A kormány folytatja ködösítést, a diákok folytatják a tiltakozást - Részsikerek garancia nélkül

A kormány mai bejelentése szerint a felsőoktatásban az állam által finanszírozottan felvehető hallgatók száma 2013-ban nem lehet kevesebb a tavalyi 55 ezernél, a pontszámokat ennek megfelelően fogják meghúzni. Értetlenül állunk a bejelentés előtt, hiszen pár napja a miniszterelnök eltörölte a keretszámokat, most pedig mégis a felvehető hallgatók számát állapították meg. A tényt, hogy a kormányzat végre a diákok követeléseinek teljesítése irányába indult el, üdvözöljük. Azonban a kormány továbbra sem tud garanciát adni az ígéretére, nem tudják megmondani, hogyan oszlanak majd el ezek a helyek az egyes szakok között. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy változatlanul úgy tűnik, a közgazdász és jogász képzésekre nem jut államilag támogatott hely.

Üdvözöljük a többszörösen előnytelen részösztöndíjas konstrukció eltörlését, azonban továbbra is követeljük, hogy a keretszámokat az érintettek bevonásával és egyetértésével határozzák meg. A beígért plusz 24 milliárdba beleszámítanak a PPP konstrukciók és az EU-s pályázatok, amelyek nem fordíthatók oktatásra, ezek beruházási, fejlesztési pénzek, ezzel a forráskivonás problémája nincs megoldva. A normatív támogatás ebben a helyzetben 10 480 hallgatóra szól, míg az állam 55 ezer embert kiván felvenni. Ugyanakkor a fenntartói, kutatási és hallgatói juttatások továbbra is szűkülnek. Ezek az intézkedések csődbe juttathatnak számos magyar egyetemet.

A Hallgatói Hálózat követeli, hogy a kapkodás és ködösítés helyett a kormány egyeztetéseken alapuló, átfogó reformmal javítsa a felsőoktatás helyzetét. A ma bejelentett új döntések kialakításában nem vettek részt az érintettek: se az oktatók, se a rektorok, se a diákok képviselőivel nem egyeztettek. Ne állítsák, hogy teljesítették a követeléseinket, mert ez számos ponton hazugság! A kizárólag Fehéroroszországban létező röghöz kötés eltörlésére továbbra sem mutatkozik kormányzati szándék. Nem látszik a forráskivonások leállításának, a hátrányos helyzetűek segítésének szándéka. Arra sincs garancia, hogy minden szakon lesznek államilag finanszírozott helyek. Így a ma bejelentett változtatások, ha meg is valósulnak majd, csak részsikert jelentenek számunkra.

A Hallgatói Hálózat ezért továbbra is sztrájkra, tiltakozásra hívja fel az érintetteket. Szerda délután a vidéki városok mellett Budapesten, az MTA előtt 4 órakor kezdődő, gimnazisták által szervezett tüntetésen és felvonuláson is részt veszünk.
Gyertek el ti is, ott találkozunk!
https://www.facebook.com/events/511683732196449/

2012.12.19. 14:46 sokkishal


83 komment · 2 trackback

Címkék: közlemény keretszámok középiskolások hoffmann rózsa felsőoktatási törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://hallgatoihalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr284973225

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tüntetési szájbarágó: válaszok a „minek tüntetnek még a diákok” kérdésre 2012.12.27. 04:48:01

Csokorba szedtük a kormányzati papagájkommandó legfőbb állításait, és tételesen megcáfoljuk őket. A kormány még a saját biodíszletét is átverte. A keretszámokat Orbán Viktor átkeresztelte ugyan, de semmi javulást hozó változás nem történt az elmúlt het...

Trackback: Vereség vagy taktikai visszavonulás? - Gyorsjelentés a kormány-diákok csata állásáról 2012.12.22. 08:35:02

Bár megjelent végre egy kormányhatározat, továbbra sem világos sok minden a jövő évi keretszámok kapcsán. Az 55 ezer valójában csak 33, a miniszter mindenről egyedül dönthet, a legkeresettebb szakok  csak tandíjjal elérhetőek: folytatódik a kapkod...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loyola 2012.12.19. 15:31:42

Az a helyzet, hogy felfújt pöcsök vagytok, akiket a volt szadeszesek pénzelnek, és most az frusztrál titeket, hogy a kormánydöntés megteremtette azt kompromisszumot amit a HÖOK és a diákok akartak... úgyhogy vége a reflektorfényben való pöffeszkedéseteknek.

Még lehet eröltetni az értelmetlen buliforradalmároskodást, de már nagyon eröltetett és ... nos, gáz.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.19. 15:36:52

Ha nem vagytok hajlandók tárgyalni, akkor ne rinyáljatok, hogy nélkületek hoznak döntést.

Reformot akartok, de változások nélkül... Idióta bagázs.

Julian Plenti 2012.12.19. 15:39:19

Az előző két hozzászóló egy seggfej!

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.12.19. 15:41:54

A hirtelen a semmiből előbukkant miniszter,
miután rózsika kétségbeesésében elkezdte
kenegetni a szart, azzal jön, hogy már csak a
szerződés ügyében nem tudnak megegyezni.
Még ha így is lenne, az nem lesz egy egyszerű
menet. Ugyanis az a bizonyos szerződés
pontosan jelképezi a probléma lényegét.
Elvonás, reform nélkül, erővel. Ráadásul maga
a szerződés eleve érvénytelen, hiszen az egyik
félre konkrét terheket ró, míg a másik félnek
elég igyekeznie a munkahelyteremtésben. Egy
jogállamban már szétcincálták volna az
egészet. Vagy lehet így pl. autót venni, hogy
elhozom az autót, az adásvételibe meg beírom
azt, hogy igyekszem majd kifizetni? Ha a
diákok következetesek lesznek, akkor nem lesz
soha megegyezés, csak ha a kettősügynök és
bandája végre méltóztatnak nekiállni
kormányozni. Azt viszont nem akarnak, mert az oligarchák nem engedik, tehát marad a kormánybuktatás.
Max respekt a diákoknak, főleg a fiatalabbaknak, ők végre hiteles ellenállók. Örülök, hogy a legtermészetesebb módon, kapásból elzavarták a pióca politikusokat.

tonypek 2012.12.19. 15:43:33

@Loyola: Gáz az agyad helyett, az van ott, a nagy üresség ugye mert helyetted gondolkodik a kormány és azt kell mantrázni.
A helyzet ugyanis -50MD Ft Egyetemek, főiskoláknak szánt támogatásból (www.parlament.hu/irom39/07655/adatok/2013_tvjav_0615.pdf). Ezen nem változtatott a kormány.
Helyette a mismásolás és a ködösítés. A felsőoktatás megvágva, ez volt az eredeti terv és nem változott. A helyzet már nem csak a tandíjról szól hanem az oktatás állapotáról is.

2012.12.19. 15:45:34

Javítsátok már ki azt a kurva CSS-t, mert nem lehet sem olvasni normálisan, sem válaszolni, mert a válasz linkre rálóg a commentTime link!

2012.12.19. 15:47:15

@tonypek: Mit vársz egy olyan embertől, aki szerint nem gáz, hogy a KDNP lssan évtizedek óta nem méreti meg önmagát a választásokon, hanem parazitakánt sunnyog be a Parlamentbe a gazdaállat nyakán. Nyilván bigott katolikus a lelkem, és itt a bigotton van a hangsúly.

Lajosforras 2012.12.19. 15:51:46

legyen tandíj,havi 20.000 és ha max 4 év+2 félév alatt elvégzitek a főiskolát,plusz maradtok itthon dolgozni annyi ideig,amennyi alatt befejeztétek a főiskolát, a tanulmányi eredménnyel arányosan visszafizetné a főiskola a tandíjat vagy egy részét. én,mint adófizető,akinek semmi érdeke nem fűződik a taníttatásotokhoz,ezt látnám megoldásnak.

Dirx Bertalan 2012.12.19. 15:58:48

"röghöz kötés eltörlésére továbbra sem mutatkozik kormányzati szándék"
Hát ne is legyen basszus. Már ne haragudjatok, de had ne én fizessem már ki az amúgy nem két fillérbe kerülő taníttatásotokat azért, hogy utána hasraütök orvoshiány miatt forduljak fel, mert úgy gondoltátok, hogy külföldön majd jobb lesz. Ez nem így működik. Külföldön akarsz dolgozni? Akkor tanulj ott, és fizettesd ki az oktatásodba ölt súlyos pénzeket annak a haszonélvezőivel. Kissé vicces elvárás, hogy én fizessem ki, hogy az angolok jobb orvosi ellátást kapjanak. Ja, hogy külföldön tanulás az nem pálya, mert az drága, itthon pedig "nem lehet megélni"? Egyszerű a képlet, kimész tanulsz, majd a jobb béredből visszafizeted, de semmiképpen sem az a jó megoldás, hogy velem fizetteted ki. Az van, hogy ezt együtt kell kezelni, azaz ha magasabb bért akarsz külföldön, akkor vedd számításba, hogy emellé magasabb képzési költség is jár KÜLFÖLDÖN.

Az egyetemi képzés színvonala miatt rengeteg cég azzal indít (IT -ban főleg), hogy elküldenek tréningekre, továbbképzésekre, beléd ölnek rengeteg pénzt de alá is íratnak egy papírt, hogy cserébe 2 éven belül te innen sehova. Az miben is más? Ott nincs egy állambácsi akit lehet szidni?

Hálistennek megnyugvással olvashatom, hogy a keretlétszámok tekintetében előrelépést értetek el, így hálistennek néhány éven belül ismét gazdagabbak leszünk pár tízezer a munkaerőpiac számára teljes mértékben felesleges de legalább a valós életben teljes mértékben használhatatlan tudással rendelkező bölcsésszel. Mindenki olyan munkaerőre vágyik, aki értékelhető tudást NEM kapott, nem is biztos, hogy egyetemen volt a helye, de biztos ami biztos felvették, mert éppen volt hely.

"Ezek az intézkedések csődbe juttathatnak számos magyar egyetemet."
Minket pedig ti ha így folytatjátok.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy változatlanul úgy tűnik, a közgazdász és jogász képzésekre nem jut államilag támogatott hely."
Sajnos van n+1 szakma amire kissé nagyobb szükség van mint újabb x.000 db jogászra. Ha már 2 ember ezért választ inkább hiányszakmát már megérte.

Tudom kissé negatív hangvételű lett a kommentem. Vannak dolgok amikben egyetértek veletek, de sajnos a fenti pontok kissé kiverték a biztosítékot. A helyzet az, hogy jóval nagyobb távlatban kellett volna gondolkodni és x évre előre bejelenteni, illetve az egyetemi képzés mellett egy valós alternatívát kínáló valós szakmai képzést nyújtó rendszert kellett volna bevezetni (a cégekkel egyeztetve a piaci igényeket felmérve).

Itt igazából mindkét fél ludas, de én úgy érzem, hogy az oktatás reformja ezzel végre valahára megkezdődött. Lehet ezzel vitatkozni de sajnos első körben a felesleges kiadásokat kell csökkenteni, hogy legyen miből finanszírozni a változtatásokat.

Adófizető1967 2012.12.19. 15:59:54

Nah én, akinek az adójából suliba járnátok javaslom a következőket:

- Főiskola max 5 év. Ha annyi alatt nem bírod elvégezni, menj csőszerelőnek. Hiányszakma! Csőszerelő papírral is el tudsz menni külföldre.
- Tanulmányi átlag 4-es felett, nincs "visszatapsolás", ha egy vizsgád "túl jól" sikerült.
- Ha az állam finanszíroz ( ergó én is ) , dogozz itthon, ne Londonban mosogass.
- A jelen gazdasági helyzetet figyelembe véve, szociológusokra, filozófusokra, meg hasonló hasznos szakmákra nincs szükség. Pont.
- Ha nagyon vered magad, ne Apple cuccokért rágd a faterod fülét aki hülyére dolgozza magát a te "ingyenes" oktatásod miatt.
- Ne kontrolcé kontrolvé módszerrel írd meg a diplomamunkádat ( voltam már pár ember konzulense ....)
- Ha elvégezted az iskolát ne úgy nézz egy új munkahelyen megkapott feladatra mintha a holdraszállást szeretnék veled megtervezetni ...Ami megtanítanak, értsed is, ne csak melegedj az iskolában. ( a fűtés is az én adómból meg ! )

Na pá, zsebforradalmárok ....

tonypek 2012.12.19. 16:00:12

@Lajosforras: Ja és annyi művelt ember se legyen az ország hogy GDP –je megmaradjon.

Gondolod hogy az néhány MDFt húz ki minket a szarból?

2012.12.19. 16:01:05

@Lajosforras: "én,mint adófizető,akinek semmi érdeke nem fűződik a taníttatásotokhoz"

Tényleg nem fűződik hozzá semmi érdeked? Ha beteg leszel ki gyógyít? Ha tanulsz, ki tanít? Ha közlekedsz kit tervezi az utat, a járműveket? Soroljam még?

Dirx Bertalan 2012.12.19. 16:02:35

UI: Két tüntetés között a CSS-t javítsátok mert letakarják a nickek a kommentek felét.

2012.12.19. 16:03:22

@Adófizető1967: Hová mész kispofa, még csak most jöttél. :-)

Adófizető1967 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2012.12.19. 16:04:43

@Dirx Bertalan: "a felesleges kiadásokat kell csökkenteni, hogy legyen miből finanszírozni a változtatásokat."

Csak az a baj, hogy ebből nem a reformot finaszírozák, hanem simicskán keresztül önmagukat.

Adófizető1967 2012.12.19. 16:05:42

@_zulu_: Kicsi zulu, te csak ne idegeskedj :-)

Werkolandinheaven 2012.12.19. 16:07:41

Kedves HH!
Gratulalok, visszaadtatok hitem az ifjusagba es hogy van vegre valaki aki Orban kepebe meri vagni, hogy hazudik! Ti vagytok a jovo megteremtoi, a felsooktatasba fektetett penz tobbszorosen megterul, es a diktatoroknak oly kedves focistadionok helyett igenis ratok kell kolteni! Javaslom minden kozepiskola, egyetem tegyen ki egy nagy feliratot: ez oktatasi intezmeny, nem fociademia! Kulon elismeres h atlattok a kormanyzat hazugsagain, megvezetesein es nem hagyjatok magatok palira venni! Buszkek vagyunk ratok :-)))

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.12.19. 16:12:05

nem kellett volna felállni az asztaltól...ne legyetek már szánalmasak bazze....

Werkolandinheaven 2012.12.19. 16:15:10

Közgép-etetés helyett köznép nevelést!

Adófizető1967 2012.12.19. 16:15:38

hanyagul. Nem bajd, majd az "ismétlőblog" jobban sikerül ... talán.

Creative destruction · http://t7.hu/0v1l-1984 2012.12.19. 16:16:11

Bármiben is állapodtok meg, úgysem fogják betartani.

Lajosforras 2012.12.19. 16:16:23

@_zulu_: pontosítok: az ingyenes taníttatásotokhoz nem fűződik semmiféle érdekem.van elég végzett per pillanat, rengeteg közületek ezért nem talál munkát. nagy részetek egyszerűen nem kell a munkaerőpiacra. főleg 2 bölcsész-népművelő diplomával nem.
először a gdp-t termelők lehetőségeit kellene gatyába rázni (többek közt a szüleitekét is),mindjárt nem fájna a tandíj,vagy a befizetett adótöbbletből lehetne ugrálni. ti a tandíj miatt aggódtok,de nektek van ám tb-tek is, 250.000 főnél csak az havi 15mrd forint,azt is a termelők zsebéből ugrik ki. de mit szólnál a felvetett javaslatoz?
és bocs,de

Creative destruction · http://t7.hu/0v1l-1984 2012.12.19. 16:18:14

Egyébként tényleg szét van esve ez a blog.

alfax 2012.12.19. 16:23:20

tárgyalni tuti, hogy nem érdemes? csak kérdem.

Creative destruction · http://t7.hu/0v1l-1984 2012.12.19. 16:24:46

Teljesen értelmetlen, Orbán csak az erőből ért.

Lajosforras 2012.12.19. 16:25:28

miért törölsz ki válasz helyett...?

norbert79 2012.12.19. 16:31:18

Az összes okoskának, aki még mindig nem érti, hogy miért is vannak a tüntetések, leírom:
"A kormányszóvivő délben bejelentette, hogy 55 ezer fő lesz az állam által finanszírozott létszám, 24 milliárd forinttal több jut a felsőoktatásra, részösztöndíj nem lesz, a röghöz kötés marad." Plusszba jogi képzés csakis fizetős.

Szóval gondoljuk csak végig: Röghöz kötés. Az állambácsi tetszik adni munkát is a végzetteknek? Mert hogy az nem lesz az kutya biztos, figyelembe véve, hogy minden cég menekül Magyarországról. Akkor, megszabott feltételek vannak, igen ám, csakhogy a felsőoktatásban sok az olyan eset, ahol ha megfeszülsz sem engednek tovább vizsgán. Akkor azzal mi a helyzet?

Jah és igen, butítsuk a népet, engedjük csak, hogy csak a tehetősebbek tanulhassanak jogot, s doktorit tehessenek le belőle, ergo megint a gazdag réteg nyer ebből, akik amúgy is most hatalmon vannak.

Azt még nem is említettem, hogy a mostani kormányunk matematika terén simán egyest kapna, így erősen kétséges, hogy miből hozzák össze azt a 24 milliárdot.

Szóval ezt most csak azt nem érti, aki direkte nem akarja...

norbert79 2012.12.19. 16:33:48

@norbert79: Ui, jah igen, a visszafizetés: a visszafizetést az adott munkádban betöltött pozíciód szerint állapítják meg. De mi van ha megszűnik a munkahelyed 2 évre rá? Akkor?

Szóval tudjátok mit? Amíg olyan a hozzáállás mint most igenis menjen ki a fiatal, röhögve fizesse vissza az összes költséget abból amit odakint megkeres, s vissza se nézzen... Nekik lesz jobb, nekem csak az a fontos, hogy az utódoknak jobb legyen, s hát ha ez az ára, akkor legyen, vagy az, hogy ez a bagázs eltűnik az örök sivatag kellős közepére.

2012.12.19. 16:43:38

Tanulj orvosnak hét évig, aztán dolgozz itthon 14 évig éhbérért, úgy, hogy most (21 évvel a röghöz kötésed lejárta előtt!!!!!!!) fogalmad sem lehet, milyen körülmények között dolgozol majd. Ennél jobb ötletet télleg nehéz lett volna kitalálni arra, hogy az orvosképzést megsemmisítsék. Nem Angliának fogunk mi itt orvosokat képezni, drága barátaim, hanem senkinek.

Adófizető1967 2012.12.19. 16:43:41

"Plusszba jogi képzés csakis fizetős."
- jogászból van elég. Sőt, sok is.

" Röghöz kötés. Az állambácsi tetszik adni munkát is a végzetteknek.."

- Igazuk van. A végzett, jó mérnöknek meg majd ad munkát a vállakozó, ha addigra nem megy csődbe az esetleges adóemelés miatt ( vagy szakképzési hozzájárulás ) , amivel a sok 3.1 érettségi átlagú zsenike oktatását finanszírozza...

" felsőoktatásban sok az olyan eset, ahol ha megfeszülsz sem engednek tovább vizsgán"

- ez érdekes nekem nem volt.

"Jah és igen, butítsuk a népet,"
Ok, kezdjük egy kollégiumi partyval, ahol részegen összehányjuk a folyosót...

A többit nem elemzem...

2012.12.19. 16:45:13

Talán tessék jobb körülményeket teremteni az orvosoknak, és akkor majd nem mennek el...

Werkolandinheaven 2012.12.19. 16:45:16

Hol a fogfájós?
Jó lenne, ha elöjonne és nemcsak egy nöt meg a lelkeszet tolná maga elott. Megint gyáván lapul, pedig az az urbanus legenda hogy olyan nagy harcos vala, meg vezerlo tabornok! Alljon ki szemtol szembe a diaksaggal!

2012.12.19. 16:47:33

@Adófizető1967: mér, volt valami, amit elemeztél? érdekes, én nem vettem észre. Idehánytál egyet a kommentfalra, ennyi történt. Látom neked se finanszírozott senki felsőoktatást. üdv, egy mérnök.

norbert79 2012.12.19. 16:49:18

@Adófizető1967: Bocsánat, de te mikor is végeztél? Nincs több kérdésem... Kiváncsi lennék amikor esetleg neked mondanak fel, te hogy fogod látni a világot, mert most a fiataloknak erre még kevesebb esélyük lesz: esélyük elkezdeni bármit is.

Adófizető1967 2012.12.19. 16:49:33

Nem nekem nem finanszírozta senki, csak én. Saját keresetemből, és meló után készültam a vizsgákra... Bocsi ...

Dirx Bertalan 2012.12.19. 16:50:29

@norbert79: "Az állambácsi tetszik adni munkát is a végzetteknek?"

Persze, esetleg alanyi jogon ne járjon neked még ajándék pénz is? Munkát NEKED kell szerezned a TUDÁSODDAL. Ja, hogy az egyetemi képzés színvonala illetve a választott szaknak (büfé bölcsész, esetleg jogász) nem kapsz sehol mert erre nincs szükség? Előrelátóbbnak kellene lenni kissé és nem verni magad, hogy de neked minden JÁR. Nem barátom az emberek megdolgoznak azért, hogy kapjanak valamit. A munka is egy ilyen dolog.
Ha úgy érzed, hogy nem fogsz itthon munkát kapni ha itthon tanulsz akkor irány külföldre tessék ott tanulni! Az út előtted áll! Ne felejtsd el, hogy ha az olcsó és ingyenes oktatásra vágysz akkor amellé a hazai viszonyok járnak itthon kell gondolkodnod, ha a magasabb bérrel operáló külföldi életet választod akkor ahhoz pedig a magasabb képzési költségeket is vállald be.

"Akkor, megszabott feltételek vannak, igen ám, csakhogy a felsőoktatásban sok az olyan eset, ahol ha megfeszülsz sem engednek tovább vizsgán."
Én meg ha meghalok mielőtt 3 hónap múlva fogad a CT (true story) orvoshiány miatt attól függetlenül, hogy a jelentős mértékű adómból finanszíroztak nem kevés orvost az sem igazán érdekli a kivándorlókat.

"Jah és igen, butítsuk a népet, engedjük csak, hogy csak a tehetősebbek tanulhassanak jogot"
Ez nem erről szól, buta hozzáállás egy kissé. Az van, hogy jelenleg jogászokra NINCS SZÜKSÉGE az országnak, a munkaerőpiacra TELJES MÉRTÉKBEN FELESLEGES. Nem termel GDP-t, helyette munkanélküli lesz belőle, akit el kell tartani. NEM KELL több jogász, viszont van rengeteg hiányszakma amire SZÜKSÉG VAN. ez a lépés megpróbálja az embereket inkább a szükséges hiányszakmák felé terelni ami nagyon helyes.

Másik blogba írta valaki és teljesen igaza van: Jelen pillanatban ti az én f*ommal veritek a csalánt, hiszen az általatok kiharcolt pénzeket ismételten csak én fogom kifizetni pont úgy mint ahogyan a munkanélküli segélyeteket, a TB-teket és még sok mást is.

"De mi van ha megszűnik a munkahelyed 2 évre rá?"
Keresel másikat. Mondok egy jobb kérdést: Mi van ha azért dobom fel a bocskort mert a kedves orvosi diplomások a pénzem lenyúlása után kivándoroltak külföldre?

Egy szó mint száz: Az oktatás egy szolgáltatás amit kaptok a társadalomtól, amiért cserébe igenis vannak dolgok amiket be kell vállalnotok. Egy olyan dolog amit kifizetünk helyettetek ha megéri, ha megígéritek, hogy cserébe lojálisak lesztek hozzánk. Ha ezt nem akarjátok bevállalni akkor mi is tudjuk máshova rakni a pénzünket.

norbert79 2012.12.19. 16:52:18

@Dirx Bertalan: Hadd kérdezzek egyet: Te melyik országban élsz? Mert hogy nem Magyarországon, az tuti fix...

Dirx Bertalan 2012.12.19. 16:52:50

@norbert79: Ahhoz a konklúziódhoz pedig külön gratulálok, hogy a kevesebb jogász diploma = buta emberek.

norbert79 2012.12.19. 16:55:01

@Adófizető1967: Jaah, hogy munka után, értem... Szerinted hány diák tudna részmunkával annyit összeszedni, hogy tudja saját tanulását finanszírozni, s közben még JÓL tanulni?
Ja hogy van diákhitel? Visszatérünk az első két problémára: Álláslehetősgek, s állások megmaradásának esélye... Az elmúlt időszakot tekintve mindkettő kezd konvergálni a nulla felé... Jah és igen, jelzem minden hozzászólónak: Nemcsak Budapestből áll a világ...

norbert79 2012.12.19. 16:56:26

Haha, most látom:
Dirx Bertalan 2012.12.19. óta tag.
Adófizető1967 2012.12.19. óta tag.

Hahaha, de amatőr vagy... Bérkommentelő vagy e?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.12.19. 16:59:29

@Loyola: ...felfújt pöcsök? Te pedig egy bunkó fideszes vagy. Azért nem árt, ha tudod, hogy úgy 1848-ban, mint 1956-ban is a fiatalok kezdték a forradalmat. Vége lesz az MSZMP uralomnak, végre jöhet a demokrácia is:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

Adófizető1967 2012.12.19. 17:00:23

@norbert79:

Kedves norbert79 ! Én speckó elvégeztem a fizetős sulit, 100 kilométert autóztam minden egyes előadásra, szoptam éjszakánként a zh-ra való felkészülésekkel, mindezt meló mellett, amit ha nem végeztem el seggberúgtak. Viszont van tapasztalatom mint vállakozónak a végzett, vagy diplomázó egyetemistákról, főiskolásokról....

Szal kicsit bele gondolni, hogy amikor Mariska néni napi 2000 forintból él akkor nem a filozófusok, meg bölcsészek meg jogászok ingyenes képzése az elsődleges.

moophlander 2012.12.19. 17:00:57

Valószínű, hogy a CSS javítása komoly kihívás az agyonképzett bagázsnak! ...és ezek tüntetnek, mikor a hobbijukat is szarul csinálják! Szánalom!....

norbert79 2012.12.19. 17:01:05

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Nyugi, Loyola 0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2012.09.25. óta tag.

Erősen gyanús, hogy ez is csak talán ugyanaz a bérkommentelő egy másik nickje. Azt se tartom kizártnak, hogy mind egy személy...

Dirx Bertalan 2012.12.19. 17:01:29

@norbert79: Szerintem csak egyszerre húztatok fel minket és ezért a néhány kommentért regeltünk :)

Node visszatérve a témára:

"Nemcsak Budapestből áll a világ... "

Picit offolni fogok ezt senki ne vegye bele a fenti témához mert ez nem általánosságban vonatkozik a témára, csak és kizárólag norbertnek megy a kérdés:

Szóval ha a szakmádban épp BP-en van munka akkor is inkább otthon maradsz mert neked ott jár? Vagy ha nem kapásból Mucsaszékesegyházán keresnek jogászt akkor inkább el kell húzni külföldre? Én átköltöztem a fél országon azért, hogy legyen munkám.

moophlander 2012.12.19. 17:02:21

..................................................................................................................................................................................................................
Na, És így máris olvasható az írás! :D

Adófizető1967 2012.12.19. 17:02:39

.
.
.
.
.
.

@norbert79: Bérkommentelő a gyufaárus felmenőd :-D

egyszerüen felháborodtam ezen a szaron.
Én is kérhetnék vállakozóként ingyenes könyvelést, ingyenes alapanyagbeszerzést .... Nem? Vazzeg, kivonulok a Parlament elé ....

norbert79 2012.12.19. 17:02:57

@Adófizető1967: Bocsi, de ezt már bebuktad, váltogasd nyugodtan a nickeket, te itt már senkit sem fogsz meggyőzni... Sőt, ha visszaolvasol, csak egyre több ellentmondásba keveredsz... :) Megpróbáltad, nem jött be.

norbert79 2012.12.19. 17:03:33

@Dirx Bertalan: Mondom, hagyd, nagyon átlátszó vagy, elég már a szcientológus taktikából, floodolni mindent. Megpróbáltad, ennyi.

Adófizető1967 2012.12.19. 17:04:04

.
.
.
.
.

norbi79, hagylak a hitedben ... fegyvertelenekkel nem vívok szellemi párbajt ....

norbert79 2012.12.19. 17:05:02

@Adófizető1967: Az a baj, hogy semmiben sem vagy hihető, semmiben. Próbálsz mesélni, de minden szavad hazguság. Ennyi.

Adófizető1967 2012.12.19. 17:06:34

.
.
.
.
.

norbi79: :-D Ne erőlködj, nem megy ez neked.

Dirx Bertalan 2012.12.19. 17:07:09

@norbert79: Megsúgok egy titkot: Ha 1 darab de 50 nickes emberrel vitatkoznál abban az esetben is inkább érveket kellene írnod vagy csendben maradni, nem pedig feleslegesen flémelni.

Adófizető1967 2012.12.19. 17:08:24

Érveket láss fentebb ....

norbert79 2012.12.19. 17:08:24

@Adófizető1967: Én erőlködni? Én csak rajtad mosolygok, s minden hozzászólásod csak jobban leleplez... De mindegy, szerintem ezt már mindenki látja, de gondolom most jön az, hogy teli offolod majd a bejegyzést, mert visszafelé már senki nem lapoz. Kubatov bácsi sok mindent megszervezett, s ügyes módszereket alkalmaznak, csak kár, hogy sokan átlátunk rajta... Ugye?

moophlander 2012.12.19. 17:14:00

................................................................................................................................................................@norbert79: Tanulj olyat, amivel el tudsz helyezkedni! Hol van olyan hely a világon, ahol garantálják az elhelyezkedésedet xy szakmában, xy papírral? A vállalati ösztöndíjakon kívül!!! Első éves vagy? Mondok egy példát? Feltételezés: Jól menő céged van! Kell utánpótlás mondjuk esztergályosból! Fizeted egy tanuló képzését, sőt mivel nálad van gyakorlaton, még gyártási trükköket, okosságokat is megtanítasz vele. Majd amikor végez a tanulód elmegy a szomszéd utcában lévő műhelybe dolgozni! Te nem íratsz vele alá olyan szerződést ami ezt kivédi??? Van telefonod ugye? Aláírtál a vételkor hűség nyilatkozatot??? Miért is, hogy olcsóbban kapjad!!! Okoska!

MekGájver 2012.12.19. 17:24:38

.
.
.
.
.
.
.

@moophlander: Ezeket nem értik meg. Valamit valamiért. Ez már magas. Fizetést is munkáért adnak.

ANTI-SQUIRREL 2012.12.19. 17:25:11

Ez a blog olvashatatlan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tuntesd el a vizjeledet te okos es akkor majd olvasom a kommenteket is.

Tímár Mihály 2012.12.19. 17:50:07

@Adófizető1967: Hazugság, hogy a diplomások nem fizetik ki a képzés árát. Kifizet, utólag: a diplomások átlagban kétszer annyit keresnek, így még az egykulcsos SZJA mellett is kétszer annyi adót fizetnek, mint a diploma nélküliek. Nyilván a munkáltatójuknak megéri diplomást felvenni, tehát kitermelik a bérüket, vagyis több értéket állítanak elő, mint a nem diplomások. Így tehát a GDP-hez is nagyobb arányban járulnak hozzá.

Az államnak sokszorosan megtérül egy átlagos diplomás képzése, a műszaki területeken még ennél is jobban. Szóval ne aggód, nem Te fizeted meg mások diplomáját. A diplomások fizetik ki ezt adóban!

Ettől természetesen van létjogosultsága egy méltányos összegű tandíjnak, csak elég visszatetsző ez attól a pojácától, aki 4 éve a tandíj eltörlésével kampányolt. Persze Orbán Viktor egy nap alatt képes megváltoztatni a véleményét (sőt, egy sörözés alatt is), így 4 év alatt akár 1461-szer is megváltozhatott a véleménye.

eax_ 2012.12.19. 17:51:56

Hat nem erdekes, hogy mindig aki a legjobban nyomja az "azenadombol"-sablont, az a legnagyobb suttyo proli, akinek az adobefizetese valojaban a sajat allami juttatasait sem fedezi?

Alonee 2012.12.19. 17:57:40

Felnézek rátok srácok. Úgy érzem, azt az időt hozzátok vissza, amit a rendszerváltáskor éreztem.

MekGájver 2012.12.19. 18:02:54

.
.
.
.
.
.
@Tímár Mihály: Kedves Mihály, számolj utána, hogy az állam akinek megéri a diplomás mennyit von el, egy vállalkozásból adó címén és oszt el újra... 1000 forint bevételből 7-800 megy az államnak... Szal van elég baja mindenkinek, nem az ingyenes oktatás a legfontosabb.
De mint fentebb írtam,
- 4-es átlag felett legyen
- utána dolgozzon itthon
- ne bukdácsoljon ...
Szal így támogatnám :-)

király vagyok 2012.12.19. 18:06:29

menyetek dogozni csicskamagyarok legyen pénzem mit rohangásztok a gecibe dik!

veracity 2012.12.19. 18:15:18

Diákok! Ti nem az MSZP vagytok!

Ugye nem Mesterházy bábjaiként akartok élni!?

Hansúlyozott távolságot kellene tartanotok az MSZP komisszárjaitól. Ők megmondták: tandíjat akasztanak majd a nyakatokba! Vigyázzatok, hogy ne legyetek a maszop eszközei!

Tímár Mihály 2012.12.19. 18:37:17

@MekGájver:
Nem a tandíj léte a probléma. Egy megfelelő összegű tandíj ösztönzőleg hatna sok diákra. :-) Emellett javíthatná az egyetemek finanszírozását vagy a tehetséges szegényebbek számára (a jelenleginél komolyabb) ösztöndíjat biztosíthatna. Egyébként hiába ingyenes, most is komoly összegekbe kerül az egyetem elvégzése (albérlet, megélhetés, kieső munk, stb.)

A teljes összegű vagy akár 50%-os tandíj viszont káros, mert sok szegényt eleve elriaszt az egeytemtől, pedig belőlük ugyanolyan értékes mérnökök, tanárok, orvosok válhatnának, mint a gazdagabb szülők gyerekeiből.

A probléma az, hogy ki, hogyan és milyen előzmények után akarja bevezetni. Csak egy pár dolog:
1. 2008-ban Orbán kampányolt a tandíj ellen
2. Nem maradna államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzés
3. A jelentkezési határidő előtt két hónappal szivárogtatják ki, hogy negyedére csökkentik az államilag finanszírozott helyek számát
4. Évek óta masszívan vonják ki a pénzt a felsőoktatásból
5. Senkivel nem egyeztetnek
6. Orbán cirkuszt csinál a romkocsmában egyeztetésből
7. 3 nap alatt akarnak új rendszert kitalálni, amire két év kevés volt nekik
8. Orbán kézivezérel mindent
9. Listázzák a HÖK-vezetőket és az iskolásokat is
10. Hazudnak, mint a vízfolyás
11. Hülyének néznek mindenkit
12. Az adott szavuk semmit nem ér, az írásban megkötött megállapodás is kb. a papír értékét. (Lásd Bankszövetség.)

Messze nem a tandíj vagy a röghözkötés a probléma itt. Itt egy totálisan alkalmatlan, szavahihetetlen kormány a probléma, ami ráadásul egyenesen a feudalizmusba vinné vissza az országot. Semmilyen más logikus magyarázat nincs ez elmúlt két év történéseire, mint hogy Orbán komplett elmebeteg és egyedül a hatalom megtartása érdekli. A Fidesz meg egy maffia és aszisztál ehhez.

huKKK 2012.12.19. 19:01:28

@Alonee:
Nekem is eszembe jutott az Illés korszak: "Ne gondold..." Be tudnád linkelni?
Kicsit lemaradtam az eseményekről.
Tudható már, hogy kikkel, ti. milyen nevű diákszervezettel
költötték a kamuegyüttműködést a rímkocsmában?
Jobb lenne ha legközelebb ilyen piárcicáskó nyelvezetű videóanyag már nem állítaná be a min.elnök urat egy szemérmetlen, önmagát nagy nyilvánosság előtt tisztogató kandúrnak!
Ennél azért jobbat érdemelt volna Orbán úr a kollégáitól...
Hihetetlen, hogy képzelhették az elnök emberei, hogy ebből a (...)-ból utólag nem derül majd ki, hogy t.képp. hülyének nézik a diákokat, a kormányzat részéről?
Hogyan juthattak ilyen, a kormányt lejárató jellegű anyagot készítő barbár kontárok a min.elnök úr stábjába?
Nonszensz.
("Ne gondold..." - Illés)

MekGájver 2012.12.19. 19:02:19

.
.
.
.
.
.
.
@Tímár Mihály: engem ez az egész egy vállalkozásra emlékezetet...Pénz nincs, de sz@rból várat tegnapra ingyen, hogy éhen ne haljunk , a valóság meg valszeg még rosszabb mint amit egyáltalán az orrunkra kötnek...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.12.19. 19:03:38

KURVA SZARUL NÉZ KI A BLOG

KICSIT TÚLKÉPZETTEK VAGYTOK EHHEZ MI?

Pussy Riot (törölt) 2012.12.19. 19:07:08

Csináljatok már valamit a CSS kóddal, hogy a poszt fejléce ne takarja ki a posztot

Pussy Riot (törölt) 2012.12.19. 19:11:40

.
.
.
.
.
.
Mondjuk ennyi "padding-top" elég is lenne.

Nem bírom megállni, hogy ne kérdezzem meg, a tiltakozásokat is ilyen átgondoltan toljátok?

Gogol 2012.12.19. 19:17:00

@Loyola: Értelmetlen? Lassan mindenben engednek nekik. Erre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy értelmetlen.

dranok2 2012.12.19. 19:20:21

A hallgatói hálózat melyik párthoz áll közel?

Pussy Riot (törölt) 2012.12.19. 19:42:44

.
.
.
.
.
.
Ja, az avatart is a helyére kellene pozicionálni.

MekGájver 2012.12.19. 19:53:13

.
.
.
.
.
.
.
Hé a pont pont pont pont jogvédett!! :-D :-D

huKKK 2012.12.19. 20:03:05

@MekGájver:
¤
¤
¤
¤
¤
¤
¤
¤
¤
Mi a gond?
Az 6-, a tiéd meg 7pont.

huKKK 2012.12.19. 20:16:23

...már dolgozom a 70x7csillagos változaton...
Nehogy lekoppintsátok!

Pussy Riot (törölt) 2012.12.19. 20:17:07

.
.
.
.
.
.
Nekem azért hat pont mert én értek hozzá :-P

Pussy Riot (törölt) 2012.12.19. 20:17:48

.
.
.
.
.
Amúgy öt pont is elég, csak hattal esztétikusabb.

MekGájver 2012.12.19. 20:33:15

@Pussy Riot:
.
.
.
.
.
.
Igazad van, a hat pont tényleg ott hat, ahol pont kell.

Hallgatói Hálózat

Önszerveződő magyar diákmozgalom.

Ne csak lájkolj, szerveződj!

HaHa Hasznos Hivatkozások

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

1world1struggle (1) 2014 (2) 4. Alaptörvény-módosítás (1) alternatív iskolák (1) antipopulizmus (1) árvíz (1) Athén (1) autonómia (2) Bajnai (1) Bánkitó (3) bázisdemokrácia (1) bizonytalanság (1) budapest pride 2014 (2) CDN (1) CEU (1) civil politika (1) Corvinus (1) demokrácia (2) demokratikus bázis (1) demokratikus ifjúságért alapítvány (1) demokratikus iskolák (1) demokratikus nevelés (1) diák (1) diákhitel (1) diploma (1) disputa (2) educatio (3) egyetemfoglalás (3) egyiptom (1) elegünk van! (1) élő (2) elte (3) ELTE BTK (1) emmi (2) érvénytelen szavazat (1) esemenyek (31) eu (4) európa (1) felsőoktatási törvény (17) fischer iván (1) forradalom (1) G. Szabó Dániel (1) generációk (1) Gordon (1) Görögország (1) HaHa (1) haha sejtek (1) hallgató (1) hallgató? (10) hallgatoi forum (8) hallgatói szerződés (3) hallgatók (1) halozat (10) hangout (1) hoffmann rózsa (6) HÖK (1) horvátország (2) humor (1) igazgyöngy alapítvány (1) interjú (1) international (2) jog (2) kancellár (1) keretszámok (15) korrupció (2) középiskolások (6) közlemény (8) közvetlen demokrácia (1) küldöttgyűlés (1) külföld (1) lék (2) március 15 (2) művészet (1) NAV (1) nemzetközi aktivizmus (1) nyílt fórum (1) nyugdíjas (1) occupy (4) pártok (5) pécs (1) pedagógusok (1) pénzügyek (1) plénum (1) politechnikum (1) pride (2) reformpedagógia (1) rendszerkritika (1) röghöz kötés (4) sejtek (2) SOTE (1) szabadegyetem (11) szakmai (7) szavazás (3) szegénység (2) szégyenlista (1) széles (1) szélsőjobb (2) sztrájk (7) tanárok (1) történelem (1) tudás érték (1) tüntetés (4) undefined (1) választások (3) vélemény (5) vendégposzt (1) videó (14) zenész (1) zöld fiatalok (1) Címkefelhő

Feedek

Creative Commons licenc

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása