Demokrácia az iskolapadban - Előadóink

Május 6-án, hétfőn szabadegyetemet tartunk "Demokrácia az iskolapadban" címmel. Az alábbiakban meghívott előadóink és szervezeteik rövid bemutatását olvashatjátok:

Village-Free-School-Democratic-Education-Democratic-School5.jpg

Neumann Eszter iskolakutató

Kutatásai során azt vizsgálta, hogyan zajlott a rendszerváltás az oktatásban, miért ez a modellje épült ki az iskolai demokráciának, és hogyan alakult ki a mai iskolarendszerben az alternatív iskolák helye (milyen típusok vannak atekintetben, hogy milyen rétegeket és igényeket szolgálnak ki, illetve milyen funkciót látnak el az iskolarendszer egészében). Hétfői előadásában a magyar oktatási rendszer történeti és strukturális vonatkozásában mutatja be az alternatív iskolákat.

A szakmai alapozás után pedig megismerkedünk néhány alternatív iskolával valamint reformmódszereket alkalmazó szervezetekkel:

ritók nóra_250x309.jpgL. Ritók Nóra, Igazgyöngy Alapítvány

"Az Igazgyöngy Alapítvány a 33 LHH kistérség egyikében, a berettyóújfalui kistérségben működik. A szociális iskolamodell, amit fejleszt, egy három pont köré csoportosuló integrációs stratégia. Első eleme az oktatás, melyben a művészeti oktatásból kiinduló szociális kompetenciafejlesztés nagy hangsúlyt kap, második a családgondozás-közösségfejlesztés, melyben az önfenntartás kialakítására, és a tanulás, a munka iránti motiváltság megteremtésére fektetnek nagy hangsúlyt, harmadik eleme pedig az intézményi együttműködések generálása a minőségi integráció érdekében.
Információk:www.igazgyongy-alapitvany.hu, http://nyomorszeleblog.hvg.hu/"

 

Galambos Rita, Demokratikus Ifjúságért Alapítvány

Elkötelezett oktatási és ifjúság-fejlesztési ügyek iránt. Francia-magyar szakos tanárként 13 évig tanított franciát, emellettgr.jpg társszerzője volt egy tankönyvsorozatnak. 11 évig igazgatta a Civic Education Project (CEP) magyar illetve közép-európai  programját, azóta független oktatási és civil szakértő. 2005 és 2007 között vendégoktató volt a Debreceni Egyetemen. 2009-től a DIA stratégiai igazgatója.

A DIA közhasznú non-profit szervezet, melynek küldetése, hogy lehetőséget biztosítson fiatalok számára a demokratikus értékek és a hozzájuk kapcsolódó magatartásformák tapasztalatai úton történő elsajátítására. Ennek érdekében a DIA a közösségi tanulás segítségével kívánja fejleszteni a fiatalok állampolgári készségeit Magyarországon, és a környező régióban, valamint a döntéshozók, és a iatalokkal foglalkozó szakemberek figyelmét kívánja a témára irányítani. http://www.i-dia.org/

"Lehet-e közéletiségre nevelni pártpolitizálás nélkül?
Hol vannak a határok?

Egyáltalán mit nevezünk ma közéleti szerepvállalásnak?
Van-e ezzel dolga az iskolának?
Lehet-e demokratikus egy matek óra?
Szavakkal vagy példamutatással nevelünk hatékonyabban?
Mire jó és mire nem a kötelező közösségi szolgálat?
Szeretnek-e önkénteskedni a mai egyetemisták?

Ilyen és hasonló kérdéseket feszegetek szívesen nyitott, érdeklődő fiatalokkal."

 

Virágh Szabolcs, Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület

"Virágh Szabolcs vagyok, magyar- és angoltanár, fordító, újságíró.  Öt év alatt három iskolában dolgoztam, tanítottam a társadalom alsó és felső rétegébe tartozókat, és azt tapasztaltam, hogy egyvalamiben mindannyian azonosak: fő problémájuk, hogy nincs beleszólásuk abba, ami az iskolában történik velük. A Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesületet azért alapítottuk, hogy a világszerte működő demokratikus iskolák megismerésén és megismertetésén keresztül ezen változtassunk. Olyan iskolák megteremtése a célunk, amelyek szabad légkörben, a közösség tagjainak egyenlőségére és részvételére alapozva toleráns, nyitott, felelősségteljes egyéneket nevelnek, akik jól képzett, aktív polgárai lesznek egy modern demokratikus társadalomnak."
http://www.demokratikusneveles.hu/

Tajta Gábor a Belvárosi Tanoda oktatója

"A Tanoda alapfilozófiája szerint segítő iskola: feladata, hogy a hozzá forduló, középiskolából kimaradt, súlyos problémákkal küszködő, kallódó fiatalok számára az életproblémáinak megoldásához, a középiskola elvégzéséhez és az érettségi vizsga letételéhez segítséget nyújtson. A segítést egységes, összefüggő folyamatként értelmezzük, melynek része minden tevékenység, amelyet a fiatalokkal együtt végzünk.

A Tanodában teret, lehetőséget biztosítunk azoknak a fiataloknak, akik tanulási szándékkal keresnek meg bennünket, s bár rendelkeznek a tanulás képességével, ez valami oknál fogva gátolt, hiszen más iskolában nem tudtak boldogulni. Fő elvünk, hogy nem a tanulni vágyó fiatalnak kell az intézménybe beilleszkedni; mi igyekszünk az intézményi kereteket rugalmasan, a törvényes lehetőségeken belül az igényekhez igazítani."

Bejegyzések a témában: http://hallgatoihalozat.blog.hu/2013/04/16/demokraciara_neveles_posztszocialista_milioben

 Tóth Fruzsina Márta

2013.05.05. 15:23 tfm


Szólj hozzá!

Címkék: disputa esemenyek szabadegyetem demokratikus ifjúságért alapítvány reformpedagógia alternatív iskolák demokratikus nevelés demokratikus iskolák igazgyöngy alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr755282155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása