hogy azoknak is az új törvény szerint kell majd itthon dolgozniuk, akik szeptemberben írták alá a szerződést, akárcsak én- Igyekszünk minél hamarabb válaszolni!

Eszter Nasskisa 2013.06.25. 14:40:33

@tfm:

Köszönöm a gyors választ!

Nekem nem azzal van bajom, hogy mennyit kell itthon dolgoznom, hanem azzal, hogy az általam alá írt hallgatói szerződés még a régi törvényi követelményt tartalmazza és a törvényi változásnak megfelelően nem írattak alá velem egy új módosított szerződést. Félek hiába a törvényi változás rajtam majd az aláírt szerződés feltételeit fogják számon kérni.

Hajnal.Laci 2013.07.01. 12:10:04

"
Csak egyelőre gólyatáborra se futja

(továbbá no iroda, no nyomtatás;

röviden no cash at all )"

És még vannak akik ezek után sem látnak át a szitán! Biztos kapnak havi appanást, hogy tegyenek úgy mintha dolgoznának, közben meg kussoljanak. Jó üzlet, de ezt a pénzt fordíthatnák akár az oktatásra is.

Arról érdekes nem esett szó, hogy a HÖK-nek kik a szövetségeseik!
-Pécsen lakom, itt Pesten pedig kollégista vagyok. De testvéreim még teljes egészében pécsiek! Ott járnak középiskolába és remélem egyetemre is fognak tudni járni.-
Arról nem beszéltek ezen a HÖK ülésen, hogy a pécsi Jövő Generációja Egyesület a szövetségesük! Arról sem, hogy titkos megállapodást kötöttek az Ultrákkal!
Néhány napja mikor a KIHA akciózott Pécsen, pont ők léptek fel ellenünk de előtte már a HÖOK is üzent nekik, hogy maradjanak csendben.

Mi az, hogy nyáron majd megnyugszanak????????????

Garbai kartács már is tud valamit?
Mit hárítottak ők el?

Jó lesz ezekre a dolgokra oda figyelni!

Egres Béla 2013.07.01. 12:24:29

Látom az izgatás itt is megy ezerrel, ahelyett, hogy tanulnátok, vagy elmennétek dolgozni!
Mert ugye nektek minden ingyen jár, egy fillért se akartok hozzá tenni semmihez, csak lógatjátok a lábatokat és várjátok, hogy mi adófizetők reptessük a sült galambot a szátokba!
Lacikám, ha már ilyen okos vagy akkor mond már meg nekem, ha ennyire nem tetszik a HÖK miért nem léptetek fel ellenük. Miért nem indultál a választásokon. Akkor most itt lenne a lehetőség neked, hogy védd a diákokat. Ez egy nagyon is korrekt küldöttgyűlés volt. A Hallgatói Hálózat meg valóban puccsra készült.
Mi az ha nem puccs mikor elfoglaljuk az előadó termeket? Mi az ha nem puccs mikor elfoglalunk egy minisztériumot vagy székházat!
Szavaztatok volna másképp 2010-ben!
Most ez van ezt kell elfogadni, vagy a törvényi keretek között fellépni.
Arról is beszéljetek, hogy Pécsen tizenéves gimiseket uszítottatok arra, hogy firkálják össze a várost politikai üzeneteitekkel. Tele firkálták pisis aktivistáitok a falakat és a játszó tereket. És aki rájuk mert szólni annak keményen beszóltak majd megírták a pécsistopnak, hogy halálosan meg lettek fenyegetve!
Ez vagytok ti a Hallgatói Hálózat!

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása